Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade z 2.0 do 4.0 lub 5.0

diuk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów.

Ostatnio zaopatrzyłem się w amplituner kina domowego KENWOOD KRF-V5030D

5x80W 8ohm + sub pre out

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

który podłączyłem do moich głośników tonsil 40W (takich jak na zdjęciu poniżej)

Ukryta Zawartość

i chciałbym zacząć swoją przygodę z surround'em.

Jakie polecacie głośniki na surround, takie, aby nie były gorsze od tonsilów, ale również, żeby nie były za drogie - za dobre do tego zestawu?

Czy to prawda że wystarczą mniejsze głośniki, czy warto poszukać na przykład dokładnie takich samych głośników, co stoją na froncie (jeśli amplituner potrafi przekazać tyle samo mocy na przód co na tył mając na wejściu sygnał stereo) czy wystarczą mniejsze głośniki, gdyż na tym sprzęcie nie wykorzystam mocy tylnych głośników w żadnym z trybów pracy tego amplitunera?

na wejściu będę miał sygnał cyfrowy toslink z tv dvb-t oraz mp3/avi/mkv i inne z spdif sound blaster audigy

Na pierwszy rzut poproszę o opinię na temat dokupienia voice kraft (upgrade do 5.0):

Ukryta Zawartość

zdaję sobie sprawę, że głośniki nie mają najlepszych opinii, ale może na surround wystarczą do tego zestawu, który już mam?

ewentualnie (upgrade do 4.0):

Ukryta Zawartość

A może wystarczy rozglądnąć się za dobrym centralnym głośnikiem? z tego co zdążyłem się zorientować to amplituner ma najprawdopodobniej jakiś tryb, który sygnał stereo konwertuje do 3.0

Dziękuję bardzo za przemyślane odpowiedzi,

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104640-upgrade-z-20-do-40-lub-50/

Choc myślę , że surroundy powinny byc zgrane brzmieniowo z przodami

Zgadzam się.

Uważam, że nawet powinny być oparte na takich samych przetwornikach.

Nie chciałbym Cię martwić ale raczej odpuściłbym sobie rozbudowę systemu na tych frontach...

no to wtedy Pylony na przód i po ptakach tylko nie wiadomo jak u Ciebie z kasą

ale czuję kolego , że czeka Ciebie zakup wszystkiego nowego począwszy od ampli , bo z tego co widac to jest ampli z Dolby Surround Pro Logic i z Dolby Digital , jednak jest małe ale , "powiedz" jaki współpracuje z nim odtwarzacz i jak jest połączony z ampli , bo widzę , że ampli ma wejście 5.1 po analogu , jeśli wyłapiesz na rynku odtwarzacz bluray z wyjściem 5.1 lub 7.1 analogowym to Twój ampli może robic za wzmacniacz wielokanałowy , ja tak miałem z Technicsem zanim kupiłem Yamahę , odtwarzacz wyjściem (5.1) analogowym z amplitunerem do wejśc (5.1) analogowych wtedy odtwarzacz robi za dekoder a ampli za wzmaka , a obraz z odtwarzacza prosto do TV kablem HDMI , jednak to wszystko jest tylko do czasu gdy dojdą problemy z podłączeniem reszty sprzętu do ampli żeby grał .

Ja już nie chciałem go tak bardzo martwic ale niestety taka prawda i też się zgodzę , że z tymi samymi przetwornikami co przody chociaż przody mogą przecież miec większe głośniki na basach .

ampli ma wejście 5.1 po analogu , jeśli wyłapiesz na rynku odtwarzacz bluray z wyjściem 5.1 lub 7.1 analogowym to Twój ampli może robic za wzmacniacz wielokanałowy

Ale ma przecież optyka i coaxa więc problemu z dekodowaniem nie będzie...

A w jakim budżecie miałoby się to zamknąć?

dopiero co zakupiłem amplituner i jak najbardziej mi się on podoba (upgrade z amplitunera tosca 303)

pokój jest mały, moc 80W powinna w zupełności wystarczyć - nie należę do osób irytujących sąsiadów

w zasadzie to nie mam odtwarzacza ani dvd ani blueray, dźwięk jest dostarczany cyfrowo z telewizora (optycznie) i z komputera (spdif)

projekt ma być raczej tak budżetowy jak tylko możliwe, rozważam też zakup kolumn używanych z Krakowa lub okolic, raczej do 250 zł za komplet

pytanie teoretyczne pomocnicze - czy jeśli znalazły by się dwie takie sam kolumny tonsil do zakupu - czy byłoby sensowne założenie ich na tył? (surround) - to pytanie ma dać odpowiedź, czy jest możliwy we wzmacniaczu (moim lub jakimkolwiek innym pokrewnym) tryb przekazywania sygnału w czymś takim jak podwójne stereo - tak jak na przykład w samochodach z głośnikami w przednich i tylnych drzwiach.

Ale ma przecież optyka i coaxa więc problemu z dekodowaniem nie będzie..

, ale nie ma dekoderów Audio HD które mogą być tylko realizowane po HDMI i po analogu ( analogu z odpowiednim playerem ) .

O VK ZAPOMNIJ .

Takie duże kolumny na sauurand ? Za duże obciążenie dla ampli , chociaż tam z tyłu tylko średnie tony .

, ale nie ma dekoderów Audio HD które mogą być tylko realizowane po HDMI i po analogu ( analogu z odpowiednim playerem ) .

To fakt.

Wyraziłem się bardzo nieprecyzyjnie, chodziło mi o to, że 5.1 będzie ( możliwe do uzyskania) ale tylko w DD.

ten ampli ma tylko DD i DSPro Logic , wejście 5.1 po analogu wiec myśle , że to by było najlepsze bo co będzie jak wejdzie sygnał DTS , na 9-tej stronie instrukcji jest podłączanie DVD 6 ch , więc myślę , że gdyby połączył tak jak wyzej napisałem byłoby ok

, a jest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z jednej strony chciałbyś jak napisałeś "zacząć przygodę z surroundem", z drugiej jednak (jeżeli dobrze zrozumiałem Twoje wypowiedzi) chodzi Ci tylko o dźwięk multichannel...

Według mnie, skoro chcesz pozostać tylko przy tym co aktualnie posiadasz i dokupić tylko tyły i centralny do tych tonsili to popatrz może na stronę STX? Tam za 3 stówki coś wybierzesz, ewentualnie ten badziewny VK, czy też może jakiś tonsil fenix poszukaj... Skoro koniecznie chcesz wydać kaskę, ale fajerwerków nie oczekuj.

Do słuchania muzy (moim zdaniem) i tak zawsze lepsze stereo niż 5.0, a podczas oglądania tylko TV i tak prawdopodobnie nie wykorzystałbyś potencjału "prawdziwego" dźwięku przestrzennego.

Decyzja i tak należy do Ciebie a ja mam tylko nadzieję, że koledzy mi zaprzeczą i doradzą Ci coś ciekawszego niż ja.

Pozdrawiam

Dokupując kolumny tylne i centralny do tych frontów dźwięk nie zyska na jakości, Ty natomiast zyskasz tylko i wyłącznie dodatkowe głośniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.