Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI WZMAK do Tonsil ALTUS 300

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

wrocmy do tego wzmaka reloopa jesli to tak udana konstrukcja albo przynajmniej przecietna rownowazna z integrami tych firm to czemu kosztuje tylko 799zl to nawet mniej od kody KD-261 ktora ma tylko 100W a konstrucja jej jest wrecz identyczna ?

Zrobiem tobie kostorys wzmaka za 500 Zeta Polskich..tak by se slep zamarzował!

Moc 2 razy 150W/kanal

transformator toroidalny 400VA ok.130 ZL

+ 2 duze kondziory po 22000uF/40VDC za [w sumie] 40 ZL

+Potencjometr ALPSA za 35 ZL

+LM3886 4 sztuki w sumie 80 ZL[ 4 bo w mostku pracujom]

+Graetze ,rezystorki i inne szpeje..druty ok 50 ZL

+Lobudowa ,,,prosta i carna..mietalowa ok80 ZL

+radiatorki 2szt 40 ZL

+zaciski..gniazda.. do zaokraglenia do sumy 500 ZL!

Da sie ,da!

I jesce zarobek dodas w masowej produkcyji jakies 100 ZL i marze dla hurtownika plus bandyckie lopodatkowanie..to sie rowno jakies 800 cy 900 zeta..

Ale mos ucciwe 2 razy po 150W na kanal psy 8 Omah!

>ZŁ

mojo tez sie niewpiernica bo sama lubi se na usy cós wzucic...

tylko ze mlodsa lodemnie o jakies 10 wiosen ..i tylko te carne rapery mnie wk... no ale cós za cós inne walory maaa

A niech se forumowce (i forumowice) myslom co kcom :-)

jo rzym dzis ani kropli okowity do gymby nie broł n*no w kozgym razie, nie przy żunie) :-)

Mi od okowity (zwłaszcza tej niebieskiej szerinakościach) sluch tympieje, dlatego zadko gluglom cosi po kaontach, ale dzisiaj nie :-)

Swojom drogom jak siem rano Nas Najjasniesy Lukar lobudzi i tu zalukazy to bedzie mial zagwozdkie..cy ich wypiepsyc na bocnice cy jak????

ale w koncu o wzmaku jazymy...toc jest to glowny wiontek..

Ja do ALTUSÓW 300 urzywam wzmacniacza TECHNICSA SU-V570 class AA. Radzi on sobie bessproblemowo z nimi zarówno w domu jak i na małych imprezkach.

Podam jego parametry:

MOc wyjściowa ciągła przy 1 kHz

2 X 75 W (8 ohm)

Pobór mocy 550W

Waga 9.2 kg

Regulacja brawy

BASS 50 Hz +10 dB, - 10 dB

TREBLE 20 kHz, + 10 dB, - 10 dB

i twierdzisz ze 75W rozkreca kolumny ktore maja 2 razy wiecej mocy przeciez uzywajac wzmaka 75W masz wieksze niebezpieczenistwo przepalenia kolumn niz uzywajac jakiegos 2x130 W luib 2x150W a to drugie to juz wysmienite rozwiazanie w tym temacie przyczytaj

:http://www.republika.pl/audioton/wicej-mocy.html

Uzytkownik gonarek napisal :

"" hmm... a jak oceniasz swoje pasmo słyszenia? :P ""

nawet niedrogie zestawy z reguły osiągają granicę 20kHz (a więc górną granicę pasma słyszanego przez człowieka). Co prawda rozciągnięcie pasma powyżej tej granicy jest pożądane, bowiem badania wskazują, że obecność składowych, które nie są odbierane przez ucho jako izolowane sygnały wpływa na percepcję dźwięków złożonych.

misiowiec

Wezmy taki przykald: moj wzmak ma wg. specyfikacji technicznej pasmo przenoszenia 2-200.000 Hz, czy zatem wg ciebie jest on lepszy od kosztujacego 9 razy wiecej Krella fpb 300 cxt, ktory przenosi "jedynie" 20-20.000 Hz?

• Redaktorzy

Altusy, cóż, głośne strasznie byleco bez niskiego basu. Podłączyć trzeba też byleco, aby silne, bo te głośniki jak garnki trzeba jakoś za mordę trzymać. Reloop wydaje się niezły. Połączenie taniej integry Techa z Altusem to lata 80-te. Wtedy w modzie był dźwuięk suchawy, szarawy, a w uszach miało wiercić. Ja tam bym stawiał na Reloopa i Kodę w konkurencji do najtańszych Technicsów. A co do kolumn - w podanym zakresie cenowy,. rzędu 1500-2500 PLN można dostać wielkie podłogowe łomoty Kody właśnie, które na pewno będę miały więcej niskiego basu niż Altusy. Za te pieniądze można też kupić sporo innych zestawów, jeszcze lepszej klasy, chociażby ESA Vivace. Nie wiem skąd to popularne przekonanie, że cały świat się owszem zmienił, ale Altus jak był najlepszy za Gierka, najlepszy za Jaruzela, tak i teraz bryluje.

I tu sie z toba nie zgodze sluchaklem ostatnio torche lomotow KODY i ich bas jest nikly to kpina poporstu nie potrafia wygenerowac naprawde glebokiego milego drzacego basu zreszta zadna koda nie przekracza 20cm w niskim tonie a jak wiemy z fizyki jesli srednica membrany rosnie 2 razy to moc dla danego niskiego pasma np 40Hz rosnie do potegi 4 dlatego dany ton jest o wiele lepij i wydajniej slyszalny przy tym samym poziomie sygnalu z wzmacniacza do tego ALTUSY nie przesterowuja sie tka szybko jak KODA ,moj kolega mial juz pare zestawow kody i mowie z doswiadczen odslychowych u niego ,pozatymy u KODY jest troszke zamalo gory

• Redaktorzy

Do zwiększania natężenia w niskich częstotliwościach służy odpowiednia konstrukcja obudowy. A 40 Hz to jest już owszem, dość niski bas, ale na dużą podłogówkę to dopiero początek. Natomiast Altus 300 był niedawno testowany przez moich kolegów z HFM i stwierdzili między innymi brak niskiego basu.

to w takim razie jakie kolumny jestes w stanie polecic ktorych pasmo schodzi conajmniej do 40Hz i maja one ponad 100W mocy RMS przy 8 omach w przedziale cenowym 1000-1500zl ???

• Redaktorzy

Zgłoś się do redakcji HFM, Audio i AV i przejrzyj numery archiwalne z ostatnich powiedzmy 2 lat. Na pewno coś ciekawego wybierzesz. Na początek zajrzyj do empiku, nie wiem co jest w numerach za ten miesiąc, ale może akurat? A gdybyś szukał dobrze zrobionych podłogówek trochę drożej, to mogę polecić ESA Vivace za około 2200. Audio Academy Hyperion też zdaje się kosztują podobnie. Wszystko polskie, i z klasą.

musisz tylko wziasc pod uwage ze mi zupelnie nie zalezy na stylistyce sprzetu grajacego moze on wygladac jak podarte pudlo byle by nie brakowalo mu mocy i odpowiedniej jakosci przy glosnym brzmieniu /co prawda moze altusy sa dla mnie czyms dobrym biorac pod uwage ze nie slyszlem sprzetow pokroju B&W + jakis NAD /no ale do nie dawan bylem posiadaczem TEchnics SC-EH600 a ten sprzet to dla mnie totalna klapa na tym nieda sie muzyki sluchac a jesli odkrecimy galke prawie na max to nie wiele glosniej niz w dobrym bomboxie /co prawda bas ma clakiem przywoity ale tylko do 1/3 mocy w wzmacniacza / noi zasczytnie podaja 2x70 W RMS :)

• Redaktorzy

Przez dobrze zrobione rozumiem dobrze skonstruowane, a nie śliczne. Oczywiście, wymienione zestawy wyglądają bardzo przyzwoicie, ale to tylko taki bonus. Altusy cóż, projektowano je na wzór sprzętu estradowego, i ten styl zachowały.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.