Skocz do zawartości
IGNORED

altus 300 + yamaha ax 592

wisniaplc

Rekomendowane odpowiedzi

I to jest właśnie cały fenomen Altusów - zawsze zastanawiałem się jakim cudem kolumny z tak wielkimi głośnikami dają tak słaby i płytki bas. To jakieś kuriozum i chyba ewenement w świecie audio, bo nie kojarzę innej kolumny z 25cm wooferem, która "puka" basem.

Tunelem bass reflex ''wyciągasz'' tą częstotliwość którą chcesz uwydatnić, a w altusie jak widać jest ''wyciągnięta'' ta częstotliwosć przy której ''puka'' się wybijając rytm. W Bass refleks zawsze jakaś częstotliwość jest ''wyciągnięta'' z pośród innych w zależności co chcesz uzyskać.

Tunelem bass reflex ''wyciągasz'' tą częstotliwość którą chcesz uwydatnić, a w altusie jak widać jest ''wyciągnięta'' ta częstotliwosć przy której ''puka'' się wybijając rytm. W Bass refleks zawsze jakaś częstotliwość jest ''wyciągnięta'' z pośród innych w zależności co chcesz uzyskać.

tys prowda +

czekam teraz na propozycje głośników do niego :D

Kilka propozycji zostało podanych. Ciężko polecić coś lepszego w tej cenie. Przynajmniej niczego innego w tej cenie i przy tym natężeniu dźwięku na swoje sumienie nie biorę. :)

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Kilka propozycji zostało podanych. Ciężko polecić coś lepszego w tej cenie. Przynajmniej niczego innego w tej cenie i przy tym natężeniu dźwięku na swoje sumienie nie biorę. :)

ok ale np według Ciebie który zestaw głośników podanych w temacie bądź nie będzie dobrze pasował do tej yamahy??

pytanie z innej beczki jak sprawdzi wzmacniacz czy wszystko z nim ok??

A jak mamy to ocenic przez Internet? ::D

przecież dałem zapytanie jak to mogę sprawdzić??

magnat supreme 2000

szukam i szukam ale nikt nie sprzedaje:D

a co do tych tannoy m3 lub mx3 poradza sobie z basem??

Jeśli chcesz mieć jakiekolwiek rozeznanie, o czym oni z tobą rozmawiają - to najpierw musisz posłuchać czegokolwiek w sklepach i mieć punkt odniesienia.

Jeden z kolegów napisał, że bas w altusach ''puka'' a dla mnie on wybrzmiewa 3 tygodnie po wyłączeniu zasilania. Więc może lepiej posłuchaj bo to nic nie kosztuje prócz odrobiny czasu.

Jeśli chcesz mieć jakiekolwiek rozeznanie, o czym oni z tobą rozmawiają - to najpierw musisz posłuchać czegokolwiek w sklepach i mieć punkt odniesienia.

Jeden z kolegów napisał, że bas w altusach ''puka'' a dla mnie on wybrzmiewa 3 tygodnie po wyłączeniu zasilania. Więc może lepiej posłuchaj bo to nic nie kosztuje prócz odrobiny czasu.

i ten gościu dobrze napisał "puka" miał na myśli prawdopodobnie wyższy bas niemalże zachodzący na średnie bo tak są zestrojone dzięki temu potrafią się drzeć, i to jest ich zaleta w konkretnym zastosowaniu

wisniaplc jak da radę to posłuchaj na swoim wzmaku tych altusów. Zapewne będziesz używał kompa do odtwarzania muzyki to i jakiś DAC się przyda ;) Sam mam kolumny voyagery 200 napędzane yamaha a-700 dodatkowy DAC i pliki w formacie flac i gra to bardzo przyjemnie. Może nie jest to highend, ale mi wystarczają. Może i koledze wystarczy. Jak chce basu to podbijam na korektorze 55Hz ;)

Co do reszty przedmówców to kolega pytał o sprzęt który mu się podoba i chciałby mieć... to jak z kupnem auta, ktoś chce kupić alfę, to wszyscy odradzają bo się psuje itd... zamiast powiedzieć na co zwracać uwagę, plusy i minusy... I doradzają wiejskiego nic nie wartego volkswagena...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.