Skocz do zawartości
IGNORED

Reanimacja wkładki

Zenek

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałem się nad pójściem dzisiaj na Stana Breckenbridge'a.

Ale doczytałem, że to nie koncert a jakby wykład-prezentacja o jazzie.

Jakoś nie miałem na to ochoty.

Przyślij syna do mnie.

Jak wszystko zgrabi, dam mu pięć dych.

sknera...:(

sknera...:(

Drogi Jacku, tu nie Francja.

Inne stawki mamy :)

Zaleczyć.

Co roku biorę zastrzyki odczulające.

Żona i córka chodziły na odczulanie do lekarki w Radomiu.

Patrzyłem na te zabiegi sceptycznie, trzymały w rękach kule, które emitowały drgania o określonej częstotliwości.

I o dziwo, to działa !

Córka, która po zjedzeniu jednej truskawki miała wysypkę, w tej chwili rąbie całą łubiankę bez konsekwencji.

Odczuliły wszystkie alergie pokarmowe.

Nie wiem jak jest z pyłkami itp.

Zastanawiałem się nad pójściem dzisiaj na Stana Breckenbridge'a.

Ale doczytałem, że to nie koncert a jakby wykład-prezentacja o jazzie.

Jakoś nie miałem na to ochoty.

Też myślałem żeby pójść,ale wczoraj w Łaźni prezenter mówił,że to będą pogadanki jakieś,więc ochota mi przeszła.

W piątek na Lay D Funk nie mogę iść,ale w sobotę na Artur Dutkiewicz Trio bym z chęcią poszedł,jak mi coś nie wypadnie bardzo ważnego

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Witam

Posiadam wkładkę (od kwietnia - maja) 2M Black. Od jakiegoś czasu "charczy mi lewy kanał" na jakiś czas pomaga wyjęcie i włożenie igły. Po 1-3 płytach znowu to samo?

Co może być przyczyną?

Walnięta wkładka?

Igła?

Gramofon Ad Fontes, wszelkie parametry prawidłowo ustawione zgodnie z szablonami, poziomicą i wagą.

pozdrawiam

Darek

Witam

Posiadam wkładkę (od kwietnia - maja) 2M Black. Od jakiegoś czasu "charczy mi lewy kanał" na jakiś czas pomaga wyjęcie i włożenie igły. Po 1-3 płytach znowu to samo?

Co może być przyczyną?

Walnięta wkładka?

Igła?

Gramofon Ad Fontes, wszelkie parametry prawidłowo ustawione zgodnie z szablonami, poziomicą i wagą.

pozdrawiam

Darek

Darek,

mam ten sam zestaw ,od mc przesiadlem sie z Bronze na 2M Black -to ostry szlif i wymagajacy (VTA,Azymut

i OFFSET obowiazkowo)

Ja ustawialem prawie tydzien ,zainspirowany pezetem i jego nowym nabytkiem Colibrii.

Jak masz plyte testowa to sprawdz na tej plycie .

i jest O.k bez antyscatingu

p.s testowlem tez z antyscatingiem

ale przez kilka miesięcy było ok!?! grało pięknie i gra nadal 1-3 płyty po czym wyjęcie i włożenie igły i znowu 1-3 płyty ok?

Też "wariowałem z ustawieniami wszystkiego co się da. niestety nie mam jeszcze płyty testowej :(

Ustawiam wg szablonów, rysika, papieru mm, wagi, dwóch poziomic i instrukcji AA, oraz na słuch. Przez kilka miechów było ok?

ale przez kilka miesięcy było ok!?! grało pięknie i gra nadal 1-3 płyty po czym wyjęcie i włożenie igły i znowu 1-3 płyty ok?

Też "wariowałem z ustawieniami wszystkiego co się da. niestety nie mam jeszcze płyty testowej :(

Ustawiam wg szablonów, rysika, papieru mm, wagi, dwóch poziomic i instrukcji AA, oraz na słuch. Przez kilka miechów było ok?

jezeli odrzucic jakies obce indukcje ,typu router ,GSM,petla masy itd to pozostaje tylko wkladka plus igla (cantilever) wkladke mozesz sprawdzic omomierzem ? nastepnie nalezy ja rozmagnesowac?

p.s sprawdz jeszcze igle -moze jest wygieta od tego wkladania (powinna byc prostopadla do LP)

ale przez kilka miesięcy było ok!?!

Przez kilka miechów było ok?

Gdzie kupowałeś tego 2M Black? Czyżby w Wamat?

Ustawiam wg szablonów, rysika, papieru mm, wagi, dwóch poziomic i instrukcji AA, oraz na słuch

I dobrze, to powinno wystarczyć. Choć musisz wiedzieć, że znaczna długość ramienia powoduje, że reżim dokładności ustawień wzrasta wielokrotnie w porównaniu do ramienia np. 9 cali. Taki sam błąd ustawienia tangency (czyli błąd kąta) czy overhangu (czyli błąd długości) w ramieniu 14 cali wywołuje znacząco większe zniekształcenia niż w ramieniu 9 cali.

Pozdro,

Yul

• Redaktorzy

Wiem, że to nie ten wątek, ale skoro dlatego tyle problemów z ramionami obrotowymi, to dlaczego świat nie poszedł w gramofony tangencjalne? Tam ani żaden overhang, żaden antyskating, tylko droga taka sama jak narzędzia skrawającego w maszynie do nacinania matryc płyt gramofonowych.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Bo nie łatwo jest w miarę tanich pieniądzach zrobić takie ramię. Chociaż tutaj wstawiliśmy coś takiego za relatywnie niewielkie pieniądze. Efekt dźwiękowy dużo lepszy niż oryginalne ramię na "gwoździu" i o wiele mniej problemów z ustawianiem wkładki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Gdzie kupowałeś tego 2M Black? Czyżby w Wamat?

I dobrze, to powinno wystarczyć. Choć musisz wiedzieć, że znaczna długość ramienia powoduje, że reżim dokładności ustawień wzrasta wielokrotnie w porównaniu do ramienia np. 9 cali. Taki sam błąd ustawienia tangency (czyli błąd kąta) czy overhangu (czyli błąd długości) w ramieniu 14 cali wywołuje znacząco większe zniekształcenia niż w ramieniu 9 cali.

Pozdro,

Yul

Yul,

cos nie tak z tym Wanat,em?

kupilem igle do shura w zeszlym roku i sadze ,ze jest O.k

• Redaktorzy

Bo nie łatwo jest w miarę tanich pieniądzach zrobić takie ramię. Chociaż tutaj wstawiliśmy coś takiego za relatywnie niewielkie pieniądze. Efekt dźwiękowy dużo lepszy niż oryginalne ramię na "gwoździu" i o wiele mniej problemów z ustawianiem wkładki.

Mnie chodziło o ciut inną konstrukcję - z innym prowadzeniem wkładki. Tutaj przykładowa za 7000zł, ale widziałem kiedyś za 4500zł. Ja np. wolałem kupić P-J 6 Perspex, niż te "karnisze".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dlaczego świat nie poszedł w gramofony tangencjalne? Tam ani żaden overhang, żaden antyskating,

No nie, do ustawienia "overhang'u" to trzeba się porządnie przyłożyć, tak samo jak w ramieniu radialnym. Napisałem "overhang" w cudzysłowiu, bo tam temu terminowi odpowiada ustawienie tipa igły tak aby poruszał się dokładnie po promieniu płyty, a nie po prostej równoległej do promienia. "Overhang" w ramieniu tangencjalnym musi wynosić zatem dokładnie 0, nie może wynosić np. +0,5 mm czy -0,5 mm. Zupełnie tak samo jest z tangency - wkładka musi być prowadzona ściśle po promieniu, cantilever musi być stale i dokładnie styczny do rowków, nie może poruszać się skosem do promienia płyty, ani skosem do rowków. Klasycznego antyskatingu wprawdzie nie ma, ale za to są inne problemy. Pojawia się siła pozioma, która odpowiada za przesuwanie wkładki z karetką od początku płyty w kierunku jej środka. W dobrych ramionach tę siłę się kompensuje, co przypomina trochę gimnastykę z ustawianiem antyskatingu. Dobre ramię tangencjalne to ramię "grawitacyjne" - karetka jest tak lekko prowadzona po pręcie ramienia, że nie potrzeba silnika. Silnik w ramieniu tangencjalnym to nic innego jak szarpanie za wkładkę z częstotliwością kilku razy na sekundę. To trudne jest.

Nagromadzenie problemów technicznych w ramionach tangencjalnych jest większe niż w ramionach radialnych, a ich eleganckie pokonanie - znacznie droższe.

Pozdro,

Yul .

To może zareklamuj te wkladke u Dostawcy jak przepracowala tylko 6_mcy i nic w systemie nie pomaga?

Ciekawe jak podejdzie do tego sprzedawca.

• Redaktorzy

Yul, przez chwile pomyslalem ze tam jest lozysko liniowe z systemem kulek tocznych, ze opory ruchu sa wrecz niewyczuwalne.

Kurcze, wazelina bedzie :-) Jak Yul napisze, to az milo poczytac. Konkretnie i bez bicia piany. Dobrze, ze mamy zakladke Analog. "Jeszcze Polska nie zginela..."

Pojawia się siła pozioma, która odpowiada za przesuwanie wkładki z karetką od początku płyty w kierunku jej środka. W dobrych ramionach tę siłę się kompensuje, co przypomina trochę gimnastykę z ustawianiem antyskatingu. Dobre ramię tangencjalne to ramię "grawitacyjne" - karetka jest tak lekko prowadzona po pręcie ramienia, że nie potrzeba silnika. Silnik w ramieniu tangencjalnym to nic innego jak szarpanie za wkładkę z częstotliwością kilku razy na sekundę. To trudne jest.

W ramieniu które zamieściłem w poście 77 karetka porusza się na poduszce powietrznej. Wiąże się z tym pewna niedogodność ponieważ pompkę musieliśmy umieścić w innym pomieszczeniu. Jednak i tak to zrekompensowane dobrym dźwiękiem. No i jeszcze jedna sprawa gramofon musi być idealnie wypoziomowany i nie ma zmiłuj.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.