Skocz do zawartości
IGNORED

Nowicjusz, adapter + wzmacniasz + kolumny ~3000zł

panjarzydlo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po kilkutygodniowym przeglądaniu internetów stwierdziłem, że czas założyć własny wątek na jakimś forum o audio. Padło na wasze.

Jestem nowicjuszem w kwestii sprzętu audio, ale nie jest to chyba nic złego, każdy w końcu kiedyś zaczynał. Mam siedemnaście lat i w zasadzie muzyką interesuję się od może trzech. Wcześniej nie grała ona dla mnie żadnej roli. W końcu jednak wkręciłem się w dosyć specyficzny typ muzyki. Czego słucham? Zaczęło się od być może obcemu waszym uszom, Hip-Hopowemu producentowi z Detroit, J Dilla. W zasadzie to można powiedzieć, że jego muzyka otworzyła mi uszy - wcześniej nie słuchałem w końcu niczego. Stąd z kolei otworzyło się okno na wszelaką muzykę samplowaną w jego utworach, a później także innych HipHopowych producentów. Szybko zaczął mi wpadać w ucho różnoraki Funk, a później także Jazz (jako, że jestem w tym temacie sporym newbie, to sprecyzuję po prostu hasłem Blue Note Records).

Większość rzeczy, które słucham są nie do nabycia na płytach kompatkowych, jako że jest to muzyka dosyć undergroundowa (tutaj chodzi mi raczej o HH). I tak doszło do tego, że postanowiłem zacząć moją przygodę z winylem.

Wielu z was może uznać taki początek z audio za spory overkill, ale to już moja sprawa.

Z racji kompletnego braku doświadczenia potrzebuję od was pomocy. Po przeczytaniu wielu wątków tego typu wiem tyle, że nie wiem nic i że jeśli zamierzam coś kupić, to tylko po uprzednim skonsultowaniu tego z ludźmi, którzy się znają.

Przejdę więc do rzeczy.

Chcę kupić:

-wzmacniacz

-kolumny stereo (najlepiej podstawkowe)

-adapter, który posiada wyjście USB - zależy mi na możliwości digitalizacji płyt

Pomieszczenie do nagłośnienia:

Pokój w mieszkaniu, a w zasadzie pół tego pokoju, z racji na dość niesymetryczne zagospodarowanie przestrzeni. Cały pokój ma około 15m2.

Ile mogę przeznaczyć na zakup:

Budżet to aktualnie jakieś 2800zł, ale może się trochę zwiększyć. Moja wiedza jest tak niewielka, że nie wiem czy nie okaże się, że za taką sumę to mogę sobie kupić co najwyżej dobrej jakości szmatkę do odkurzania kolumn. Jednak na razie zostaje granica 2800zł.

Coś więcej? Miałem nadzieję na znalezienie porad bezpośrednio na forum. Jak skontaktować się z Vinyl Gold, google znajduje mi pod takim hasłem sklep z płytami. Nie widzę tam niczego poświęconego składaniu zestawów.

Cześć,

jeśli sprzęt ma być nowy to przy ograniczonym budżecie celowałbym w wzmacniacz Nada C316Bee, gramofon Pro-Ject Essential Phono USB oraz kolumny Q-Acoustics QA2020i lub Klipsch Ikon KB-15. Przy zachowaniu budżetu trzeba iść na pewne ustępstwa, jednak wydaje mi się, że zagra to bardzo fajnie. Powinno CI przypaść do gustu. Zachęcam do odsłuchu.

Jakbyś miał jakieś pytania to śmiało,

Pozdrawiam,

Michał

Dziękuję za odpowiedź. Już rozważałem ten gramofon i chyba zdecyduję się na niego, jeśli nie znajdę czegoś innego. Teraz moje pytanie: czy taki wzmacniacz to nie mały overkill do tych kolumn? Rozumiem, że wzmacniacz musi być w stanie odpowiednio wzmocnić sygnał pod dane kolumny, ale czy nie dałoby się upuścić gdzieś trochę ceny wzmacniacza i wrzucić pieniądze w lepsze kolumny?

Być może plotę właśnie głupstwa, ale jak się nie zna, to się zadaje pytania :)

Zaletą wzmacniacza jest dobra dynamika jak na ten przedział cenowy. Tańszą alternatywą może być Cambridge Audio Topaz AM10. Zanim podejmiesz decyzję co do kolumn warto abyś poświęcił odrobinę czasu na odsłuch.

Jak boisz się o dopasowanie to może kup sobie całościowy zestaw, np jeden z najnowszych zestawów kin domowych, wejście usb na pewno będzie. W budżecie do 2800 zmieści Ci się na pewno, Pioneer BDP-150K, VSX-527K, Supernova 8, albo LG BH9530TW, ten z membraną aramidową.

Dopiero po kilku dniach ogarnąłem, że wszystkie sklepy podają cenę za pojedynczą kolumnę. W takim wypadku to zestaw zasugerowany przez Planeta sporo przekracza moje możliwości finansowe. Powiedzmy jednak, że budżet to teraz 3400zł, bo tyle mam, ani złotówki więcej. Czy da się znaleźć coś co rzeczywiście zmieści się w tej granicy? Kolumny Q Acoustics przemawiają do mnie wyglądem, podobno mają stonowaną barwę dźwięku i da się przyjemnie posłuchać bez subwoofera. Chętnie udałbym się na jakiś odłuch tych kolumn, tylko że nigdy się w takie rzeczy nie bawiłem i nie wiem specjalnie jaki sklep w Warszawie takie coś oferuje.

Z uwagi na to, że jesteś młody nie pchał bym się w nowy system. gusta się zmieniają, może za jakiś czas będziesz chciał pójść trochę wyżej lub nawet trochę w bok:-) bo nie będzie ci odpowiadało brzmienie.Pojawi się wtedy problem, bo klocki które kupiłeś dużo stracą na wartości. Druga sprawa jest taka, że w żaden sposób za takie pieniądze nie zbudujesz dobrego grania na nowych urządzeniach a na używkach można już naprawdę zrobić coś co będzie grało fajnie.

Może mi się gusta zmienią, może będę chciał pójść wyżej, a może jutro u kardiologa okaże się, że mam genetycznie uwarunkowaną wadę serca. Nigdy nic nie wiadomo i takie siedzenie i czekanie to nie dla mnie. Mam zajawkę i chciałbym w tę stronę jakoś ruszyć.

Proszę o jakieś ciekawe propozycję na zestaw do 3400zł dla amatora. Biorę oczywiście pod uwagę używki, tylko mówcie jak jesteście pewni, bo z tego co widzę to nie wszystko można dostać z drugiej ręki. (Np. te 2020i)

+ponawiam pytanie o odsłuch w Warszawie

Hej,

jeśli masz życzenie posłuchać tych lub i innych kolumn z wspomnianym wzmacniaczem to zapraszam serdecznie na odsłuch (Warszawa). Co do ceny to spokojnie, w przypadku zestawu zawsze możesz liczyć na upust.

W przypadku pytań pisz śmiało,

Michał

3400 - to już jest coś. Ja kupiłbym: Yamaha Piano Craft, do tego gramofon AudioTechnica120. Masz nowe , z gwarancją, niebrzydkie(?)-to kwestia gustu:) . Kolumny podstawkowe, gramofon z USB i nawet wkładki nie musisz zmieniać, bo do Twojej muzyki- może być. Pozdro- Jacek. Może nawet trafisz to w jakimś przyzwoitym sklepie, gdzie po pogadaniu- dołożą Ci jeszcze gratis jakieś słuchawki:). Ta Yamaha dziurkę na to -ma. A w niewielkim pokoju (w mieszkaniu,jak mniemam)- słuchawki się zawsze przydadzą.

Dziękuję za kolejną odpowiedź. Yamaha chyba nie dla mnie, nawet jakby ślicznie zagrała, to w moim odczuciu za brzydka (mam na tym punkcie małe zboczenie). Z kolei co do tej AudioTechnica, przeczytałem co nieco na jej temat i ludzie skarżą się na okropną niestabilność napędu. Podobno niektórzy nie są w stanie zdzierżyć skoków prędkości. Czy jest z nim tak źle i czy ja byłbym w stanie takie niestabilności usłyszeć. Poza tym to brzmi niby dobrze i wygląda solidnie. Plusem jest oczywiście też niższa cena niż wytypowany wcześniej Pro-Ject.

Yamaha , no cóż - de gustibus...:) Jeśli zaś chodzi o AT: wiele można by temu gramofonowi zarzucić, ale nie niestabilność napędu!!! Direct drive , sterowany kwarcem. Chodzi idealnie ; wiem, bo mam. Pozdrawiam - Jacek. PS. Jeszcze jedno (rada jak najbardziej z serca): na Twoim miejscu , jako że nie masz żadnego w tym temacie doświadczenia (Twoje słowa) - odradzałbym zakup sprzętu używanego. J.

No właśnie. Nie chciałbym się bawić w wymianę połowy części zaraz po zakupie. Czytałem jeszcze co nieco o tym legendarnym technicu 1200MKII, tylko że zakup takiego to tylko używka i do tego ceny robią się powoli kolekcjonerskie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.