Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kupić zestaw audio do 1000zł ?

Kirsneer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Jako, że jestem nowy na forum postanowiłem się przywitać i napisać dwa zdania o sobie.

Nazywam się Marcin i mam 27 lat. Interesuje się sportem (szczególnie piłką nożną).

A zatem: chciałbym poprawić jakość dzwięku w moim TV. TV to Samsung Sync Master 2333HD.

Zależymi na uzyskaniu dzwięku przestrzennego w dobrej jakości. Na chwilę obecną bazuje na wbudowanych głośnikach w TV.

Co do cen się nie wypowiadam, bo przyznam szczerze, że w temacie jestem kompletnie zielony. (proszę o wyrozumiałość).

Celował bym w jakieś optymalne rozwiązania tj. rozsądny sprzęt, za rozsądne pieniądze. Sam TV należy raczej do tych budżetowych, więc chciałbym, aby cena sprzętu audio który miałbym zakupić - nie przekraczała wartości TV :D

Telewizor stoi w średnim pokoju (z wyjściem do kuchni, na balkon i do przdpokoju), mam świadomość że uzyskanie idealnych warunków jest niemożliwe. Wydaje mi się natomiast, że poprawa dźwięku jest możliwa stąd ta prośba.

TV jest na stałe zesparowany przez HDMI z laptopem, oglądam na nim (TV) najczęściej mecze piłki nożnej i inne wydarzenia sportowe, sporadycznie filmy. Słucham radia i muzyki :)

Posiadam dekoder od UPC. Źródłem dźwięku jest TV.

Całość funkcjonuje w taki sposób, że jak chcę oglądać telewizję to w menu TV ustawiam sygnał z dekodera od UPC. I mam TV. Natomiast w sytuacji gdy oglądam mecz przez jakiś streaming lub słucham radia online, to obraz z laptopa przełączam na TV.

Tak czy siak zawsze dźwięk odtwarzany jest z TV, bo głośniki wbudowane w lapka są po prostu gorsze niż od TV.

Proszę o pomoc i doradztwo co kupić. Zwracam się z prośbą aby wskazane komponęty były kompatybilne z telewizorem (złącza, wejścia itp.)

Zamieszczam foto tyłu TV i dekodera od UPC.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51806-0-73052300-1381746480_thumb.jpg

Z góry dziękuje za okazałą pomoc i poświęcony czas.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dekoder UPC ma analogowe gniazda audio. Kup używany, starszy wzmacniacz stereo i do niego dołącz dwie kolumny. Będzie dużo lepiej bez względu na to co zakupisz ( a może już coś masz)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Nie, nie mam na razie nic.

Przede wszystkim bardzo dziękuje za zainteresowanie tematem :)

Czy mogę liczyć na jakieś propozycje jaki wzmacniacz jakie kolumny.

Przedtem myślałem nad:

Ukryta Zawartość

ale to chyba nie jest najbardziej trafiony pomysł...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Najlepiej poszesz troszkę budżet , kup oddzielnie używany amplituner i używany odpowiedni zestaw kolumn .

Ukryta Zawartość

Jak rozumim przy obecnym budżecie nie mam co liczyć na nowy sprzęt?

Swoją drogą ile kosztowałby mnie nowy zestaw, tak mniej więcej.

A co sądzicie o takich gotowych zestawach jak prezentowany wyżej Samsung'a?

A co sądzicie o takich gotowych zestawach jak prezentowany wyżej Samsung'a?

Jak masz pewność, ze nigdy nie usłyszysz normalnego zestawu KD to możesz brać ;) A tak poważnie... Napisałeś, że filmy oglądasz sporadycznie więc idź drogą, którą zaproponował sittek. Wzmacniacz stereo plus fajne kolumny i będziesz zadowolony.

OK - dzięki.

Zatem wyklarowuje mi się powoli wizja "co i jak".

Zatem: mimo wszytko zależy mi na tym aby sprzęt był nowy.

Budżet jestem w stanie rozszerzyć do 2 tyś. max.

Chciałbym aby za te pieniądze udało mi się kupić co najmniej dwa głośniki (nie wiem jakie) i wspomniany wyżej wzmacniacz tudzież amplituner.

Czy uważacie, że jest to realne zamierzenie?

PS. Jeszcze raz dzięki, za pomoc :)

Do oglądania meczy jednak wybrałbym amplituner KD taki tani z zestawem 5.0 narobi przestrzennego dźwięku , pytający " znajdzie się na stadionie " . Pytającemu chyba też zależy na dużej ilości połączeń cyfrowych .

Ukryta Zawartość

Omijaj szerokim łukiem kolumny VK , Prims , M Audio .

Pytający , sprawdź na twoim dekoderze czy na kanałach sportowych gdy jest mecz jest dostępna ścieżka Audio DD 5.1 .

Jeżeli nie ma to zwykłe stereo , albo DD 2.0 amplituner uprzestrzenni , lecz nie będzie tak dobrze jak DD 5.1 .

Ukryta Zawartość

Pytającemu zależy na poczuciu mądrze wydanych pieniędzy :)

Panowie ja naprawdę jestem zielony. Prosiłbym o konkretne propozycje, co na moim miejscu byście kupili.

Co do mnie to wspomniane mecze, inne wydarzenia sportowe, telewizja (tak normalnie wiadomości, czasem jakiś film, animal planet :).

Co do muzyki to przeważnie klasyki, rock&roll, elvis i inne "dziadowskie" przeboje z uwzględnieniem że coś innego też czasem wpadnie.

Wiem, że nie kupię sprzętu który wszystko zagra idealnie. Ani za 2 tyś. ani za 200.

Dlatego starałem się zebrać "do kupy" najtrafniejsze gatunki i "zastosowania".

Zakupu chciałbym dokonać jutro więc jeżeli mogę liczyć na wskazanie konkretnych urządzeń - byłbym bardzo wdzięczny.

Jeżeli mogę prosić o wyjaśnienie to czym właściwie się różni wzmacniacz od amplitunera. Czy amplituner to taki wzmacniacz + tuner (płyty, radio, USB, WiFI itp.) ?

Ja bym obstawiał zestaw stereo np taki

Ukryta Zawartość

z opcją zamiany na AS-500 (w 2 tys. powinno się zmieścić).

Amplituner to taki wzmacniacz z tunerem. Są wersje stereofoniczne (2 kanałowe) i do kina domowego (wielokanałowe)

Ukryta Zawartość

Pytającemu zależy na poczuciu mądrze wydanych pieniędzy :)

Panowie ja naprawdę jestem zielony. Prosiłbym o konkretne propozycje, co na moim miejscu byście kupili.

Dziś już skończył się dyżur branży , jutro zaproszą na odsłuchy i będą służyć pomocą .

Nie spodziewaj się jednomyślności w odpowiedziach .

Chcesz to wytypuje z grubsza zestaw KD .

Co do muzyki to przeważnie klasyki, rock&roll, elvis i inne "dziadowskie" przeboje z uwzględnieniem że coś innego też czasem wpadnie.

Do muzyki to wzmacniacz stereo , ale źródłem nie " może być laptop podłączony analogowo " , lepiej zewnętrzny dodatkowo DAC ( " digital Analog Conwekter " ) i wzmacniacz stereo , lub amplituner stereo z wejściem cyfrowym ( wbudowanym wewnętrznym Dacem ) .

Jeżeli mogę prosić o wyjaśnienie to czym właściwie się różni wzmacniacz od amplitunera. Czy amplituner to taki wzmacniacz + tuner (płyty, radio, USB, WiFI itp.) ?

W wielkim uproszczeniu :

Wzmacniacz stereo zintegrowany ma w sobie wbudowany przedwzmacniacz kupę wejść linniowych analogowych ( czasami wejście cyfrowe ) i dwie końcówki mocy .

Amplituner stereo jest wzmacniaczem zintegrowanym stereo z wbudowanym tunerem ( takie radyjko ) , tylko ostatnio w nowszych modelach ma wejście cyfrowe i także zdarza się , że nawet HDMI , przesyła także sygnał Video do TV ( chyba przesyła ) .

Amplituner KD , jest wzmacniaczem zintegrowanym wielokanałowym z wejściami cyfrowymi , HDMI , WI FI , USB , HDMI , dekoderami np. Audio HD , skalerami wizyjnymi , amplituner taki przesyła Wideo .

O bardzo dziękuje @mah33

A taki:

Ukryta Zawartość

Co sądzicie???

Może to głupie, ale fajnie by było gdyby zestaw był symetryczny :D

Na mój chłopski rozum, to jak taki symetryczny zestaw równo rozstawie, to do każdego ucha będzie wpadało tyle samo - że tak nie po polsku powiem.

Edit:

@czester15.30 - bardzo, bardzo dziękuję

Zatem mam nadzieję, że jutro uda mi się coś wybrać.

Tak na marginesie mieszkam w Warszawie :)

Ukryta Zawartość

A taki:

Ukryta Zawartość

Co sądzicie???

Nie wiem jak te Jamo grają .

, a co Ty musisz jutro kupić ? Koniecznie , zorganizuj sobie jakieś odsłuchy pobieżne , tego w marketach jest do groma , będziesz miał jakiś punkt zaczepienia , tylko wymuś na sprzedawcy , żeby zrobił ustawienia zerowe , program stereo i weź swoje oryginalne płyty .

Tu masz wzmacniacz stereo z wejściami cyfrowymi :

Ukryta Zawartość

Harman%20Kardon%20HK3490%202.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wybrać najlepszy sprzęt.

na podstawie odsłuchów , to nic że to niskobudżetowy sprzęt , tylko pamiętaj o o ustawieniach amplitunera .

Porównaj wzmacniacze stereo z amplitunerami KD ( w stereo amplitunery KD wypadną bardzo źle ) .

OK dziękuje za pomocne rady.

Moje ostatnie pytanie na dziś: czy jestem w stanie za takie pieniążki kupić amplituner z portem USB (żeby wpiąć i odsłuchać zawartość), z odtwarzaczem płyt (cd/dvd), radiem FM (+internetowym) itp.

Czy lepiej darować sobie te funkcje i odpalać wszystko przez laptopa, a zamaiast tego kupić lepszy wzmacniacz, tudzież amplituner?

Jak byście zrobili na moim miejscu.

@Kirsneer dopiero teraz zauważyłem, że twój sprzęt to nie telewizor a zwykły monitor komputerowy z wbudowaną kartą telewizyjną. W związku z tym jeśli chcesz mieć dźwięk przestrzenny nie wystarczy zakupić zestawu głośników 5.1 podłączanych do komputera?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Chryste Panie, to możliwe, żeby to było takie proste...?

A ja już napaliłem się na taki zestaw z wszystkomającym amplitunerem (cd/dvd), USB, radiem FM + online itp.

:(

Nie no spokojnie. Swój telewizor kupowałem jako telewizor, nie jako monitor.

W życiu bym nie przypuszczał, że to monitor z kartą TV - dostałem pilota, podłączyłem dekoder od UPC -wszystko cacy tak jak w TV.

Szczerze powiedziawszy spodobała mi się wizja z kolumnami i amplitunerem.

Wobec zaistniałych faktów zapytam czy podłączenie tego do monitora/telewizora jest możliwe? I czy jakość transmisji audio będzie lepsza niż z głośników komputerowych.

A może jeszcze inaczej.

Sam już nie wiem.

Tak czy siak nikogo nie chciałem wprowadzić w błąd a tym bardziej uraźić. Jeśli jednak to zrobiłem to najmocniej przepraszam.

To napiszę jeszcze jak to wszystko działa.

A więc: na biurku stoi TV (monitor z kartą TV) do którego poprzez kabel hdmi jest podłączony jest dekoder od UPC (telewizja). Z boku TV mam jeszcze jedno wejście HDMI które wykorzystuję do podłączenia z laptopem. Kiedy chcę oglądać telewizję, to w menu TV(monitora) ustawiam jako źródło HDMI1 (dekoder od UPC). Natomiast kiedy oglądam jakiś mecz przez streaming bądz słucham muzyki ustawiam HDMI2 (czyli laptop). Ot i cała filozofia.

Szczerze powiedziawszy spodobała mi się wizja z kolumnami i amplitunerem.

Wobec zaistniałych faktów zapytam czy podłączenie tego do monitora/telewizora jest możliwe? I czy jakość transmisji audio będzie lepsza niż z głośników komputerowych.

Amplituner i odpowiednie kolumny , jakość będzie lepsza .

Ukryta Zawartość

Edytuję :możesz Laptopa także podłączyć po HDMI do amplitunera tak będzie lepiej , nie trzeba będzie dodatkowo łączyć Audio cyfrowo .

Ukryta Zawartość

Z boku mam drugie HDMI - właśnie od laptopa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z boku mam drugie HDMI - właśnie od laptopa.

Załączona grafika: image.jpg

Możesz laptopa do tego podłączyć, ale cyfrowo trzeba podłączyć Audio do amplitunera .

Jakie masz wyjścia cyfrowe Audio w laptopie ( na laptopach nie znam się ) ?

To jest tył dekodera od UPC:

Ukryta Zawartość

A gdyby tak dekoder od UPC połączyć przez złącze SCRAFT (swoją drogą wpływa to jakoś na jakość transmisji) HDMI1 podłączyć z amplitunerem a HDMI2 z laptopem. Dałoby radę?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.