Skocz do zawartości
IGNORED

jaki mosfet do wzmacniacza klasy a

burraka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w planach budowa wzmacniacza słuchawkowego, w następnej kolejności może F5. Problem znajduję w doborze tranzystorów, w szczególności tranzystora końcowego. Czym się kierować w doborze tranzystora, czego szukać? Widziałem, że stosuje się irf530, irf540, buz10, buz 11, irfp240, irfp140 itd,a może nowszy irfb7446 ? Są to tranzystory do układów zasilania i nie jestem w stanie wybrać z pośród nich i w tym zwracam się o pomoc.

Oglądałem schematy N. Pass'a ale on stosuje bardzo 'egzotyczne' półprzewodniki.

https://www.audiostereo.pl/topic/105942-jaki-mosfet-do-wzmacniacza-klasy-a/

Dzięki za odpowiedź. Taki więc będzie ok ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może jakieś propozycje ?

Ukryta Zawartość

kolega solderdude uważa, że typ IRF510 spisuje się lepiej od 530 610 i 630 a typ IRL510 jest najlepszy

Ukryta Zawartość

IRL510 GS charge = 2.6nC

IRL510 total Gate Charge = 6.1nC

IRL510 Vgs = 2V

IRF510 GS charge = 2.8nC

IRF510 total Gate Charge = 8.3nC

IRF510 Vgs = 4V

IRL530 GS charge = 3.8nC

IRL530 total Gate charge = 28 nC

IRL530 Vgs = 2V

IRF530 GS charge = 4.8nC

IRF530 total Gate charge = 34 nC

IRF530 Vgs = 4V

IRF630 GS charge = 7.5nC

IRF630 total Gate Charge = 45nC

IRF630 Vgs = 4V

IRL510 is the fastest one (this one gives a very nice -0.5dB @60khz) very well extended

IRF510 is next in line but has double the Vgs. (this one gives a nice -0.5dB @55khz) well extended

IRL530 has half the Vgs as IRF. (this one gives a very pleasant and full sounding -0.5dB @30khz)

IRF630 is the worst ! (this one gives -0.5dB @10khz) warm but rolled off signature

There are plenty more possible replacements.

There is differences in manufacturers with the same typenumber !

These specs are from IR (International Rectifer)

IRL keeps the nasty distortion further away then IRF

Ukryta Zawartość

IRF540 stosowany jest z powodzeniem w najlepszych seriach wzmacniaczy car audio firmy Rockford Fosgate.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Można też z powodzeniem zastosować LU1014D, czyli j-fety mocy, ale ich dostępność jest problematyczna.

Na mocno zakrzaczonych stronach stosują te tranzystory chyba z dobrym skutkiem (?) http://bbs.hifidiy.net/thread-346243-1-1.html

pomysł ze stosowaniem tranzystorów logicznych do wzmacniacza lekko mi namieszał w głowie, zdecydowanie zamówię kilka sztuk irl510 i sprawdzę. irf540 mam gdzieś w szafie przynajmniej kilka sztuk też sprawdzę.

Wielkie dzięki stary bej za link do sklepu z 2sk1058, myślałem, że są problematyczne do kupienia a tu proszę i jeszcze komplementarny 2SJ162 w niezłej cenie :).

LU1014D takich egzotycznych ciekawostek raczej wolałbym unikać, zamówić z chin niby można, ale nigdy do końca nie wiadomo co się dostanie.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

2sk1056,7,8 nie są tak drogie jak myślałem.

Wpisz w wyszukiwarce typ tego tranzystora, a wyświetli Ci się znacznie więcej sklepów posiadających je w ofercie i to z różnymi cenami, bo ten co podałem (Huma) to tak dla przykładu.

LU1014D są jak triody, ale o ogromnym prądzie przewodzenia, dlatego w tego typu aplikacjach się znakomicie sprawdzają.

Te tranzystory stosuje nawet Nelson Pass.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.