Skocz do zawartości
IGNORED

Szum i bzyczenie z glosnikow - Manley MAHI

Harrow

lampa czy tranzystor  

18 użytkowników zagłosowało

1. 1. lampa czy tranzystor

2. 2. cd czy odtwarzacz strumieniowy

3. 3. szerokopasmowce czy 3 drozne

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam do wyboru nowego Manleya Stingraya bądź używkę, prawie 2 letnie mahi\shrimp.

Oba rozwiązania w podobnej cenie jednak Stingray to nówka.

Ale sęk w tym ze mahi brumią, szumią wręcz bzyczą.

Nie wiem czy to kwestia lamp, a są oryginalne. Zestaw ma około 2 lat wiec lampy powinny być jeszcze w przyzwoitej kondycji.

Brumienie (Szumienie) wydobywa się na pewno z głośników. W zasadzie ze wszystkich od wysoko tonowych (szum) do niskich przez sredniotonowe - buczenie.

Czasami nawet pojawia się świzd co jest irytujące przy cichym słuchaniu, spokojnej muzyce.

Co tu dużo mówić, za takie pieniądze powinno być cicho . W nowym stingrayu jest idealna niemal cisza.

Wiem, że lampy mogą brumic ale nie aż tak.

Czy ktoś miał podobne doświadczenia bądź ma jakiś pomysł?

Jeszcze nie kupiłem, także blokuje mnie ta przypadłość w podjęciu decyzji.

Jeśli byłaby to kwestia lamp to żaden problem, można kupić nowe a taki system mogę rozbudować , wpinając kiedyś preamp na b300.

Ten temat powinien być zamieszczony w zakładce Hi-end ale niestety ja jeszcze mam za mało postów by go tam zamieścić...

Dzieki za sugestie.

• 3 tygodnie później...

Lampa-Manley. Tam zadaj to pytanie.Ja miałem Stingrey'a 1-lekko szumiał. Zestaw Shrimp/Mahi - cisza. 300B/Mahi - absolutna cisza. Przy łączeniu większej ilości klocków, przyczyn brumienia może być wiele. Złe uziemienie, złe ekranowanie kabli, plątanina kabli, brak dobrych styków na kablach itd. Znam brzmienie nowego Stingrey'a. Jeśli róznica w cenie jest mała, bez wahania wybrał bym zestaw Shrimp/Mahi, a jeszcze lepiej Jumbo Shrimp/Mahi. Zapraszam do wątku Manley'a. Tam Twoje pytanie przeczyta więcej osób i być może uzyskasz więcej podpowiedzi. Pozdrawiam

Dzieki za info.

U mnie jest problem z petla masy. Czytam w roznych zrodlach o tym.

JA wlasnie mam Jumbo shrimpaMahi. Zestaw ma prawie 6 lat i lampy prawdopodobnie nie byly wymieniane bo sa jak wyszly z fabryki ale to nie lampy brumia.

NIecale 2k musialem dolozyc do tego zestawu zamiast nowego stingraya 2, ktory i tak byl w duzo nizszej cenie od detalu.

Jedyna konfiguracja jak nie szumi to odlaczona antena tv od gniazdka i monobloki sa podpiete bez bolca razem z cd.

Jaka kolwiek inna konfiguracja - robi sie syf.

MIalem tez stingraya 2 i tam byla idealna cisza.

NA ta chwile ze wszystkich sugestii forumowiczow to zastosowac transformator separujacy tyle ze te sa drogie.

Platanina kabli to 2 rzecz niestety. Manleyowa twierdzi ze jesli sa takie efekty to mozna zastosowac wlasnie takie polaczenie jak mam teraz czyli bez bolca. Tyle ze to nie jest zgodne ze sztuka elektryczna. Jesli jest przewod PE to powinno sie go podlaczyc zgodnie z przeznaczeniem dlatego to dziwna sprawa.

Dzieki i pozdrawiam.

Platanina kabli to 2 rzecz niestety. Manleyowa twierdzi ze jesli sa takie efekty to mozna zastosowac wlasnie takie polaczenie jak mam teraz czyli bez bolca. Tyle ze to nie jest zgodne ze sztuka elektryczna. Jesli jest przewod PE to powinno sie go podlaczyc zgodnie z przeznaczeniem dlatego to dziwna sprawa.

Dzieki i pozdrawiam.

jeśli cd masz uziemiony - to końcówki spróbuj jak piszesz i podłącz drutem obudowy końcówek ze sobą.

możesz zrobić tak samo z pełnym uziemieniem końcówek

albo uziemić tylko jedną kablem zasilającym, a drugą z tą pierwszą - drutem obudowy.

to jest prawie na pewno pętla masy

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Akurat pętla masy od strony anteny tv jest dość prosta do wyeliminowania, bez konieczności kombinowania z zasilaniem i uziemieniem urządzeń. Wystarczy kupić izolator galwaniczny (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i wpiąć pomiędzy antenę a odbiornik. Koszt ok. 20 zł i problem z głowy. Możesz tez zgłosić do serwisu twojej kablówki, że masz przydźwięk w głośnikach od anteny, to sami ci przyjdą zamontować taki izolator.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.