Skocz do zawartości
IGNORED

Prism Tornado vs Prism Onyx 100

robert1256

Rekomendowane odpowiedzi

bo?

Kolumny poniżej 5000 zł były wyśmiewane(?)

Naprawdę aż tak Ci ten temat przeszkadza?

nie umieściłem tego tematu w dziale Hi-Fi czy Hi-End.

Sam kupiłem te głośniki okazyjnie i zobaczymy jak grają. Muzyki na codzień słucham na Pianocrafcie, zobaczymy jak mają się do nich.

Daj sobie spokój z Prismami - to lepsze pasmo przenoszenia o niczym nie świadczy, i tak na 100% żadne ich parametry nie pokrywają się z rzeczywistością.

Te tzw "kolumny" NIGDY nie były w komorze pomiarowej- wynajęcie do jednej sesji pomiarowej porządnego laboratorium kosztuje więcej, jak cała miesięczna produkcja tych chałupników.

to lepsze pasmo przenoszenia o niczym nie świadczy

Pasmo przenoszenia o ile ktoś to w ogóle mierzył to nie wiadomo przy jakim spadku w dB pewnie -6dB. Więc zakładając że gdyby zmierzone było by bez spadku albo przy -3dB jak większość kolumn to wyszło by jakieś 12-15 kHz u góry więcej nie daje.

Cóż, kolumny nadają się do kina domowego (z subwooferem). Co do muzyki to wysokie są dość precyzyjne i niestłumione, średnie jakoś trudno wyczuć, bass- największa wada, o ile "wysoki bas" jest całkiem precyzyjny. to tem "niski" jest praktycznie w ogóle nie odczuwalny i kolumną brakuje tej przestrzeni przez to, są troche "pudełkowate". Na przykład bardzo fajnie gra Yello- Planet Dada, ale już kawałki z Rocka itp. gdzie jest sporo instrumentów to jest już gorzej.

Jeżeli dla kogo liczy się tylko kino domowe to może śmiało kupić, ale uważam, że w tej klasie cenowej dużo lepszym wyborem jest Onyx 100, chyba że ktoś już ma totalnie niski budżet.

Update:

Kolukny troszke sie wygrzaly. Musze powiedziec ze chyba jest chyba troche lepiej. Wysokie tony troche sie "uspokoily" i wyrownaly, srednica jakby jest troche bardziej wyczuwalna, bass wysoki jest lepszy, ale nadal brakuje tego niskiego. ;P

A to jak juz jestesmy w temacie niskiej polki cenowej. To czy jamo s606 tez byscie zjechali? Bo powiem ze chwile sluchalem (w kiepskich warunkach odsluvh) i podobaly mi sie.

@Melpeta

Pewnie w tych Twoich onyx 200 byl ten sam problem, slaba przestrzen, malo niskiego basu?

To chyba cecha wszystkich prismow

Jaka przestrzeń? Tam nie było żadnej przestrzeni. Ja je kupiłem z zestawem kina Yamahy w Media Markt. Tylko dla tego, że dołączone były do zestawu. U mnie służyły za tyły w kinie. Z ciekawości porównywałem je do Altonów i rozebrałem, żeby zobaczyć, czy tam w środku coś jest. Jak mówił mi jeden właściciel salonu audio, ten zestaw 5.0 kosztuje w zakupie z 50zł i dołączają go do kina, żeby klient cieszył się, że kupił cały zestaw.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Myślę, że trochę przesadzasz.

W ogóle na tym forum panuje bardzo dziwna 'atmosfera', np. zakładając temat o wyborze audio do 700 zł większość powiedziała, że to niemożliwe, gdy napisałem post, że kupiłem pianocrafta i gra bardzo fajnie, to też było: "yamaha nie może dobrze grać". Za to w innym wątku pianocrafty są wychawalane i uznawane jako audiofilskie zestawy, ktore graja nie lepiej niz nie jeden zestaw wzmak+kolumienki...

Następne: wielce krytykowane GrandHighe (których więkoszść wypowiadających się nawet nie słyszała, ale już wie, że nie ma prawa zagrać.), choć na szczeście jest pare osób na tym forum, które je słuchało i ma bardzo dobre opinie w tym ja.

Za to gdybym napisał, że kupiłem wzmacniacz Luxmana (za 150 zl) i do tego tannoy mx1 to już by był zapewne super zestaw, a tak się składa, że te tannoye mam i są w porządku, ale wcale nie są dużo lepsze niż te od pianocrafta (zwłaszcza wysokie tony)...

Za 700. Proszę bardzo. NAD 3020 i Altony 80. O niebo lepiej od Prismów Onyx. O Prismach Tornado nie wypowiadam się. Nie miałem okazji z nimi się zapoznać. Ja miałem Onyx 200. Słuchałem, rozbierałem. Onyx 100 ma mój kolega.

Co do nada pewnie fajny, ale te altony to jakieś stare g*wno, bardzo dziwne, że podobno gra lepiej niż te prismy. kupiłbym te altony zeby zobaczyc ale kosztuja 500 zl, w życiu bym tyle za to nie dal, nawet 50 zł bym nie dał za to.

Altony miałem od nowości. Kupione na początku lat '90. Były naprawiane tylko w profesjonalnym zakładzie (niestety zawieszenia membran nie są bardzo żywotne). Sprzedałem jakieś 3 lata temu za 300zł. Były w naprawdę dobrym stanie. A Prismy Onyx 200 (5.0) nowe można kupić za 400zł. Altony to jak piszesz g... ale w porównaniu z nowymi kolumnami za 2000zł. Oczywiście, że za powiedzmy 600zł można kupić coś używanego, co zagra dużo lepiej niż Altony (właśnie przed kilkoma dniami kupiłrm za tyle Paradigm Monitor 3 z ciężkimi stendami i kablami OFC).

Dla zainteresowanych, glosniki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak podłączyłem wczoraj wspomniane tannoye do ampli to graly tak samo/troche gorzej niz te prismy co ciekawe (moze to wina ustawien eq itp. ktore zrobilem pod te kolummny)...

Ale zaczęły lepiej grać, nie wiem czemu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm, tak sobie czytam jeden temacik i to ze w tych 200 nie ma zwrotnicy to nie jest wada, bo pioneer c997 albo kolumny Epos tez nie maja zwrotnic, tylko kondensator na wysokotonowy. To tak odnosnie tych zwrotnic. :-)

Chinole zdominowali produkcję, ale KEF czy Monitor Audio produkują w Chinach, jednak biura projektowe mają w Europie i właścicielem tych firm (a przynajmniej Monitor Audio) jest biały człowiek.

Miałem Monitor Audio BX6 oraz RX8, teraz mam KEF R300, wykonanie tych i tych pierwsza liga, zwłaszcza KEFy, kompletnie nie ma się do czego przyczepić, tyle że to trochę inna cena :) Oglądałem i słuchałem trochę kolumn i muszę powiedzieć że KEF wykonaniem deklasuje wiele także drogich konstrukcji, np Focale, Dali, ATC itp itd. Nie ważne gdzie robią, ważne kto projektuje i pilnuje :)

• 5 tygodni później...

Daj sobie spokój z Prismami, jak ktoś pisał powyżej, to produkt za 50zł w hurcie, dodawany do zestawu KD tylko po to, by sprzedać kino w komplecie.

100% słyszących i tak wymieni je na coś normalnego. Szkoda zachodu, po co 2 razy kupować głośniki???

>robert1256

Mam do Ciebie pytanko- czy wszystkie Prismy (jak te pokazane na filmiku) były składane przez niewidomych?

Sposób przykręcenia głośników wyraźnie o tym świadczy :)

Panowie, ale jak ktoś ma do wyboru taka Yamahę na prismach, albo kino plastikowe Samsunga czy Sony w tej samej cenie? No i oczywiście nie da się nabrać na slogany 1300W, lampy próżniowe, głośniki zwodorostów itp.

tylko wiesz, że nie każdy chce używane jak się na tym nie zna. Szukając używanego VW łatwo trafić na oszusta i wtopić. Ja też jestem zwolennikiem czegoś z drugiej ręki, ale rozumiem też tamtych ludzi.

Taki "komplet" Yamaha + Prism kosztuje zwykle (bardzo) niewiele drozej lub nawet tyle samo co amplituner i bluray kupowane "luzem", wiec nabywca bierze calosc, po jakims czsie wymienia "przody" na normalne kolumny, jak nie bardzo zalezy mu na kinie, na tym poprzestaje. Jesli lubi ogladac filmy z dobrze odtwarzana sciezka dzwiekowa, wymienia z czasem rowniez tyly i centralny (jak ustrzeli dobra promocje lub uzywki w idealnym stanie).

Choc u mnie bylo odrobine inaczej, ale schemat zastosowalem ten sam.

(Sorry, nie mam polskiej czcionki w tablecie.)

• 3 tygodnie później...

Miałem Monitor Audio BX6 oraz RX8, teraz mam KEF R300, wykonanie tych i tych pierwsza liga, zwłaszcza KEFy, kompletnie nie ma się do czego przyczepić, tyle że to trochę inna cena :) Oglądałem i słuchałem trochę kolumn i muszę powiedzieć że KEF wykonaniem deklasuje wiele także drogich konstrukcji, np Focale, Dali, ATC itp itd. Nie ważne gdzie robią, ważne kto projektuje i pilnuje :)

No - o to mi chodziło - skoro właścicielem jest biały człowiek to mam na myśli, że to on pilnuje :) Natomiast jeśli chodzi o KEFa, to oni odstają w dół jeśli chodzi o wykonanie w stosunku do MA a już na pewno do Focali. Akurat mam teraz w domu Focale 836vw-SE a wcześniej miałem KEFy iQ i owszem te KEFy jeszcze były OK, ale ich następca jest OK dopiero od około pół roku. Firma musiała zmienić projekt obudów (przy okazji dodali nowe kolory) bo stare wgniatały się przy mocniejszym np naciśnięciu palcem. Ale jeśli chodzi o serię XQ (której na chwilę wznowili produkcję i można było kupić w dobrej cenie )to jest to najwyższa liga wykonania obudów. Serii R nie miałem okazji nawet widzieć więc się nie wypowiem, ale domniemam że jest bardzo dobrze.

Serii R nie miałem okazji nawet widzieć więc się nie wypowiem, ale domniemam że jest bardzo dobrze.

Jest bardzo dobrze. Ja mam R300, to są monitory i waga jednaj sztuki to 12 kg, tak że nie mało, do tego kompletny brak wkrętów w koło głośników, osłony na magnesy, lakier fortepianowy, wykonanie naprawdę solidne, no i nowoczesne co dla mnie także bardzo ważne ( np zawieszenie głośnika schowane pod osłoną), nie mam sentymentu do lat 80-tych :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.