Skocz do zawartości
IGNORED

zależności w wymienianiu części zwrotnicy..

kasper_7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zakładam taki temat, ponieważ chciałem się dowiedzieć jakie są zależności w wymienianiu części zwrotnicy na inne. Np. zmiana cewki na większą (w sensie że więcej mH) albo np większy kondensator. Można to rozumieć w ten sposób że np. większa cewka na głośnik basowy = niższy bass?? Albo większy kondensator na wysokotonowy = wyższe odcięcie? Bo np. mam całkiem prowizorycznie podłączony głośnik stx 300W nominalnej, a 500W maksymalnej, 30cm, do zwrotnicy alton 70, i w sumie mi to odpowiada, a co będzie jeżeli na ten sam głośnik dam cewkę 6 lub 8mH ?? Aha i większe kondensatory na głośnk średniotonowy 17cm STX, np. 7uF, albo więcej.??? Proszę o wyczerpujące odpowiedzi, żebym jak najwięcej mógł się dowiedzieć..

Elementy RLC w zwrotnicy generalnie służą do podziału częstotliwości. Z grubsza chodzi o to, aby to odpowiedniego głośnika puścić ten zakres, jakie jest dla niego odpowiedni.

Układy zwrotnic są różne. W głośniku niskotonowym większa indukcyjność oznacza przesunięcie podziału w stronę niższych częstotliwości.

Większy kondensator na głośnik wysokotonowy będzie oznaczać, że wpuścisz do niego niższą częstotliwość, część średniego pasma. Czy to jest dobre czy złe to nie wiem, bo to zależy od głośnika. Generalnie bez parametrów głośników z miejsca nie ruszysz. W głośniku średniotonowym zwykle jest układ LC. Środek podziału to rezonans f=1/2*pi*sqrt(LC)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Filtry są różne dolno przepustowe, górno przepustowe, pasmowo-przepustowe, dodatkowo układy korekcji impedancji, pułapki rezonansowe, tłumiki i wiele innych.

Temat skomplikowany, aby w całości zrozumiec zagadnienie polecam na poczatek przeczytanie ksiazki "Podręcznik budowy zestawów głośnikowych - Friedmann, Hausdorf"

Rozumiem.. Ale mniej więcej o to mi chodziło. Dzięki za pomoc.

Aha, a czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć co się stanie jeżeli dam taką kolosalną różnicę na cewce basowej?? Ponieważ w tej altonowskiej jest bodajże 2,4mH, a jeżeli będzie nagle 8mH? Nie będzie tak że aż uszy będą boleć od buczenia??

Aha.. I czy są jakieś wiarygodne wzory do obliczeń? Wiele razy słyszałem że potrzebne są pomiary głośników.. Ale akurat z tym problemu nie ma, ponieważ producent STX na swojej stronie zamieszcza do każdego głośnika pomiary i większość danych. Więc chyb dałoby się policzyć taką zwrotnicę.. Wiadomo 1 rzędu. Aha i wiadomo że nie liczę na nie wiadomo co, ponieważ jestem dopiero uczniem.

A jeżeli by zastosować takie elementy w zwrotnicy?? To czy takie coś mogło by,choć w niewielkim stopniu grać??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak dasz 8mH cewke to zrobisz dziure w paśmie w okolicy niskich tonów, nie będzie to dziura głęboka bo to tylko 6db/oct w obie strony (filtr pasmowo-przepustowy również 6db/oct)

ogolnie to bezsens bo 2 takie duze cewki to juz nie male pieniadze.

Mam opracowanych kilka autorskich projektów zwrotnic do wielu kolumn tonsila i napewno koszt takich zwrotnic jest mneisjzy niz zakup samych 2 cewek na bas, jakbys byl zainteresowany to pisz na PW

odpowiadajac na reszte pytan, wzory istnieja jednak bez pomiarow glosnikow nic Ci to nie da, pomiary glosnikow na stronie to pomiary ch-ki o charakterze pogladowym.

Prawdziwy pomiar to pomiar głosnika w docelowej lub chociaz przyblizonej obudowie (takie mam wykonane na stx, tonsilach, arnach i kilku modelach visatonow i innych marek)

Projektujac zwrotnice dazy sie do w miare jak najlepszego wyrownania pasma i zgrania faz wszystkich glosnikow, nie mozna na oko stosowac filtrow 1, 2, 3 rzedu wedle naszego widzimi sie

Patrzac na ten schemat od razu rzuca sie w oczy zbyt wielki rozrzuc wartosci, potezna dziura miedzy basem a srednim i kolejna dziura pomiedzy srednim a wysokim, 12.2.500 stx potrzebuje 12db/oct i musi byc silnie tlumiony, gdm powinien pracowac od ok 400hz od dolu na filtrze 1 rzedu i od gory na ok 5500 na filtzre 2 rzedu.

W ostatnim czasie wykonywalem kilka projektów pod podobne glosniki, tylko na gorze byl STX za 59zł, robiłem tez jeden z AWX.

Aha.. I czy są jakieś wiarygodne wzory do obliczeń? Wiele razy słyszałem że potrzebne są pomiary głośników.. Ale akurat z tym problemu nie ma, ponieważ producent STX na swojej stronie zamieszcza do każdego głośnika pomiary i większość danych. Więc chyb dałoby się policzyć taką zwrotnicę

Aha.. I czy są jakieś wiarygodne wzory do obliczeń? Wiele razy słyszałem że potrzebne są pomiary głośników.. Ale akurat z tym problemu nie ma, ponieważ producent STX na swojej stronie zamieszcza do każdego głośnika pomiary i większość danych. Więc chyb dałoby się policzyć taką zwrotnicę

Żeby wiarygodnie zasymulować zwrotnicę musisz mieć rzeczywisty pomiar w docelowej obudowie SPL, Impedancji i fazy. Wtedy z powodzeniem możesz użyć prostego kalkulatora zwrotnicy jakim jest boxsim :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.