Skocz do zawartości
IGNORED

WZMACNIACZYK PX-3 . PX-4

jaskiniowiec

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy to oryginał ale działa dobrze w klonach accu.

Kiedyś go trzaskałem i wyglądało na ok.

2sa1943/2sc5200 też mają ok, ale sterujące trafiły się że miały zwarcie.

Więc pisze tylko o tych które są sprawdzone.

Błędy:

Na pcb należy zamienić 4 tranzystory wejściowe (tam gdzie pisze 2SC, wstawiamy 2SA i na odwrót – ECB opisane jest dobrze), nóżki od CF17 należy zamienić oraz dwa rezystory mają inną wartość (ja już dokładnie nie pamiętam jakie, tak więc jakby kolega jaskiniowiec napisał o tym tutaj - było by bardzo miło :) ).

pytanie jaka wersje robil kolega bo patrzac na schemta i PCB wersji mono 4 tranzystorki sa w odpowiednich miejscach...

oto fotka (jedna bo aktualnie wzmak jest rozkręcony i czeka na obudowę)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

a oto fotka już całkowicie poskręcanego / działającego

lada dzień otrzyma górę obudowy ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jakimi napięciami zasilacie PX-3, interesuje mnie czy wytrzymują napięcie +/- 68V?

2sc2240/2sa970 120V

2sc2705/2sa1145 150V

ksa1220/ksc2690 120V

2sc5200/2sa1943 230V

co ma nie wytrzymać ?

Zapewnij odpowiedni radiator, daj elektrolity na wyższe napięcie i nie może nie działać.

Nie liczyłem dokładnie ile mocy wydziela się na poszczególnych tranzystorach ale na oko jest spory zapas. Zawsze można to sobie dokładnie przeliczyć.

Teoretycznie wszystkie tranzystory powinny wytrzymać, ale zawsze jest strach, nic nie pozostaje, trzeba spróbować.

Jeśli tranzystor to chińska podróbka to zwykle działa ale tylko do 1/3 napięcia znamionowego a jak ma więcej to idzie z dymem.

To jest typowe zachowanie większości kości STK dostępnych obecnych w handlu - działają np. w technicsie SU-V4 ale już w SU-V6 gdzie maja działać na 100V idą z dymem tuż po włączeniu.

• 4 tygodnie później...

Mam pewien problem z PX-3 MINI, wzmacniacz bez obciążenia działa poprawnie, tzn. nic się nie wzbudza. Natomiast po obciążeniu wyjścia, choćby rezystorem 10 om, następuje oscylacyjne wzbudzenie się. Wzmacniacz zasilam napięciem +/- 35V, prąd spoczynkowy ustawiony na 36mA. Gdzie mogę szukać przyczyn takiego defektu?

Ukryta Zawartość

W tym poście są zdjęcia z budowy i w takiej wersji go uruchamiałem. Oczywiście uzupełniłem kilka brakujących elementów.

Ukryta Zawartość

AA spiąłeś ta zworka ta mase wejściowa , do masy głównej .??

Jak coś to mi odeślij sama pcb to ci to zrobię , tylko ze musisz pokryć koszty wysyłek .Z tych zdjęć to jest wróżenie z fusów z kawy .

Problem z oscylacjami i wzbudzaniem rozwiązany. Powodem było takie podpięcie przewodów pomiarowych od generatora, oscyloskopu i sztucznego obciążenia, że powstała pętla masy, ot cały problem :(. Po rozpięciu i ponownym połączeniu zgodnie z sztuką wszystko jest ok, działa stabilnie. Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za zainteresowanie.

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...
  • 4 miesiące później...

A może ktoś chce poćwiczyć sobie px-3? Mam takowy u siebie, uruchomiony, wyregulowany. Ale już się osłuchałem z nim, jest nowy budżet i chciałbym iść w droższe, inne konstrukcje. Posłuchać innych końcówek DIY. Mogę się tez zamienić z dopłatami.

Gdyby był chętny na zamiankę, zakup samych płytek lub z zasilaczem to pisać.

Chciałbym kiedyś takiego naszego, forumowego clona E-450, 700 lub innego porównać bezpośrednio do odpowiedniego oryginału. Sprawdzić "organoleptycznie" :-p różnice. Ale może kiedyś, jak trafię 6 w lotto :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.