Skocz do zawartości
IGNORED

Co zmienić i na co?

watt

Rekomendowane odpowiedzi

Piszę z prośbą o doradzenie w sprawie zmian w sprzęcie.

Kilka lat temu kupiłem gramofon, miał mi służyć przede wszystkim do odtwarzania płyt szelakowych, a więc głównym kryterium była prędkość 78 obr. Padło na Reloop'a RP6000.

"Chorobę winylową" złapałem dopiero niedawno, płyty szelakowe nie mają dużych wymagań jeśli chodzi o sprzęt, w każdym razie lepszy sprzęt niewiele może wycisnąć z takiej płyty. W związku z tym zatrzymałem się na wygrzebanym z piwnicy wzmacniaczu Unitra.

W gramofonie gra wkładka Ortofon M2 Red. Kupiłem kilka winyli, słuchałem ich na tej konfiguracji i.. szału nie ma. O ile utwory instrumentalne brzmią nieźle, to przy głośniejszych partiach wokalnych "rzuca piachem". Nie pomogła tu kalibracja wkładki.

Z pewnością muszę zmienić wzmacniacz. Myślę nad podpięciem gramofonu do amplitunera SONY z zestawu kina domowego, muszę tylko kupić jakiś przedwzmacniacz. Czytałem trochę o Art DJ Pre II, ale może lepiej kupić od razu coś lepszego?

Po zmianie wzmacniacza chciałbym zmienić wkładkę na AT440, a później myśleć będę o zmianie wzmacniacza.

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Watt

https://www.audiostereo.pl/topic/105706-co-zmieni%C4%87-i-na-co/
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Wieszałem swojego Ortofonika 2M w paru miejscach i ta- raczej ocieplająca wkładka- była zawsze daleka od rzucania piachem. Coś jest nie halo, mało tego AT 440 ma jaśniejszą charakterystykę i więcej detalu- to by oznaczało saharyjską burzę piaskową.

Jeśli wszystko sprawdziłeś i jest OK

... jestem zmuszony zainteresować Cię wkładką, której nie cierpię- totalnego muła błotnego- Sumiko Pearl.

Na pewno- przy prawidłowej kalibracji- nie rzuci w oczy piaskiem :)

Masz w ogóle wagę elektroniczną, bawiłeś się antyskatingiem, przesięgiem, kątem prowadzenia, weryfikowałeś VTA dla 2M Red?

Jak często czyściłeś na mokro igłę?

Dzięki za odpowiedź!

Igły nigdy nie czyściłem na mokro. Większość czasu przeleżała w pudełku, była bardzo rzadko używana, eksploatowałem głównie wkładkę do płyt standard. Kupując Ortofona nie kierowałem się specjalnie preferencjami. O AT440 trochę czytałem i myślę, że pasowałaby mi. Na razie jednak chciałbym, żeby jakoś zagrał ten Ortofon, bo ewidentnie coś jest nie tak. Jeśli chodzi o ustawienia: wagi cyfrowej nie mam, jedynie analogową, ale cyfrową już zamówiłem, antyskating ustawiałem i kąt prowadzenia też. VTA nie sprawdzałem.

Na pewno duże jeszcze muszę się nauczyć w tej dziedzinie. Podłubię jeszcze trochę przy ustawieniach wkładki i może jakoś to zagra.

Watt

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.