Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo HT-R558 nie wyświetla DD

c-k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od paru miesięcy jestem posiadaczem AV Onkyo HT-R558(prawdopodobnie TX-SR313) i zastanawiam się dlaczego nie wyświetla mi na panelu info Dolby Digital i to niezależnie czy źródło to DVD czy też dekoder Vectry?Info w TV pokazuje,że film,czy audycja jest nagrana w DD,natomiast na panelu AV nie ma znaczka podświetlonego na czerwono DD.Natomiast inne dekodery,takie jak DTS czy DTS HD Master(PS3) wyświetlają się.

-AV podłączony do LCD przez HDMI

-DVD do AV przez HDMI

-dekoder Vectry do LCD przez HDMI

-LCD optykiem do AV.

Teraz nie wiem czy coś źle podłączyłem,czy coś w ustawieniach nie tak.

https://www.audiostereo.pl/topic/105870-onkyo-ht-r558-nie-wy%C5%9Bwietla-dd/
  • 1 miesiąc później...

Tak wygląda wyświetlacz w moim Onkyo:

2iw9.jpg

I chodzi mi o ten znaczek co jest po prawej stronie PCM.

Drugie pytanie...dalczego film puszczony z DVD na wejściu ma 2CH i PCM a nie DD?

y0h3.jpg

czy DTS HD Master(PS3) wyświetlają się.

-AV podłączony do LCD przez HDMI

-DVD do AV przez HDMI

-dekoder Vectry do LCD przez HDMI

-LCD optykiem do AV.

Teraz nie wiem czy coś źle podłączyłem,czy coś w ustawieniach nie tak.

Wszystkie urządzenia AV ( playery ) podłączasz do amplitunera po HDMI , a amplituner do TV .

W dekoderze ustawiasz wyprowadzanie DD , a w DVD dla sygnału cyfrowego bisteram , RAW jakkolwiek to nazywa się ( nie może być PCM , MIX itd. ) .

Dekoder masz podłączony do TV , a TV optykiem do amplitunera , lecz na wyjściu TV dostajesz PCM co najwyżej DD 2.0 .

W DVD masz ustawione miksowanie sygnału do PCM

Czy ustawia się coś dla HDMI w amplitunerze tego nie wiem .

gggq.jpg

To także tyczy się do odtwarzacza BD .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie wiem dlaczego wcześnie przyczyn nie upatrywałem w ustawieniach DVD i dekoderze,tylko w Amplitunerze.Faktycznie w ustawieniach DVD miałem PCM,a w TV wystarczyło przestawić audio ze stereo na system audio i tam gdzie dźwięk jest podawany w DD tak idzie i wyświetla na AV.

Dzięki za pomoc czester15.30

Tak zrób . Nie jestem pewien czy twój TV potrafi wysłać sygnał DD 5.1 , raczej wysyła DD 2.0 , jednak prawiło mówi , że bezpośrednio do amplitunera .

• 1 rok później...

Witam.

Drodzy użytkownicy od miesiąca mam taki problem że na moim amplituner nie odtwarza DD.

Napisze jak mam wszystko połączone. TV jest podłączony z amplitunerem kablem HD, później do amplituner jest podłączona konsola PS3, która robi za odtwarzać bluray również kablem HD. Na koniec TV jest połączony kablem optycznym bezpośrednio do amplitunera. Problem mam taki ze dawniej grając na konsoli normalnie używałem DD a teraz mam tylko multichannel. Ktoś coś wie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.