Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Kef C7

Kudlacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

poszukuję dobrego wzmacniacza do moich kefów. Na chwile obecną grają na Rotel 820A, ale niestety nie jest to, to czego oczekuję.

Zależało by mi na głębszym dole.

Zestaw podłączony do starego cd marantza 43, oraz do kompa. W przypadku komputera głównie do filmów, sporadycznie muzyka. W przyszłości planowany DAC.

Muzykę jakiej słucham: od elektroniki do spokojnego rocku.

Pomieszczenie odsłuchowe około 15m/2 konkretnie zagracone.

Budżet około 1kpln, używki jak najbardziej:)

https://www.audiostereo.pl/topic/106372-wzmacniacz-do-kef-c7/

Jeśli nowy wzmacniacz, to przesłuchaj koniecznie NAD C316BEE, moim zdaniem jest to konfiguracja która w pełni powinna Cię usatysfakcjonować.

Zapraszam jednak na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cześć. Kefy C7 miałem przez 3 lata. Grały z NADem 326 bee na 18m2.

Pomimo że to dość spore podlogówki z dwoma głośnikami średnioniskotonowymi to na basie nie grzeszą. Nigdy nie odczuwałem że jest go za dużo nawet jak stały blisko tylnej ściany. Kefy tak grają-dużo środka reszta pasma towarzyszy. Słuchałem również iq3 i manierę dźwięku miały taką samą.

Co do wzmacniacza-kolumny są łatwe do napędzenia i myślę że 40w na kanał bez problemu je wysteruje.

Poszukaj wzmacniacza szybkiego i dynamicznego bo tego trochę tym kolumnom brakuje.

Może używany NAD 320 lub 355bee, Rotel ra-01 lub 02.

Może Pioneer A-06 ale tu będzie mało basu.

Ja w każdym bądź razie sprzedałem te kolumny gdyż wkurzało mnie że przy wyższych poziomach glośności stawały się nerwowe, nieprzyjemne w odbiorze i zlewała się scena.

Powodzenia

PS. NADa 315 lub 316 nie kupuj-to słaby piecyk pod względem sonicznym, mocowym w sumie też...

Jak NAD to od 320 w górę.

Dzięki za odpowiedzi. Dzięki waszym podpowiedziom skupie się na marce NAD.

Na chwilę obecną jest jeden C352 na wiadomym portalu aukcyjnym, nieznacznie przekracza budżet.

Będzie to właściwy wybór?

Co do Rotela, posiadany prze zemnie obecnie niski model nie do końca mnie satysfakcjonuje pod względem brzmienia. Modele Ra-01/02 są podobne pod tym względem?

Połączenie C7 z NADem jest bezpieczne i z tego co widać, sprawdzone. Ale można spróbować też połączenia tych kolumn z jakimś starszym Onkyo lub Sony ES. Obydwie marki z drugiej ręki są do dostania w założonym budżecie. Mam na myśli wzmacniacze, które nie grają ostro. Być może dobrym tropem byłby nowy wzmacniacz Pioneera A30, Jednak żadna porada nie zastąpi odsłuchu.

• 2 miesiące później...

Myślę,że już wystarczająco się osłuchałem z wzmacniaczem i mogę napisać kilka słów o moich wrażeniach.

Po pierwsze w międzyczasie zakupiłem okazyjnie Marantza cd63 KI mkII, więc zmieniło się również źródło.

Jestem zadowolony w 90% z NAd-a, Agnes Obel nigdy wcześniej nie brzmiała tak dobrze:).

Aż chce się słuchać wszystkich moich nagrań od początku, odkrywać co też ciekawego wcześniej mi umykało.

Minusem jest to że niestety Kefy średnio nadają się do ciężkiego rocka, na szczęście nie słucham Behemota zbyt często.

Mogę z czystym sumieniem polecić ten zestaw do spokojnej muzyki, oraz muzyki elektronicznej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.