Skocz do zawartości
IGNORED

bezpieczeństwo transakcji kupna

Gość numik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość numik

(Konto usunięte)

Wystawiłem ogłoszenie kupna Marantza SA 7003 i dostałem ofertę...od Brytyjczyka mieszkającego w Hiszpanii. Nie chce się zgodzić na płatność przy odbiorze. Macie jakieś negatywne doświadczenia, zdarzają się tu oszustwa tego rodzaju, można stracić wpłaconą kasę??

https://www.audiostereo.pl/topic/105788-bezpiecze%C5%84stwo-transakcji-kupna/
Gość

(Konto usunięte)

Macie jakieś negatywne doświadczenia, zdarzają się tu oszustwa tego rodzaju, można stracić wpłaconą kasę??

Oszustwa zdarzają się również i tu!

A w tym przypadku jest to oszustwo tam, ponieważ to nie Ty kupujesz sprzęt od użytkownika, który zamieścił tu ogłoszenie, tylko ktoś tam odpowiedział na Twoje ;)

Jest o takich wałkach trochę tematów, wystarczy poszukać (wyszukiwarka), a m.in. ten, który wskazał Markus77 :)

Gość numik

(Konto usunięte)

W zakładce HI-fi masz wszystko o tych gościach :

"Oszust na giełdzie hi-fi"

Nic nie wpłacaj! To oszuści.

Dzięki wielkie!!!! Uff, jestem bardzo bardzo wdzięczny!:)

Oszustwa zdarzają się również i tu!

A w tym przypadku jest to oszustwo tam, ponieważ to nie Ty kupujesz sprzęt od użytkownika, który zamieścił tu ogłoszenie, tylko ktoś tam odpowiedział na Twoje ;)

Jest o takich wałkach trochę tematów, wystarczy poszukać (wyszukiwarka), a m.in. ten, który wskazał Markus77 :)

dzięki!!!!:)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wystawiłem ogłoszenie kupna Marantza SA 7003 i dostałem ofertę...od Brytyjczyka mieszkającego w Hiszpanii. Nie chce się zgodzić na płatność przy odbiorze. Macie jakieś negatywne doświadczenia, zdarzają się tu oszustwa tego rodzaju, można stracić wpłaconą kasę??

Na 200% oszust. ;)

Chciałem kiedyś cos kupić .odezwal się gościu albo z portugali albo z hiszpani nie pamiętam dokladnie to było gdzieś 2 lata temu.Pózniej na forum były wzmianki o takich gościach oszustach!!!!!!!

teraz niejaki [email protected] oferuje mi za 1.700 zł, ale za pobraniem zgadza się wysłać, więc może to już bezpieczniejsze

a jak dostaniesz cegłówkę za pobraniem,musisz zapłacic za paczkę potem dostaniesz ją do ręki.

Gość

(Konto usunięte)

teraz niejaki [email protected] oferuje mi za 1.700 zł, ale za pobraniem zgadza się wysłać, więc może to już bezpieczniejsze

a jak dostaniesz cegłówkę za pobraniem,musisz zapłacic za paczkę potem dostaniesz ją do ręki.

Dokładnie! ;)

Ale można z tego wybrnąć. Zarówno na poczcie, jak i w firmach kurierskich jest możliwość skorzystania z opcji "Sprawdzenie zawartości przesyłki" - zawsze to trochę bezpieczniejsze.

Poza tym można też zaproponować, by ktoś wystawił dla Ciebie aukcję np. na Allegro - jeśli to klasyczny oszust, to będzie bronił się rękami i nogami przed tym.

Dodatkowo jeszcze możesz upewnić się, czy faktycznie ktoś posiada dany sprzęt: poproś o zdjęcie tego sprzętu, ale niech na nim będzie umieszczona kartka z Twoim imieniem i datą ;)

Tak czy siak ja byłby baaardzo ostrożny w takich przypadkach i jeśli już coś chcę kupić, to wolę sam wyszukiwać oferty sprzedaży, cierpliwie czekać, a nie dawać ogłoszenie, że kupię coś, a potem być zasypanym właśnie różnymi podejrzanymi ofertami.

Gość numik

(Konto usunięte)

Dokładnie! ;)

Ale można z tego wybrnąć. Zarówno na poczcie, jak i w firmach kurierskich jest możliwość skorzystania z opcji "Sprawdzenie zawartości przesyłki" - zawsze to trochę bezpieczniejsze.

Poza tym można też zaproponować, by ktoś wystawił dla Ciebie aukcję np. na Allegro - jeśli to klasyczny oszust, to będzie bronił się rękami i nogami przed tym.

Dodatkowo jeszcze możesz upewnić się, czy faktycznie ktoś posiada dany sprzęt: poproś o zdjęcie tego sprzętu, ale niech na nim będzie umieszczona kartka z Twoim imieniem i datą ;)

Tak czy siak ja byłby baaardzo ostrożny w takich przypadkach i jeśli już coś chcę kupić, to wolę sam wyszukiwać oferty sprzedaży, cierpliwie czekać, a nie dawać ogłoszenie, że kupię coś, a potem być zasypanym właśnie różnymi podejrzanymi ofertami.

pewnie, że samemu lepiej, teraz sam to widzę...;p

Ustal ze bedziesz mogl rozpakowac paczke przy kurierze. Jest taka opcja.

?👈

Gość

(Konto usunięte)

Taaaa , myślisz że to problem w programie graficznym podrobić takie zdjęcie:)

Napisałem, że "dodatkowo", czyli nie jest to wyrocznią, ale zawsze pomaga sprawdzenie na kilka sposobów.

Poza tym akurat oszust nie musi być oblatany w programach graficznych, a amatorską robotę akurat łatwo poznać. Jeśli nawet nie wzrokowo, to w jakimkolwiek w miarę dobrym programie graficznym Ty sam możesz sprawdzić m.in. właściwości pliku, grafiki i często bez problemu można stwierdzić, czy był on edytowany, kombinowany, czy nie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.