Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana potencjometruw starym wzmacnaczu

Azakmi

Rekomendowane odpowiedzi

W moje ręce dostał się stary, niemiecki wzmacniacz nieznanej w Polsce marki TEC (dokładnie jest to element zestawu TEC System M300). Niestety, potencjometr w nim ewidentnie szwankuje... rozebrałem front wzmacniacza i z oznaczeń dowiedziałem się, że jest to Alps. Widnieją na nim takie nadruki: "924S" oraz "250kΩAX2". Problem w tym, że potencjometr jest nietypowy, po "podwójny" - w miejsce pojedynczej "osi" (pardon za nieprofesjonalne zwroty, nie wiem, jak to nazwać) jest tulejka do regulacji kanału prawego, w której znajduje się "ośka" do regulacji kanału lewego. Zasadniczo oś i tuleja poruszają się razem, dopiero po przytrzymaniu palcami jednego z kanałów można regulować drugi niezależnie. Przez to na panelu nie potrzeba osobnej gałki od balansu. Wiem, że opis pokręcony, ale co zrobić...

Moje pytanie brzmi tak: czy wystarczy odpowiednio wlutować zwykły potencjometr 250kOhm, czy trzeba kombinować z szukaniem takiego dziwadła?

Załączam poglądowe zdjęcia potencjometru oraz gałki regulacji głośności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-30758-0-27154900-1373654065_thumb.jpg

post-30758-0-39785000-1373654087_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zwykły potencjometr (taki podwójny sprzężony) też będzie pracował, ale nie będziesz miał możliwości ustawienia balansu. Oryginał raczej jest trudno dostępny, chociaż takie były bardzo często montowane w deckach.

Oryginał dostać będzie ciężko, aczkolwiek poszukaj a być może akurat trafisz. Przeważnie jak juz cos się znajdzie to za granicą i w wielu przypadkach gra jest nie warta świeczki, czyli nie opłaca się to zupełnie lepiej wsadzić zwykły potek. A ten byk w tytule aż w oczy kłuje ;D

W temacie miało być "potencjometru w", to nie jest ortograficzny (i to taki masakryczny), tylko brak spacji. Chciałem to poprawić, bo wygląda to makabrycznie, ale nie widzę przycisku "edytuj". A w temacie - wydaje mi się, że po prostu zastosuję zwykły potencjometr Alpsa i po zawodach. Czy ALPS RK27112 250KAX2 jest znośny?

W temacie miało być "potencjometru w", to nie jest ortograficzny (i to taki masakryczny), tylko brak spacji. Chciałem to poprawić, bo wygląda to makabrycznie, ale nie widzę przycisku "edytuj". A w temacie - wydaje mi się, że po prostu zastosuję zwykły potencjometr Alpsa i po zawodach. Czy ALPS RK27112 250KAX2 jest znośny?

Zaraz mnie tu zjedzą - hehehe. Nie szukaj współczesnego Alpsa to moim zdaniem cień tego co robiono kiedyś pod tą marką. Zresztą rk27 jest kobylasty, a ten co masz to zdaje się coś w stylu serii rk9 albo rk18 ( dokładnie nie pamiętam). Dobrym rozwiązaniem będzie polski Telpod czasem można jeszcze takie dostać. Zresztą Telpod to licencyjny Alps

Nie wiem jak te zwykłe telpody, ale z tego co wiem duże potki od telpoda są na licencji japońskiego tocos, swoją drogą tocosy są lepsze od alpsa, mam kilka takich telpodów i są bardzo dobre, nawet rk27 nie jest od nich za specjalnie lepszy, raczej to tylko inne brzmienie bo inaczej gra przewodzący plastik niż węgiel.

Podłącze się pod temat bo mam problem z potencjometrem od Luxmana - model L-210. Jeden kanał zanika, potek wygląda jak ALPS RK16 z tym, że zamiast 3 wyprowadzeń ma 4. Wiadomo, że jedno jest od balansu. Gdzie można by dostać taki sam potencjometr lub równie dobry zamiennik?

Czwarte wyprowadzenie jest zapewne do regulacji loudnesu, lub modyfikacji charakterystyki. We wzmacniaczach SONY sprytnie podpinał tam też regulację barwy. Jest też szansa, że te wyprowadzenia są nigdzie nie podłączone.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.