Skocz do zawartości
IGNORED

REIMYO czyli muzyka ponad wszystko :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Skończyłem właśnie ze swoimi przyjaciółmi projekt w uniwersyteckim miasteczku South Bend - Indiana... następny dopiero po Nowym Roku, więc jest trochę czasu na balangi i frywole. Jak ekshibicjonizm płytowy, to też pokwiczę troszku. U mnie też Japończyk (ale normalny: JASRAĆ, East Wind Records), w solowym projekcie Andrew Hilla - Hommage. A jak! Piękne scalenie klasycznych wariacji z jazzowym graniem w melodycznych formach z dodatkiem odjechanej i atonalnej ekstrawagancji. Polecam... Wylądowało też pięć najnowszych boxów z CAMJazz i tylko odpuściłem jak na razie Giorgio Gaslini, w każdym razie jest już David Murray Vol.2, Paul Bley, Art Farmer, Andrew Cyrille i Oliver Lake.

http://www.youtube.com/watch?v=Yb1iNHB7vq4&feature=player_detailpage

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=k4AfWhLZBq8

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)

Zachęcam do zakupów pozycji z serii CTI Supreme Collection na BSCD.

http://jazzstation-oblogdearnaldodesouteiros.blogspot.com/2013/12/the-cti-supreme-collection-comes-out.html

Dla mnie bomba!!!

Mogliby zrobić z tego box z gwiazdkową ceną :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Gość papageno

(Konto usunięte)

Mogliby, ale wolą Karajana i Beethovena.

Z kolekcji CTI rarytas moim zdaniem: Hubert Laws i The Rite of Spring

http://www.youtube.com/watch?v=Vg3Pe3FA5as

Edytowane przez papageno

Z kolekcji CTI rarytas moim zdaniem: Hubert Laws i The Rite of Spring

Super.

W tej kolekcji wiele rarytasów,"przysiądę" do niej w nowym roku :)

papageno - płyty pod Bruggenem już dotarły? jak wrażenia?

Il Fondamento nagrał koncerty obojowe CPE Bacha oczywiście w wytwórni Passacaille, to jest chyba najfajniej nagrana płyta tej orkiestry i pod względem technicznym i artystycznym. Warto ją mieć w swoich zbiorach.

post-23533-0-07515200-1387300354.jpg

Kupiłem drugą pozycję z tej serii,też świetna płyta.

W ogóle przyszły rok,może obfitować w jakieś reedecje czy nowe wydania płyt Carla Philippa Bacha,wszak okrągła 300 setna rocznica urodzin wypada :).

post-4406-0-61654100-1387448867_thumb.jpg

Gość papageno

(Konto usunięte)

Mój ulubiony NHOP pchnął mnie w stronę E.S.T. Dziś kolejne podarki, tym razem z Niemiec.

http://www.youtube.com/watch?v=RHgSxOeBNvg

http://www.youtube.com/watch?v=G0V8vAazo4M

EST uwielbiam,kilka razy słyszałem ich na koncertach w Polsce.

"Premonition" z płyty "Leucocyte" uważam za jeden z najlepszych ich utworów:

I ten także uwielbiam:

Kolejna świetna pozycja z wytwórni Not Two.

Perkusista Zlatko Kaućić,znany ze współpracy m.in. z Evanem Parkerem,tym razem fantastyczne granie w trio,z Włochami,moim ulubieńcem na piano Stefano Battaglią oraz na kontrabasie Paolino Dalla Porta.

Bardzo mi się podoba profil Not Two,mam dużo płyt od nich,muzycznie naprawdę trzymają wysoki poziom prawdziwego jazzowego grania.

post-4406-0-56606800-1387529877_thumb.jpg

post-4406-0-81719900-1387529903_thumb.jpg

Gość papageno

(Konto usunięte)

Zlatko i Dusko. Żwirek i Muchomorek. Wolę Duska, Żwirka?

Dotarł C.P.E. Boskie. Nareszcie można słuchać muzyki barokowej bez poczucia, że ktoś oszukuje. Nadto Vivaldi i obojowe koncerty spod tej samej ręki. Reymio tak ma, że jak mu włożyć dobrze, to i odda dobrze. Japońskie podejście. Odpowiada mi. Siedziałem jak przyspawany do fotela i chłonąłem. Nawet Suzuki nie daje takich wrażeń. Wykupię wszystkie dostępne nagrania Il Fondamento. To dopiero jest historyczna poprawność.

P.S. Stefek, miłośniku wiolonczeli. Nie chciałbyś mieć 90 CD Yo- Yo Ma?

Bo oni mają:

http://www.arkivmusic.com/classical/album.jsp?album_id=239239

Edytowane przez papageno

Wykupię wszystkie dostępne nagrania Il Fondamento

To ja też :).

Nie chciałbyś mieć 90 CD Yo- Yo Ma?

Trochę mam,ale nie 90 :).

Wiolonczelę lubię w małych składach,w orkiestrach nie jest już dla mnie tak pociągająca.

Il Fondamento to paru muzyków a nagrani są jakby ich było 3-razy więcej, he he.

Szkoda, że opuścili Passacalle.

Zachęcam też do zapoznania się z Anima Eterna - Immerseela ;)

Edytowane przez zn21
Gość papageno

(Konto usunięte)

A może trochę poezji miłosnej XII wiecznego trubadura?

Chyba pojawił się format płyty, który potrafi należycie oddać brzmienie dużej, współczesnej orkiestry. Mówię o Platinum SHM. Czystość, szczegółowość i dynamika wysokiej próby. Oferta na razie dość skromna. Z klasyki wybrałem Czajkowskiego V i VI pod dyrekcją Mrawińskiego. Pójdę tą drogą. Jazzowe granie na platynie jakby zbyt sterylne.

Dzień dobry. Chciałbym zapytać, co sądzicie o muzyce Rafała Sarneckiego... Jego ostania płyta "The Madman Rambles Again", to nie jest jakiś przypadek... kawał świetnie napisanej muzyki. Co Państwo na to...???

Parker's Mood

Dzień dobry. Chciałbym zapytać, co sądzicie o muzyce Rafała Sarneckiego... Jego ostania płyta "The Madman Rambles Again", to nie jest jakiś przypadek... kawał świetnie napisanej muzyki. Co Państwo na to...???

http://www.youtube.com/watch?v=UMV8mHWGL7A&feature=player_detailpage

Sarneckiego bardzo lubię,mam jego płyty.

Podobno bardzo ceniony jest w Stanach.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Wytrzymałem 3 minuty. Czegoś goście szukają, te pewne. Powiedzcie, czy znaleźli, he,he,he.

Ja znalazłem:

papageno

A to znalazłeś?

http://www.youtube.com/watch?v=yM-xGfu8Q-0

post-4406-0-20383000-1387632306_thumb.jpg

Jesteś Papageno za tradycyjny, chociaż może to jest nawet zaleta, jak już tak sobie swingowo jazzujemy... o! Z tym docenieniem... w Stanach, to wiesz Stefku jak jest...! Różnie jest, powiem, i powiem jeszcze, że jest ciężko, a w NY nawet bardzo... bardzo ciężko, ale na pewno Rafał Sarnecki pisze bardzo ciekawie, posiada bardzo dobry warsztat i przede wszystkim znakomity background, co znaczy, że przebywa w NY, gra gigi, jamy, nagrywa i przede przede wszystkim, jest skromnym człowiekiem, co widać i też słychać w jego muzyce. Niezaprzeczalną zaletą jest też to, że muzycznie kształcił się w Stanach, to dużo pomaga... pomaga (chyba), że się tak wyrażę, w zrozumieniu wielu klimatów i być może w osiągnięciu pełnej świadomości trioli...

Parker's Mood

Jesteś Papageno za tradycyjny, chociaż może to jest nawet zaleta, jak już tak sobie swingowo jazzujemy... o! Z tym docenieniem... w Stanach, to wiesz Stefku jak jest...! Różnie jest, powiem, i powiem jeszcze, że jest ciężko, a w NY nawet bardzo... bardzo ciężko, ale na pewno Rafał Sarnecki pisze bardzo ciekawie, posiada bardzo dobry warsztat i przede wszystkim znakomity background, co znaczy, że przebywa w NY, gra gigi, jamy, nagrywa i przede przede wszystkim, jest skromnym człowiekiem, co widać i też słychać w jego muzyce. Niezaprzeczalną zaletą jest też to, że muzycznie kształcił się w Stanach, to dużo pomaga... pomaga (chyba), że się tak wyrażę, w zrozumieniu wielu klimatów i być może w osiągnięciu pełnej świadomości trioli...

Młody jest,zobaczymy co będzie dalej :).

Zapowiedź,która mnie bardzo ucieszyła,bo mój ulubiony obok Macieja Fortuny,drugi z młodych trębaczy Tomasz Dąbrowski wydaje nową płytę :)

http://www.youtube.com/watch?v=6Bz34JVXkZI

Poprzednia była znakomita:

post-4406-0-51459000-1387633697_thumb.jpg

Edytowane przez stefek

Zapowiedź,która mnie bardzo ucieszyła,bo mój ulubiony obok Macieja Fortuny,drugi z młodych trębaczy Tomasz Dąbrowski wydaje nową płytę :)

Fajne granie... wyczuwam dużo patentów Dave'a Douglasa, a jak Dave, to influencje Lester'a Bowie i Freddie Hubbard'a... które jak najbardziej też można wyłapać u Tomasza Dąbrowskiego. Coraz mniej na świecie jest słabych muzyków jazzowych... technicznie i w ogóle! Wszyscy zapieprzają, że beret na bańce robi się gorący, jednak popieram też, i jak najbardziej Papageno - bez roots, ni ku ku... nawet w zrozumieniu jazzowych klimatów jako tylko i wyłącznie słuchacz... abstrahując już zupełnie od zawodowstwa i pro.

Parker's Mood

Gość papageno

(Konto usunięte)
<br />Kiedyś ich słuchałem :)<br />

Można i trzeba się bawić jazzem. Wszak ma też ludyczne korzenie;)

A ja słucham sobie Lush Life Joe Hendersona z basistą Christianem Mc Bridem i podoba mi się to. Dlatego też poczęstuję Was onym do pary z Russelem Malone. I co złego jest w tradycji, skoro jest tak podana? Nic.

Pamiętam, że kiedyś na innym forum założyłem wątek Libera Me, w którym prosiłem o propozycje pozwalające się wyrwać z zaklętego kręgu bopu, coolu, post bopu itd. Nic z tego. Mój mózg nie przyjmował z serca płynących propozycji kolegów. Ale wiecie co? Dobrze mi, k**wa, z tym;))))

Edytowane przez papageno
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.