Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat. Sprzęt do Filmów i muzyki trance.

swierzaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję kupno nagłośnienia do pokoju 3.5m X 4m. = 14m2. Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że moc nie musi być duża. Lubię oglądać filmy ale nie tak głośno by się niosło 3 piętra w dół. To samo się tyczy muzyki. Główny gatunek to trance.

Przeglądając forum znalazłem piękną zależność. Filmy i muzyka jeśli chodzi o kino domowe się wykluczają. Albo dobre stereo do muzyki, albo amplituner 5.1 do filmów.

Mnie interesuje zestaw który mógłby te dwie rzeczy połączyć. Budżet niewielki. Amplituner 5.1 kwota do 1300zł, kolumny głośnikowe w ogólnym rozrachunku 2,700zł, Cały zestaw do 4000 zł.

I tutaj jeszcze jeden problem, na początku chciałbym wystartować od kolumn frontowych. Dopiero za kilka miesięcy dokupiłbym resztę (centralny+satelity+ewentualnie subik).

Jeśli chodzi o mój typ to Yamaha rx-v373. Czemu taki wybór? Moc myślę, że wystarczająca by w domowym zaciszu obejrzeć film czy posłuchać muzyki bez zakłócania spokoju sąsiadom. Do tego jeśli chodzi o bajerki typu AirPlay ten model tego nie posiada. Mi też on nie jest potrzeby.

Do tego chciałem wystartować od kolumn frontowych Tonsil Fiesta.

Co myślicie, co podpowiecie, o co zapytacie. Chciałbym aby ten zakup jak i każdy inny był bardzo przemyślany stąd też proszę o pomoc Was - ludzi, którzy siedzą w temacie dłużej niż ja.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Zapraszam do dyskusji.

Witaj,

zacznę od elektroniki, jeśli zależy zci także a dobrym odsłuchu muzyki, to w takim budżecie zdecydowanie lepiej zagra amplituner Harman Kardon AVR156 (http://www.q21.pl/harman-kardon-avr-156.html). Moim zdaniem brzmieniowo to najlepsze urządzenie w swoim przedziale cenowym.

Biorąc natomiast pod uwagę wielkość pomieszczenia oraz Twoje preferencje, zwróciłbym Twoją uwagę na zestaw kolumn Indiana Line Nota 555. To dobrze grające (także przy cichym słuchaniu) kolumny, które idealnie sprawdziłyby się w Twoim systemie. Alternatywą natomiast może nyć zestaw kolumn Tannoy Mercury V4/V1/VC (http://www.q21.pl/tannoy-mercury-v4-v1-vc.html), który przy zakupie w pakiecie powinien finansowo zmieścić się w załoźonym budżecie.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, oczywiście w przypadku pytań służę pomocą. Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Weż sobie 473. I nie chodzi tu o airpley jest nieco mocniejszy. A dasz nie dużo więcej.

Jesli chodzi o głosniki to Tannoy V4, Heco Victa albo Klipsch F1. Do kina i trancu najbardziej pewnie odpowiadały by Ci klipsche. Pytanie czy nie zmienisz z czasem gustu.

Co do gustu do muzyki trance to ona z biegiem czasu może ewoluować u mnie albo w sountracki z filmów, albo muzykę klasyczną :).

Jednak chyba w jakiś weekend wybiorę się gdzieś na odsłuch, to będzie najbardziej wiarygodne źródło. Co do zestawu, który ja zaproponowałem on najbardziej "teoretycznie" pasuje. Kolumny jak i amplituner musi też wpasować się we wnętrze. Pabianice tylko 130km od Kielc, także jeśli nie tylko sklep mają do zaoferowania to z chęcią odwiedzę :)

• 2 tygodnie później...

A teraz już ukierunkowałem się do końca, zestaw tylko i wyłącznie pod kino domowe. cena za głośniki ~3200, amplutuner ~1300. (amplituner bez zbędnych badziewi). Czy nadal będą to powyższe zestawy? Zaznaczam, że nie chodzi mi o głośność muzyki, a o jakość.

Zaznaczam, że nie chodzi mi o głośność muzyki, a o jakość.

jak tak to właśnie dlatego będzie to trochę kosztowało , myślę , że bez odsłuchu się nie obędzie (raczej chodzi o brzmienie kolumn nie ampli)

a co chcesz od Tonsili ? Juz nie podoba Ci się ich dźwięk ? Nie chcesz np za ok 1250 zł (bo teraz jest ich obniżka ceny)dokupic surroundy i centralny z Tonsila z tej samej serii a resztę przeznaczyc na suba bo jeśli szukasz dobrego brzmienia musisz pomyślec o dobrym subie , który w kinie przy kolumnach w takim budrzecie jest nieodzowny , bo jeśli masz zamiar wydac ~ 3200 na zestaw kolumn z subem to sub nie będzie za rewelacyjny a jeśli ta kasa ma byc tylko na same kolumny to w kinie zdecydowanie zabraknie Ci suba a to naprawdę duża strata i bardzo duży ubytek w jakości oglądanego filmu nawet po cichu , a to , że on (sub) będzie miał ze 200 czy 300Wat nia znaczy , że musi grac taką mocą , nic mylnego , będzie miał duży zapas mocy i szybkośc a to jest potrzebne w gwałtownych scenach o dużym natężeniu dźwięku , nie będzie niedosytu i tego , że sub "się skończył" ( nie wydolił ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dwie pierwsze jeszcze mało znane marki w Polsce , mało doceniane

myślę , że warto dac tylko tyle na suba bo dobry bas w kinie to podstawa

Jednak chyba w jakiś weekend wybiorę się gdzieś na odsłuch, to będzie najbardziej wiarygodne źródło.

najlepszy sposób na przekonanie się jak jest naprawdę z brzmieniem kolumn , np. tych proponowanych

skoro myślisz w przyszłości zmienic gust i przejśc na muzę filmową a to w większości muzyka orkiestrowa ( coś jak klasyczna z racji orkiestry ) to pomyśl w takim razie skoro nie odpowiadają Ci już Tonsile o kolumnach , które będą ładnie grały taką muzykę , muszę Cię chyba trochę zmartwic , nie wszystkie kolumny potrafią zagrac taką muzę a trans , którego teraz słuchasz to całkiem odmienny rodzaj muzyki i instrumentów więc pogodzic te dwa gatunki muzyki jednymi kolumnami będzie trudno , proponuję zabrac na odsłuch muzykę z tymi dwoma gatunkami , no trzema (soundtrack, klasyczna , trance) , żeby samemu się przekonac , może coś dopasujesz i jeśli Ci się nie pali to lepiej dozbierac naprawdę warto .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a co chcesz od Tonsili ? Juz nie podoba Ci się ich dźwięk ?

Hm...Nigdzie nie napisałem, że mi się nie podobają. Raz je przelotem słyszałem w akcji stąd też w pierwszym poście o nich wspomniałem. Do tego nie mają gabarytów monstrum, gdzie przy małym pokoju wyglądałyby jak yeti stojące pod ścianą z przykuloną głową. Ja jestem jak najbardziej za nimi, i tudzież zapewne znajdę sklep gdzie będę miał jeszcze raz możliwość ich posłuchać. Jeśli chodzi o sub. nie wszystko na raz. Na początek wystarczą mi kolumny 5.0, z biegiem czasu dokupi się jakiegoś. Teraz myślałem o wykorzystaniu badziewia jak na moje ucho suba z zestawu komputerowego Logitech Z-2300. Na dobry początek wystarczy.

Także kolumny jak będą kosztować w przypadku fiesty/siesty 3200, to nic się nie stanie. Taki budżet posiadam. Do tego dołożę zapewne wspomnianą yamahę rx-v373, która może i jest najtańszym modelem, ale powinna wystarczyć. Z opisu producenta wynika, że ma wszystko to co w przyszłości może się przydać.

Hm...Nigdzie nie napisałem, że mi się nie podobają. Raz je przelotem słyszałem w akcji stąd też w pierwszym poście o nich wspomniałem.

masz rację , ja odebrałem to tak , nie wiem czemu , że je masz ale ok spoko , bez suba w kinie będziesz miał teraz niedosyt przekonasz się ale nie od razu Warszawę odbudowano , wszystko po kolei więc jesli tak to kup lepszy ampli i lepsze fronty za tą kasę co Ty na to dasz radę później , a jeśli wybierasz się na odsłuch to nie w wekend bo wtedy normalne sklepy ze sprzętem są pozamykane zostają tylko markety , nie wydaje Ci się , że lepiej jak zauważyłes po trochu a lepiej , przemyśl to ,

posłuchaj Monitor Audio model MR4 (ok 1,7 tys para) ,

Boston Acoustic A 250 to ok 1,9 tys za parę ,

Kef C-5 ok 1300zł za parę lub C-7 to ok 1,9 tys za parę ,

Heco Victa 501 ok 1 tys za parę tylko nie wiem jak z resztą do zestawu ( chodzi o głosniki do surroundu i centralny),

lub coś z Indiana Line , np Nota 550 ok 1,7 tys za parę , a zestaw masz już za ok 3 tys , to ładne zgrabne kolumienki , w tej chwili w sklepie RMS jest na nie promocja i zestaw 5.o kosztuje śmieszną cenę bo ok 2400zł przecena z prawie 3100 właśnie to wyczaiłem , lub Tesi 565 za ok 3200zł zestaw 5.0 ( fronty mają większe głośniki bo 16-tki a Nota ma 13-tki )

a jeśli chodzi o ampli to jak kolega wyżej jacek99 zaznaczył ,żeby nie brac tego taniego ampli i jemu podobnych ale nie z uwagi , że to szajs tylko , że może nie dac rady z obsługą kolumn o niższej impedancji , trzeba by popatrzec o jakiej najniższej polecanej obsługuje , minimum 6 om (właśnie patrzyłem ) a przy kolumnach podają , że współpracują ze wzmakami lub ampli obsługującymi od 4 wzwyż więc nie wiadomo jak to będzie i mimo , że producent podaje , że kolumny są 6-cio omowe to impedancja może spadac nawet do 4 omów , najbezpieczniejsze są 8-mio omowe , ale jeśli masz zamiar słuchac czy ogladac cicho to nie powinno się nic stac amplitunerowi , mam nadzieję , że nie przestraszyłem Ciebie ,

i wtedy jak już Yamaha to może RX-V 673 za ok 1650 zł lub Onkyo 616 też za ok 1600zł ( i nie byłoby problemu jakiej impedancji są kolumny ) naprawdę zastanów się a na później zostanie Ci do kupna centralny , surround i sub no chyba , że skusisz się na ten zestaw Indiana Line Nota ( kusząca propozycja ) więc zostałby tylko sub ,

powodzonka

ale się wkurzyłem , nie działają podane linki ale tam były suby a Ty na razie odkładasz ich kupno na później więc żadna strata

I jutro oblookam indianę, zobaczymy co z tego wyjdzie :), 2400 dobra cena :), wymiary tez mniej więcej pasujące do małego pokoju, tylko czy w gust uderzy :))

Właśnie o to chodzi , że fajne małe zgrabne są a ludzie chwalili je właśnie za brzmienie no i , że wykonanie fajne no ale co człowiek to inne ucho , że tak powiem .

a jeśli chodzi o suba i żeby nie wykosztowywac się to do Twojego metrażu posłuchaj Koda SW1000 kosztuje 600 zł nowy i gdy wchodził na rynek swego czasu miał bardzo pozytywne opinie nie tylko w testach (gdzie wg ludzi go testujących pokonywał droższe konstrukcje) ale i u ludzi używających go .

I mój wybór jednak padnie na tonsil siesta/fiesta 5.0, za 2 miesiące dokupię sub activ, do tego amplituner yamaha rx-v673, chyba, że jeszcze coś zaproponujecie z amplitunera, kolumny zostają takie jak napisałem, amplituner do 1800zł.

A teraz jeszcze jedno zastanawiające mnie pytanie, by kino było w pełni kompletne przydałoby się zdobyć jakiegoś blu-ray'a. Ale to też w swoim czasie. Czy jeśli podłączę PC przez koaxialne, to dźwięk z filmów będzie odtwarzany tak jak należy?;>

Proponuję popatrzec jeszcze na Onkyo 616

jeśli chodzi o kompa to mam pytanko : jak dawno temu kupowałeś kartę graficzną , czy ma ona wyjście hdmi , jeśli tak to zapytaj u producenta czy tym wyjściem wychodzi też dźwięk bo jeśli tak to połączenie z ampli masz z głowy i będziesz miał taki dźwięk jaki jest w filmie a czy koaxialem wyjdzie dźwięk , nie wiem czy będzie wielokanałowy

znalazłem coś takiego fakt , odnośnie optycznego ale :

Laptopy firmy Acer posiadają optyczne wyjście SPDIF, sam posiadam Acera Aspire 5720ZG. Kabel kupiłem u tego samego sprzedawcy co ty. Kolejnym etapem jest ustawienie karty na Digital Output. Jeszcze tylko ustawienie kodeków (to już wyższa szkoła jazdy, siedziałem nad tym z tydzień czasu zanim zaczął przesyłać surowy sygnał AC3 DTS do amplitunera). Teraz filmy DVD DIVX itp. oraz muzyka zakodowana w AC3 5.1 śmiga jak należy. Link który pomógł mi dobrze skonfigurować kodeki:http://forum.cdrinfo.pl/f111/poradnik-hd-kompletna-instalacja-i-konfiguracja-kodekow-i-playerow-79598/

Ukryta Zawartość

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

artykół był z lutego 2011 wiec myśle , że wystarczy ściągnąc nowe kodeki , ja tego nie przegladałem wiec nie wiem dokładnie co tam jest sugerowałem się tematem , że kolega ustawił sobie w kompie ( laptop konkretnie) w kodekach i wychodził mu dźwięk 5.1 i DD i DTS w sumie mi się też przyda bo w przyszłości też mam zamiar połączyc kompa z ampli ale przez hdmi z karty graficznej, którą mam zamiar w najbliższym czasie nabyc tylko nie wiem czy będę musiał coś ustawiac w AC-3Filter

pierwszy link to konfiguracja AC-3Filter przy pomocy właśnie którego udało mu sie wypuścic sygnał 5.1

link do tego tematu

Ukryta Zawartość

zobacz tutaj , jest tam "trochę" tematów zwiaznych z Twoim :

Ukryta Zawartość

a tu ładnie jest opisane to o co Co chodzi z koaxialem :

Ukryta Zawartość

powodzonka.

A odnośnie blu-ray-a to zastanów się skoro podłączasz kompa do ampli czy nie lepiej będzie kupic odtwarzacza komputerowego jest już tani lub nagrywarki blu-ray jest w cenie najtańszych odtwarzaczy stacjonarnych , pomyśl też o połączeniu poprzez grafikę a jeśli nie chcesz to jakiś tani czytający wszystko od LG lub Samsunga .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

karta grafiki ma możliwość przesłania poprzez hdmi dźwięku, testowane. (tylko 2 kanały testowane) Jeśli po wpięciu hdmi z kompa do amplitunera, a Tv do amplitunera to będzie wystrzałowo :) I w miarę tanio :)

Dziękuję za obszerną wypowiedź.

• 2 tygodnie później...

Wybór padł jednak na zestaw stereo, Audio Analogue Crescendo (prostota wykonania) + Bowers & Wilkins CM1 (na sam początek), teraz rok może półtora, do tego zestawu pozostałe części z serii CM i amplituner :), także i będzie w miarę dobre stereo, a potem kino :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.