Skocz do zawartości
IGNORED

DAC stereo i kino domowe

tito2002

Rekomendowane odpowiedzi

W moim posiadaniu jest obecnie dobry zestaw stereo z odtwarzaczem SACD,

zewnętrzny DAC CA, amplituner KD Denon i zestaw kolumn 5.0, PS3.

Trochę zbyt mało precyzyjny "spis" - możesz rozwinąć ? :)

Co napędza ten zestaw 5.0 ? Jaki to zestaw stereo ? itp. itd. Będzie łatwiej się poruszać. :)

Jeśli chciałbyś zintegrować stereo + m-ch, to dróg może być wiele, jak zwykle wszystko zależy od akceptowalnego poziomu wydatków.

Bardzo ciekawą propozycją wydaje się processor firmy NuForce - nowoczesny, odchudzony o bloki we. analog i sekcję video - tani ... :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Można spróbować - ma b.dobre opinie .

Sekcja wzmacniająca wg. uznania i dopasowania do głośników, a player ( jeśli SA-CD jest wymogiem), to w tym przypadku taki, który

potrafi wyrzucić sygnał jako LPCM ( via. HDMI ) np. OPPO 93.95,103,105. Kombinacji może być wiele - wg. gustu i zasobności kieszeni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BoDeX dzięki za upewnienie mnie co do "fantazjowania" autora recenzji Matrix-a :) Jaka jest zatem najlepsza i stosunkowo tania opcja poprawy dźwięku przy odsłuchu wielokanałowym (chodzi mi głównie o koncerty)? W moim posiadaniu jest obecnie dobry zestaw stereo z odtwarzaczem SACD, zewnętrzny DAC CA, amplituner KD Denon i zestaw kolumn 5.0, PS3. Zastanawiam się zatem czy najlepiej będzie zakupić dobrej klasy źródło np. OPPO i dokonać jego modyfikacji - a jeśli tak to gdzie można o to zrobić?

Wiem ze sie powatarzam bo pisalem o tym kilka razy, moim zdaniem nic nie pobije lampizacji na wszystkich kanalach. Proste i tanie rozwiazanie, mozna je zaaplikowac do OPPO, CA lub jakiegokolwiek odtwarazcza z wyjsciem analogowym 5.1 7.1, dla 8 kanalow wystarcza dwa zbalansowane uklady:

Ukryta Zawartość

W najblizszym czasie ma wyjsc wolno stojaca wersja takiego 8 kanalowego Lampizatora dostosowana do potrzeb OPPO 93/95/103/105. Sygnal wypuszczony z playera wielozylowym kablem Speakon, reszta zlampizowana w osobnej obudowie, tak ze wrazie czego odtwarzacz nie traci wiele na swojej oryginalnosci. Szczegolnie do koncertow to bajka, mozecie mi uwierzyc na slowo :)

Jeszcze jedno do autora watku, nie wiem czy dobrze doczytalem ale z tego co widze to uzywasz zestawu Roth Audio Oli??? Moim zdaniem powinienes zaczac od zmiany kolumn bo w tej chwili na tym zestawie jakiekolwiek proby poprawienia dzwieku to za przeproszeniem, dojenie zdechlej krowy. Mialem watpliwa przyjemnosc sluchania tego zestawu i powiem szczerze ze o kant dupy potloc...

Ukryta Zawartość

Co do sugestii o zmianie Roth-ów to w pełni się zgadzam. Te kolumny kupowałem do muzyki i KD opartego o Denona 2312 i wtedy to, moim zdaniem, było zestawienie optymalne i pod względem funkcjonalnym i cenowym. Teraz do stereo korzystam z zestawu Denon 1510, a AVR 2312 stoi prawie nieużywany. Z uwagi natomiast na przeprowadzkę do nowego mieszkania nadarzyła się okazja na "lekką" poprawę sprzętu audio. Jeśli chodzi o kolumny to planuję zakup zestawu Focal 826 lub Dali Ikon 6 MK2, no chyba że podczas odsłuchów zmienię zdanie :) Myślałem także o zintegrowaniu obu zestawów celem podwyższenia doznań dźwiękowych przy odsłuchu wielokanałowym i KD, stąd ten wątek. Pozdrawiam

Powiem Ci ze nie jest to rzecza nie wykonalna i gratuluje decyzji o zmianie Rothow. Jezeli jeszcze nie zdecydowales sie na zakup Focali lub Dali to zdecydowanie posluchaj Heco z serii Celan, glownie wyzsze modele z 17cm celulozowym sredniotonowcem, Celan 701, 901 i nowszej serii 702, 902. Nigdy nie bylem fanem nowych Heco ale te kolumny (701) niezle mnie zaskoczyly. Kolega ostatnio stal przed podobnym problemem zakupu 5.1, i po wielu odsluchach (min. Roth Audio), zdecydowal sie na Heco. Papierowy sredniotonowiec robi naprawde dobra robote, do kina te kolumny nadaja sie idealnie a i w stereo daja niezle rade. W gruncie rzeczy jest to nieco odchudzony najwyzszy "The Statement" tyle ze z mniejszymi basowymi, brakiem magnesu alnico oraz pseudodipolowej srednicy. Z teco co wiem to koszt 5.1 oscyluje w granicach 6-7K..

A tak pomijajac wyzej wymienione, to jezeli chcesz wycisnac maks jakosci to celuj raczej w dobre uzywki...

BoDeX dzięki za upewnienie mnie co do "fantazjowania" autora recenzji Matrix-a :)

Widzę, że się "zajączek" lekko w swoich fantazjach się odnalazł i próbuje wybrnąć ze swojej niekompetencji ... :)

" Moja wcześniejsza wypowiedź dotyczyła sytuacji, w której cyfrowy sygnał (PCM) trafiał do przetwornika co rzecz jasna nijak się ma

do sytuacji, gdy przesyłamy dźwięk zakodowany w którymś z formatów (DTS/DD/SACD). Widzę, że konkretnie mi się pozajączkowało."

Ale jak widać, dalej sadzi bomby ! Ciekawe jak on ten Depeche Mode M-CH SACD przepchnął przez SPDIF ?

Kolejne banialuki pisane bez kontaktu ze sprzętem - zapewne jakiś artykuł sponsorowany. ZERO WIARYGODNOŚCI !

Teraz do stereo korzystam z zestawu Denon 1510, a AVR 2312 stoi prawie nieużywany.

Jeśli 1510 jest dla Ciebie OK, to bazując na tym co masz można zbudować jakąś "protezę" multi-ch.

Stereofoniczne źródła idą do wzmaka 1510 , a m-ch do AVR ( z niego L+R preout zasila 1510 )

Reasumując : głośniki L+R zasilane są z 1510 , a pozostałe z AVR . Jakość DAC-a możesz ocenić podłączając go

do wzmaka 1510 i cenić czy jest lepszy od tego jaki jest w napędzie 1510 . Większa rewolucja wymaga zakupu procesora

i pozbycia się zbędnych elementów .

IDEAŁ:

SACD PCM player po RCA do AV porocek.

Dziś SACD już dawno nie jest "bogiem" audio.

Niestety w tym przypadku dźwięk będzie tak dobry jak przetworniki w odtwarzaczu. Procek nic tu nie zmieni - chyba, że będzie w swojej drodze konwertował sygnał analogowy na cyfrowy.

Chyba, że nie chodzi o wejście RCA analog w procku ?

• 1 rok później...

W najblizszym czasie ma wyjsc wolno stojaca wersja takiego 8 kanalowego Lampizatora dostosowana do potrzeb OPPO 93/95/103/105. Sygnal wypuszczony z playera wielozylowym kablem Speakon, reszta zlampizowana w osobnej obudowie, tak ze wrazie czego odtwarzacz nie traci wiele na swojej oryginalnosci. Szczegolnie do koncertow to bajka, mozecie mi uwierzyc na slowo :)

I jak postępy, coś wiesz ?

Poki co projekt spalil na panewce, nie zaglebialem teamtu a Lukasz chyba tez nie bardzo sie palil do tego projektu z braku czasu. Moze kiedys uda sie cos takiego wystrugac ale nie wiem kiedy i czy wogole..

Może gdyby było to urządzenie bardziej uniwersalne, to szansa na zainteresowanie byłaby większa.

Wystarczy sobie jedynie uświadomić, że aktualnie playery potrafią wywalić czysty DSD jak i po zamianie

na LPCM, a także wszystkie gęste formaty po zdekodowaniu do LPCM na pokładzie playera.

DAC 5.1 DSD to by dopiero było coś. :)

DAC 5.1 DSD to by dopiero było coś. :)

a istnieje wogle coś takiego na świecie? Bo jeśli nie - a p Łukasz mam moce technologiczne pchnąć coś takiego -

to dziwie się że nie tworzy dla siebie nowego rynku - extremalnych kinomanów nie brakuje...

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

DAC 8 kanałowy ma w ofercie chyba tylko jedna firma, ale on ma tylko wejście USB i SPDIF, a tym nie prześlesz

gęstego m-ch z playera. DACa, który ma wejście HDMI i obsługuje m-ch z płyt SACD i BD , a w dodatku jest

zbudowany z wykorzystaniem lamp, to jeszcze nie widziałem. Jednym słowem - nisza ! :)

Jednym słowem - nisza ! :)

powiedzmy -

10 sztuk z zarobkiem10 tysi - nooo gdybym miał możliwości - to bym się naprawdę zastanawiał

- chyba że LAMPIZATOR kosi 10x tyle za zwyczajne daki - wtedy cóż... może kto inny chętny???

• 2 miesiące później...

Ja popelnilem cos podobnego. Skonfigurowalem Meridiana G68J w taki sposob ze sygnal kanalow frontowych szedl w postaci cyfrowej (w zasadzie rozwiazanie zarezerwowane dla kolumn aktywnych meridian dsp), reszta po analogu. Ow sygnal po spdif szedl do zewnetrznego Daca Lampizator Big6. Gralo to zjawiskowo, szczegolnie w koncertach. Niestety byla jedna jedyna wada takiego rozwiazania a mianowicie taka ze wyjscie cyfrowe nie mialo regulacji glosnosci, tzn. chcac zrobic glosniej lub ciszej, mialem mozliwosc regulacji wszystkich kanalow poza frontowymi. Bylo to strasznie irytujace gdyz wiadomo slucha sie na roznych poziomach glosnosci. Rozwiazaniem bylby dac z regulacja glosnosci ktora wspolgrala by z pilotem Meridiana. Zapewne byloby to do zrealizowania ale czy warto? Sam nie wiem, G68j gra na tyle dobrze ze nie widze sensu takich kombinacji.

MYTEK DSD może być wielokanałowy -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.