Skocz do zawartości
IGNORED

MA RX8 i HK AVR460 czy szukać czegoś innego?

Sylwek3108

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Właściwie to może najpierw się przywitam.

Mam na imię Sylwek. Muzyka towarzyszy mi codziennie, ale to chyba tak jak wszystkim Wam. Dlatego tu jestem.

Mam takie pytanie.

Wiem, że jest w miarę wedle moich oczekiwań,ale pomyślałem, że zawsze może być lepiej.

To co gra dzisiaj:

Harman Kardon AVR 460 z HK CD980 połączone interkonektem QED Performence.

Przewody kolumnowe to powietrze QED-y zasilające Monitor Audio RX8

Pokój 24m2 normalny mieszkalny.

Muzyka w szczególności smooth jazz, poważna, ale i instrumentalna.

No i właśnie mam zagwostkę. Czy amplitunerka zmieniać na jakiś dobry wzmacniacz czy sobie darować.

Zastanawiałem się nad NAD'em 375 bee ale jestem otwarty na inne propozycje w miarę jak mógłbym prosić to z uzasadnieniem dlaczego właśnie tak.

Dziękuje i pozdrawiam

Ja bym wymienił cały system. Dla czego? Amplituner to amplituner. CD żadna rewelacja, a te MA jak dla mnie to nieporozumienie. W ich cenie można znaleźć kilkanaście lepiej grających kolumn.

Sylwek, zależy od tego jak bardzo chcesz brnąć w wydatki, dalsze rozterki lub jak chcesz się rozwijać na tym polu.

Czy koniecznie trzeba wymieniać MA RX? Hmmm niedowiarkom polecam:

Faceta stać na system za setki tysięcy, a z jakiegoś powodu zostawił sobie kolumny...no właśnie które? :)

Jeśli pasuje Ci charakter brzmienia MA, to zacznij od zmiany wzmaka, potem CD.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Sylwek kiedys mialem RX8 podpiete do yamy 3010 w bi-ampie ale dopiero jak podlaczylem amp marantza to uslyszalem ile trace na av ampie :/ do takich kolumn to juz tylko dedykowany stereo amp a kable wymienilbym na solidny copper 6mm

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

prze de wszystkim to HK wymień na wzmak,i już będzie bardzo duża różnica,to ampli AV i do tego ma służyć,wzmacniaczy w cenie tego Nada jest sporo i trzeba posłuchać,ja osobiście w 375 bym się nie pchał biorąc pod uwagę cenę.Jak brzmienie ci Nada przypasuje to 356 wystarczy,posłuchaj swoich płytek w salonie na RX8 z różnymi wzmakami i innymi kolumnami i wtedy ogarniesz czy wystarczy wymiana wzmaka ,czy jednak kolumn też.Napewno bym zaczął w twoim przypadku od wzmaka,a to dla tego że wszystkie AV to nie klocki do stereo.

Witaj,

biorąc pod uwagę gatunki muzyczne jakie zazwyczaj słuchasz, zdecydowanie wymieniłbym amplituner na dobry wzmacniacz.

NAD C375 BEE pewnie sprawdzi się dobrze w swojej roli, jednak namawiałbym Cię na odsłuch wzmacniaczy o bardziej wypełnionym szczególnie w środku pasma brzmieniu (szczególnie do MA Rx). Zwróć uwagę na hybrydę lampową Vincent SV-227 (http://q21.pl/vincent-sv-227.html) lub Roksan Kandy K2Integra (http://q21.pl/roksan-kandy-k2-integrated-amplifier.html), Arcam FMJ A38 (http://q21.pl/arcam-fmj-a38.html).

Moim zdaniem to będą najciekawsze konfiguracje do Twojego systemu.

Serdecznie zapraszam jeśli masz taką możliwość do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych urządzeń do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

I tak mnie się zdaje. Wymienię najpierw ampli na wzmacniacz. Ale jak już byłem mocno przychylny NAD'owi to padła propozycja VINCENTA i tu zacząłem się łamać, czy oby nie lepiej. A jeżeli już stanęło by na Vincencie to jaki CD do tego dobrać?

Przy wzmacniaczu Vincent zwróć uwagę na model odtwarzacza CD-400 (http://www.q21.pl/vincent-cd-400.html). To bardzo dobrze grający odtwarzacz, idealne dopełnienie SV-227.

Zapraszam jednak na odsłuchy, wszystko jest dostępne u nas od ręki, tak więc można posłuchać, porównać i wyjechać ze sprzętem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Faceta stać na system za setki tysięcy, a z jakiegoś powodu zostawił sobie kolumny...no właśnie które? :)

Moją Babcie też stać na najnowszego Led'a, a ogląda na Rubinie.

Nie wiem jak bardzo cię już wciągnęło audio.... Możesz wybrać tego Vincenta i CD, ale nie wiem czy w tym zestawieniu głośniki będą optymalne? Jak nie to zmienisz na inne :-) Jak chcesz zostać przy MA to polecam wzmacniacz Myryad Mi 120. Super wzmacniacz, którego ciężko było wygryźć z systemu. Do tego CD Myryada lub Audiolab ale to musiałbyś sam posłuchać. Pomyśl też o zabawie kablami bo z Qedami i MA nie mam dobrego doświadczenia. W ogóle po kilku latach używania Qeda doszedłem do wniosku, że to był najsłabszy element mojego systemu. Jednak nie znam każdego modelu.

Przy wyborze Myryada zostanie ci trochę kasy na kable, które mają też znaczenie.

Zapomniałem jeszcze dodać, że sam używałem Myryada Mi 120 + MA RS 6 + kable QED (interkonekt i głośnikowe). Zdecydowanie lepiej to grało niż z NAD-em chyba 320 lub 350.

Jest jeszcze opcja Myryada Mi 120 + końcówka mocy. Rzadko pojawia się w dobrym stanie MI 240. Też gra bardzo dobrze.

Do smooth jazz polecam dobrze dobrany zestaw studio 16 hertz. Więcej info w klubie i można też zadzwonić do Pana Grzegorza, doradzi co z czym powinno zagrać w danym przedziale cenowym.

witam.

jesli MA RX8 Tobie odpowiadaja to zdecydowanie polecam hybrydowe Vincenty. U mnie dzielony Vincent SA-T1 i SP-331MK graja z MA GX200. Wczesniej mialem sa-31, sa-31mk, sp-331. Przed zakupem sluchalem Nada c-375, roksan kandy, jungson i onkyo.

PS. po jakims czasie (kiedy juz mialem vincenty) znajomy do MA GS20 kupil integre tranzystorowa Vincent SV-238.

pzdr

Moją Babcie też stać na najnowszego Led'a, a ogląda na Rubinie.

Bo Twoja babcia ma już raczej wzrok "nie ten",a to nie ten case.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.