Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja Diora Polaris 200 czy ma sens

piotrreq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kolumny diora polaris 200. Kolumny grają ładnie ale brakuje im trochę "kopa". Zastanawiam się czy można je w miarę tanim kosztem poprawić pod względem brzmienia, od razu zaznaczam, że jestem trochę zielony w tych sprawach.

W kolumnie są zastosowane następujące przetworniki:

2x ARN 226-05/4

1x ARN 150-05/8

1x gdwk 8-11/120 8 ohm

Dodaje zdjęcie zwrotnicy i zastosowanych w niej komponentów.

W głowie narodziły mi się dwie koncepcje:

1. Wymiana okablowania w kolumnie i wymiana kondensatorów na zwrotnicy, ew. wygłuszenie jakimś innym materiałem skrzynki.

2. Wymiana okablowanie, przerobienie lub ponowne zaprojektowanie zwrotnic, wymierzenie skrzynki i ew. jej modernizacja (ale tego nie dam rady sam zrobić).

Teraz mam pytanie czy to ma sens czy lepiej zostawić to tak jak jest ?

Największy kondensator myślałem żeby zastąpić tym SCR MKP PA 10uF / 250VDC RoHS

W załącznikach zdjęcia kabli i zwrotnicy.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-50602-0-01612100-1379525925_thumb.jpg

post-50602-0-32188900-1379525976_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głośniki, sądząc z np:

Ukryta Zawartość

są raczej do obudowy zamkniętej, ale zachowując proporcje można spróbować wytłumiając skrzynki masą bitumiczną czy np. filcem ( patrz inne wątki ) dostroić kolumnę długością BR dokładnie do rezonansu wooferów zwiększając jednak pole powierzchni rur BR, tak do przynajmniej 2 X 70 mm średnicy wewnętrznej.

Elementy w zwrotnicy nie odbiegają od średniego poziomu i biorąc pod uwagę jakość przetworników i ich wartość, trzeba uważać, żeby zbytnio nie przeinwestować ;-)

Co do przewodów, to wystarczy na początek wymienić okablowanie kopułki na cienki miedziany solid do 0,5 mm lub srebrzankę.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No właśnie- TVM-owskie 20-ki tak mają- po prostu trochę "mulą", 18-ki pod tym względem są zdecydowanie lepsze. Nie sądzę, by zmiany w zwrotnicy dały znaczącą poprawę, o zdecydowanym wpływie kabli na dźwięk zapomnij- wbrew temu, co niektórzy wypisują na tym forum, to totalna bzdura. (Chodzi o wymianę we wnętrzu skrzynki kolumny i cudowne tego skutki, tak można sobie poprawić samopoczucie, lub co najwyżej ledwo słyszalne niuanse :)

Skrzynki już i tak są niezbyt duże, jak na zastosowane głośniki, więc sądzę, że nie da się już zmniejszając ich objętość wpłynąć na poprawę impulsu. Spróbuj posłuchać z zatkanymi otworami, może w takim układzie będzie Ci bardziej odpowiadać?

Dla Tesli tylko Closed, trzeba by policzyc objetnosc netto i dopasowac dodatkowym balastem, odwdzieczą się szybkim kontrolowanym basem. Sam uzywam 165-61/8 chociaz sa to najlepsze glosniki tesli to przy odrobinie wkladu 226 czy 312 tez potrafia zagrac bardzo dobrze.

Warto rowniez wymienic kopulki bo sa najslabszym ogniwem tych kolumn, nowe zwrotnice, okablowanie czyli koszt pewnie ok 300zl. Mysle ze warto zainwestowac bo za cene sprzedazy kolumn + te 300zl i tak nie kupissz zcegos po czym odczujesz spora roznice jakosci

Jak pamiętam, miałem kiedyś okazję porównać prawie bezpośrednio Polarisy 200 i 180 (na ARN188), te drugie rozłożyły 200 na łopatki- dźwięk był dużo szybszy i bardziej sprężysty. (Tak lubię.)

Miałem okazje porównać kolumnę w której było 2x ARN188 (bodajże tawo 351 albo 352) ale nie zrobiło to na mnie wrażenia, możliwe że kolumny były nie dopracowane, bo grały jak bym nakrył je kocem.

I teraz mam pytanie:

Czy wyłożenie tylnej ścianki i dwóch bocznych pianką falistą o grubości 2,5 cm i dołożenie wełny bądź watoliny w skrzynkę mogło by dać dobry efekt, czy się w to nie bawić i tak jak napisał Bumpalump zainwestować w nowe zwrotnice i przetworniki wysoko-tonowe +kable ?

Ew. Na jakie kopułki warto patrzeć i czy uda się ją się dopasować w miejsce oryginalnej i jeżeli miałbym już wykonywać taką operacje to czy ktoś dałby rade wykonać zwrotnice na odległość czy musiał bym szukać kogoś z okolic Łodzi ?

Tawo sobie mozna odpuscic- to produkt kolumnopodobny "produkowany" przez kogos, kto nigdy nie zrobil zadnych pomiarow, co najwyzej obliczyl kolumne Winisd'em.Osobiscie uzywam Radmorow LS10 na odpowiedniku ARN188, tylko z innym kolnierzem kosza, czyli ARN165 i jestem z nich bardzo zadowolony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.