Skocz do zawartości
IGNORED

Aurender W20

marslo

Rekomendowane odpowiedzi

na urządzenie może przedostać się cała masa śmieci, które przedostaną się na stopnie analogowe.

Nie wiem o jakiej naturze śmieci piszesz, skoro jedyne co może powstać po stronie odbiorczej to stan wysoki lub niski,

nic innego nie ma prawa się pojawić. Jeśli są błędy w porównaniu z oryginałem, to jedynym wytłumaczeniem jest

błędna interpretacja nieprostokątnego przebiegu lub zaburzenie podstawy czasu w którym próbka się nie zmieściła.

0, 1 powstaje po stronie odbiorczej, ale DAC działa (różnie, ale ostatecznie dochodzi zawsze do porównania) i na najmniejszych bitach już śmieci poniżej uV mają znaczenie, a nawet jak nie przekłąmią bitu do synetzy sygnału analgowego, to po prostu go zaśmiecą. Tutaj leży problem. (PS. JPLAY nie ma na to wpływu, bity będą takie same JPLAY to ściema - moim skromnym zdaniem oczywiście)...

System gra dobrze, albo nie....

Odbiornik w DAC-u nie ma prawa wygenerować innego stanu niż niski lub wysoki. Taki niezdecydowany odbiornik

nazywa się szmelcem i ew. stosuje w jakichś zabawkach. Może przekłamać, bo dostał zbyt mało czytelny sygnał, może

nie zmieścić wszystkiego w ramce, bo podstawa czasu nie trzyma taktu, ale na wyjściu MUSI pojawić się jeden ze stanów.

i to w jak najbardziej prostokątnym kształcie. Ciekawe rozwiązanie problemu zasugerował kol. Edward w urządzeniu CoCo.

Gdyby tak było, to DACi 24 bitowe miały by ENOB na poziomie 24 bitów a nie maksymalnie 22.

Poza tym, śmieci po stronie ANALOGOWEJ działają wszędzie tak samo (pre gramofonowe, wyjście DAC, pre zwykłe etc.). One się przedotaną z kompa, niezależnie od sygnału cyfrowego.

Pozdrawiam.

One się przedotaną z kompa, niezależnie od sygnału cyfrowego.

Tak już czysto teoretycznie .... medium jest światło - co wygeneruje odbiornik, co można nazwać śmieciem ?

Zbyt mało czytelny sygnał będzie "0" , odpowiednio mocny "1" - gdzie widzisz miejsce na "śmieci " ?

W tym przypadku nic ponad to co światłem zostanie nadane... Niestety TOSLINK ma sporo większy jitter (na odbiorniku właśnie)... Ale tutaj można się zdziwić jak na pomiarach jitter potrafi być zredukowany poprzez odpowiedni bufor (asynchroniczny). Potrafi nie być różnicy.

Ograniczeniem będzie sam DAC, stopień analogowy i zasilanie.

PS. Przyznam się, że światłowodów nigdy nie mierzyłem ani nie wiele o nich wiem... (z punktu widzenia tematu).

Jeśli "światłem" podajemy gołe dane ( bez mieszania w to SPDIF) zapełniające bufor DAC-a, który pobiera je pełnymi

paczkami w rytm swojego precyzyjnego zegara, to jiiter można uznać za pomijalny, gdyż nie miesza pomiędzy zawartością

paczek, a jedynie może wystąpić w interwale pomiędzy nimi - nie mieszając zawartości. Tak to opisowo rozumiem. W tym

przypadku spowalniaczem i problematorem może być latencja komórek pamięci, bo nic przecież nie działa z prędkością

światła. Oczywiście jest to skala o jakiej nam się nie śniło, więc nie ma co w tym grzebać ... :) Chodzi o coś innego.

Chodzi o to, że ... odtwarzasz transportem spreparowany plik, który możesz przechwycić i poddać porównaniu z takim

samym plikiem z innego transportu. Jeśli na 700 MB przy porównaniu każdy bit został identycznie odczytany, to tutaj nie

ma miejsca na BAJDURZENIE, że jeden jest wybitny, że ma szeroką scenę, że ma drajw, że ... cuda na patyku. :)

Tak, a pamięć nie będzie tutaj problemem, bo odczyt wymaganych "bitów" i tak będzie wystarczająco szybki. Z tym przechwytem to dopiero za ew. buforem. Bo to nie drukowanie, lub kopiowanie, tutaj o czas się właśnie rozchodzi. Bity będą oczywiście TAKIE SAME - bit perfect jak nic. A bufor załatwia sprawę jittera (wiele upsamplerów, i cześć DACów, tak właśnie walczy z jitterem).

Niewiem dlaczego tak jest, ale sonicznie roznia sie bardzo wyraznie na korzysc W20.

Ja uwazam ze S10 z BADA jest bardzo dobry, W20 - lepszy.

Czy miales okazej posluchac obu?

Konto w trakcie usuwania

Mnie się pytasz? Bo ja nie słuchałem nigdy S10 ani W20 i nic o tym nie pisałem... Ale jak tak jest to może właśnie te szumy i przechodzą po USB, nie zastanawiałem się..

Jeśli na 700 MB przy porównaniu każdy bit został identycznie odczytany, to tutaj nie

ma miejsca na BAJDURZENIE, że jeden jest wybitny, że ma szeroką scenę, że ma drajw, że ... cuda na patyku. :)

:D :D :D

I takie różnice potencjałów są rejestrowane jako "0" i "1" przez odbiornik w DAC-u .

Jeśli informacje są poprawnie "czytelne" i nie przesunięte przez podstawę czasu, to wynik MUSI być taki sam.

To, że nośnikiem informacji cyfrowej jest analogowe medium jest jasne, ale chętnie poczytam Twój link.

Przepraszam , ze nie moge wkeic, ale wiesz, tablet na androidzie:)

Watek " Najlepszy transport?", moj post z 26.05.13, nr 2839543.

Mnie się pytasz? Bo ja nie słuchałem nigdy S10 ani W20 i nic o tym nie pisałem... Ale jak tak jest to może właśnie te szumy i przechodzą po USB, nie zastanawiałem się..

Sorry, to byla odpowiedz do Bodexa, ktory nie dowierza, ze W20 jest lepszy od S10:)

Konto w trakcie usuwania

Chodzilo Ci o ten wpis?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale wlasnie mniej wiecej o to chodzi, tylko zjawiska sa jeszcze duzo duzo bardziej skomplikowane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak , on ma numer 188 w tym watku.

Znalazlem te wypowiedz na jakims forum dotyczacym muzy cyfrowej i zapisalem, bo w przystepny sposob tlumaczy sprawe ewentualych znieksztalcen przy przesyle cyfrowym ktorych jakoby nie ma:)

Konto w trakcie usuwania

Wpis tłumaczy jedynie to, że bardzo ważne jest dopasowanie elektryczne urządzeń ( bardziej DAC-a do playera ) aby

poziomy wysoki i niski mieściły się w okienku poprawnego rozpoznawania przez odbiornik DAC-a - nic więcej.

Nie ma w tym rozwiązaniu automatu, który to "okienko" sam skalibruje, stąd można uznać, że wrażliwość

tego elementu jest wręcz krytyczna dla poprawnej interpretacji niesionej informacji ... ale to problem DAC-a, a

nie playera. Stąd zapewne różnica jaką odbierasz - S10 nie jest tak sparowany z DAC-iem jak W20 - tu chyba

leży rozwiązanie tej zagadki, bo to, że W20 niesie na wyjście inny (lepszy) ciąg informacji niż S10 lekko trąci żartem. :)

Wpis tłumaczy jedynie to, że bardzo ważne jest dopasowanie elektryczne urządzeń ( bardziej DAC-a do playera ) aby

poziomy wysoki i niski mieściły się w okienku poprawnego rozpoznawania przez odbiornik DAC-a - nic więcej.

Nie ma w tym rozwiązaniu automatu, który to "okienko" sam skalibruje, stąd można uznać, że wrażliwość

tego elementu jest wręcz krytyczna dla poprawnej interpretacji niesionej informacji ... ale to problem DAC-a, a

nie playera. Stąd zapewne różnica jaką odbierasz - S10 nie jest tak sparowany z DAC-iem jak W20 - tu chyba

leży rozwiązanie tej zagadki, bo to, że W20 niesie na wyjście inny (lepszy) ciąg informacji niż S10 lekko trąci żartem. :)

Zarty zartami, ale stawiam dolary przeciwko orzechom ,ze z kazdym przyzwoitym Dac'iem W20 zagra lepiej niz S10.

Poki co popyt na W20 jest spory, ludzie maja rozne Dac'i a mimo to W20 ich przekonuje do wyskoczenia z grubej kasy.

No to wszyscy oni sie myla?

Konto w trakcie usuwania

Niestety nie rozwine tematu na forum z uwagi na bardzo skomplikowany i wymagajacy wielu wyjasnien jak i wiedzy pobocznej temat. To jest zagadnienie na duza jakas prace naukowa a nie na wpis forumowy. Dodatkowo jest jeszcze co najmniej dwa zjawiska nie opisane wspolczesna nauka i pewnymi ulomnymi pomiarami, ktore w obecnej chwili sie dokonuje z uwagi na ograniczenia aparatury pomiarowej a bardziej metod pomiarowych.

Niestety nie rozwine tematu na forum z uwagi na bardzo skomplikowany i wymagajacy wielu wyjasnien jak i wiedzy pobocznej temat. To jest zagadnienie na duza jakas prace naukowa a nie na wpis forumowy. Dodatkowo jest jeszcze co najmniej dwa zjawiska nie opisane wspolczesna nauka i pewnymi ulomnymi pomiarami, ktore w obecnej chwili sie dokonuje z uwagi na ograniczenia aparatury pomiarowej a bardziej metod pomiarowych.

no coz, ja twierdze, ze mimo wszystko, kolega powinien taka prace napisac, stalby sie slawny w swiecie high end, a i polsce by sie kolega przysluzyl-bylby nie tyko genialny jplay, ale i genialny Stasio

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

no coz, ja twierdze, ze mimo wszystko, kolega powinien taka prace napisac, stalby sie slawny w swiecie high end, a i polsce by sie kolega przysluzyl-bylby nie tyko genialny jplay, ale i genialny Stasio

Pomimo waszej ironii, to wystarczy mi ze bardzo ladnie to gra na XRCD oraz na starych polskich nagraniach ;) i bynajmniej wcale nie gra miekko, gra gladko dynamicznie i OSTRO!!! ;)

Dodatkowo są jeszcze co najmniej dwa zjawiska nie opisane wspołczesną nauką i pewnymi ułomnymi pomiarami,

które w obecnej chwili sie dokonuje z uwagi na ograniczenia aparatury pomiarowej, a bardziej metod pomiarowych.

Choroba, brzmi groźnie ....

Moja naiwność, że można ( nawet graficznie ) porównać plik oryginalny z tym samym plikiem podanym z wyjścia

urządzenia ( z buforem po stronie odbiorczej w celu uniknięcia drżenia podstawy czasu ) jak widać jest ogromna. :)

No nic, dalej trzeba żyć w ciemnogrodzie ... :)

Moja naiwność, że można ( nawet graficznie ) porównać plik oryginalny z tym samym plikiem podanym z wyjścia

urządzenia ( z buforem po stronie odbiorczej w celu uniknięcia drżenia podstawy czasu ) jak widać jest ogromna. :)

No nic, dalej trzeba żyć w ciemnogrodzie ... :)

Tak, ale transmisja to juz zupelnie inna sprawa ;)

Tylko kto zyje w ciemnogrodzie? ;) Ja jestem pewny ze Ty! ;)

Tak, ale transmisja to juz zupelnie inna sprawa ;)

Jak to inna sprawa ?

Odczytujesz dane pojawiające się na wyjściu dwóch urządzeń i porównujesz je z oryginałem - nic więcej ...

... wcale nie gra miekko, gra gladko dynamicznie i OSTRO!!!

A coż to Ci tam tak pięknie gra ?

Tylko kto zyje w ciemnogrodzie? ;) Ja jestem pewny ze Ty! ;)

Wyprowadź więc Waść, zapal kaganek oświaty. Jestem pewien, że potrafisz.

Wyprowadź więc Waść, zapal kaganek oświaty. Jestem pewien, że potrafisz.

A po co? A kaganek oswiaty juz dawno zgasilem.

To nie choroba. To wirtualny równoległy świat w kolejnym wymiarze z innymi prawami fizyki :)

Wlasciwie to dobrze ze tak kolega uwaza. Pewna wiedza powinna byc elitarna. I nawet z Matrixa ;)

Odczytujesz dane pojawiające się na wyjściu dwóch urządzeń i porównujesz je z oryginałem - nic więcej ...

Tak dane raczej zawsze beda oczko w oczko te same - tu nie ma problemow. Problemem jest tarnsmisjia i zwiazany z tym jakby jitter

A coż to Ci tam tak pięknie gra ?

Moj przetworniczek :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.