Skocz do zawartości
IGNORED

Uruchomienie SOHA II

Mufcore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wstępie nadmienię że szukałem już w różnych miejscach lecz nie znalazłem rozwiązania na mój problem.

A mianowicie, mam problem z odpaleniem klona SOHA II

Po podłączeniu wszystkiego zgodnie z radami w wątku oraz manualem rozpocząłem uruchomienie i tak:

J1 = 14,95V

J2 = -14,95V

J3 = 113,2V

H -12 = -12,7V

wartości ok więc działam dalej spiąłem J1 i J2 po czym miernik ustawiłem na rezystorze R10L i przygotowany do regulacji offsetu załączyłem zasilanie !!!!

I właśnie w tym miejscy mam problem bo miernik pokazuje 0 zarówno na R10L i R10R (niby przekaźnik załącza ale dość szybko bo po jakichś 6-7s)

Nadmienię że za każdym razem HV rozładowywane do masy przez rezystor

Proszę o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/104671-uruchomienie-soha-ii/

Witam

Na wstępie nadmienię że szukałem już w różnych miejscach lecz nie znalazłem rozwiązania na mój problem.

A mianowicie, mam problem z odpaleniem klona SOHA II

Po podłączeniu wszystkiego zgodnie z radami w wątku oraz manualem rozpocząłem uruchomienie i tak:

J1 = 14,95V

J2 = -14,95V

J3 = 113,2V

H -12 = -12,7V

wartości ok więc działam dalej spiąłem J1 i J2 po czym miernik ustawiłem na rezystorze R10L i przygotowany do regulacji offsetu załączyłem zasilanie !!!!

I właśnie w tym miejscy mam problem bo miernik pokazuje 0 zarówno na R10L i R10R (niby przekaźnik załącza ale dość szybko bo po jakichś 6-7s)

Nadmienię że za każdym razem HV rozładowywane do masy przez rezystor

Proszę o pomoc

Poczytaj jeszcze raz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może coś znajdziesz..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

No właśnie przestudiowałem wątek już chyba ze trzy razy i poniekąd udało ruszyć do przodu

teraz jest problem inny

mierząc HV w jednym punkcie mam ustawione 61V natomiast w drugim za cholerę nic się nie dzieje i pokazuje mi 8,6V

wymieniłem już wszystkie trany bo mam je w podstawkach i dalej nic

FERB dzięki za link

No właśnie przestudiowałem wątek już chyba ze trzy razy i poniekąd udało ruszyć do przodu

teraz jest problem inny

mierząc HV w jednym punkcie mam ustawione 61V natomiast w drugim za cholerę nic się nie dzieje i pokazuje mi 8,6V

wymieniłem już wszystkie trany bo mam je w podstawkach i dalej nic

FERB dzięki za link

wklej schemat, nikomu się nie chce szukać, może dlatego brak zainteresowania....

Ja nie znam MKII, tyko jej późniejsze rozwinięcie.....

wklej schemat, nikomu się nie chce szukać, może dlatego brak zainteresowania....

Trafiłeś w samo sedno

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

ok wklejam

Ukryta Zawartość

mój błąd

Ukryta Zawartość

...na pewno masz sprawny MPSA 42 w sekcji HV? - ja miałem jednego uwalonego i objawy były podobne co u Ciebie. Sprawdź też Q1, Q2. Najlepiej sprawdź obecność HV na wyjściu z MPSA przy odłączonej dalszej części układu

Sorki ale mogę prosić dokładniej - bo już chyba z 6 MPSA wkładam i jest problem

Pomiar:

Q2P

C - 61,5

B - 9,7

E - 9

Q1P

C - 61,5

B - 61,2

E - 61

A bez spiętej J3

Q2P

C-1,1mV

B-6,7mV

E- wartość spada w dół

Q1P

C-1,1mV

B-1,2mV

E-wartość spada w dół

...J3 odpina HV od prostownika, mi chodziło o odpięcie HV od pozostałej częci wzmacniacza czyli R2/ R3 i pomiar napięcia na emiterze MPSA. Jeżeli w takim przypadku na emiterze będziesz miał inne napięcie niż HV ( okolo 60V) to wygląda to na uwalony tranzystor MPSA lub błąd w lutowaniu w jego okolicy.

Uważaj na te tranzystory - ja sprawdzałem je miernikiem w testerze HFE i wyglądały OK, koniecznie musisz je sprawdzić testerem do diód (pozycja na multimetrze przy której sprawdzasz ciągłość połączeń)

Może wypowie się jeszcze ktoś kto jest elektronikiem:)

OK wielkie dzięki za pomoc na tym etapie będę walczył dalej

Nie wiem czy to dobrze zrobiłem ale tak;

wylutowałem e2l i r3l i po załączeniu zasilania pomiary praktycznie takie same jak z wlutowanymi

No to pozostaje C15P i C17P do sprawdzenia. Jeśli tranzystor jest sprawny to któryś z tych kondensatorów musi być niesprawny.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

No superrrrrr uwalony C15 teraz wszystko ruszyło ale jest jednak jedno

po włożeniu lamp prąd na r6 ustawiony na 400mV więc sprawdzenie pomiędzy VL a 6nogą lampy i mam różnicę ok 10V

czy tak może zostać czy i jak to wyregulować

WIELKIE DZIĘKI STERN

tylko jeszcze to jedno

po włożeniu lamp prąd na r6 ustawiony na 400mV więc sprawdzenie pomiędzy VL a 6nogą lampy i mam różnicę ok 10V

Nie przejmuj się tym.

Ta różnica wynika z rozrzutu lamp i nie da sie wyregulować, nie ma też żadnego znaczenia dla brzmienia / działania układu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.