Skocz do zawartości
IGNORED

Co zamiast Audiowavów 141

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Audio Academy - dziękuję za odzew (tego pana możemy sobie darować ;-)). Uzbrojony w cierpliwość czekam. A nad potęgę basu przedkładam jego jakość.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

do Krzych: Mi też nie chodziło o poruszanie kwestii rozłamu. Informuję tylko jaki jest stan faktyczny, co aktualnie reprezentuje sobą "kadra" tego sklepu. Ty prowadziłeś korespondencję mailem, ja zaś miałem "zaszczyt" kupić niesprawne urządzenie, to co usłyszałem "live" na jego temat wprawiło mnie w zdumienie. Był to pseudofachowy bełkot do złudzenia przypominający ten w temacie dotyczącym Micromegi. Jeżeli ktoś typowe objawy zużycia chce naprawiać kondycjonerem może nie mieć pojęcia o czym mówi, lub celowo robić klienta w balona. Osobną sprawą był zwrot tego bubla, to historia rodem z dowcipów o kwadratowych zającach.

--->Fr@ntz

Możemy zaprojektować dla Pana Talismana 2.2 na SS 9300 zamiast DX, wyjątkowo w cenie 3250zł i to z paru różnych względów.

Jeśli oferta Pana zainteresuje, to zapraszam.

--->OpusAudio

Jeżeli podajecie się za niezależnego producenta, to proszę również tak postępować, czyli usunąć ubliżające MA zdania na swojej stronie www, dokonać sprostowań w opisie "O nas", jak i nie korzystać więcej bezprawnie ze zdjęć konstrukcujnych projektów MA i opracowanych przez firmę zestawów.

Pozdrawiam

• Redaktorzy

Minima Audio - dziękuję bardzo za inicjatywę. Jak tylko będę w Bydgoszczy (do której wybrać się nie mogę, ale co suę odwlecze...) to przedtem dam znać w celu odsłuchania wersji standardowej i możliwych zmian przetworników.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

--->Leszek,

jak najbardziej ma Pan rację. Tak szanowane przez nas z obu stron forum nie powinno być świadkiem niczego innego niż tylko tematów związanych z audio. Tak, więc nasze sprawy zostały rozwiązane w zaciszach swoich apartamentów i mam nadzieję, iż więcej się nie pojawią.

Pozdrawiam

Adam Ostrowski

Witam

Miło mi potwierdzic słowa p. Adama Ostrowskiego - jakoś sie w końcu dogadaliśmy . Rozmowy odbyły sie w "miłej i serdecznej atmosferze" co prawda obyło sie bez deklaracji o wzajemnej przyjazni i braterstwie . Ale lepsze to niż nic....

Przepraszam wszystkich Forumowiczów że musieli być świadkami "przepychanek" , które nie powinny wyjść poza obydwie zainteresowane strony. Mam nadzieję że taka sytuacja miała miejsce ostatni raz.

Z poważaniem

Waldek Klawikowski

• Redaktorzy

Hi

No teraz jeszcze brakuje jedynie obecności produktów obu stron w DC (Default City - Wa-wa).

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Witam

---> Fr@ntz

Nasz Monitor I ( Vifa PL18 +SS9500) czeka na zainteresowanzch w Warszawie. Po uzgodnieniach z nami zostanie dostarczony do odsluchu pod wskazany adres chocby dzis.....

Pozdrawiam

Waldek Klawikowski

-Opus Audio-

Minima Audio proponuję przejść na Ty ;o)W końcu nie ma co stwarzać dodatkowych barier.Na forum przecież panuje pełnia demokracji i luzu ;O)Niektórzy dzięki temu mogą pisać to co chcą lecząc swoje rózniste problemy :O)

Pazdrawiam i życzę obu firmom jak najlepiej(a czas jest bardzo trudny)

• Redaktorzy

WaldemarK - jak tylko moje Audiowavy znajdą nabywcę (jedyny i nienegocjowalny warunek Małżowinki) będę gotów przejść do konkretów i dam znać.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Audio Academy - czy istniałaby możliwość zamówienia Hyperionów lub Mimasów z maskownicami wykonanymi z metalowej siatki, bądź z jakąś gęszą siatka "pod dzianinką"? Pytanie może jest niedorzeczne, ale widząc co ostatnio wyprawia Klon wolałbym sie jakoś zabezpieczyć "w razieco" ;-))

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Hi

W dniu dzisiejszym 141-ki znalazły nowy dom. Krótko mówiąc trafiły do buble_corp'a (mam nadzieję, że szczęśliwie przebił się przez mroki stolicy pokonując wezbrane wody Wisły), gdzie napędzać je będzie Creek 4330. Podczas dzisiejszego odsłuchu (u mnie) porównanie Creeka z Sound Projectem 3SE pozwoliło sformułować mi następujące spostrzeżenia.

- Creek ostrzej rysował kontury instrumentów i postaci za to SP pomimo "grubszej kreski" dawał więcej wypełnienia, materii

- Sound Project grał spokojniej, bez jakichkolwiek oznak nerwowości, która choć niezauważalna na "pierwszy rzut ucha" gdzieś się w Creeku czaiła.

- SP miał potężniejszy bas ( u buble_corp'a Creek w zupełności wystarczy ze względu na prawie dwukrotnie mniejszy pokój).

-----------------------------------------------------------------------------

Z niecierpliwością czekam na pojawienie się poprawionych MIMASów w AudioForte.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Mam nadzieje ze znajdziesz godnego nastepce dla Audiowave'ow. U mnie, Twoje byle monitorki sprawuja sie bardzo dobrze, z wyjatkiem basu, ktory dudni troche. Wynikac musi to po czesci z malego pomieszczenia, ustawienia kolumn, a takze pustej sciany w ktorej strone skierowane sa kolumny. Przepraszm za OT.

Niestety nie znam Sound Projecta i nie wiem co z nim gra dobrze a co nie. Na allegro są JM Laby PS 5.1 - to zupełnie inny charakter niż 141, ale swoją klasę mają, nie będę tu o nich pisał bo z pewnością wiesz o co chodzi. W Combicie stoją Dynaudio 42 nowe z papiurami za 2,2kzł - dobra cena... pewnie za długo nie postoją. Muzykalnością nie ustępują 141, a całościowo o klasę lepiej - wysokie to i dwie może. Jeżeli ten monitorek Opusa jest do wyjącia za 3kzł to też ciekawa propozycja, podobnie jak zaproponowany przez Minimę Talisman 3,2 z SS - ostantnio słuchałem ich w Delcie Studio z KT 88 i poza vifkową dxową górą robiły bardzo korzystne wrażenie. Zacząłem się na poważnie przekonywać do Audaxów:). I ostatnia propozycja - posłuchałem sobie dziś w Combicie zestawu CD Krell + amp Manley Stingray + HGP Nightingale - chłopaki wiedzą jak ustawiać sprzęt do tego dobrze przygotowane pomieszczenie robi swoje, w każdym razie bardzo dobrze to zagrało - może sporadycznie brakowało najniższego basu, ale muszę przyznać, że zestaw grał kapitalnie. Klasę dźwięku wytyczało tutaj w dużej mierze źródło - co poznać można było po trójwymiarowości i pieczołowitemu oddaniu barw instrumentów. Z resztą małe kolumny wypadają tam na ogół bardzo dobrze (System Audio, Dynaudio Contour 1.1 i inne). Sprzedający jednak stwierdził, że genialnie zagrały z tą lampką Dali 450, co mnie nie dziwi... ale to juz inna historia:).

• Redaktorzy

Zegarmistrz - tr PS-ki wziąłbym bez zastanowienia, ale mam zielone światło od Małżowinki jedynie na podłogowce. Z JMLaba dzisiaj żonka wypatrzyła Cobalta 816 (była zachwycona metalowymi maskownicami), ale cena się jej nie spodobała:-(( W moim zasięgu są co najwyżej CHORUSy 714/715, ale mam bardzo poważne zastrzeżenia do ich kontroli basu, a raczej do jego małego zróżnicowania. Jest po prostu cholernie monotonny. Idealnie wychodzi to na takich płytkach jak KODO - The best of Tataku II. Również na blusie wygląda to nieciekawie. Tak więc jeśki chodzi o niskie to 714 i 715 w moim mniemaniu mniej mi się podobają od AA Hyperionów. Z Basem muszę uważać, bo mój SP 3SE nie ma w tych rejonach kompleksów i stara się wycisnąć z głośników "ile fabryka dała".

Z potencjalnych kandydatów skreśliłem już Paradigmy, których brzmienie zawsze odbierałem jako efektowne, ale niestety na dłuższą metę męczące.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

zastanawiam się jeszcze nad TRIANGLE'ami - ZEPHYR XS z Allegro, ale martwi mnie ich dystrybutor (AK) i związane z tymewentualne problemy serwisowe (kumpel na wymianę potencjometru w prosiaku czeka półtora miesiąca)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

kilka uwag wrzucę po weekendzie.Dzisiaj wyjąłem je tylko z kartonów i nawet nie podpinałem pod wzmaka bo nie miałem kiedy. Od jutra zacznę je "wygrzewać".

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Zegarmistrz - w Audio Forte finalny odsłuch przeprowadziłem na zestawie Sonneteer'a Brontë spiętym XLO PRO 150 i głośnikowymi PRO 600. Powiem jedno: dźwięk modzio: szybko, ale z dobrym wypełnieniem konturów. Jedynie dioda wskazujca aktywne źródło we wzmaku dawała niemiłosiernie po oczach.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

OK. Weekend minął, więc czas coś sklecić o nowym nabytku.

Na wstępie chciałbym serdecznie podziękować załodze Audio Forte za pełny profesjonalizm i cierpliwość (do Hyperionów robiłem 3 podejścia a tylko na ostatni odsłuch byłem umówiony). Nikt niczego mi nie narzucał i miałem możliwość spokojnie zapoznać się z praktycznie wszytkimi podłogówkami doo 3kzł jakie w danej chwili gościły na Rejtana. Po prostu pełna kultura i w moim prywatnym rankingu salon no 1 w stolicy.

Wpinając je u siebie miałem świadomość przepaści jaka dzieli moje klocki od słuchanej wcześniej z nimi Jolidy, czy tym bardziej Sonneteera. Jednak Hyperiony również z Sound Projectem 3SE potrafiły pokazać klasę (choć niedosyt tego czego jeszcze nie słychać pozostaje). Na początku próbowałem odsunąć je od tylnej ściany o ok. metr ale gwałtownei stanowcze protesty Małżowinki zakończyły się ok.40cm. Całe szczęście ani scena, ani stereofonia zbytnio na tym nie ucierpiały, więc uznałem, że nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.

Na pierwszy ogień poszedł Gary Moore "Blues & Ballads" i było ok. Niby scena szersza niż w 141-kach, niby więcej powietrza, ale jakoś tak na pół gwizdka. Wymiana płyty na Loreenę McKennitt "The Book Of Secrets" było "opadnięciem zasłony". Nagle dźwięk oderwał się od kolumn i wypełnił cały pokój. Prawie zapachniało wrzosem i nalany do szklaneczki pośledniej jakości Teachers zaczął powoli przypominać Chivas Royal. Teraz uż wiedziałem z czego wynikała różnica w cenie między posiadaną a poprzednią wersją Hyperionów, której również w Audio Forte słuchałem. Wreszcie można było przestać analizować poszczególne składowe dźwięku a zacząc delektować się muzyką.

Będąc z natury przekorny poczęstowałem Hyperiony kolejną dawką cięższego brzmienia (na razie bez szaleństw): Bruce Dickinson "Best Of Bruce Dickinson" i z dwupłytowego albumu wytrzyma łęm tylko cz.1. Po prostu wszystko zabrzmiało płasko, bez wyrazu i jazgotliwie, czar Loreeny prysł jak bańka mydlana (już Garry wypadł lepiej).

W ramach odbudowy nastroju w dyskofonie wylądował trzeci krążek (Stars)z magicznego pudełka " A Box Of Dreams". To był odlot. Może i jestem sentymentalny, ale nostalgiczny klimat nagrań udzielił mi się natychmiast. Dźwięk mnie po prostu otulił, ściany pokoju po prostu nie istniały. Jedyne co było czuć to przestrzeń nas otaczającą i szum deszczu (fragment nagrania a nie anomalie pogodowe za oknem).

Przy muzyce poważnej (no tak nie do końca) czyli Orff i "Carmina Burana" podstawa basowa była "ładnie" zaznaczona dzięki czemu intro zabrzmiało z odpowiednim "wykopem" i potęgą. Głosy poszczególnych partii nie zlewały się do samej lokalizacji wokalistów również nie miałem zastrzeżeń.

Na razie spostrzeżenia do jakich doszedłem:

- przy dobrych nagraniach nie mają problemów ze znikaniem

- bas jest tam gdzie być powinien w odpowiednich ilościach i przednim gatunku

- kolumny o dziwo są dość łatwe w ustawieniu

- są co najważniejsze niezwykle muzykalne ale zarazem niezwykle detaliczne

- niestety kolejne płyty zaczną pokrywać się kurzem ze względu na nędzną realizację ;-(( (ale to nie jest bynajmniej wina kolumn)

i to by było na razie tyle.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 4 tygodnie później...
  • Redaktorzy

Hi

Jeśli ktoś słyszał 141-ki i reprodukowane dźwięki wpasowały się w Jego gusta to mam ciekawe info. U producenta stoi wersja 141SE - front i tył pokryte są skórą, a boki wykonane z klepki gat.MERBAU (Intsja bijuga o 30% twardszy od dębu i stabilny, jeżeli chodzi o zmiany wilgotności. - drewno wygląda ja na poniższym linku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) ; wysoke "obsługuje" Morel a niskie 14" aluminiowy Seas. Cena jest oczywiście skalkulowana rozsądnie, ale i tak wszystko zależy od umiejętności negocjacyjnych nabywcy ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.