Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to dobrze,że Larry wczoraj przywiózł ze sobą kilka tytułów,można było sobie uzupełnić braki :).

post-4406-0-09342800-1385903125_thumb.jpg

post-4406-0-95014100-1385903132_thumb.jpg

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Dzień dobry wszystkim duszyczkom. Dziś zacząłem dzień od epizodycznej roli w tasiemcu Metronome... i nawet fajnie mi się grało. Stefku, jak tam koncert? Napisz kilka zdań co i jak. Bardzo lubię Agę Zaryan i jej background, praktycznie na każdej płycie. Niestety, nigdy nie widziałem jej na żywo, ale mam koncert na DVD z Palladium i uważam, że jest świetny - bardzo lubię ten trzypłytowy i pięknie wydany pakiet. 'Storybook', to płytka z fantastycznie i spokojnie płynącą muzyką - coś wspaniałego!

Parker's Mood

Dzień dobry wszystkim duszyczkom. Dziś zacząłem dzień od epizodycznej roli w tasiemcu Metronome... i nawet fajnie mi się grało. Stefku, jak tam koncert? Napisz kilka zdań co i jak. Bardzo lubię Agę Zaryan i jej background, praktycznie na każdej płycie. Niestety, nigdy nie widziałem jej na żywo, ale mam koncert na DVD z Palladium i uważam, że jest świetny - bardzo lubię ten trzypłytowy i pięknie wydany pakiet. 'Storybook', to płytka z fantastycznie i spokojnie płynącą muzyką - coś wspaniałego!

Dzień dobry :)

Rola epizodyczna,ale jakże istotna,mi już z "gwiazdami" tego forum nie chce się dyskutować,choć czasami jeszcze się skuszę dla poprawy nastroju :).

Koncert oczywiście świetny,Aga Zaryan i jej zespół to profesjonaliści,nie odpuszczają nawet jeśli mają dwa koncerty pod rząd :).

Bardzo się cieszyłem na słuchanie tego składu,do tego jeszcze w tak fantastycznym miejscu jakim jest Jazz Cafe,miejsce gdzie nie ma słabych koncertów.

Coś tam jest takiego,że muzycy grają zawsze super,być może mała salka,maksymalnie ok.80 osób,no 100 w największym ścisku,muzycy na wyciągnięcie ręki,i ogólny klimat sprzyjają.

Aga i Koonse dwa metry ode mnie,to jest przeżycie :).

Program z nowej płyty,pod koniec trochę przeplatany utworami z płyt wcześniejszych,między innymi wspomnienie nieodżałowanego Tomasza Szukalskiego i standard z pierwszej płyty "You And the Night the Music",wszak poza Larrym,na pierwszej płycie Agnieszki wystąpili Tomasz Szukalski,oraz trójka obecna na scenie (Tokaj,Oleszkiewicz,Żyta).

Muzycy w świetnej formie,widać,że zgrani ze sobą do bólu,dobrze bawiący się muzyką,każdy miał sporo swobody i miejsca na swoje granie.

Na sam koniec mój ulubiony utwór z płyty "Picking Up the Pieces",czyli "Throw It Away"

Gość papageno

(Konto usunięte)

Od rana dobrze ustawia na cały dzień płyta Gary Burton&Keith Jarret. Sam Brown na gitarze, Steve Swallow na basie, Bill Goodman na perkusji. Stare dzieje.

http://www.youtube.com/watch?v=Hx1DS8maAVk

Gość papageno

(Konto usunięte)

Ciąg dalszy poprawiania samopoczucia

Tak dla poprawy samopoczucia to 16 i 17 grudnia w Jazz Cafe w Łomiankach Staszek Sojka kwintet i Anna Maria Jopek :).

Kto jeszcze nie ma biletów to niech się spieszy :).

http://www.jazzcafe.com.pl/koncerty.php

Gość papageno

(Konto usunięte)

Sojka to poprawi na bank. Ale po i, no nie wiem;)

Stefek. parę razy pisałeś o Zaryan. A ja nawet nie wiedziałem kto to jest. Zerknąłem do netu i nadal nie wiem. I co ze mnie za melonam? No wstyd i hańba.

Ale wiem o tej Pani.

http://www.youtube.com/watch?v=m5xcsf9sHmM

http://www.youtube.com/watch?v=5C9CpdMuGRM

Jest polska wokalistka jazzowa z jazzowego zdarzenia. Tylko spróbujcie znaleźć jej nagrania na CD!

Wróćmy do źródeł. Po nagraniu 6 płyt dla Pacific Jazz w latach 1960-63 został kompletnie zapomniany. Tenorowy saksofonista z soulowym zacięciem, Curtis Amy.

A ja sobie zza oceanu sprowadzam dwie jego pozycje. Posłuchajmy współnie.

http://www.youtube.com/watch?v=82u6IwiAKAM

Edytowane przez papageno

Sojka to poprawi na bank. Ale po i, no nie wiem;)

Poprawi i doprawi,ale uwielbiam Jopek ;).

parę razy pisałeś o Zaryan. A ja nawet nie wiedziałem kto to jest.

Dla mnie znakomicie śpiewająca jazz,mająca fajny ciemny głos,i zdaje się świetny angielski w śpiewaniu,co jest rzadkością u wokalistek "zagramanicznych" ;)

Aga Zaryan,mam wszystkie jej płyty i będę kupował kolejne,co z żyjących artystek kupuję płyty dosłownie kilku pań.

Tenorowy saksofonista z soulowym zacięciem, Curtis Amy.

A ja sobie zza oceanu sprowadzam dwie jego pozycje. Posłuchajmy współnie.

A tego nie znałem :).

Natomiast znałem wcześniej tego pana,ale w innych projektach,a dostałem właśnie solową płytę,i spodobała mi się na tyle,że muszę uzupełnić płytotekę o brakujące ewentualnie tytuły.

Edytowane przez stefek

Gość papageno

(Konto usunięte)

A tego to ja nie znam :)

Z Curtisem Amy grywał Roy Ayers - achtung! - vibrafonista. Potem przeszedł na pozycje R&B, Soul i Funky.

Lubię takie granie, choć w umiarkowanych ilościach.

http://www.youtube.com/watch?v=WmUlMD8JNe4

Poranek z wiolonczelą,i dobra wiadomość dla wielbicieli Bruno Cocseta,można sobie zamówić prezent pod choinkę :).

http://www.youtube.com/watch?v=sYEZl2_ZKBc

post-4406-0-77314600-1386056846_thumb.jpg

Specjalnie dla Stefka, miłośnika wiolonczeli od papageno, miłośnika vibrafonu ;)

W takim razie dziękuję bardzo i już szukam :).

Gość papageno

(Konto usunięte)

W przyszłym tygodniu dostępna będzie na BSCD płyta Kenny Burrella God Bless The Child. Freddie Hubbard dmucha, Ron Carter szarpie, Billy Cobham wali. I jeszcze inni.

http://www.youtube.com/watch?v=XTzDjQXLKiI

W przyszłym tygodniu dostępna będzie na BSCD płyta Kenny Burrella God Bless The Child

Super,Kenny to dla mnie jedna z najważniejszych muzycznych postaci.

I kolejne dobre wiadomości w sprawie choinkowych prezentów :).

post-4406-0-34483800-1386141916_thumb.jpg

post-4406-0-65276100-1386141922_thumb.jpg

Obawiam się, że byli grzeczni i właśnie dostali, co tłumaczy chwilową ciszę w klubie ;) Przypomina mi to pewną wypowiedź Arvo Part :

This is just human nature. If we get a new toy, we have to improve on it, make it do more tricks, exceed what anyone else has been able to achieve, until finally we arrive at the point where the toy no longer works very well and the pendulum swings back toward something simpler.

Więcej -> http://saintpaulsunday.publicradio.org/features/9810_part/index.htm

http://www.youtube.com/watch?v=RTVWwKtNu2c

Frank Pahl : The Romantic Side of Schizophrenia , przy okazji Parta minimalisty pomyślałem, że zaproponuję coś z słuchanego w tej chwili nieminimalisty Franka, bo nie da się ukryć, że ten utwór leży blisko trochę innego minimalisty (minimalista niejedno ma imię), echa Moondog słyszę.

właśnie dostali, co tłumaczy chwilową ciszę w klubie ;)

To prawda,ostatnie zakupy i prezenty powodują,że każdą wolną chwilę spędza się słuchając muzyki :).

Frank Pahl : The Romantic Side of Schizophrenia

Nie znałem tego,bardzo dobre :).

Gość jamówię

(Konto usunięte)

To prawda,ostatnie zakupy i prezenty powodują,że każdą wolną chwilę spędza się słuchając muzyki :).

Nie znałem tego,bardzo dobre :).

Panie Prezesie, nareszcie gdzie Pan był:)

stefek jak się mają sprawy z nową Agą Zaryan-warto?

gdzie Pan był:)

Byłem na miejscu :).

Odpakowywałem mikołajkowe prezenty,no i trzeba było się trochę osłuchać z tymi prezentami ;).

nową Agą Zaryan-warto?

Moim zdaniem warto jak najbardziej.

Chyba,że nie masz żadnej jej płyty,wtedy zacząłbym od innych tytułów.

Moja ulubiona: "Picking Up the Pieces" i koncert w Palladium.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Byłem na miejscu :).

Odpakowywałem mikołajkowe prezenty,no i trzeba było się trochę osłuchać z tymi prezentami ;).

Moim zdaniem warto jak najbardziej.

Chyba,że nie masz żadnej jej płyty,wtedy zacząłbym od innych tytułów.

Moja ulubiona: "Picking Up the Pieces" i koncert w Palladium.

Nie mam, jakoś nie umiałem się do niej przekonać.Miałem wrażenie,że Ona tylko tak pozuje na divę Jazzu, a może źle zacząłem od płyty Umiera Piekno, która do mnie nie trafiła...W takim razie kupię trzy:)

a może źle zacząłem od płyty Umiera Piekno

Myślę,że tak,bo to taka trochę inna płyta,choć ja ją lubię :).

.W takim razie kupię trzy:)

Kup na razie jedną,najlepiej koncert w Palladium,piękny box z DVD,posłuchasz i zdecydujesz czy pójdziesz dalej czy zakończysz :).

To:

post-4406-0-47029500-1386691121_thumb.jpg

kupię Palladium,

Daj znać jak już posłuchać,zobaczymy jakie wrażenia :).

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Daj znać jak już posłuchać,zobaczymy jakie wrażenia :).

Dam,dam.Czekam jeszcze na przesyłkę z różnymi jazzami:)słuchania na Święta mnóstwo.Jak się daczek spisuje, wygrzany?

Dam,dam.Czekam jeszcze na przesyłkę z różnymi jazzami:)słuchania na Święta mnóstwo.Jak się daczek spisuje, wygrzany?

Wygrzany,wygrzany :).

Spisuje się znakomicie!

No to spokój na lata.

Myślę,że tak.

Pan Kazuo nie odświeża oferty zbyt często,raczej tylko wtedy,gdy nowy produkt jest na pewno lepszy od poprzedniego.

Pewnie żeby coś zagrało lepiej,potrzebne będzie kolejnych kilka ładnych lat.

Odchodzą najwięksi,dla mnie gigant i jedna z najważniejszych postaci gitary,i w ogóle muzyki jazzowej.

Jim Hall,w naszym świecie już nic więcej nie zagra.

http://www.youtube.com/watch?v=Idfl-1-TPEo

Edytowane przez stefek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.