Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 3D do 3tys, jaki kupic?

Dz0ny888

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze zrobiłem taki mały poradnik z wypowiedzi Macieja odnośnie tego[b] jakie aktualnie najlepsze w całokształcie są telewizory oparte o matrycę IPS w cenie do 3 500 zł.[/b]

Jako najlepsze w tej cenie podane zostały LG 47LA691 lub LG 47LA740.
-------------------------------------------------------------
[b]Maciej Koper:[/b]
''Ze wszystkich LCD z matrycą IPS w tej półce cenowej najlepszy jest LG. Można w nim zarówno wyregulować dobrze upłynniacz (brak efektu teatru), jak i [b]użyć lokalnego wygaszania, które poprawia kontrast.[/b] Philips i Sony posiadają tylko jedną z tych dwóch zalet, LG je łączy''
----------------------
[b]Pytanie:[/b]
LG 47LA691 lub LG 47LA740
z tych który będzie lepszy , może nie warto przepłacać?
------------------------
[b]Maciej Koper[/b]
Niestety nie wiem, czy LA740 ma jakąś przewagę w kontekście jakości obrazu w stosunku do LA691.
-----------------------------------------------
[b]Pytanie[/b]
a jak jest z inputlagiem w tych lg ?
-------------------------------------
[b]Maciej Koper[/b]
Akceptowalny. W LA860V miał 48,9 msec, więc do grania zdecydowanie wystarczy
Niższe modele nie powinny mieć większego laga

-------------------------------------------
[b]Pytanie[/b]
A Sony W8 ?
------------------------
[b]Maciej Koper[/b]
LG LA860 ma dużo wyższy kontrast i sumarycznie jest lepsze od W8, moim zdaniem

Do samych gier mógłbyś sobie wziąć jakiś LCD z matrycą IPS typu LG LA740, czy Sony W805, bo mają niskiego input laga i dobre kąty widzenia. Niestety na tym się lista zalet kończy. Do oglądania filmów jest to jeden z gorszych wyborów ze względu na bardzo słaby kontrast. [b]LG trochę nadgania funkcją lokalnego wygaszania[/b], ale to niewielka pociecha
--------------------------------------------
[b]Pytanie[/b] o Philipsa vs Sony:
Philips (Philips 6007) ma podobnie słabą czerń co ten Sony W805. Jeśli szukasz kompromisu to rozejrzałbym się na Twoim miejscu za LG.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[b]Maciej o Sharpie i Toshibie:[/b]

Sharp to jeden z najgorszych telewizorów jakie można kupić. Nie wiem gdzie czytałeś o nim dobre opinie... LE840 i LE857 ma kompletnie zwichrowane kolory przez czwarty subpiksel. Do tego przeciętny kontrast na tle konkurencji, niezbyt dobry system poprawy płynności ruchu, dodatkowo próba zmiany ustawień w LE857 skutkuje natychmiastowym pojawianiem się pasów (utraty gradacji).

Praktycznie cokolwiek innego wybierzesz zrobisz lepiej

Radzę sobie odpuścić Sharpa i Toshibę.
------------------------------------------------------

[b]Jeszcze o słabszych stronach natryc IPS przy zaciemnionym pomieszczeniu orasz szybkości tych matryc:[/b]

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Do samych gier mógłbyś sobie wziąć jakiś LCD z matrycą IPS typu LG LA740, czy Sony W805, bo mają niskiego input laga i dobre kąty widzenia. Niestety na tym się lista zalet kończy. Do oglądania filmów jest to jeden z gorszych wyborów ze względu na bardzo słaby kontrast. LG trochę nadgania funkcją lokalnego wygaszania, ale to niewielka pociecha
Philips ma podobnie słabą czerń co ten Sony. Jeśli szukasz kompromisu to rozejrzałbym się na Twoim miejscu za LG.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
[b]O Sony W805[/b]

W tym roku jednak producent po raz pierwszy zastosował matrycę IPS, która charakteryzuje się dłuższym czasem reakcji, a co za tym idzie większym smużeniem. Czy uda się nad tym zapanować?

No, niestety, nie do końca... W ubiegłym roku moim trybem działania Motionflow był "wyraźny". Dawał niezwykle ostry obraz, praktycznie pozbawiony smużenia. W tym roku smużenia też nie ma, ale pojawia się wyraźne rozdwojenie obiektów. Niestety, pulsujące podświetlenie zapala się w momentach, gdy na matrycy są jeszcze pozostałości po poprzedniej klatce obrazu. Na teście rozdzielczości, który w tym roku będę robił w sposób jednolity, rozróżnialne są wszystkie linie (>972 linii), ale kontury są wyraźnie rozdwojone. W tej sytuacji lepiej już zostawić tryb standardowy. W nim ostrość wynosi 349 linii. To dosyć marny wynik jak na TV Sony, ale niezły na tle IPS'owej konkurencji. Wprawne oko łatwo dostrzeże smużenie, ale takie odwzorowanie ruchu można zaakceptować. Widać nawet technologia Sony cudów nie jest w stanie dokonać, gdy styka się z wolną matrycą.
Gorzej jednak z ostrością, płynny ruch trochę smuży...

Niestety w trybie gry nie da się użyć funkcji motionflow, więc będziemy musieli pogodzić się z jeszcze większym smużeniem matrycy

Dobra może rozwinę to zdanie. W805 smuży mocno jak wyłączy się motionflow, bo ma matrycę IPS. Przy grach MF ma tylko opcje impuls, przez którą input lag się trochę wydłuży, ale smużenie powinno zniknąć. Tylko, że będzie bardzo ciemno. Około 80-90 cd/m2 jak się nie mylę, w każdym razie w takiej konfiguracji nadaje się tylko do ciemnego pomieszczenia. Tegoroczne Soniaki zbierają dobre recenzję za to, że mają rekordowo niski input lag i tu pełna zgoda, no, ale twórca tematu w FPS'y nie gra, więc raczej nie potrzebuje tego.

W805 może być, ale jak na pewno będzie smużyć w grach i do filmów jest to bardzo słaby wybór. Jego obszar zastosowań to głównie oglądanie w dzień.

>W805 na pewno będzie smużyć w grach

>W805 smuży mocno jak wyłączy się motionflow, bo ma matrycę IPS. Przy grach MF ma tylko opcje impuls, przez którą input lag się trochę wydłuży, ale smużenie powinno zniknąć.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jedyne LCD na których da się oglądać pod kątem są oparte o matrycę IPS i mają słaby kontrast (brak głębi obrazu w nocy).

Oglądasz ekran pod kątem, to eliminuje z użycia telewizory LCD z matrycą xVA. Efekt będzie marny. W grę wchodzą telewizory z matrycą IPS lub Plazmy.

- Oglądasz w nocy co eliminuje z użycia telewizory LCD z matrycą IPS. Mają one niski kontrast i w ciemności wyglądają słabo. Obraz nie ma głębokiej czerni, a przez to ma słabą głębie i plastyczność. Chyba, że zamierzasz w nocy zapalać mocne światło w pomieszczeniu i robić warunki dzienne.

- Grasz na PS3, więc potrzebujesz telewizora z dobrą ostrością ruchu i niskim input lagiem
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[b]Panasa nie testowałem, ale ich IPS Pro, czy IPS LG, który używają nie różni sie specjalnie od IPS' a z W805, a upłynniacza tak dobrego nie mają.[/b]
------------------------------------------
matrycą IPS jest najgorszym wyborem. Na wszystkich TV które wymieniłeś, obraz będzie płaski i nieatrakcyjny przy małej ilości światła w pomieszczeniu. Tego typu telewizory nadają się do oglądania w dzień.
zakup telewizora LCD z matrycą IPS to najgorszy wybór do filmów i ogólnie do seansów w warunkach kinowych.
cecha matryc IPS. One po prostu mają znacznie niższy kontrast, a co za tym idzie słabą czerń.

[b]===========================================================================[/b]

Myślę że się przyda ten poradnik, [b]ogólnie wnioski co do IPS-ów są takie że najdalej z nimi zaszło LG [/b]([b]np w Sony brak jest lokalnego wygaszania ale za to jest poprawiacz X- REALITY [/b]) [b]z tym ich całym wygaszaniem[/b], co czyni je nadającymi się do w miarę (ale oczywiście nie tak jak na matrycach va) komfortowego oglądania również przy przyciemnionym świetle, czytałem też test Macieja LG serii 9 (chyba w audio video), i o ile dobrze pamiętam to udało się w tym modelu z czernią zejść naprawdę nisko a w pewnym trybie nawet niżej od Sony VA, ale kosztem gradacji tonacji czerni.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

EDIT:

[b]Co jest uniwersalnie najlepsze z matrycą VA do 2 tys[/b], pytający podał przyklad Sony KDL-40R470:

[b]Maciej Koper[/b]
''alternatywnie [b]Samsung F5000[/b], [b]F6400. Preferowałbym go, bo można lepiej wyregulować kolory[/b], chyb, że nie zamierzasz się w ogóle bawić obrazem. [b]Jest też Panasonic E6 (ale nie ET60!), który ma bardzo wysoki kontrast[/b], więc nadaje się do filmów, ale [b]jak oglądasz przeważnie sport w TV to odpuść go sobie[/b].''
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No tak bo Samsung ma w tej klasie cenowej upłynniacz.. He he, no i jak teraz wyglądają zarzuty że Maciej preferuje tylko Sony ?.

Maciej, jeśli to czytasz to co myślisz o tych zarzutach odnośnie LG i o tym odniesieniu do Sony W8, z których wynikają rzeczy odwrotne do twoich stwierdzeń ?.

[url="http://www.hdtv.com.pl/forum/985843-post9.html"]http://www.hdtv.com.pl/forum/985843-post9.html[/url]

Nie chce mi się teraz też tam kopać, ale ostatnio padały też tam stwierdzenia że polecane przez ciebie modele LG mają najgorszy kontrast w swojej klasie (IPS) a także płynność.

Dodałem jeszcze uzupełniająco :

[b]O funkcji wygaszania w LG IPS [/b]:

[b]LG LA740s ma dużo funkcji dzięki którym obraz ma akceptowalne czernie[/b], aczkolwiek traci trochę na dynamice i plastyczności obrazu. Najjaśniejsze odcienie obrazu zlewają się do kupy. [b]Oczywiście można to wyłączyć czy też wypośrodkować, ale wtedy lipa z czernią[/b]

----------------------------------
[b]Panasonic E6 vs samsung F6320[/b]:

Panasonic E6 jest bardzo dobry do filmów (wysoki kontrast), ale trochę mniej użyteczny przy programach typu sport itd ze względu na wolną matrycę i brak poprawy ze strony upłynniacza. Kąty widzenia są równie dobre tudzież równie słabe w każdym z tych modeli, podobnie odwzorowanie barw bez kalibracji, no ale oczywiście można zamówić kalibrację czy też ustawić sobie po swojemu. 100Hz, czyli rozumiem upłynniacz ma chyba dopiero samsung F6320. Jeśli będziesz oglądał głównie sport i TV to jego bym wybrał. Filmy - Panasonic E6.
----------------------------------
[b]Jeszcze o upłynniaczach:[/b]

Panasonic ma upłynniacz obrazu przeciętny (jak to panasonic), więc ostrość i płynność obrazu również przeciętna. Sony - super działający motionflow (ostry i płynny obraz), Philips - skopany upłynniacz, chyba że preferujesz obraz teatralnie płynny przy filmach i akceptujesz występujące czasem artefakty.

--------------------------------------------------

A [b]porównanie wad i zalet Samsunga f6500 i Sony W6 [/b]jest w pierwszym poście z poniższego linka:

[url="http://www.audiostereo.pl/kontrowersje-wokol-nowej-serii-tv-sony-w6_104135.html/page__st__250"]http://www.audiostereo.pl/kontrowersje-wokol-nowej-serii-tv-sony-w6_104135.html/page__st__250[/url]

Zebrałem do kupy i wkleiłem to wszystko, bo to są właśnie w ostatnim czasie najczęściej zadawane pytania w tym do mnie na priva a ludziom niestety najczęściej nie chce się przeczesywać multum stron, ale to jest jeszcze pół biedy, bo jeszcze gorzej jest z tym, jak ocenić to czy otrzymujesz odpowiedż od kogoś kto w ogóle wie o czym mówi albo czy celowo nie manipuluje co wcale nie jest takie rzadkie. Jednak nigdy tak do końca nie należy wszystkiego brać na 100% pewności , Maciej czasem wprowadza też jakieś małe poprawki.

[quote name='Krak_oN' timestamp='1385244886' post='3001102']
A przecież w kalibracji chodzi o naturalne oddanie barw a landryna i super lampa (intensywnosć) jest dostępna bez problemu w większości samsungów a już zwłaszcza w trybie żywym. Tak jak wcześniej pisałem, w Samsungu tryb standard w trybie koloru zimnym na zrównoważonych ustawieniach był podobny do Sony w trybie żywym na bardziej podkręconych ustawieniach.
[/quote]

Bo możliwe oglądałeś akurat sporo lepszego samsuga od sony.
W kalibracji chodzi o to żeby dobrze dobrać LUT dla R, G oraz B, i tyle, a intensywność sobie zmienisz - domyślnie lepiej jej nie ścinać (potrzebne LUT 3D).

ale co do zasady dobre kolory to tylko w drogich z podświetlaniem RGB-LED, na W-LED się **nie da**.

Prostowanie mitów:

[b]"VA", jakie kurde VA ??????? VA to w aucie !!!! ze środka lat 90' [/b]nie ma VA w sprzedaży od 1998 czy jakoś tak, kup sobie
stare volvo s80, safrane czy bmw 5/7 tam chyba były te matryce do TV i navi. (ale nie mam pewności).

PVA się nadają do oglądania pod kątami, jedynie co nawala to minimalnie ciemne miejsca (jasne obrazy są ok), i minimalnie traci kontrast.
a MVA są do du*y i już ;) (te starsze).

nie mylić PVA z MVA (tak, to niby "podobne", ale serio wygląda to inaczej i podobne to jest na papierze tylko) a tym bardziej z TN - one się nie nadają

Sharp, Toshiba:
nie zgadzam się - quattrony jest tylko w droższych i to jest tylko "dla bab", facet tego nie widzi ;)

Tańsze sharpy mają 3 sub pixele, tak we wszystkich TV tych producentów jakie widziałem pakowali
tanie matryce IPS i miały słaby kontrast, ale dobre kolory za to ceny powalały atrakcyjnością.

[quote name='HQ150' timestamp='1387739471' post='3028328']
I tutaj też mamy kolejny przykład Twojego nachalnego monologu.[/quote]

Gdy próbowałem uświadomić @Krak_oN, że wbrew własnym deklaracjom nie prowadzi dyskusji lecz uprawia natrętny słowotok i zamęcza d...relami, które nikogo nie interesują - to mnie "za karę" zbanował w swoim wątku o Sony. Dawno nikt mnie tak nie ubawił. Operetka.

[quote name='HQ150' timestamp='1387739471' post='3028328']
I tutaj też mamy kolejny przykład Twojego nachalnego monologu.
[/quote]

Gwoli wyjaśnienia, akurat to (ten konkretny post) do czego się odnosisz, to są akurat tylko i wyłącznie zebrane do kupy najbardziej rzeczowe posty Macieja, które odnoszą się do tych modeli (i o te kwestie w tych modelach) o które zadawano najczęstsze pytania, a takie właśnie pytania były zadawane (w tym do mnie na priva) jak to się mówi w koło Macieju, i dlatego je właśnie zebrałem. Moim zdaniem widać jak na dłoni nieszczere intencje oponentów a co za tym idzie, za wszelką cenę wszelakie próby manipulacyjne.

[quote name='Bobcat' timestamp='1387826108' post='3029325']
Gdy [b]próbowałem uświadomić @Krak_oN, że wbrew własnym deklaracjom nie prowadzi dyskusji [/b]lecz uprawia natrętny słowotok i zamęcza d...relami, które nikogo nie interesują - to mnie "za karę" zbanował w swoim wątku o Sony. Dawno nikt mnie tak nie ubawił. Operetka.
[/quote]

Przecież ty tam w ogóle nie prowadziłeś merytorycznej dyskusji odnośnie tematu a tylko wtrącałeś uwagi personalne.

Zresztą HQ150 stawiając mi te same zarzuty w tym wątku jak w wątku o Sony, sam przyznał że :

''Aspekty techniczne toczącego się tutaj monologu, są mi zupełnie obojętne. Nigdzie nie napisałem, że to co piszesz jest nieprawdziwe.''

A Bobcat na moje pytanie, czy skoro ciągle atakuje personalnie a nie mówi w ogóle na temat, to czy w takim razie ma jakiekolwiek argumenty odnośnie tematu lub przytoczonych przeze mnie argumentów, odparł : ''nie mam argumentów'' .

[quote name='Krak_oN' timestamp='1387833022' post='3029480']
Gwoli wyjaśnienia, akurat to do czego się odnosisz, to są akurat tylko i wyłącznie zebrane do kupy najbardziej rzeczowe posty Macieja, [/quote]

A Maciek Cię prosil o takie przyczynkarstwo do Jego postów?

[quote]
takie właśnie pytania były zadawane (w tym do mnie na priva) [/quote]

To odpowiadaj na priva. Po co raczysz szerekie gremium tematyką o praktycznie zerowym zainteresowaniu? Wiem: będziesz pisał co chcesz. Wolnoć Tomku w swoim domku. Tyle, że nie było moją intencją ograniczanie swobody wypoweidzi. Chciałem tylko zwrócić uwagę na niestosowność naprzykrzania się niczym Dziadek Jacek Poszepszyński ze swoimi opowieściami z 1904 roku z Mandżurii. To nie jest kwestia merytoryki. Raczej dobrych manier.

[quote]
Moim zdaniem widać jak na dłoni nieszczere intencje oponentów a co za tym idzie, za wszelką cenę wszelakie próby manipulacyjne. [/quote]

Manipulacja? Nieszczerość? Polecam Słownik Języka Polskiego ([url="http://www.sjp.pwn.pl"]www.sjp.pwn.pl[/url]) , tam się dowiesz jakie jest znaczenie tych wyrazów.

[quote]
Przecież ty tam w ogóle nie prowadziłeś merytorycznej dyskusji odnośnie tematu a tylko wtrącałeś uwagi personalne.[/quote]

"Uwagi personalne" to też jest Twoja nieuprawniona nadinterpretacja. O czym tam rozmawiać merytorycznie? Ile czasu można wałkować w nieskończość czym się różni jakiś szczególiczek serii W6 od tego samego w W8?

Widzisz pojedyńcze drzewa - nie widzisz lasu. Sprawa poszła o to, że takie uporczywe wałkowanie jednego tematu i jednego producenta, ba: nawet kilku modeli tegoż - pachnie marketingiem. Czy tego chcesz czy nie. A Twoja nerwowa reakcja tylko potwierdza moje przypuszczenia.

Tutaj mnie nie rozbawisz kolejnym banem, gdyż Twoja władza tak daleko nie sięga.

P.S. A skoro już o dobrych manierach się zgadało - nie wiem czy zauważyłeś, że piszę "Ty", "Ciebie", "Twoje" z dużej litery. Tak należy, tego wymaga szacunek dla drugiej strony. Ty piszesz to z małej. Mała rzecz a tak wiele mówi.

Pozdrawiam.

[quote name='Bobcat' timestamp='1387834715' post='3029505']
"Uwagi personalne" to też jest Twoja nieuprawniona nadinterpretacja. O czym tam rozmawiać merytorycznie? Ile czasu można wałkować w nieskończość czym się różni jakiś szczególiczek serii W6 od tego samego w W8?
[/quote]

Bobcat jak zwykle manipulujesz, moje to są jakieś tam szczególiczki ? chyba żartujesz (i dobrze o tym wiesz) tam są poruszane właśnie generalnie najistotniejsze kwestie dla jakości, ale tym razem odpowiem ci cytatem z dzisiejszej poniższej wypowiedzi HQ150 który sam swojego nie widzi (tak samo jak ty) ale innym radzi tak:

''Niestety kultura wypowiedzi jest Ci całkowcie obca.
Skoro nie potrafisz merytorycznie uzasadnić swoich racji to za każdym razem atakujesz personalnie rozmówcę.''
[url="http://www.audiostereo.pl/wlasnosc-intelektualnapatenty-a-prawa-czlowieka_93122.html/page__st__200#entry3029062"]http://www.audiostereo.pl/wlasnosc-intelektualnapatenty-a-prawa-czlowieka_93122.html/page__st__200#entry3029062[/url]

[quote name='Bobcat' timestamp='1387836854' post='3029553']
Ponawiam pytanie: dlaczego równie skrupulatnie nie analizujesz innych marek?
[/quote]

Bobcat jednak jesteś mistrzem i to nie lada jakim !, właśnie znajdujesz się na takiej stronce, na której to zrobiłem a na poprzedniej tak samo.

[quote name='Krak_oN' timestamp='1387837155' post='3029558']
Bobcat jednak jesteś mistrzem i to nie lada jakim !, właśnie znajdujesz się na takiej stronce, na której to zrobiłem a na poprzedniej tak samo.[/quote]

Mam dla Ciebie propozycję:

1. Załóż jakiś nowy wątek. Temat dowolny.
2. Następnie banuj KAŻDEGO kto się tam pojawi.
3. I pisz tam sam jeden. Dłuuugie posty. Im dłuższe - tym lepiej. Dyskutuj sam ze sobą, polemizuj ze swoimi poprzednimi wpisami, nie zgadzaj się z nimi, uzupełniaj, ustalaj szczegóły.

Zaraz... To się w medycynie jakoś nazywa? Dobrze mówię?

EOT

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.