Skocz do zawartości
IGNORED

16 mkw i sprzęt do 3.500-4.000

peerkoz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W pierwszej kolejności chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.

Postanowiłem napisać, gdyż mam poważny dylemat co do zakupu sprzętu. Byłem w kilku sklepach, jednakże kompletowane były dla mnie zestawy w cenie dwa razy wyższej niż mam budżet....

Pomieszczenie:

- pokój w mieszkaniu w bloku - ok 16 mkw (5 x 3,2)

- rozmieszczenie głównych głośników: w rogach pokoju (po jego długości, nie szerokości)

- dywan na powierzchni ok 5 mkw (być może informacja potrzebna do ewentualnego suba)

Oczekiwania:

- przeznaczenie: 80% muzyki, 20% filmy. Nawet możemy założyć, że filmów nie muszę oglądać

- ponieważ jest to mieszkanie muza nie będzie "rozwalona" na cały blok. Chciałbym czasami posłuchać głośniej ale bez przesady. Myślę, że jeśli ktoś mieszka w bloku, wie o co mi chodzi

- przyznam się szczerze, bez ogródek, że audiofilem nie jestem. Dlatego przepraszam za opis moich preferencji muzycznych...Chciałbym aby dźwięk był wyraźny, nie jakiś chiński jakby dochodził zza tektury, "soczysty" i miał przyjemny bas. Pisząc przyjemny, mam na myśli dość wyczuwalny ale nie trzęsący całym mieszkaniem

- muzyka jaka będzie głównie odsłuchiwana: rock, indie rock, lekkie clubowe kawałki, depeche mode, white lies, florence and the machine, często nawet radio...

- interesuje mnie po prostu przyzwoicie grające audio. W związku z tym odpadają zarówno miniwieże jak i wypasione sprzęty. Myślę, że z takim budżetem jak i poziomem odczuwania dźwięków jaki mam, powinno mnie być na coś stać... :)

Dylematy:

- nie wiem czy do takiego małego pokoju potrzebuję 2 kolumn podłogowych czy raczej 2 podstawkowych + suba

- jeśli chodzi o oszczędność miejsca, to skłaniałbym się ku podłogowym (w końcu podstawkowe zajmą tyle samo miejsca na podstawkach)

- i tu teraz dziwne zapytanie...Ponieważ lubię mieć możliwość sporadycznego (ale jednak) podłączenia playstation, ipoda, to raczej skłaniałbym się ku amplitunerowi - to by ewentualnie mogło być przekształcone w kino domowe po jakimś czasie (też do pokoju o takim metrażu). Czy jest sens kupować amplituner 5.1 i podłaczać do niego tylko fronty i ewentualnie suba?

- czy dobrym pomysłem (nie mówię audiofilskim) byłoby użycie ampli Denon AVR 1713 + jakiś podłogówek?

Mam nadzieję, że coś doradzicie...Jeśli macie jakieś propozycje sklepów, gdzie mógłbym podjechać w Warszawie na odsłuch, proszę o sugestie..

https://www.audiostereo.pl/topic/105279-16-mkw-i-sprz%C4%99t-do-3500-4000/

Co do ustawienia kolumn, nie ustawiaj ich w rogach pokoju, poczytaj w zakładce akustyka jak je ustawić.

Co do sprzętu jak się możesz obejść bez efektu suround zrezygnuj z amplitunera kinowego, a jeśli zależy Ci na radiu kup amplituner stereo. Np. harman hk 3490 albo z siecią onkyo 8050, oba mają wejścia cyfrowe i wyjścia na sub (w razie gdby brakowało Ci basu).

Co do kolumn wybór jest duży i dopasujesz sobie do elektroniki, od niej zacznij.

No tak, przedewszystkim rozstawienie kolumn po rogach odpada, zwłaszcza po długości co jak rozumiem oznacza 5 metrów w tym przypadku. W duuuuuużym (wręcz ogromnym) uproszczeniu kolumny powinny ze słuchaczem tworzyć trójkąt równoboczny. To minimum od którego można dalej zacząć kombinować.

Zestaw stereo do słuchania muzyki doskonale sprawdzi się przy oglądaniu filmów. Zawsze łatwiej dobre stereo rozbudować do akceptowalnego 5.1, niż w drugą stronę. A już kupno amplitunera 5.1 i tymczasowe słuchanie go w stereo (+sub) to bardzo zły pomysł.

16m2 to akurat taka powierzchnia przy której można już pomyśleć o podłogówkach, ale to bardzo duże ryzyko. Pomieszczenie musi być bardzo dobre akystycznie. Musisz więc popatrzeć co masz tam za graty postawione. Jeśli pelno regałów z książkami, kanap, foteli itd, to może dać radę, jeśli jednak jest pustawo, to lepiej wziąć jakies monitory.

Druga sprawa. Nowe rzeczy odpóść. Dwu-trzy letnie używki kosztują 40% taniej, a sprzęt audio ciągle jest w tedy nowy.

Kolejna sprawa. Z jakim źródłem to ma grać? Masz wielką kolekcję CD? Jeśli nie, wykorzystanie komputera pozwoli ci znacznie więcej środków przeznaczyć na pozostałe podzespoły i osiągnąć najwyższą jakość.

Zakładając opcję z komputerem:

kupujesz zewnętrzny DAC, pozwoli ci to podłączyć oprócz komputera jeszcze przeważnie dwa inne źródła. Będziesz też mógł wtedy wszystkim sterować swoim srajfonem bez dodatkowych wynalazków i potrzeby podłączania go do niczego bezpośredio (jeśli się mylę niech mnie ktoś poprawi).

Zacząłbym od takich DACów: Matrix mini-i, emotiva XDA-2, emotiva XDA-1 (obecnie na allegro za 700 z hakiem). asus essence STU, cambridge audio dacmagic. Za tysiaka coś się powinno udać znaleźć. To generalnie trochę za dużo jak na DAC do zestawu za 4k, ale jak potrzebujesz parę urządzeń podłączyć to nie bedzie łatwo znaleźć czegoś rozsądnego taniej.

Następnie jakiś wzmak za 1000 zł. Marantz, Denon, Yamaha, Onkyo, Cambridge Audio, NAD. Nie ma co kombinować z jakimiś ekstrawagancjami. Popatrz co jest aktualnie na allegro i kup nie dzieląc włosa na czworo. Każdy, poleci ci inny model i ani trochę nie będziesz od tego mądrzejszy ;)

Teraz najważniejsza rzecz czyli kolumny: Ja polecam acoustic energy i monitor audio. Za dwa tysiaki wyrwiesz monitor audio rx2 (są na allegro). Obecnie są na allegro rewelacyjne acoustic energy aelite three za 2,4k, ale one wymagają dużo miejsca i 16 metrów kwadratowych to dla nich prawie na pewno za mało. Ale to rewelacyjne kolumny i nie wiem czy bym nie zaryzykował ;)

Suba odpuść, zje ci połowę budrzetu na kolumny i nic nie wniesie w konkurencji z poprostu dwa razy droższymi kolumnami.

Generalnie to jeśli złożysz zestaw o którym mówiłem, jego wązkim gardłem będzie wzmacniacz. Gdybyś zrezygnował z funkcjonalności DACa i kupił np. używanego xonara d2 (wewnętrzna karta muzyczna) za 500 zł, mógłbyś więcej kasy przeznaczyć na wzmak. Jakościowo byłoby trochę lepiej, ale bylbyś odraniczony do jednego źródła (komputera) plus ewentualnie jedengo z wyjściem elektrycznym (a tego nie mają ani playstation ani telewizory więc troche lipa ;)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Witaj,

zacznę od konfiguracji systemu - jeśli w przynajmniej 80% będziesz słuchał muzyki, zdecydowanie polecam Ci konfigurację opartą na klasycznym dwukanałowym wzmacniaczu lub amplitunerze. W podobnym budżecie kupisz o kilka klas gorszy amplituner wielokanałowy niż dwukanałowy.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje zwróciłbym uwagę na dwa modele amplitunerów - Harman Kardon HK3490 (http://www.q21.pl/harman-kardon-hk-3490-kredyt-0.html) lub Onkyo TX-8050 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-8050.html). Obydwa urządzenia posiadają poza wejściami analogowymi, także wejścia cyfrowe, które pozwolą Ci na podłączenie oraz uzyskanie wysokiej jakości dźwięku z dowolnych źródeł cyfrowych, poza tym powinny Ci także odpowiadać pod względem brzmienia.

Kwestia kolumn - sądzę że lepszym wyborem będzie postawienie klasycznych kolumn podłogowych. Brałbym pod uwagę Indiana Line Nota 550 (http://www.q21.pl/indiana-line-nota-550.html), Monitor Audio MR4 (http://www.q21.pl/monitor-audio-mr4.html), Kef C5 (http://www.q21.pl/kef-c5.html) oraz QAcoustics QA2050i (http://www.q21.pl/q-acoustics-qa-2050i.html). Każda z wymienionych kolumn dobrze zgra się z amplitunerem i idealnie sprawdzi w Twoim pomieszczeniu, wybór końcowy jednak zależy od indywidualnych preferencji brzmieniowych i wizualnych.

Serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji, wszystko jest dostępne od ręki a z Warszawy masz do nas autostradę i 2 godziny drogi.

W przypadku pytań jestem do dyspozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

jesli sprzet ma byc nowy to marnujesz tu czas .... szybciej znjadziesz dobre sklepy audio w wawie niz dowiesz sie w ciemno co kupic. jesli uzywka to juz zmienia postac rzeczy. na wzmak wydaj 1 tys, na cd 1 tys i na kolumny 2 tys. ktos na hifi.pl wystawiam na sprzedaz strussa 140. poczytaj jak gra i moze na nim buduj reszte. aczkolwiek skoro masz male doswiadczenie to masz problem. ciezko ci bedzie. chyba lepiej gnaj do sklepu i kup cos nowego na poczatek

ja np. wyrwałem wzmak musical fidelity a2 w klasie A, do tego mam cd marantz 7300 choc wolałbym np. jakiegos nada s500 lub naima 5i. do tego monitory np. epos m12.2 i jest git

dobre zestawienie to kolumny acoustic energy aelite 2, elektronika mf, np. E10

Witaj,

jeśli jesteś z Warszawy to zapraszamy serdecznie. Porozmawiamy o możliwych rozwiązaniach, rozważymy wszystkie za i przeciw przygotujemy odsłuch i może uda Ci się znaleźć coś dla siebie, co sprawi, że słuchanie muzyki będzie dużą frajdą.

W przypadku pytań jestem do dyspozycji,

Michał

Jeśli chcesz, by kiedyś móc rozbudować system do takiego, który obsłuży KD to są 2 opcje:

1) kupno teraz wzmaka stereo, ale takiego, który będzie miał wejście bezpośrednio na końcówkę mocy, czyli "pre in". W przyszłości pozwoli Ci to podłączyć do tych wejść amplituner KD. Wydaje się to najrozsądniejsze połączenie.

2) zdeycodwanie się, że jeśli kiedyś będzie KD to będziesz budował osobny system do KD. Wadą takiego rozwiązania jest, że nie wykorzystasz dużych kolumn frontowych które będziesz miał do słuchania muzyki stereo.

Uważam, ze decyzję co do przyszłości powinieneś podjąć już teraz, bo zdecydowanie się na opcję 1 ogranicza wybór wzmacniaczy stereo jakimi powinieneś się interesować. W opcji 2 masz w pełni swobodny wybór.

Powrót po dłuższej przerwie...

Gość j_23

(Konto usunięte)

Wadą takiego rozwiązania jest, że nie wykorzystasz dużych kolumn frontowych które będziesz miał do słuchania muzyki stereo.

można zastosować Speaker Switch jako Amplifier Switch, aczkolwiek pierwsze rozwiązanie jest lepsze.

http://www.qed.co.uk/switching-units/switching-and-control-units/ss21-2-way-audiophile-parallel-speaker-switch.htm

można zastosować Speaker Switch jako Amplifier Switch, aczkolwiek pierwsze rozwiązanie jest lepsze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jesteś pewien, że to urządzenie rozdziela w pełni sygnał i pozwala na podłączenie 'w drugą stronę' dwóch wzmaków do jednej pary kolumn? Bo ja nie jestem, a kontaktowałem się swego czasu w tej sprawie z kilkoma producentami. Są natomiast dedykowane urządzenia (jest o tym wątek na forum) ale zawsze to dodatkowy koszt i urządzenie w torze. Nie jest to optymalne niestety, ale zrobić się owszem da.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powrót po dłuższej przerwie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.