Skocz do zawartości
IGNORED

Zastąpienie kondensatora np. 33uF kilkoma mniejszymi, można ?

tomaen

Rekomendowane odpowiedzi

pytam, bo na forach DIY widac zdjęcia zwrotnic kilkoma równolegle podłączonymi rezystorami

Albo chodzi o to, aby w rezultacie uzyskać rezystancję bez pasożytniczej indukcyjności.

Dwa rezystory łączone równolegle i kolokowane obudowami tuż obok siebie wykazują się około połową tej indukcyjności, jaką ma pojedynczy rezystor zastosowany w tym miejscu. (kiedyś robiłem eksperyment z cewkami, bo mnie zaintrygowała wręcz psychodeliczna konsekwencja A. Ciuffolliego, z jaką zawsze daje dwa rezystory równolegle, zamiast pojedynczego). Np. w tym schemacie jest tego pełno:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Uwielbiam teksty Andrzeja typu "Extreme Hi-End Push Pull Amplifier" :-)

Nowa terminologia się rozwija, nie ma już sprzętu hi-fi, patrząc po alledrogo, wszystko jest hi-endem, nawet szrot. Tak więc mamy low-end hi-end, mid-end hi-end, hi-end hi-end, a to co robi Andrzej, to extreme hi-end. Za niedługo zrobi ultra-cosmic-orgasmic hi-end.

Ja w zwrotnicy na wysokotonowce mam dwa ruskie PIO 2x1,5uF, mundorfy supreme 2x2,2uF i silver jentzen 0,15uF. Gra fantastycznie szczegolnie po zmianie na te ruskie olejaki, za drobne grosze.

Na srednicy dalem dwa rezystory rownolegle. Poniewaz za duzo zmian na raz wiec nie umiem powiedziec czy cos lepiej przy dwoch rezystorach. Na razie wszystko musi sie wygrzac

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.