Skocz do zawartości
IGNORED

JAKI WZMAK do Tonsil ALTUS 300

misiowiec

Rekomendowane odpowiedzi

zamierzam kupic wzmacniacz od tych kolumn /wedlug specyfikacji technicznych i zgodnie z moca kolumn (150W RMS 8 om znamionowa) musi conajmnij tyle posiadac lub +/- 20 W na kanal z tym ze korzystniej na + tego mozna dowiedziec sie z :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

--teraz moje pytanko co polecacie do okolo 1000zl

chodzi tu raczje o sprzet uzywany allegro te sprawy bo nowy to za duze koszta dla mnie

jaki sprzecik gra mocnym basem poisiada dobra dynamike dziwieku i taka moc ? Gora zbyt wysoka chyba nie bedzie az tak potrzebna bo ALTUSY wyostrzaja wysokie z tego co wiem

Sprzet ma grrac w domu cicho i w malym klubie glosno wiec musi spelniac wlaory odsluchu domowego i polestradowego stad wybor tak duzej mocy ale nie estrady jednoczesnie

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/10491-jaki-wzmak-do-tonsil-altus-300/

mam na oku 1 sprzecik

Ukryta Zawartość

co wy na to?

Ukryta Zawartość

-> misiowiec

Było ostatnio nieco szumu na forum wokół wzmacniacza Reloop HA-200 Silver (po korzystnej recenzji w ostatnim „Magazynie Hi-Fi”). Nowy kosztuje... 750 PLN (tak przynajmniej napisano na stronie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), chociaż słyszałem też o cenie ok. 1,1 tys. PLN. Podobno w Warszawie można go posłuchać w Audiopunkcie na Batorego. Może to jest propozycja dla Ciebie.... Ale dodam, że najlepiej by było również zmienić kolumny ;-D

Ukryta Zawartość

pewnie masz na mysli estradowki bo ten wzmak reloopa zakrawa juz o konstrukcje estradowa

przyznam sie ze nie bede posiadal fundyszy na slupki domowe typu B&W , JBL czy chocby Yamo a zalezy mi tez na mocy i efektywnosci wiem ze ALTUSY jakos sobie z tym radza i chyba bede musial potraktowac z przymrozeniem oka opinie Audiofili ze to dudniace pudla bez wyrazu , coz chyba nie znajdziemy kolumn w przedziale cenowym do 1500zl ktore mialyby okolo 120W RMS i 92db i mozna byloby je zastosowac na mniejszej imprezce jak i do domowego sluchania muzyki , obawiam sie czy jakiekolwiek kolumny nawwet powyzej 2500zl maja takie osiagi ? dlatego ot co musze dobrac tylko odpowiednio dobry wzmacniacz do ALTUSOW i zadowolic sie tym co mam

-> misiowiec

Nie chodzilo mi o kolumny estradowe... można po prostu coś znaleźć z segmentu "domowego", co wytrzyma także eksploatację w klubie, czy w pubie (mój znajomy we własnej knajpie zainstalował podstawkowe Tannoye z serii M :-) Pytanie było o wzmacniacz, więc o nim - w recenzji w Magazynie Hi-Fi nie było napisene, ze nie jest to typowy sprzęt estradowy, tylko, że do domu i do knajpy się nada ;-D Nie jest drogi, ma niezłe opinie i wygląda dość solidnie (uzyj wyszukiwarki na forum - było o nim parę słów napisanych). Chociaz nie slyszałem tego wzmaka, to myslę, że Reloop spełniłby Twoje oczekiwania...

-> misiowiec

Magazyn Hi-Fi 02/04 zajrzyj na:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i czemu uwazasz ze wzmacniacz firmy reloop ktora jak wiemy specjalizuje sie w sprzecie estradowym moglby byc leprzy (majac tu oczywiscie ALTUSY) niz jakas super mocna integra z konca lat 80tych PIONIEERa TECHNICSa lub KENWOODa albo DENONa ??? w koncu te ALTUSY to jeszcze zestaw domowy poniekad i konstrukcja taka .jeszcze jedno pytanko ile kosztuja te TANNOY twojego kolegi ktore radza sobie w malym klubie???

Ale ja tak nie uważam... Po prostu pytałeś, co mżna kupić w segmencie do 1 tys PLN, to wrzuciłem propozycję. Czytałem recenzję, uważam, że cena jest atrakcyjna, a poza tym uznałem, że sprzęt może spełnić Twoje domowo-klubowe oczekiwania. I tyle.

przepraszam bardzo ale w strszczeniu na stronie magazynu hi-fi numeru 02/04 nie widac zeby byla recenzja tego wzmacniacza moze sie pomyliles albo naprowadz mnie bo jestem slepy lecz nie sadze

Nie wiem, dlaczego nie ma w opisie na stronie... Ale jestem pewnien na 100 proc. bo czytałem tę recenzję :-) Po prostu idź do jakiegoś saloniku prasowego i zobacz ten magazyn (strona 54-57)

a od dawna !!! nie mow ze o tym nie slyszales tak istnieje powszechna zasada jesli chodzi o sprzety glownie starsze troszke ze im ciezszy tym leprze kondensatory ktore glownie tam w nim najwiecej waza i przez to leprzy i wieksza moc zarazem

Wiesz, dość sceptycznie podchodzę do takich "zasad"; różnie to bywa i nie można generalizować - a w kwestii audio i tak decydujący powinien być odsłuch. Oczywiście wiem, że duże trafo musi swoje ważyć itd... ale nigdy nie kupowałem wzmacniacza na kilogramy ;-D

Co do tego wzmacniacza Reloopa HA-200 to dziwnie podobny jest on do wzmacniacza Kody KD-260, który był kiedyś recenzowany w HFiM 11/2001. Identyczna płyta czołowa i rozmieszczenie klawiszy. I ...identyczne opinie. Co do mocy, to Koda przypisywała w katalogu swemu wzmacniaczowi moc 2x250W przy wadze 8.4 kg, więc nawet więcej.

I jeszcze link do strony Kody z tym wzmakiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niestety na stronie Polpaku, dystrybutora Kody w Polsce już go nie ma. Na podanej stronie Kody zdjęcie jest niewyraźne. Na tym z HFiM oraz katalogu podobieństwo jest bardziej widoczne.

Ukryta Zawartość

Specification: * 2x80W continuous power (8 Ohms)

to moc kd260 tak wynika ze strony ktora podales dla konfrontacji reloop ma 2x120W oczywiscie mowimy caly czas o znamionowej i 8 om bo nic innego mnie nie interesuje

pasmo przenoszenia 20 Hz - 20 kHz To dane dla RELooPa czy nie wydaje wam sie to zbyt skromne pasmo chyba wiekszosc wzmacniaczy stereofonicznych nie wysokiej klasy ma szersze pasmo od tego ....

"istnieje powszechna zasada jesli chodzi o sprzety glownie starsze troszke ze im ciezszy tym leprze kondensatory ktore glownie tam w nim najwiecej waza i przez to leprzy i wieksza moc zarazem"

hehe

Najcięższe kondensatory są na placu Pigale...

> misiowiec

Zauważyłem. 80W mocy tej Kody podane było też recencji w HFiM z uwagą recenzenta - że to prawdziwe 80W. Podobieństwo obu wzmaków, odnoszące się też do ich dużej mocy, podpowiada mi, że mają one jednego producenta (i wcale niekoniecznie jest to Koda, choć raczej na pewno nie Reloop) i są bardzo podobnie skonstruowane. Rellop swego wzmaka zaliczył do konstrukcji profesjonalnych i myślę, że co do mocy, to w warunkach domowych na pewno będziesz usatysfakcjonowany. Co do reszty? Nie wiem. Acz jeśli nie mylę się co do ich "pokrewieństwa" to będziesz miał parę wskazówek.

A czy widzisz lub czy masz mozliwosc zajrzec do srodka i czy mozesz powiedziec jakiej srednicy i grubosci[wysokosci]jest transformator?

A zdjecie mozesz puscic..to ci powiem co ma a czego nie...

a czy wiecie moze na jakich kolumnach ten wzmak reloopa byl testowany (chodzi mi o test z magazynu HI-fi oczywiscie) , a co do pasma to oczywiscie nie nie jestem w stanie uslyszec powyzej 20Khz no ale skoro inne wzmaki maja to pasmo o niebo szersze nie ma to zadnego znaczenia ? wiec w takim razie poco maja szersze pasmo ?

Wzmacniacz (osłabiacz) Reloop, był testowany na kolumnach Grande Utopia, dodatkowo wspomaganych suszaeką Samsung (w celu poszerzenia pasma).

Nie wirm jak inne firmy, ale Demon robił świetne osłabiacze - POA-6600 czy POA-4400.

W tej cenie nie slyszalem lepszych :))

Nawed slynny Ken Wood (brat Kena Ishiwaty?), nie robił takich.

W warszawce w Audiopunkcie przynajmniej stal,niedawno.. taki Reelopik..i co za te pieniadze.. moim zdaniem bardzo dobra propozycja..uczciwa przeto chcialem zecz!

Jak patrze na srodki wzmakow czy amplitunerow typu Pionner ,Denon..a juz nie daj bog Kenwood to tylko tylko smiech mnie ogarnia jaki badziew ludziom wciskaja... bo juz chyba w miniwiezach jest to wszystko lepiej zrobione,,,wezmy np.taka AIWE czy Yamahe...

A z tad wiem ..bo bciagle jakies gruzy ludzie chca aktywowac..czy inne takie..

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.