Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz (CD & PM) 5004,6004 i 6005- różnice

Maynooth

Rekomendowane odpowiedzi

<br />Kolejny wesoły temat :) <br />

Dokładnie !! ubaw po pachy, kolega który uważa się za żółtodziobowego nieomylnego daje CZADU! he he

Pozdrawiam

Tomasz

To jak zagra i tak zalezy od doboru reszty sprzetu...mam pm i cd 6004 i tak naprawde glosniki robia kolosalna roznice...moze to dlatego, ze zestaw cd i amp marantza razem kosztuje tyle co pojedynczy glosnik...

Wieza STEREO Technics :)

.

<br />Ubaw po pachy, zwłaszcza jak w sklepie za płotem tylko 3 Marantze;) <br />

;-)

<br />Brzozy<br />

Brzozy, do tego nie mieszaj :)

Pozdrawiam

Tomasz

Brzozy, do tego nie mieszaj :)

Jak gościu wyskakuje w dyskusji z tekstami o Brzozie to od razu zapala mi się pulsująca lampka, że jest coś nie tak i od razu widzę w tle postać Macierewicza. Strach się bać, że po forach włóczą się takie pyskate stwory.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

... ja bym napisał tu tak...

Jak się nie ma co najmniej 5000 zł. na elektronikę ( wzmacniacz i CD ) to nie ma sensu zadawania pytań na tym forum... - o szukaniu pomocy nie wspomnę...

Odpowiedzi będą co najmniej jak wyżej...

..........................................................................................................................

autor wątku nie podał jakiej muzyki słucha, mi też polecano inny wzmacniacz tu na forum a co innego po odsłuchaniu kupiłem, szedłem po rotela a wyszedłem z yamahą, mi bardziej zależało na dynamice niż hiper ekstra średnicy i wybór padł na taki a nie inny wzmacniacz do tego czego słucham ja oczywiśćie

jaaa pier... fajnie sobie skaczecie do gardel usmialem sie po pachy :) ale to i tak nic w porownaniu do fora budowlanego tam kazdy koniecznie chce byc najwazniejszym bobem bilderem. tejj jeszcze ten miodek mi tu wpadnie i mamy komplet :)

tak jak juz ktos napisal marancki zaczynaja sie od Pearl Lite a te przed to nie kupa zlomu tylko budzetowka dla kogos kto chce miec konecznie marantza a nie moze akurat kupic lepszego modelu i tyle.

dalej...

Mnie ciekawi różnica między Marantz PM 7004, które aktualnie posiadam, a Marantzem PM-15S2? Czy jest tutaj dużo większy przeskok jakościowy w brzmieniu? Czy jednak byłaby to wymiana "kosmetyczna"?

mialem PM-KI Pearl Lite i przeskoczylem na PM-15S2 Limited Edition roznica jest wyraznie "slyszalna" , wiec podejrzewam, ze miedzy PM7004 a PM-15s2 bedzie podobnie a jak duza dla ciebie i czy warta tych zygmuntow to musisz juz sam ocenic. Wkrotce bede miec 11s3 jak chcesz 15s2LE to daj znac.

Zastrzegam sobie prawo zmiany pogladow bez podania przyczyny.

PM-15S2 jest sporo droższy od serii 5xxx i 6xxx, dlatego porównywanie ich ze sobą mija się z celem.

A co do konstruktywnej zadymki .... my nie zaczęli .

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

w sklepie za płotem mają 3 Marantze:

CD 5004 chcą za niego 219 euro,

za 6004 winszują sobie 305

a za najnowszy cud techniki 6005 - 350.

Podobna piosenka jest ze wzmacniaczami:

PM 5004 200 euro,

6004 jest za 320 a

6005 475.

no i dokładnie o to chodzi, w czym się to różni...?

jeżeli chodzi o wzmacniacze, to jest to dokładnie ta sama płytka!

różnice:

PM5004 - tradycyjny transformator, aluminiowo-blaszany radiator, wzmacniacze operacyjne w regulacji tonów.

PM6004 - toroidalny transformator, aluminiowy odlewany radiator, tranzystory w regulacji tonów.

PM 6005 - PM6004 + DAC.

czyli pomijając, z powodów oczywistych, PM6005, to różnica pomiędzy PM6004 i Pm5004 sprowadza się do 10% mocy i tyle - ponieważ jeżeli korzystamy z SOURCE DIRECT, to nie ma znaczenia czy są tam wzmacniacze operacyjne, czy tranzystory - każdy może tego sam posłuchać i wybrać.

aha, tu jeszcze jeden z kolegów podawał argument 5000 zł. - tyle tylko, że 1000 funtów w UK ma trochę inne przełożenie na elektronikę - zwłaszcza budżetową.

Kompletuje pierwsze stereo do salonu i wybór, z różnych powodów, padł na budżetowego Marantz’a. Chce na początek kupić wzmacniacz i CD+ głośniki. W perspektywie kilku miesięcy planuje gramofon a za rok może jeszcze odtwarzacz sieciowy. W ramach budżetu waham się pomiędzy modelami ( zarówno CD jak i PM) 5004, 6004 a najnowszymi 6005. Różnice cenowe niewielkie i nie mam problemu by kupić najnowsze modele. Pytanie brzmi: czy różnice pomiędzy modelami są warte ceny? Czy są tak niewielkie, że, jak powiada reklama, nie ma sensu przepłacać? Czy warto jednak dołożyć trochę i kupić najnowsze modele? Nie chce dzielić włosa na czworo, wnikać w niuanse, które dla początkującego audiofila mogą być nieistotne. Chodzi mi o zasadnicze wady i zalety kupna starszych bądź nowszych modeli. Bardzo proszę o proste, nieskomplikowane porady które rozjaśnią problem żółtodziobowi. Będę zobowiązany.

Mialem PM6004, NA7004 i mam CD6004. Z tych opcji co podales bral bym CD5004 jako transport i podpial go coax'em do DAC w PM6005. Dac w PM6005 jest taki sam jak w NA7004. Roznica dzwieku pomiedzy CD6004, a NA7004 byla na korzysc NA7004. Do tego gratis bedziesz mogl jeszcze podpiac do PM6005 telewizor po optyku.

Jesli ten odtwarzacz sieciowy mial by sie pojawic w bardzo niedalekiej przyszlosci, wtedy bym kupil CD5004 + PM6004 i z polaczeniem do DAC poczekalbym na odtwarzacz sieciowy.

Nowy cd i pm 6004 kosztuje w uk 1000 zlotych kazdy obecnie :) to juz z przesylka. Zyje w Anglii juz 8 lat i podobnie jak sprzet tak i wakacje i wszystko inne w Polsce jest najdrozsze....Polska to dzieki polityce dziwny kraj...

Wieza STEREO Technics :)

<br />Nowy cd i pm 6004 kosztuje w uk 1000 zlotych kazdy obecnie :) to juz z przesylka. Zyje w Anglii juz 8 lat i podobnie jak sprzet tak i wakacje i wszystko inne w Polsce jest najdrozsze.... Polska to dzieki polityce dziwny kraj... <br />

Cudze chwalisz, a swojego kraju nie potrafisz docenić.

Od razu tam dziwny! normalny naród jak każdy inny, trzeba tylko umieć sobie w nim radzić, zresztą jak w każdym innym kraju.

Już w swoim życiu zetknąłem się z osobami, które to sobie wielce wychwalali jak to nie jest dobrobyt za granicą, a i tak po paru latach wracali do polski, z skulonym ogonem. Nie twierdzę, że wszystkim się nie powiodło, ale jeśli ktoś sobie nie umie poradzić w Polsce, to zagranicą też wiele nie zwojuje, takie jest moje zdanie.

Życzę powodzenia w tej ANGLII.

@Wujek DB

Tam gdzie dyskutuje się o Marantz’u nie mogło by i zabraknąć ciebie p..., czy dobrze myślę, że TY to TY?

Pozdr.

Tomasz

Pozdrawiam

Tomasz

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.