Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kupić zestaw audio do 1000zł ?

Kirsneer

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki, sam już nie wiem.

Przejrzałem dotąd setki zestawów i mam wrażenie, że z każdym coraz mniej wiem, czego właściwie chcę.

W sumie to nikt nie pisał, że będzie szybko, miło i przyjemnie.

Teraz z kolei jeździć i odsłuchiwać każdy zestaw z osobna - jakoś nie bardzo to sobie wyobrażam...

Obiecuje wam tylko krew, pot i łzy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A gdyby tak dekoder od UPC połączyć przez złącze SCRAFT (swoją drogą wpływa to jakoś na jakość transmisji) HDMI1 podłączyć z amplitunerem a HDMI2 z laptopem. Dałoby radę?

Może HAARP? :-)

Złącze SCART sobie daruj, bo jakość obrazu po nim w porównaniu do HDMI jest słaba. Ja bym pozostał przy tych połączeniach HDMI, są optymalne i skupiłbym się na analogowym podłączeniu wzmacniacza stereo do dekodera UPC, tak jak sugerowałem na samym początku.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dobra Panowie, mam już pewne przemyślenia. Zebrałem do jednego postu wszystkie najistotniejsze informacje. Nie będę jeździł po salonach i sklepach, bo nie widzę w tym większego sensu. Może to i głupie i naiwne, ale wolę zaufać Wam. W końcu siedzicie w tej branży i "niejedno już słyszeliście".

Zatem, słowem wstępu:

Posiadam monitor z wbudowaną kartą TV. Jest to Samsung Syncmaster 2333HD.

Do tegoż oto telewizora na stałe podpięty jest (przez HDMI) dekoder od mojego dostawcy telewizyjnego (UPC).

Monitor posiada z boku drugie a zarazem ostatnie wejście HDMI, które wykorzystuje do podłączenia z laptopem. Zatem wszystkie wyjścia HDMI są zajęte.

Monitor:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-51806-0-95800200-1381834648_thumb.jpg

Dekoder od UPC:

post-51806-0-40296700-1381834677_thumb.jpg

Laptop:

Podam model i złacza jak wróce do domu. Teraz nie wiem

"How it works?":

Całość działa na takiej zasadzie, że gdy chcę oglądać telewizję to w menu monitora (mam dołączony do niego pilot) ustawiam jako źródło sygnału HDMI1 czyli dekoder od UPC.

Natomiast gdy chcę go traktować jako zewnętrzny większy monitor to w tych samych ustawieniach jako źródło sygnału wybieram HDMI2 czyli laptop.

W momencie gdy chcę np. jednocześnie oglądać TV i pracować na laptopie to do monitora dopuszczam sygnał od UPC, a na laptopie pracuję z wykorzystaniem jego własnego ekranu.

Jeżeli jednocześnie miałyby odtwarzać głos TV i muzykę z laptopa, to muszę wyciągnąć HDMI z laptopa i wtedy dźwięk odtwarzany jest z wbudowanych głośniczków w laptopie.

Ale taka sytuacja praktycznie się nie zdarza.

Ciut przydługo, ale chciałem to dogłębnie opisać.

Czego oczekuję:

Chciałbym poprawić dźwięk w tym "zestawie". Na chwilę obecną wszystkie dźwięki odtwarzane są z wbudowanych w monitor głośników. Jakość, jak możecie się domyślić nie powala (ale nie jest aż tak tragicznie, jak mogłoby się wydawać).

Do czego wykorzystuję mój sprzęt:

- głównie do oglądania meczy piłkarskich i szeroko pojętych innych wydarzeń sportowych.

- czasem obejrzy się jakiś film.

- do oglądania telewizji (nie za dużo 2-3h max).

- do słuchania muzyki przez laptopa. Jakiej(?): głównie klasyki np. elvis, i inne stare kawałki, rock&rool, czasem rock. Wiadomo, że czasem wpadnie coś zupełnie innego.

- do słuchania muzyki przez radio internetowe (radio pin, złote przeboje, vox, rmf classic)

- do wszelakich innych zastosowań które możnabyłoby określić mianem: niesklasyfikowanych np. oglądanie filmów z YT, streaming meczów jak w telewizji nie ma (a dość często nie ma), do szeroko pojętego odsłuchu najróżniejszych rzeczy - gdy korzystam z laptopa itp.

Warunki i otoczenie:

Blok 10p. Mieszkam na 3p. Sprzęt stoi w średnim pokoju (przechodnim do kuchni). Jest to średnie mieszkanie-kawalerka z kuchnią i łazienką.

post-51806-0-27219400-1381834656_thumb.jpg

Czego mam świadomość :

Wiem, że nie kupię sprzętu który wszystko zagra idealnie. Ani za 2 tyś. zł ani za 200 tyś. zł.

Dlatego podałem główne zastosowania.

Jaki mam budżet:

2 000 zł (w ekstremalnym przypadku, jeżeli naprawdę warto to mogę go niewiele poszerzyć)

O co proszę:

O wybór sprzętu dostosowanego do moich potrzeb. Czyli najlepszy sprzęt w tej cenie "uszyty" pode mnie.

Poczucia, że wydana kasa, choć niewielka jak na tego rodzaju sprzęt - została wydana najlepiej jak mogła :-)

Po prostu co Wy byście na moim miejscu kupili. I tak będzie to dla mnie bardziej miarodajne aniżeli własne odczucia a tym bardziej wybory (nieudolne). Proszę pisać konkretnie: kupuj to...

Co bym chciał:

Fajnie by było, aby można było odtwarzać radio FM(+internetowe), odtwarzarzacza płyt nie musi być (mam napęd w laptopie). Mógłby się znaleźć port USB, żeby bezpośrednio odtwarzać muzykę np. z pendrive'a. A może nie warto bo to pic (w sensie: radio, usb) - jeśli tak, to mnie uświadomcie :-)

Do tego zestaw kolumn, mógłby być symetryczny :D

Ale na pierwszym miejscu jakość.

Na koniec:

Z góry dziękuję za okazałą pomoc, i przepraszam jeśli w dotychczasowej dyskusji kogoś wprowadziłem w błąd lub "lałem wodę", "bezsensownie drążyłem temat, z którego i tak nic nie wynikneło". Sorry, ale pozwoliło mi to ukierunkować się w konkretnym kierunku, i napisać moje powyższe "wypociny".

:-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie napisałeś ile m2 ma pokój :-)

To że blok jest 10-cio czy 35 piętrowy nie ma znaczenia; także na którym piętrze mieszkasz.

Skoro chodzi ci po głowie radio dokonaj zakupu amplitunera, odtwarzacz sieciowy do plików i do tego dwie kolumny.

I będzie pan zadowolony.

Pokój ma 25m2. :-)

Co uważacie o takim zestawie:

Ukryta Zawartość

ew.

Ukryta Zawartość

Chodziło mi o to, że mogę zrezygnować z tych portów USB, z radia - jeśli w tej cenie jest coś znacznie lepszego. Jeśli różnica (jakościowa) jest nieodczuwalna to jasne, że wolę z radiem i USB :-)

Nie napisałem jeszcze jednej ważnaj rzeczy. Mianowicie chciałbym aby wszystkie urządzenia działały jak dotychczas, a jedynie dźwięki były odtwarzane przez zestaw.

Może jakoś nie po polsku to napisałem, ale jak podłącze laptopa do amplitunera a później amplituner do monitora. To czy na monitorze będe miał obraz z laptopa (analogicznie z dekoderem od UPC).

Jakby na to nie patrzeć nie jest to połączenie bezpośrednie (laptop->monitor) więc mam obawy czy wraz z dźwiękiem pójdzie i obraz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skup się może na dwóch osobnych rzeczach : torze video i audio.

I na pewno będzie wszystko łatwiejsze. Tor video już masz, teraz czas na audio.

Połącz to analogowo, gdyż w dekoderze UPC nie masz więcej portów HDMI. Za tę sumę i tak nic nadzwyczajnego nie wytrzaśniesz, więc wzmacniacz lub amplituner stereo. Jedno wyjście z niego podłączysz do dekodera UPC a innym podłączysz laptopa poprzez przejściówkę o której już wspominałem.

I będzie pan zadowolony :-)

Może jakoś nie po polsku to napisałem, ale jak podłącze laptopa do amplitunera a później amplituner do monitora. To czy na monitorze będe miał obraz z laptopa (analogicznie z dekoderem od UPC).

Jakby na to nie patrzeć nie jest to połączenie bezpośrednie (laptop->monitor) więc mam obawy czy wraz z dźwiękiem pójdzie i obraz.

Będzie obraz z każdego źródła , po prostu przełącza się w amplitunerze KD , lub odpowiednim amplitunerze stereo który przesyła sygnały Video .

, a gdy wybierzesz " klasyczny " wzmacniacz stereo to połączenia HDMI dotychczasowe pozostają takie jakie masz .

OK, bardzo dziękuje za odpowiedź. Cieszę się :-)

Podaję wspomniany model laptopa: Fujitsu Lifebook AH531.

Zatem wszystko już wiem, nie męczę Was więcej pytaniami.

Jedyna a zarazem najważniejsza sprawa to wybór sprzętu.

Czekam na Wasze propozycje z uwzględnieniem powyższych postów :D

Pozdrawiam i bardzo, bardzo dziękuję za dotychczas udzieloną pomoc.

PS. Sklepy i "branże" również proszę o oferty - dziękuje!

Proponuję zacząć od przeszacowania budżetu: 400-600 zł na wzmacniacz i reszta na kolumny. Skoro to 25 m2 polecałbym stojące i z drugiej ręki.

Jaki wzmacniacz? Coś solidnego z XX wieku w granicach 70-100W : Rotel , Marantz, Denon, Yamaha.

jakie kolumny? O Jezu. Tyle tego jest.

I będzie pan zadowolony.

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Z takiej taniochy to najlepsze chyba Jamo z Pioneerem, nie wiem jak te 426, ale 606 czy 608 są całkiem niezłe, jak za pieniądze które kosztują. Pionek 528-ka. Oczywiście mówię o nowym sprzęcie. Używki za +/- 2300 kupisz z wyższej półki, ale nigdy nie będziesz wiedział jak to wcześniej ktoś używał - takie moje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.