Skocz do zawartości
IGNORED

Prosty zasilacz stabilizowany -prosba o pomoc

PJT

Rekomendowane odpowiedzi

Ja robiłem z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

od czego zlaeży wartość rezystora r2 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może to pomoże...

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

4. Dobór R2 jest prosty i możesz to zrobić doświadczalnie. Tak jak ja :) R2 wespół z diodami zenera tworzy dzielnik napięcia. Po to jest R2. Jego wartość dobiera się tak w tym przypadku, żeby diody pracowały w odpowiednim zakresie prądu. Jak dasz za mały to sfajczysz diody. ja mam teraz koło 70Kohm. Może ktoś pomorze Ci to obliczyć

Nie rozumiem za bardzo, jaki r2 powinienem dac, ktos ze znawcow sie wypowie ?

Najpierw musisz wiedzieć jakie napięcie będzie przed stabilizatorem, na jakie napięcie będą zenerki i ile ich będzie w szeregu, no i jakie to będą zenerki? Zenerka ma minimalny prąd jaki trzeba jej dostarczyć, żeby stabilnie pracowała i maksymalny po przekroczeniu którego się sfajczy, trzeba się wstrzelić pomiędzy.

Na diodzie 1,3W/90V nie możesz przekroczyć 14mA (1,3/90), żeby było bezpieczniej i chłodniej możesz przyjąć 10mA, więc z prawa ohma policz sobie dla spadku napięcia 65V (155-90) i prądu 7mA wartość rezystora :)

wyszlo mi 92k i moc rezystora niestety wyzsza niz 0,6w

a gdybym zwiekszył zenerke do ok 120 i dał 120 anodowego to musialbym korygowac rezystory w anodzie i katodzie ?

edycja moc chyba wyszla 0,455 jednak

Mnie dla 10mA wyszło 6k5/0,65W, więc trzeba by wstawić 1W. Można też mniejsze równolegle. Dla 7mA ok 9k/0,5W.

Pamiętaj, że jak stosujesz zenerki przewlakane projektując PCB i lutując zawsze trzeba zostawiać jak największe wąsy, bo przez nie odprowadzana jest znaczna część ciepła.

Na lampach to ja się niestety nie znam :)

No to masz wszystko analogiczne. Max prąd 1,3W/120V=ok 11mA, Podobnie zakładasz np 7mA i masz rezystor 35/7=5k. 1/4W styka.

Na moje oko lepiej jednak zapewnić większy prąd dla feta, co prawda działać będzie bo fety w zasadzie nie pobierają prądu na bramce, ale będzie wolniej przeładowywać sporą pojemność tranzystora, dlatego ja dałbym np dwie szeregowe zenerki po 60V i mniejszą rezystancję, albo jeszcze lepiej dołożyć jeszcze tranzystor unipolarny jako wzmacniacz błędu. Chyba, że do żarzenia lampy nie jest potrzebna jakaś super stabilizacja, to może być tak. Jak mówiłem nie znam się na lampach.

Przy tak wysokich napięciach stosuje się kilka zenerek połączonych szeregowo. Im wyższe napięcie zenera tym gorszy współczynnik temperaturowy, poza tym moc rozkłada się wtedy na kilka sztuk więc maleje ich temperatura i dodatkowo polepsza się stabilność temperaturowa. Tak rozwiązane zasilacze stosuje np. Nelson Pass.

Pozdrawiam

dzięki rroman, znasz sie może na lampach ?

Ukryta Zawartość

a co sadzicie o tym ? lamerskie ?

Ukryta Zawartość

Przykro mi ale lampy są mi obce, nie znam się na tym, choć bardzo cenię. Do dziś pamiętam jak opadła mi szczena kiedy posłuchałem muzyki ze wzmacniacza single ended projektu mojego kolegi. Miał chyba 3 czy 4 waty i bardzo płytkie sprzężenie a brzmiał fenomenalnie i o dziwo nie brakowało mocy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Panowie prosze o odpowiedz, do czego służą rezystory r5 i r4 ? do rozladowania elektrolitow ? Jaka powinny miec wartosc i moc ?

Prototyp juz prawie skonczony

czy r2 =6,8k dla 12ma to dobry wybor ?

0crb.jpg

Ukryta Zawartość

Zależy jakie masz te zenery. Większości wystarczy prąd 1mA, tym bardziej, że tutaj ten prąd jest stały. Wyreguluj na R=(Uin-uzenera)/1mA. Możesz zwiększyć prąd, ale wtedy dojdzie jeszcze problem z grzaniem się i dryftem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.