Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Mówię o tym z własnego doświadczenia kiedy taki " tube eater " jadł mi ECC88 BB z 1961 roku w tydzień.

Może urządzenie o którym piszesz miałeś do dooopy albo lampki z niepewnego źródła lub ze szrotu - who knows ,

zapewne Ty najlepiej.

Może urządzenie o którym piszesz miałeś do dooopy albo lampki z niepewnego źródła lub ze szrotu - who knows ,

zapewne Ty najlepiej.

Panie Jurgen tym razem bez von :) urządzenie było nowe sprawne technicznie a nazywało się Audible Illusion L-1 preamp znany jako Tube Eater.Lampki były niestety dla Ciebie NOSy kupione u znanego dealera.

(...) - who knows ,zapewne Ty najlepiej.

Magnepanie,

przypomnij, proszę - ile masz lamp w swoim głównym Systemie?

i jak zwykle,

serdecznie pozdrawiam

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Gram od środy na nowym dac-u i Amperexach i jak na razie jest na prawdę słabo w porównaniu do poprzedniego C8+ ( demo) z lampami firmowymi ;(

Ja miałem jako druga osoba do odsłuchu ten egzemplarz demo C8+ a ponoć kolega przede mną za długo na nim nie grał. I faktycznie na początku było bardzo kiepsko. Po kilku dniach, gdy był włączony i dostawał sygnał 24h/dobę (radio internetowe) wszystko się zmieniło zdecydowanie na korzyść. Cierpliwości.

Lampki były niestety dla Ciebie NOSy kupione u znanego dealera.

Audible Ilusion z nazwy ma coś wspólnego z iluzją - gdzieś wynalazł taki pre ?

Nosy od znanego dealera w PL , EU czy USA ? Na tym audiofilskim świecie tylko 1 dealer od Nosów jest uczciwy

i to tylko na 95% więc prawdopodobnie kupiłeś crapp.

Magnepanie,

przypomnij, proszę - ile masz lamp w swoim głównym Systemie?

i jak zwykle,

serdecznie pozdrawiam

Dokładnie 5 szt. i to tych które dają radę do 8000 h.

Pozdrawiam również z najgorętszego miejsca PL dwa termometry w cieniu pokazują 39 st C

Ja miałem jako druga osoba do odsłuchu ten egzemplarz demo C8+ a ponoć kolega przede mną za długo na nim nie grał. I faktycznie na początku było bardzo kiepsko. Po kilku dniach, gdy był włączony i dostawał sygnał 24h/dobę (radio internetowe) wszystko się zmieniło zdecydowanie na korzyść. Cierpliwości.

Jeżeli to był ten sam , który ja dostałem później to pewnie ja dostałem już porządnie wygrzany.

Grał super - szczegółowo , dynamicznie , płynnie i ze zwyczajowym czarem lampy ;)

Ten , który mam obecnie gra znacznie słabiej ale domyślam się ,że to jednak te Amperexy , które nie wpasowały się w tego dac-a.

Sprzęt chodzi non stop i na razie czekam ...

Jest tez minimalna, chociaz z pewnoscia bedzie slyszalna, roznica pomiedzy zasilaczami do C8 i C8+.

W jednej sekcji w zasilaczu C8+ sa dodatkowe Kendeile, w zwyklym zasilaczu do C8 sa jakies inne kondensatory. Dodatkowo jest troche innych zmian.

Nie chce martwic ale te dodatkowe Kendeile sa najwieksze z obecnych w zasilaczu, najwieksze kondy bo maja najwieksze napiecia pracy. Jest wiec dosc spore prawdopodobienstwo ze sa to konensatory odpowiadajace za sekcje zasilania lamp. :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31719-0-74935800-1439049320_thumb.jpg

post-31719-0-12163200-1439049332_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audible Ilusion z nazwy ma coś wspólnego z iluzją - gdzieś wynalazł taki pre ?

Nosy od znanego dealera w PL , EU czy USA ? Na tym audiofilskim świecie tylko 1 dealer od Nosów jest uczciwy

i to tylko na 95% więc prawdopodobnie kupiłeś crapp.

Oj tam, oj tam co ja poradzę Jurgenie von Crapp del Szrot że nazwa Audible Illusion nic Tobie nie mówi. Cienko, cienko z historia tego naszego HiEnda :) Może chociaż nazwisko dealera Andy Groove coś Tobie powie ? Też pewnie nie jako że Accustic Arts jeszcze wtedy i w planach nie było.

Może chociaż nazwisko dealera Andy Groove coś Tobie powie

Andy Groove powiadasz.....a ja pytam who is Andy Grooves ? Dealer nos lamp ? Nie słyszałem nic o nim.

Prawda jest taka że pre jak pre w połowie lat 90 mógł się podobać ale AR 3B jadł go na śniadanie ......LS 22 również

a taki Hovland wciągał Audible Illusions w ciągu 3 pierwszych taktów Wariacji Goldbergowskich Bacha.

Mozliwe ze miałeś uszkodzony egzemplarz no i lampy nie do końca jakościowo dobre.

Andy Groove powiadasz.....a ja pytam who is Andy Grooves ? Dealer nos lamp ? Nie słyszałem nic o nim.

Prawda jest taka że pre jak pre w połowie lat 90 mógł się podobać ale AR 3B jadł go na śniadanie ......LS 22 również

a taki Hovland wciągał Audible Illusions w ciągu 3 pierwszych taktów Wariacji Goldbergowskich Bacha.

Mozliwe ze miałeś uszkodzony egzemplarz no i lampy nie do końca jakościowo dobre.

Jurgen a gdzie epitety w stylu crapp i szrot ???

Czy znasz powiedzenie " kończ Wasci wstydu oszczędź "

:)))

Jurgen a gdzie epitety w stylu crapp i szrot ???

Czy znasz powiedzenie " kończ Wasci wstydu oszczędź "

:)))

Sparton, who is Jurgen ?

Jesli nie chcesz być totalnym idiotą audiofilem zacznij kupować w Media Markt - zaoszczędzisz sporo kasy i ogrom wstydu.

Sparton, who is Jurgen ?

Jesli nie chcesz być totalnym idiotą audiofilem zacznij kupować w Media Markt - zaoszczędzisz sporo kasy i ogrom wstydu.

Jahwol Herr Jurgen :) Moja iść do Media Markt szukać Magnepana !

Od dziś ja być wstydliwa idiota :(

Jesli to byl egzemplarz, ktory mialem u siebie tak ok maja, to juz u mnie gral b.dobrze.

Moze wygrzewanie go jeszcze troche ulozy, ale granie c8+ w stosunku do C8 jest moim zdaniem zdecydowanie lepsze.

Pisze tu o plikach, nie probowalem tych dakow z napedem cd, gdyz w odroznieniu od Jarka wole pliki od plyt.

Tak czy inaczej z C8 + moglbym zyc - i to z przyjemnoscia- z C8 tylko jedna randka i wiadomo bylo, ze ten zwiazek nie ma przyszlosci.

Konto w trakcie usuwania

Wg. mojego doświadczenia z obiema konstrukcjami uważam ,że C8 + od C8 różni się pod względem dźwiękowym rozdzielczością tzn. C8+ gra bardziej szczegółowo i ma lepszy wgląd w nagranie.

Ale nie jest to jakaś przepaść tylko nieznaczna poprawa w tym aspekcie grania , jednak słyszalna.

Najważniejsze dla mnie jest to że wraz ze wzrostem rozdzielczości nie znikła muzykalność tego urządzenia , z czego jest ono powszechnie znane i za co je bardzo cenię.

Obydwa dac-i testowałem na tym samym napędzie i tych samych nagraniach.

Po podpięciu kabli Harmonixa MM do końcówek było na prawdę b.dobrze , tak dobrze że na tym zakończyłem moje poszukiwania i mogę z tym dźwiękiem żyć na dłużej i z przyjemnością słuchać muzyki.

pozdr.

Dzisiaj po kilku dniach grania non stop ( ponad 100 godz ) na lampach Amperexa nastąpił powrót do firmowych JAN-ów.

Męczyłem się z tym dźwiękiem okrutnie ;(

Po wsadzeniu firmowych lamp JAN sprzęt zagrał tak jak pamiętałem z próbnych odsłuchów czyli rewelacyjnie.

Nie ma absolutnie żadnego porównania do dźwięku uzyskanego na Amperexach.

Praktycznie wszystkie aspekty dźwiękowe uległy diametralnej poprawie.

Można powiedzieć ,że teraz gra zupełnie inne ( o klasę lepsze ) urządzenie.

Jak widać ( Józek miał rację ) ten dac jest tak zbudowany ,że preferuje jednak bądź co bądź wydawałoby się znacznie gorsze lampy.

Jest to dla mnie o tyle ciekawe ,że we wszystkich znanych mi lampowych urządzeniach wymiana lamp na (dobre ) NOS-y dawała prawie zawsze pozytywne efekty.

W tym przypadku jest inaczej i dwukrotne moje próby wsadzenia innych ( wydawałoby się lepszych ) lamp dały opłakane efekty dźwiękowe.

Moge powiedziec jedno, od strony konstrukcji Metronome to przemyslane urzadzenia. Duzo z tymi DAc-am eksperymentuja.

Też tak uważam.

Najlepszy dac jaki dane mi było słyszeć , a słyszałem sporo konstrukcji.

Poprawiona rozdzielczość , płynność i wgląd w nagranie bez utraty muzykalności.

Jestem mego zadowolony.

Teraz czekam na moje Harmonixy , które wniosły dodatkowo plastyczność i taką fizjologiczność w dźwięku i to by było chyba na tyle ;)

i to by było chyba na tyle ;)

Jestes w polowie drogi, czas pokaze ;)

Jesli chodzi o Harmonixy to sluchalem je z calym Reimyo i faktycznie pierwszy raz podobal mi sie system Harmonixa dopiero z tymi kablami.

Jesli chodzi o Harmonixy to sluchalem je z calym Reimyo i faktycznie pierwszy raz podobal mi sie system Harmonixa dopiero z tymi kablami.

Znaczy się z MM? - to po primo

Secundo - czy twój system odsłuchowy jest oparty o m.in. Senki rekablowane, czy na firmowym kablu oceniasz/porównujesz/dyskredytujesz?

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

System Harmonixa z kablami Reimyo ???

to by było chyba na tyle ;)

Czy mógłbyś opisać krótko jaki model Passa XS masz u siebie? 150 czy 300? Z dedykowanym pre XS? Śledzę forum dosyć uważnie i pamiętam, że byłeś zdania że bez lamp "nic nie gra" :) Wydaje mi się, że mało kto słuchał tego w naszym kraju, a chciałbym zasięgnąć opinii od kogoś kto miał u siebie te smoki, a nie tylko z recenzji. Z góry dziękuję!

Czy mógłbyś opisać krótko jaki model Passa XS masz u siebie? 150 czy 300? Z dedykowanym pre XS? Śledzę forum dosyć uważnie i pamiętam, że byłeś zdania że bez lamp "nic nie gra" :) Wydaje mi się, że mało kto słuchał tego w naszym kraju, a chciałbym zasięgnąć opinii od kogoś kto miał u siebie te smoki, a nie tylko z recenzji. Z góry dziękuję!

Witam.

Mam Pass-a XS 150 i pre XS.

Tak masz rację pisałem ,że bez lamp się nie da i dalej tak uważam.

Mam lampowego dac-a ;)

Jeżeli chodzi o dźwięk to Pass gra w czystej klasie A ( nie przechodzi po kilku watach w klasę B ) więc jego granie nie ma nic wspólnego z typowym , jazgoczącym tranzystorem jakich jest wiele na rynku.

Tutaj sytuacja jest odwrotna tzn. nie trzeba temperować jazgotu mulącymi kablami tylko raczej podłączyć kable grające jaśniej.

Dźwięk jest gęsty, barwny , szczegółowy ale bez krojenia uszu , bas schodzi bardzo nisko ale nie ciągnie się po podłodze , raczej jest sprężysty i zwarty a dynamika zabija większość lamp.

Co uderza to absolutna cisza w przekazie i najlepsza jaką słyszałem separacja instrumentów.

Po prostu można powiedzieć ,że więcej słychać w kolumnach ( chodzi o niuanse i detale ) ;)

Na dzień dzisiejszy pre gra u mnie na kablu ze srebra ale monobloki na kablach z miedzi.

Reasumując słuchając tych urządzeń nie czuję potrzeby wpinania więcej lamp w tor i myślę ,że w ślepym teście nie rozpoznałbyś czy to gra lampa czy tranzystor ;)

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania pisz śmiało tutaj albo na priv. postaram się odpowiedzieć jak tylko będę mógł.

pozdr.

Dźwięk jest gęsty, barwny , szczegółowy

Barwny bo jest duze THD i IMD, a szczegolowy z pewnoscia byc nie moze! ;)

Pomiary dotycza wzmacniacza Pass Labs XA30.5, w nowym tak sadze bedzie mniejsze THD oraz IMD, moze nawet o polowe, ale nie zmienia to faktu ze przy tym rodzaju konstrukcji ten wzmacniacz szczegolowy byc po prostu nie moze!

Pierwszy pomiar THD wzgledem czestotliwosci zostal dokonany na 10 voltach, co sie bedzie dzialo na polowie mocy przy czestotliwosci 10kHz? To juz beda procenty!!! Nie sposob tego nie uslyszec w postaci wlasnie malej rozdzielczosci, ale i owszem barwnosci grania.

Ukryta Zawartość

post-31719-0-32627200-1439378374_thumb.jpg

post-31719-0-37549300-1439378382_thumb.jpg

post-31719-0-69931700-1439378619_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No coz mozna sie oszukiwac i uwazac ze jak wzmacnacz ma duze THD to tego ucho nie slyszy! Slyszy, tylko inaczej niz sie wydaje, przekaz staje sie gesty ocieplony barwny ale nie jest wierny i szczegolowy, szczegoly sa sztuczne dopalane to nie jest wiernosc. Wielokrotnie robilem proby ze wzmacniaczami ktore mialy duze THD srednie THD i ultra niskie THD, te ostatnie trudno opanowac bo ich wiernosc przeklada sie na odwzorowywanie czesto niemilych szczegolow pochodzacych z obecnie bardzo niedoskonalych przetwornikow C/A, ale opanowanie zrodel pozwala dopiero wowczas cieszyc sie prawdziwoscia barw nagrania i faktyczna potezna rozdzielczoscia wchodzaca gleboko w nagranie i akustyke pomieszczenia.

Tego typu wzmaki jak Pass to jest droga przejsciowa, owszem na obecnym etapie dobra, bo lepiej sluchac dzwiekow harmonizujacych anizeli nieharmonicznych zgrzytow z konwerterow C/A, ale zapomnijmy ze mamy wiernosc i szczegolowosc, mamy podrobke tego, tylko podrobke! Przykro mi nie mam zamiaru komus psuc zabawy takie niestety sa fakty i ciezko temu zaprzeczyc.

Barwny bo jest duze THD i IMD, a szczegolowy z pewnoscia byc nie moze! ;)

Pomiary dotycza wzmacniacza Pass Labs XA30.5, w nowym tak sadze bedzie mniejsze THD oraz IMD, moze nawet o polowe, ale nie zmienia to faktu ze przy tym rodzaju konstrukcji ten wzmacniacz szczegolowy byc po prostu nie moze!

Pierwszy pomiar THD wzgledem czestotliwosci zostal dokonany na 10 voltach, co sie bedzie dzialo na polowie mocy przy czestotliwosci 10kHz? To juz beda procenty!!! Nie sposob tego nie uslyszec w postaci wlasnie malej rozdzielczosci, ale i owszem barwnosci grania.

A nie lepiej sciagnac do domu, podlaczyc zamiast swojego, i wtedy dopiero sie wypowiadac, tak robia wszyscy na swiecie, np taki K Kessler

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

No coz mozna sie oszukiwac i uwazac ze jak wzmacnacz ma duze THD to tego ucho nie slyszy! Slyszy, tylko inaczej niz sie wydaje, przekaz staje sie gesty ocieplony barwny ale nie jest wierny i szczegolowy, szczegoly sa sztuczne dopalane to nie jest wiernosc. Wielokrotnie robilem proby ze wzmacniaczami ktore mialy duze THD srednie THD i ultra niskie THD, te ostatnie trudno opanowac bo ich wiernosc przeklada sie na odwzorowywanie czesto niemilych szczegolow pochodzacych z obecnie bardzo niedoskonalych przetwornikow C/A, ale opanowanie zrodel pozwala dopiero wowczas cieszyc sie prawdziwoscia barw nagrania i faktyczna potezna rozdzielczoscia wchodzaca gleboko w nagranie i akustyke pomieszczenia.

Tego typu wzmaki jak Pass to jest droga przejsciowa, owszem na obecnym etapie dobra, bo lepiej sluchac dzwiekow harmonizujacych anizeli nieharmonicznych zgrzytow z konwerterow C/A, ale zapomnijmy ze mamy wiernosc i szczegolowosc, mamy podrobke tego, tylko podrobke! Przykro mi nie mam zamiaru komus psuc zabawy takie niestety sa fakty i ciezko temu zaprzeczyc.

Nie powinieneś wypowiadać się o wzmacniaczu, którego nie widziałeś na oczy, nie słuchałeś a w dodatku nie widziałeś jego pomiarów. Kropka.

----------------------------------------------------

A nie lepiej sciagnac do domu, podlaczyc zamiast swojego, i wtedy dopiero sie wypowiadac, tak robia wszyscy na swiecie, np taki K Kessler

Ja sluchalem podobnego systemu jaki ma Jarek i niestety bylo to co opisuje. Konstrukcjami Passa to sie bawilem dlugo jeszcze przed tym zanim powstalo audiostereo. Wiem co to moze i czego nie moze. To jest polsrodek, czas to zweryfikuje, wraz z rozwojem zrodel C/A, bo od tego to jest zalezne.

Nie powinieneś wypowiadać się o wzmacniaczu, którego nie widziałeś na oczy, nie słuchałeś a w dodatku nie widziałeś jego pomiarów. Kropka.

Widzialem sluchalem, a pomiary sa bardzo podobne do tego co podalem. ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.