Skocz do zawartości
IGNORED

bjork medulla SACD problem?

Bart1981

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem płytę Bjork Medulla SACD, jescze jej nie mam ale natrafiłem na ciekawe opinie na forach. Podobno warstwa stereo SACD ma jakies uszkodzenie i utwór 3ci i 4ty grają jednoczesnie. Pytanie czy ktos z kolegów spotkał się z takim problemem? Czy ktos posiada ten album w SACD?

https://www.audiostereo.pl/topic/104492-bjork-medulla-sacd-problem/
  • 3 tygodnie później...

To pewnie dlatego ten SACD jest względnie często dostępny i za przyzwoite $.

Niby wersja Limited ale na amazon.co.uk ciagle jest dostępna. W ogóle jak mozna było skopać ten album? Musieli jakichś fachowców widzę do tego dobrać. Na szczęście to tylko jeden utwór.

Ja mam wersję JAP. Kupiłem w moim "ulubionym" sklepie DVDMAX za ok 50 PLN. Możesz jeszcze Bart spróbować. Brzmi ładnie no i ślicznie wydany miniLP.

Tylko dostępne oficjalnie u nas mini lp Bjork to chyba tylko tłoczenia niemieckie były? Z tego co wiem japońskie mini lp Bjórk były tylko w wersji SHM CD

Bjork mini lps wyszły w Polsce z nalepką Vintage Replica. Sprawdzić się da prosto, na wewnętrznej stronie płyty powinno pisać jakie to tłoczenie. Po za tym kod EAN dla japońskich płyt zaczyna się od 498

Po za tym na nalepce jest napis "nie do sprzedaży w japonii". Na minilps.net są nazwane Legal Fakes.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

link do aukcji z minilp Bjork. Jest to właśnie mini vinyl ale tłoczenie niemieckie. Kod kreskowy zaczyna się od 600, więc to nie jest japończyk

Ukryta Zawartość

Takie mam, stety lub niestety. Ale niech zostanie. Na drugi raz będę sprawdzał wcześniej dokładniej co to za wydania (jednak nie zawsze sprzedawca takie dane w sklepie podaje). Dzięki za info, Bart ; )

Ukryta Zawartość

ta aukcja wydaje się dotyczy oryginalnego mini lp Bjork. Kod zaczyna się od 498, jeszcze tylko sprawdzić nr katalogowy

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Tylko dostępne oficjalnie u nas mini lp Bjork to chyba tylko tłoczenia niemieckie były? Z tego co wiem japońskie mini lp Bjórk były tylko w wersji SHM CD

Masz rację, tak właśnie wygląda sprawa z tymi MiniLP Björk.

Stuprocentowe wydania japońskie (disc nie "Made in Germany") to SHM-CD.

Tak samo wygląda sprawa np. z The Cure wydanymi w 2008 - japońskie to tylko SHM-CD, natomiast "zwykłe" to "Made in Germany" (wspominałem już o tym w innym temacie).

I co ciekawe, mają one kod kreskowy identyczny jak wydania SHM-CD (ten na OBI), który rozpoczyna się od "49...".

Dopiero na folii ochronnej bywa naklejany drugi kod EAN, rozpoczynający się właśnie na "6...".

I co ciekawe, mają one kod kreskowy identyczny jak wydania SHM-CD (ten na OBI), który rozpoczyna się od "49...".

Bo OBI i inserty robili japończycy z tego co wiem. Płyta wiadomo, made in germany wytłoczone

Gość

(Konto usunięte)

Bo OBI i inserty robili japończycy z tego co wiem. Płyta wiadomo, made in germany wytłoczone

Zgadza się, tylko w mojej ocenie nie powinno tak być, bo możesz mieć w taki przypadku w sklepie pod jedynym kodem EAN dwa różne produkty i to o różnej wartości!

Cieszyłoby mnie to tylko w przypadku, gdybym kupował zwykłe wydanie za ok. 50,- zł, a od nieświadomego sprzedawcy dostałbym SHM-CD ;)

PS Dlatego między innymi na tych niemieckich jest zastrzeżenie: "Not to be exported to Japan".

http://www.ebay.co.uk/itm/BJORK-MEDULLA-JAPAN-MADE-SHM-MINI-LP-CD-NEW-OUT-OF-PRINT-UICY-93447-/360703897778?pt=Music_CDs&hash=item53fba0b0b2

ta aukcja wydaje się dotyczy oryginalnego mini lp Bjork. Kod zaczyna się od 498, jeszcze tylko sprawdzić nr katalogowy

To jest właśnie w pełni wydanie japońskie :)

Wystarczy popatrzeć - SHM-CD.

A nr katalogowy, jak w przypadku wspomnianego przeze mnie The Cure, jest identyczny!

Zgadza się, tylko w mojej ocenie nie powinno tak być, bo możesz mieć w taki przypadku w sklepie pod jedynym kodem EAN dwa różne produkty i to o różnej wartości!

Cieszyłoby mnie to tylko w przypadku, gdybym kupował zwykłe wydanie za ok. 50,- zł, a od nieświadomego sprzedawcy dostałbym SHM-CD ;)

Tu masz rację. Dziwnie to zrobili a dokładnie Universal zrobił. Jak pisałem, na stronce minilps.net te wydania są oznaczone jako Legal fakes. Wydania na SHM CD za to nie były nigdy wydane w Polsce, tak jak wydane były mini vinyle Bowiego.

Nawet nie wiedziałem, że taki problem występuje bo słuchałem tylko mch. Mam wersję w super jewel boxie i utwory 3 i 4 też są skopane.

Taka offtopowa ciekawostka na temat sacd i jedynie słusznej wersji albumu Deep Purple- Machine Head z roku 2003.

Mam kilka sztuk tego albumu, a dwie są różne.

Obie mają ten sam numer seryjny 07243 5386012 7, wydrukowane w UE. Książeczki są takie same.

Istnieje jednak kilka różnic.

1. Dysk.

Jeden wyprodukowano w Japonii, drugi wyprodukowano w UE. W Europie błędy w nadruku, przesunięcie. Bardziej intensywny kolor złota od spodu nośnika wersji Japońskiej. Numery (Japonia IFPI L275); (IFPI L558 UE) wersja EU z napisem na Sony DADC, brak tego napisu w wersji japońskiej.

2. Pudełko

(Japonia - Mały Zawias), (EU Duży zawias)

3. Tylna okładka -

Dodatkowe słowa w japońskiej wersji "This label copy is the subject of copyright protection in 2003 EMI Records Ltd. All Rights Reserved.

Dziwne.

Wszystkie opisy (Discogs, sa-cd.net) sugerują, że jest tylko wersja europejska. Jeden numer seryjny, ale dwa różne dyski.

dscf1007c.jpgr18766171249510988.jpgdpjm.jpg

Gość

(Konto usunięte)

Warto byłoby "wrzucić" tę japońską wersję na Discogs lub przynajmniej uzupełnić opis tak, jak jest to zrobione przy Pink Floyd "The Dark Side of The Moon" :)

http://www.discogs.com/Pink-Floyd-The-Dark-Side-Of-The-Moon/release/378824

Sprawa jest identyczna: wydawnictwo sklasyfikowane jako europejskie (nr katalogowy, kod EAN, tylna wkładka "Made in EU/Printed in EU"), a sam jestem w posiadaniu egzemplarza, w którym sam dysk jest "Made in Japan" (napis na dysku + IFPI 275).

Gość

(Konto usunięte)

Z floydami jest prościej bo chyba wszystkie wersje mają dysk tłoczony w Japonii. Tak mi się przynajmniej wydaje.

Właśnie nie wszystkie, dlatego o tym wspomniałem :)

Zresztą na Discogs jest uzupełnienie odnośnie CD z innym oznaczeniem IFPI.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.