Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwszy zestaw stereo

jmazurpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przed odsłuchami chciałem uzyskać trochę informacji teoretycznych w związku z czym zwracam się z pytaniem: planuję zakup swojego pierwszego zestawu stereo. Niestety mam bardzo ograniczony budżet ponieważ póki co chcę wydać ok. +- 3000 zł. Niestety żadne "poczekaj i odłóż więcej" nie wchodzi póki co w grę. Sprzęt chcę kupić nowy, planuję rozbudowę w miarę upływu czasu. Pokój w jakim będę słuchał muzyki ma ok. 17m2. Niestety nie mam miejsca na kolumny podłogowe - w związku z czym nastawiam się na dociążenie szafki rtv i ustawienie głośników półkowych na niej. Spektrum muzyki jakiej słucham jest dość szerokie jednak kręci się w okolicach klasycznego rocka, bluesa, lounge. Generalnie nie jestem fanem mocarnego basu a wolę jasną i klarowną górę.

Czego warto posłuchać w założonym budżecie? Może przy podanych ograniczeniach lepiej pójść w stronę miniwież? Czy jest duża różnica brzmieniowa pomiędzy PMA-520 a PMA-720?

Moja lista poniżej:

Denon PMA-520AE + DCD-520AE + Heco Metas 301 XT (Metasów XT tyle że podłogowych słuchałem kiedyś z PMA-710 i bardzo mi się podobały)

Denon PMA-520AE + DCD-520AE + Monitor Audio BX2

Denon PMA-720AE + póki co dzwięk z DVD + Heco Metas 301 XT

Denon PMA-720AE + póki co dzwięk z DVD + Monitor Audio BX2

Marantz PM 6004 + póki co dzwięk z DVD + Heco Metas 301 XT

Marantz PM 6004 + póki co dzwięk z DVD + Monitor Audio BX2

https://www.audiostereo.pl/topic/106485-pierwszy-zestaw-stereo/

Czy powody dla których sprzęt musi być nowy są nie do odrzucenia?

To bardzo ważne. Używany zestaw za 3 tys to już może fajnie zagrać....

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Jeżeli sprzęt musi być koniecznie nowy to udaj się do jakiegoś salonu audio, przesluchaj kilka zestawów na swojej ulubionej muzyce i wybierz coś ci się najbardziej podoba.

Największą cześć budżetu wydaj na kolumny bo to one w połączeniu z akustyką pomieszczenia mają największy wpływ na jakość dźwięku.

Moja propozycja:

Yamaha R-S500 + CD-S300 + STX MX-140

Yamaha A-S500 + CD-S300 + Acoustic Energy Aegis Neo 1

Niestety nie mam miejsca na kolumny podłogowe - w związku z czym nastawiam się na dociążenie szafki rtv i ustawienie głośników półkowych na niej.

Żadne z wymienianych tutaj głośników nie są głośnikami "półkowymi". Są to głośniki podstawkowe, które jak sama nazwa wskazuje przeznaczone są do ustawienia na specjalnie do tego celu przeznaczonych podstawkach, czyli tzw. standach. Podstawki umożliwiają ustawienie kolumn w odpowiedniej odległości od siebie oraz ścian, a także na właściwej wysokości względem słuchacza. Jeśli te 3 warunki nie zostaną spełnione to o dobrym dźwięku nie ma mowy, więc jak zamierzasz postawić kolumny na szafce rtv, to w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia jaki sprzet kupisz, bo przy takim ustawieniu wszystko i tak zagra jak mini-wieża z tesco.

" Jeśli te 3 warunki nie zostaną spełnione to o dobrym dźwięku nie ma mowy, więc jak zamierzasz postawić kolumny na szafce rtv, to w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia jaki sprzet kupisz, bo przy takim ustawieniu wszystko i tak zagra jak mini-wieża z tesco."

Bez przesady gonarek. To może w drugą stronę-jak postawię głośniki z wieży z tesco na stendach to zagra jak zestaw hi-end?!

Jeżeli będą zachowane odpowiednie odległości od ścian bocznych, chociaż ze 30 cm od tylnej i kolumny nie będą stały strasznie nisko dźwięk będzie wmiarę poprawny.

" Jeśli te 3 warunki nie zostaną spełnione to o dobrym dźwięku nie ma mowy, więc jak zamierzasz postawić kolumny na szafce rtv, to w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia jaki sprzet kupisz, bo przy takim ustawieniu wszystko i tak zagra jak mini-wieża z tesco."

Bez przesady gonarek. To może w drugą stronę-jak postawię głośniki z wieży z tesco na stendach to zagra jak zestaw hi-end?!

Jeżeli będą zachowane odpowiednie odległości od ścian bocznych, chociaż ze 30 cm od tylnej i kolumny nie będą stały strasznie nisko dźwięk będzie wmiarę poprawny.

Prawidłowo ustawione głośniki z tesco na standach zagrają jak... głosniki z tesco, aczkolwiek są spore szanse, że ten dzwięk będzie lepszy od zestawu audio za 3000 zł wciśniętego pod scianą miedzy komodę a telewizor i z głosnikami na wysokości 60cm od podłogi....

Akustyka jest bardzo, bardzo ważna. Dla monitorów jak wskazuje gonarek bardzo istotne jest wysokość względem ucha. Ale także podłoże na jakim stoją. Na szafkach, stolikach zazwyczaj jest efekt wzbudzenia basu, który niweczy efekt ogólny.

Oczywiście zgadzam się że nie mogą stać między książkami itp. Sam posiadam monitory które są bardzo czułe na ustawienie.

Ale tak jak pisałem jeżeli będą zachowane prawidłowe odległości od ścian i kolumny nie będą stały pod sufitem tylko powiedzmy na 40 cm szafce rtv to na pewno zagra to lepiej niż wieża z tesco na stendach.

A druga sprawa ja również uważam że za to cenę szukałbym w używkach.

Pozdro

OK. Dzięki za uwagi dotyczące ustawienia głośników. Na pewno będzie to pierwsza rzecz jaką przemyślę. Myślałem o położeniu pod głośniki jakichś kawałków granitu tak by nie przenosiły drgań.

Odnośnie używek - po waszych postach zaczynam się nad nimi zastanawiać. Co proponowalibyście jeżeli chodzi o używki - podejrzewam że tutaj ciężej będzie z odsłuchami.

Poczytaj o Magnat Quantum 653. Biją na głowę na pewno Monitor Audio BX2.

Jedna wada, mają bas redkex tyłu wiec możesz mieć problem z ustawieniem na szafce. Kolumny podstawkowe na standy.

Daruj sobie odsłuchy. Kup uniwersalny zestaw kolumny plus wzmacniacz, który ci koledzy zaproponują. 2/3 kwoty przeznacz na kolumny.

Jeszcze, zależy czy i jakie masz źródło do tego zestawu. Jeśli nie masz jeszcze źródła to może warto brać pod uwagę wzmacniacze z dac-iem (biorącpod uwagę budżet)

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Podsumowując dotychczasową dyskusję - wiem że mogę mieć problem w związku z ustawieniem kolumn i że powinienem rozglądać się również za używanym sprzętem.

Pozostają dalej pytania:

Denon PMA-520AE vs. Denon PMA-720AE vs. Marantz PM6004 - jaka różnica, czy warto dopłacać przy przyjętych założeniach o których pisałem w pierwszym poście?

Jaki używany zestaw?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.