Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do HD600 + Xonar Essence STX

Bachnaify

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Z oferty jaką przeglądałem ostatecznie zainteresowany jestem albo tranzystorem - Holdegron H2/H3 albo lampą pana Henryka - Espressivo-E.

Mój problem polega na tym, ze HD600 w parze z kartą dźwiękową ASUS Xonar Essence STX mają bardzo ostrą górę. (szczególnie przy większej głośności) Mimo średniej jakości nagrania na YT to jest dobry przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W utworze Pitbulla i Aguilery ,,Feel this moment" kobiecy wokal ma syczące głoski, góra brzmi bardzo ostro, szczegóły i detale niemal zabijają, a basu jest jak na lekarstwo. Jak dam głośność na 60-75% przy 18+ dB Gain na Essence STX, góra dosłownie kaleczy mi uszy.

Żeby była jasność - problemem nie jest głośność, jak w equalizerze dam opcję BASS to jest ok, ale to rozwiązanie sztubacki i prowizoryczne.

Z jednej strony skłaniam się do Holdegrona, bo podobno naprawdędobrze zgrywa się z HD600, ale nie wiem czy on odpowiednio ociepli dźwięk, bo z tego co słyszałem Holdegron gra szczegółowo

Z drugiej strony jest Espressivo-E (lampa), powinna zagrać ciepło, aczkolwiek czytałem wypowiedzi niektórych użytkowników, którzy nie słyszeli różnicy z oraz bez Espressivo w parze z DT990 PRO. Niektórym grał tak samo jak dziurka w odtwarzaczu.

To jak to jest i co radzicie ? Ostrości podobno nadaje Essence STX ale nie chcę go zmieniać. Chcę nieco ocieplić dźwięk, dlatego pytam co będzie lepsze do HD600 - Holdegron H2/H3 czy Espressivo-E ?

Ukryta Zawartość

a może jakiś klon lehmana np. Lovely Cube podobnie cenowo wyjdzie gdzieś po cle z 750 zł chyba . Sam ma go z HD650 i dość przyjemnie to gra. Góra nie jest tak ostra , ale da się wyczuć jej trochę wyższy poziom.

Jestem już niemal zdecydowany co do wzmacniacza - Espressivo-E, ale zastanawiam się co tak naprawdę mi to da ? Moim problemem jest to, że góra jest bardzo ostra i kuje w uszy. Słychać to zarówno podczas słuchania muzyki (kobiecy wokal często syczy, kłuje), ale także podczas grania np. w fifie uderzenie w piłkę na arenie treningowej ma ostry, wysoki dźwięk i kuje nawet na niezbyt dużej głośności, podobnie w Skyrim pociski lodowe wystrzeliwane przez przeciwników wyrywają z fotela ostrością. Dźwięk jest suchy, bardzo mało muzykalny. Mnóstwo detali i duża analityczność. No i ogólnie detali jest tyle, że melt my face. Zero polotu.

Mam nadzieję, że Espressivo mocno zetnie górę dodając basu ?

P.S. W FPS-ach te detale pomagają i to mocno, ale w innych grach czy w muzyce to jest słabo.

Ta góra po prostu jest nachalna, sucha, płaska, natarczywa i męczy.

Ok panowie już wiem o co biega. Dopóki głośność jest miedzy 14-22% przy ustawieniu Extra High Gain +18dB wtedy góra już nie kłuje, nie męczy i gra to czysto ale jak dam już głośniej to zaczynają sie duże problemy.

W takim razie winą jest brak lepszego wzmacniacza ? Po prostu Xonar nie wyrabia przy większej głośności ? Czyli jak kupię tranzystor i zmienię Essence STX na np. Nostromo 4 DAC to góra przy większej głośności będzie gładka ? No bo pozbyłbym się ostrego STX'a, ale dalej zostają HD600 które są jasne i też eksponują górę. Czyli musze brać lampę ? Za basem nie przepadam (nie jestem bassheadem), po basie boli głowa, ale nieco więcej basu bym chciał ale tylko trochę tak i by góra nie kuła. HD600 są detaliczne i nie chcę z nich robić HD650. Niech będą detale ale niech brzmią delikatnie.

Brać moonlighta ? Espressivo-E ?

Brać moonlighta ? Espressivo-E ?

To muszą Twoje uszy zdecydować, bo jeden woli to, a drugi tamto, i tak doradzi. Moonlight może zagrać mniej więcej jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

...Mój problem polega na tym, ze HD600 w parze z kartą dźwiękową ASUS Xonar Essence STX mają bardzo ostrą górę. (szczególnie przy większej głośności)

IMHO to powinieneś zmienić słuchawki a nie kombinować ze wzmacniaczem. HD600 to gówniany suchotnik dla egzaltowanych audiofilii podniecających się "neutralnością". Zanim zaczniesz wydawać kasę na nieudane próby wciśnięcia mięsa i okiełznania szczegółowości tego badziewia to podłącz jakieś plebejskie słuchawki typu CAL!. Być może to Cię przekona, że ASUS jest dla ciebie jednak OK.

Pozdrawiam,

Tomek

Musical Fidelity xCan v3. Jest teraz na Allegro po tuningu. Rozmawiałem ze sprzedawcą. Idealny wybór do HD-600 ale pod jednym warunkiem: musisz zmienić źródło. Niestety Twoja karta dźwiękowa jest za słaba do bardzo dobrych słuchawek jakimi są HD-600.

Prawdę mówiąc skłaniam się bardziej ku lampie np. Espressivo-E + DAC np. Nostromo 4, aczkolwiek jestem też graczem i tu nasuwa się pytanie czy Espressivo tylko zaokrągli górę czy sprawi, że wysokich tonów będzie po prostu mniej,

W grach FPS potrzebuje słyszeć różne szczegóły otoczenia, chcę jedynie by nie kuły w uszy tak więc:

1. Czy więcej szczegółów da mi Essence STX czy Espressivo-E + Nostromo 4 ?

2. Mniej szczegółów oznacza, że pewnych rzeczy po prostu nie będzie słychać czy będzie trudniej usłyszeć na lampie ? Łatwo to wychwycić, że słychać mniej ?

Ty nie słuchasz co Ci ludzie radzą tylko zdecydowałeś co kupisz i chcesz, żeby wszyscy przytaknęli, że to dobry wybór.

Tak. kup Espressivo.......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Jeszcze nie zdecydowałem. Po prostu ta lampa wzbudziła moje duże zainteresowanie, ale jestem otwarty na propozycje. Chciałbym znać odpowiedzi na postawione przeze mnie wyżej pytania,

Kup Moonligta albo na poczatek wyprobuj, cyba bedzie taka opcja. Jesli faktyczznie zagra podobnie do BP tylko z tego co kojarze odrobine "slodziej" to bedziesz zadowolony.

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

Nie wymagaj za dużo od swojej karty, Po prostu HD-600 które potrzebują naprawdę dobrego źródła zdemaskowały jej wszystkie wady stąd - jak to ktoś kiedyś zgrabnie ujął - "taniość słyszysz". Niestety wzmacniacz słuchawkowy nic tutaj nie pomoże. HD-600 są do bólu przezroczyste a karta brzmi sucho, sterylnie, bez przyjemności, wybrzmień i takich tam. W połączeniu daje to krew z uszu. Jak podłączysz zmulony wzmacniacz to szczegóły pójdą w zapomnienie i dalej będzie "tanio". Wyjście? Kup rDACa - to najtańszy dobrze grający przetwornik (w swojej cenie). Brzmi miękko, analogowo ale i sprężyście. W połączeniu z HD-600 będzie jak znalazł.

Dzięki za radę. W zasadzie niedawno pojawił się nowy problem. Otóż niemal wszystko czego bym nie słuchał brzmi nieczysto. Wcześniej na to nie narzekałem. Albo po prostu wcześniej tego nie słyszałem lub mi to nie przeszkadzało. W każdym razie teraz słyszę w słuchawkach czasem jakieś lekkie trzaski. Rozumiem, że przy pliku mp3 64 kbps to norma, ale ja to słyszę na wielu 320 kbps. Mam nadzieję, że to nie słuchawki uległy uszkodzeniu. Byłoby to dziwne bo nie miały kiedy. Nigdy mi nie spadły ani nie szarpałem za kabel. Co prawda użyłem ich kilka razy jako ,,głośników" jak wpadł kumpel, ale przy wzmocnieniu 18dB, dając głośność w windowsie na 100%, głośność w sterownikach miałem zawsze na 75 %, więc chyba nic nie powinno się stać ? No bo de facto to było 75 % maksymalnej głośności. Zewnętrzne wzmacniacze dają o wiele większe wzmocnienie.

Może to zakłócenia od karty ? Sam nie wiem. Przy relatywnie niskiej głośności wszystko jest ok, ale przy większej mam czasem głupie ? a może słuszne wrażenie, że prawy głośnik słuchawek gra jakoś gorzej. Mam też wrażenie, że słuchawki ucinają część pasma bo słuchając kilku utworów czegoś mi teraz brakuje. Chyba, że to jakaś dziwna autosugestia na mnie działa ?

Ogólnie słuchawki nie grają źle, ale czasem ewidentnie jest nieczysto i owe nieczystości słyszę niemal zawsze w prawej słuchawce. Przy niektórych utworach ciężko lub bardzo ciężko to wyłapać, ale przy innych zwiększając głośność łatwo. Czyżby głośnik uszkodził się tak, że nie potrafi czysto zagrać pewnych częstotliwości ? No albo po prostu niektóre mp3 320 kbps są tragicznej jakości.

EDIT:

Sprawdziłem dokładnie i np. przy KeSha - ,,We R who We R" przy głośności zaledwie na 8% przy wzmocnieniu tylko na 12dB gra czysto !, ale wystarczy zwiększyć głośność na 12 % i słychać takie jakby ,,pierdzenie: - to takie metaliczno-elektroniczne pykanie.

Czyżby to oznaczało przesterowanie na tak niskiej głośności ?! No i to raczej nie wina nagrania skoro na niskiej głośności jest ok ?

Czyli co to wzmacniacz Essence STX nie wyrabia nawet na tak niewielkiej głośności czy słuchawki ?

Spróbuj zagrać z innego źródła. Jeśli będą trzaski.... no to załatwiłeś słuchafony.....

Ale to pewnie od tej karty........

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Mam też wrażenie, że słuchawki ucinają część pasma bo słuchając kilku utworów czegoś mi teraz brakuje.

Nie gniewaj się ale cały ten Twój wątek to jest śmiech na sali. Masz bardzo przeciętną kartę do kompa, słuchasz mp3 i kupujesz jedne z najlepszych słuchawek na rynku. Słuchawki tak przezroczyste że potrafią wychwycić najmniejszy detal. Niestety w audio jest taka zasada że dobry sprzęt nie zagra z byle czym stąd Twoje kłopoty. Do HD-600 ludzie specjalnie zamawiają wcale nietanie wzmacniacze słuchawkowe dbając przy tym aby źródło było jak najwyższych lotów. Niestety te słuchawki pokażą prawdę - prawdę o całym systemie. Dlaczego poleciłem xCan v3? Bo to idealny, seryjny i w miarę niedrogi wzmacniacz do HD-600. Ten z aukcji był po tuningu jednego z forumowiczów - adamhiend'a. Zadałem sobie trud i posłuchałem go. Mam niedaleko. Bardzo dobra robota. Grał z Krellem KAV-300 CD. Do tego DT-880 ed 2005 i moje HD-600. Inna możliwość to wzmacniacz Forum 608 kolegi Piotrka 608 też zdaje się robiony pod HD-600. Do wszystkiego jednak musisz zmienić źródło.

A propos ucinania części pasma:

Nominal impedance 300 Ohm

Contact pressure ca. 2,5 N

Weight w/o cable 260 g

Jack plug 3,5/6,3 mm stereo

Transducer principle open, dynamic

Ear coupling circumaural

Cable length 3 m

Frequency response (headphones) 12.....39000 Hz

Sound pressure level (SPL) 97 dB(SPL)

THD, total harmonic distortion 0,1 %

Pewna osoba poleciła mi HD600 do Essence STX. W zasadzie niejedna np. bardzo uprzejmy użytkownik SlawekR.

P.S. W Fifa 13 też mam wrażenie, że dźwięki w menu czasem lekko buczą. Przechodzenie po menu brzmi czasem jak takie nieczyste pukanie i co ciekawe za każdym razem dźwięk powinien być podczas przechodzenia w menu taki sam, a potrafi być co chwilę inny - czysty, nieczysty taki, taki, jeszcze inny. Już co jak co, ale w grze dźwięki w menu są chyba czyste ? a przynajmniej powinny być.

1. Co w związku z częstotliwością 12.....39000 Hz ? Bo nie rozumiem. To znaczy, że pasmo jest rozległe, tak ? i STX nie daje rady całego pasma poprawnie wyeksponować czy jak ?

2. Jak mogłem załatwić słuchawki kartą dźwiękową bo nie rozumiem ?

3. Dlaczego waszym zdaniem lampa typu espressivo nie najlepiej pasuje ? Pytam bo chciałbym wiedzieć.

Pytam bo chciałbym wiedzieć. Polecacie forum608 - mnie zależy na tym by góra brzmiała delikatniej i nie kuła w uszy. Może też być ciut więcej basu ale tylko troszkę. Tranzystor typu forum608 mi to zapewni ? Podobno Holdegron H2 do HD600 brzmi ostro boję się, czy z forum tez nie będzie ostro ? Np. jakby połączyć Nostromo 4 DAC (nie mogę wydac na daca więcej niż 550 zł.) + forum608 to to zagra na jakim poziomie ? Lepiej niż z holdegronem czy espressivo ? Będzie słyszalnie gorzej niż z moonlightem lub lovely cube ?

1. Co w związku z częstotliwością 12.....39000 Hz ? Bo nie rozumiem. To znaczy, że pasmo jest rozległe, tak ? i STX nie daje rady całego pasma poprawnie wyeksponować czy jak ?

HD-600 mają bardzo szerokie pasmo i ogromną szczegółowość na górze. Karta - jak już pisałem - do nich nie pasuje. Możesz sobie nią nagłośnić pchełki albo PX-100 ale nie HD-600. To są bardzo wymagające słuchawki dla reszty systemu. Pokazują kiepską jakość karty.

HD600 do FIFA 2013..... Nigdy bym na to nie wpadł.

Ja się poddaje.

Swego czasu też miałem tanie komputerowe stereo i do tego w miarę dobre słuchawki.

Jakaś stara Audigy Sounblaster (czy jakoś tak) syfiasty amplituner SONY i słuchawki AKG K-701

Nic nie pukało i nic nie syczało, a robiłem na tym muzę, przeważnie po kilka godzin non stop.

Żadnego zmęczenia dźwiękiem sobie nie przypominam, co najwyżej dupsko mrowiło od siedzenia na krześle.

Moim zdaniem coś masz walnięte i tyle. Albo słuchawki jakieś naprawiane, albo karta jakaś z odzysku,

albo zasilacz do wymiany, albo gdzieś jakieś zwarcie, albo coś pochrzanione w ustawieniach i słuchasz na przesterze.

Jak coś tam strzela, buczy i szeleści, to zakupem tego czy innego wzmacniacza na samym końcu możesz się zająć,

najpierw dokładnie posprawdzaj czy z resztą sprzętu jest wszystko OK bo jakoś mnie się nie wydaje.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Mój problem polega na tym, ze HD600 w parze z kartą dźwiękową ASUS Xonar Essence STX mają bardzo ostrą górę. (szczególnie przy większej głośności)

Szukam ostatnio słuchawek do fiio x3 i przesłuchiwałem parę w cenie około 500-700 zł i mam dokładnie ten sam problem. Wszystkie tragicznie syczą! I nie jest to problem z grajkiem, bo podłączałem go jako źródło w stereo i wszystko jest w porządku. Nie jest to też problem nagrań bo słuchałem ich na swoim i na droższym sprzęcie i nigdy nic takiego się nie dzieje. Widze, że syczy ci pop, a co jak co akurat pop syczeń nie powinien, bo teoretycznie nie są to nagrania z jakąś porażająca ilością detali do której potrzeba niewiadomo jakiego sprzętu, żeby je prawidłowo oddać. W normalnym zestawie stereo mam xonara i on oczywiście broń boże nie syczy. Poza tym, jeśli urządzenia mają problem z oddaniem wysokich, to zwykle jest to zbyt wczesne ścięcie i przygaszenie tego pasma, tymczasem wszystkie te słuchawki zachowują się jakby miały jakąs niebotyczną górkę na wyższych częstotliwościach. I nie jest to kompletnie zależne od nagrania, bo nagle na tych słuchawkach syczą wokalistki pop (w moim przypadku natalia kills) jak i jezzowe. W dodatku na nagraniach rockowych nagle zaczynają syczeć wszystkie talerze.

Moja rada jest taka, sprawdź te słuchawki z innymi źródłami, koniecznie. Xonar absolutnie sam w sobie nie syczy nikomu nigdzie i nigdy, nie jest to też problem w tym, że nie wyrabia prądowo, bo on wyrobi z każdymi słuchawkami, a nawet jeśli będzie miał z czymś jakiś problem, to nagraniom będzie brakować puncha na dole albo właśnie raczej będą ciemnieć niż ciąć uszy.

W żadnym wypadku nie kupuj żadnego wzmacniacza bo to nic nie pomoże.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Akurat nie mam możliwości sprawdzenia HD600 na czymkolwiek innym. W czym upatrujecie więc przyczynę ? Skoro to nie wina braku wzmacniacza zewnętrznego a Xonar nie ma tendencji do syczenia to sam już nie wiem.

Jedyny inny sprzęt oprócz komputera do którego mogę wpiąć słuchawki to stary telewizor CRT...więc raczej odpada.

No chłopie kto Ci powie na odległość?

Akurat nie mam możliwości sprawdzenia HD600 na czymkolwiek innym.

To najlepiej usiąść i płakać, normalnie ręce opadają.

Nie masz sąsiada albo kumpla z jakimkolwiek normalnym wzmacniaczem, żeby to podłączyć i sprawdzić?

Już nie rób z siebie takiej ofiary, bo tutaj ludzie jeżdżą po 500 kilometrów kolumn ze swoim wzmakiem posłuchać,

a Tobie ciężko głupie słuchawki sprawdzić? No pewnie, bo po co, lepiej przed kompem siedzieć godzinami

i głupie pytania na forum zadawać, masakra...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No pewnie, że spróbuj, nic to nie kosztuje raczej ;)

Gdzie mieszkasz tak w ogóle? Możesz w końcu iść do dowlonego sklepu RTV i tam zawsze się znajdzie jakieś źródło. Jakiś amplituner, wieża, telewizor, smartfon, odtwarzacz mp3 itd.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.