Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic bdt-500 czy to dobry blu-ray za około 1,3 tyś?

liban

Rekomendowane odpowiedzi

W żadnym praktycznie tanim BD nie ma pokazywania ścieżki na CD

Akurat na CD to pokazuje ścieżki i czasy natomiast nie pokazuje na jednej płycie KULT MTV Unplugged teraz to wiem mam kolejne dwa koncerty na blu-rayu i tu jest OK pokazuje nr C (chapter) i czasy.

Dalej tylko kreska w przypadku wskazania T (track) a na płytach dvd wyświetla komplet T, C i czasy.

Po tych paru dniach grania mogę powiedzieć, że dźwięk nie jest zły ale jednak stary DVD Philipsa 963SA gra lepiej w kwestii CD i DVD.

No ale opcja HD Audio z blu-ray po HDMI daje radę nawet te symulacje mi się podobają - Re-master 1 dla rocka 2 dla Jazzu no i 3 dla klasyki.

W słuchawkach na stereo czuć różnice dosyć wyraźnie.Nastawy lampowe tez mają swoje dobre strony zapewne do niektórych płyt lepiej się sprawdzą niż Re-master albo off.

Wykorzystałem stary amplituner (ma zepsuty prcesor dźwięku dookólnego czyli ni gra niczego z wejść cyfrowych) ) jako wzmacniacz słuchawkowy podłączając go kablami RCA na wypadek kiedy żona będzie oglądać tv to sobie puszcze na słuchaweczki np. jaiegoś flaca z dysku usb bo ten stary player super audio nie ma usb.

Oczywiście obraz z Panasa niszczy ten z dvd - już nie mówię o rozdzielczości bo przy dobrej płycie dvd można się pomylić (amplituner robi upscalling do 1080p) natomiast nawet z tego samego dvd oglądanego tu i tu w przypadku Panasa widać taką przestrzeń coś jak efekt 3d na 2d po prostu dużo lepsza plastyka.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Nie ma teraz sensu kupować droższych odtwarzaczy blu-ray bo prawdopodobnie już w przyszłym roku czeka nas kolejny update standardu, czyli format blu-ray 4K, a co za tym idzie nowe odtwarzacze. Analogiczna sytuacja jak z 3D.

Nie ma teraz sensu kupować droższych odtwarzaczy blu-ray bo prawdopodobnie już w przyszłym roku czeka nas kolejny update standardu, czyli format blu-ray 4K, a co za tym idzie nowe odtwarzacze. Analogiczna sytuacja jak z 3D.

Tak dokładnie miałem ten dylemat nawet się zastanawiałem nad kosztującym około 2 tysiące BDT-700 (ma 4K) ale doszedłem do wniosku, że nie ma płyt w tej jakości więc para w gwizdek.

Telewizja jeszcze FHD się nie dorobiła i szybko nie dorobi.

Nawet obecne wydania płytowe na BRD to często zaledwie 1080i.

Dojdzie kwestia ekranu inne przyłącza itd to zapewne trzeba będzie zmienić tez amplituner.

Jak się zmieni amplituner to ten zrobi upscaling do 4K albo tv to zrobi.

Porównując też jakość blu-ray to DVD po skalowaniu do 1080p też jakoś wielkiego szału nie ma jedynie dźwięk dookólny HD coś wnosi względem dvd bo pcm stereo jest takie samo.

Uznałem że FHD jest dla mnie OK nie potrzebuję nic więcej.

4K? tak do oglądania zdjęć super ale do tego to sobie kupię monitor i będę oglądał z komputera.

Podobnie rozwiążę kwestię filmów 4K z aparatu fotograficznego choć prawdę mówiąc przy filmach ten ogrom danych do zarejestrowania jest męczący więc najprawdopodobniej FHD będzie często wykorzystywane.

Odtwarzacz ma mi służyć dla relaksu obraz plus dźwięk - 4K niczego tu by nie wniosło a koszty rosną.

BDT-500 nie jest ani drogi ani tani po prostu kompromis ale chyba minimum dla tych, którzy chcą mieć dobry dźwięk.

Ja chcę ogłądać głównie koncerty więc jako taki dźwięk jest dla mnie cechą must have.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

BDT-700 nie ma 4K, a jedynie dokonuje upscalingu materiału Full HD do 4K. Obecnie nie ma jeszcze nośnika 4K ani odtwarzaczy 4K. Pojawią się prawdopodobnie w przyszłym roku więc warto do tego czasu wstrzymać się z zakupem odtwarzacza, nawet jeśli ktoś ma telewizor FHD i nie zamierza go wymieniać. Standard 4K przewiduje też wyższą ilość klatek na sekundę, wyższy bitrate czy porzeszony gamut barw a do tego nie potrzeba telewizora 4K. Poza tym po prostu kiedy już pojawią się na rynku nowe płyty to zawsze lepiej będzie móc je odtworzyć niż pozbawiać się takiej możliwości.

A jak już wejdą nowe odtwarzacze to najprawdopodobniej zwyczajnie zastąpią obecne. Na podobnej zasadzie nie ma już chyba na rynku odtwarzaczy BD, które nie potrafią odczytać płyt 3D, a jeśli nawet to są to wyjątki.

BDT-700 nie ma 4K, a jedynie dokonuje upscalingu materiału Full HD do 4K.

BDT-700 chyba ma hardwarowe 4K ale póki co nie można go wykorzystać bo soft musi zostać zaktualizowany no i nie ma też płyt w 4K. Upscaling też oczywiście ma.

Oczywiście, ze idzie nowe i lepiej poczekać no ale tak myśląc to nigdy niczego nie kupimy.

Nowe oznacza też droższe - na pewno jest nam potrzebne? Jak daleko można gonić króliczka? Po co?

FHD będzie teraz atrakcyjne cenowo nie każdy ma topowe wymogi co do sprzętu nawet jeśli ma ma spore ograniczenie budżetowe.

Myślę, że minie kilka lat zanim na rynku pojawią się wydania w 4K po przystępnych cenach.

Do tego czasu trzeba zadowolić się tym co się ma i tyle.

Jak dla mnie obraz blu-ray na plaźmie jest OK nie potrzebuję lepszego. Nie ma plazm 4K i już raczej nie będzie skoro wszyscy kończą z tą technologią a ja nie trawię obrazu na lcd nawet najlepszym.

Temat BMP-BDT500 w zasadzie można już zamknąć. Jest jest nie dostępny w sprzedaży. Zastąpił go DMP-BDT700.

To chyba jest temat zamknięty dla sprzedawców/marketingowców bo dla ludzi dopiero teraz ten odtwarzacz staje się interesujący z uwagi na stosunek parametrów do ceny.

Niedawno kosztował prawie 2 tys dziś ok. 1100 PLN.

W sprzedaży owszem jest dostępny kupiłem go w zeszłym tygodniu!

A BDT700 co mamy? jedna oferta na allegro w sklepach zero egzemplarzy produkt nie pewny bo niesprawdzony więc do zastąpienia jeszcze daleko.

Natomiast z nowego modelu jest jeden pozytyw dla konsumentów - taki, że "Cinquecento" powinno jeszcze potanieć

Podobnie jest z plazmami mają teraz zawrotnie korzystne ceny np. widziałem w sklepie LG 50" FHD za 1700 PLN.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Co to znaczy "hardwarowe 4K"? Obecne odtwarzacze BD nawet po aktualizacji softu nie będą odtwarzać płyt 4K, tak jak stare odtwarzacze BD nie były w stanie odtworzyć płyt 3D. Należało wtedy kupić nowy odtwarzacz i podobnie będzie teraz. Plazm 4K nie ma ale są OLED 4K. Poza tym jak pisałem aby cieszyć się wyższą ilością klatek na sekundę, wyższym bitratem czy porzeszonym gamutem barw z przyszłych płyt 4K, UHD czy jak to tam nazwą, nie potrzeba telewizora o rozdzielczości 4K. Podobnie z lepszym dźwiękiem bo na płytach 4K wreszcie będzie miejsce na wszystkie ścieżki dźwiękowe w jakości HD a nie tylko wersja angielska w HD a reszta w zwykłym Dolby Digital jak to jest najcześciej robione na blu-ray.

A tak w ogóle to myśląc na takiej zasadzie jak Kolega, to należało pozostać przy DVD ale my tu jesteśmy na forum specjalistycznym miłośników dobrego dźwięku i obrazu :) Co do stwierdzenia, że "Nowe oznacza też droższe" to niech Kolega napisze o ile droższe są dziś w sklepach odtwarzacze BD od odtwarzaczy DVD lub odtwarzacze BD 3D od odtwarzaczy BD, które nie czytają 3D? Ja rozumiem zadowolenie z dokonanego zakupu, ale proszę o powagę.

Żeby było jasne: nie uważam zakupu BDT-500 za 1100 zł za bezsensowny. To dobra cena za dobry odtwarzacz. Natomiast nad zakupem playera BD za 2000 zł lub wiecej poważnie bym się dzisiaj zastanowił i z przyczyn podanych wyżej bym go dziś nie kupił.

Co to znaczy "hardwarowe 4K"? Obecne odtwarzacze BD nawet po aktualizacji softu nie będą odtwarzać płyt 4K,

Panasonic twierdzi, że BDT-700 obsługuje 4K 60p na HDMI 2.0.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie czy za prawie sam upscalling względem BDT500 warto by było dopłacać 900 PLN?

A tak w ogóle to myśląc na takiej zasadzie jak Kolega, to należało pozostać przy DVD ale my tu jesteśmy na forum specjalistycznym miłośników dobrego dźwięku i obrazu :)

Ależ owszem ja też jestem miłośnikiem sprzętu RTV i foto - tylko raczej w granicach zdrowego rozsądku - dla mnie odtwarzacz ma odtwarzać płyty BRD dostępne w sprzedaży i te nie są w standardzie 4K i szybko nie będą.

Jeżeli wejdzie nowy standard i ktoś będzie w pełni chciał go wykorzystać to zostanie zmuszony do wymiany całego zestawu to są te koszty np wspomniany OLED

Kupowanie samego odtwarzacza najnowszej generacji i podpinanie go do sprzętu HD jest na wyrost. Kupowanie samego OLEDa po to by oglądać filmy z telewizji w HD czyli 720p softwarowo skalowane do 4K też jest na wyrost - każde skalowanie to tylko dmuchanie kopiowanie pikseli żeby zapchać ekran potem zabiegi wyostrzające i mamy oczo..y obraz detali więcej i tak to nie stworzy to tylko oszukiwanie wad ludzkiego wzroku.

Interpolacja jest stosowana w fotografii kiedy brakuje pikseli a trzeba zrobić większy format to się je programowo dodaje - polega to na tym że tworzy sie coś czego nie było z informacji jakie niosą sąsiednie piksele.

Pomiędzy nie wciska się dodatkowy jako uśrednione dane pomiędzy tymi dwoma rzeczywistymi. Dlatego jakość takich zdjec np z aparatu 2 MP nigdy nie będzie tak dobra jak z aparatu 8MP nawet jak te 2 MP powiększymy do 8 MP.

Kamery 4K są od niedawna czyli wszystko co dotychczas nagrano i tak jest w HD. Zanim powstaną filmy nakręcone w 4K to jeszcze ho ho i trochę.

Amatorskie 4K to już inna bajka - ilość danych na filmach 4K jest sporo większa szybciej zapełni się karta wyczerpie akumulator - też trzeba mieć sprzęt do wyświetlenia i aparat/kamerę w tym standardzie - znowu koszty.

Reasumując standard 4K to na razie takie polskie Pendolino, które w praktyce jeździ podobnie jak dotychczasowe ekspresy bo nie ma torów zdolnych do utrzymania go na wyższych prędkościach..

Czy to, że jest Pendolino oznacza, że dotychczasowe ekspresy już nie jeżdżą?

Owszem są lepsze szybsze pociągi jak np TGVi chcielibyśmy takie u nas tylko, że znów mamy kwestię kosztów.

Podobnie jest z samochodami - wszyscy miłośnicy samochodów się jarają Porsche Ferrari Maserati czy Lamborghini a jeżdżą tym co widać na ulicach.

Ja w końcu zakupiłem SUVa bo nijak jeździć nisko zawieszonym autem klasy Ferrari po tych polskich "wykruszeniach" i garbach - w też obiecują piękne drogi autostrady jednak na podstawie obiecanek Ferrari nie kupię bo zanim takie obiecane gładkie drogi będą to się rozsypie.

No ale czy to nie mogę jeździć Ferrari oznacza, że nie mogę jeździć wcale?

Dlatego dla mnie warto kupić sprzęt schodzący z rynku - cena jest atrakcyjna a jego użyteczność wciąż wysoka. Podobnie robię z samochodem - kupuję przedostatnią generację która spada ceny bo nowszy model wyszedł - w efekcie mam auto młode z małym przebiegiem i 3x tańsze niż w salonie kosztowało choć też nie musi być tanie bo cena też zależy od klasy auta i parametrów.

Natomiast marketing musi reklamować nowe produkty musi sprzedawać za to mu płacą. Dlatego teraz będą pisać nie warto bo jest nowy albo będzie za chwilę.

No będzie i co z tego? za rok też będzie, za 2 lata też i tak bez końca.

Owszem jeżeli ktoś wydaje kasę tylko i wyłącznie na najnowszy sprzęt to OK może go stać ja mam wiele innych kosztownych zainteresowań więc muszę czynić kompromisy - rozsądne kompromisy.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jeżeli wejdzie nowy standard i ktoś będzie w pełni chciał go wykorzystać to zostanie zmuszony do wymiany całego zestawu to są te koszty np wspomniany OLED

Kupowanie samego odtwarzacza najnowszej generacji i podpinanie go do sprzętu HD jest na wyrost. Kupowanie samego OLEDa po to by oglądać filmy z telewizji w HD czyli 720p softwarowo skalowane do 4K też jest na wyrost -

Czegoś nie rozumiem.

Są już na rynku TV OLED w 4K?

Bo na 100% są OLEDY FullHD i zakup takiego TV ma dzisiaj jak najbardziej sens. Coś chyba mylisz.

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Z wieloma stwierdzeniami co do 4K i życiowych kompromisów się zgadzam. Sam też tak często robię, że kupuję sprawdzony, dopracowany technicznie sprzęt w apogeum jego możliwości technicznych zamiast niedopracowanych nowinek. Tak właśnie zrobiłem kupując w zeszłym roku VT60, w pełnej świadomości, że z plazmami to już koniec, a za chwilę wejdą OLED-y i 4K. Natomiast z odtwarzaczami jest trochę inaczej, bo co tu może być niedopracowane? Najwyżej szczegóły. Więc ja bym dziś nie kupował nic drogiego typu BDT700 czy OPPO i tyle. Natomiast coś niedrogiego, na przeczekanie - jak najbardziej.

Co do filmów, które mogą zostać wydane na płytach 4K to chyba nie jest tak źle. Analogowe taśmy filmowe można zeskanować w rozdzielczości 4K a nawet 8K. Niektóre starsze filmy już są w ten sposób zeskanowane. Problem jest z filmami nagranymi cyfrowo w niższej rozdzielczości niż 4K. Tu znajdziesz więcej:

http://en.wikipedia.org/wiki/Baraka_(film)

http://www.rogerebert.com/reviews/great-movie-baraka-1992

http://in70mm.com/news/2008/baraka_restored/index.htm

http://bayflicks.net/2012/09/07/more-on-samsara-70mm-and-4k-digital-projection/

Czegoś nie rozumiem.

Są już na rynku TV OLED w 4K?

Bo na 100% są OLEDY FullHD i zakup takiego TV ma dzisiaj jak najbardziej sens. Coś chyba mylisz.

Na świecie już są od kilku miesięcy. Nie wiem czy u nas już są dostępne, ale nawet jeśli nie to za chwilę będą.

http://www.komputerswiat.pl/nowosci/sprzet/2014/34/lg-wprowadza-do-sprzedazy-pierwsze-telewizory-4k-oled.aspx

http://www.lg.com/us/tvs/lg-65EC9700-oled-tv

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Na świecie już są od kilku miesięcy. Nie wiem czy u nas już są dostępne, ale nawet jeśli nie to za chwilę będą.

To wiem.

Tylko KJS pisze, jakby wszystkie OLEDy to było 4K. A na razie, na półkach naszychj sklepów nikt chyba jeszcze OLEDa 4K nie widział. To co jest na rynku, to co stoi na półkach to OLED-y FullHD.

Tylko KJS pisze, jakby wszystkie OLEDy to było 4K. A na razie, na półkach naszychj sklepów nikt chyba jeszcze OLEDa 4K nie widział. To co jest na rynku, to co stoi na półkach to OLED-y FullHD.

Chodziło tylko o hipotetyczną korzyść z takowego zakupu jest faktem że 4K zaczyna wkraczać na rynek i odwrotu chyba nie będzie.

Więc ja bym dziś nie kupował nic drogiego typu BDT700 czy OPPO i tyle. Natomiast coś niedrogiego, na przeczekanie - jak najbardziej.

Dokładnie do takiego wniosku doszedłem dlategoprzecież zrezygnowałem z Denona 3313.

No i tym "tanim" na przeczekanie jest włąśnie bdt500.

Płyty Blu ray, + odtwarzanie z dysku USB filmów mpeg i muzyki FLAC, MP3, pokazy slajdów zdjęć w tym odtwarzanie zdjęć 3D (MPO) to główne zadania dla niego.

Już widzę w tym playerku wiele zalet ale też i kilka wad.

Co mi się nie podoba to menu - brak możliwości zmiany koloru - jest bardzo jasne czyli szkodliwe dla plazmy mogłoby być czarne z jaśniejszymi tekstami? Mogłoby ale cóż...

USB w innym wątku ktoś narzekał i słusznie bo jest z tyłu dla kamery a z przodu dla dysku - mogłoby być odwrotnie albo obydwa powinny obsługiwać dyski - kamery i tak nie myślę podłączać.

Wyświetlacz cóż namiastka tego co mam w Philipsie z roku 2002...

Zalet nie będe wymieniał marketing zawsze je wykazuje więc są znane.

Wczoraj właśnie przepuściłem sporo MP3 i FLAC - podoba mi się ze można puszczać losowo - tego mój dekoder SAT nie potrafił i nie wszystkie flac czytał.

BDT500 daje radę i w tej kwestii mi się podoba zwłaszcza że wraz z odsłuchem muzyki można zapuścić pokaz zdjęć i to z tego samego dysku lub z innego nośnika np z płyty.

Idzie weekend mam dostać gratisowy film 3d wiec pooglądamy no i koncercik nie omieszkam zapuścić.

Natomiast stary DVD Philipsa wciąż jest mi potrzebny do SACD - ubolewać należy, że panas nie wspiera tego formatu. Poza tym płyty CD i MP3 staroć odtwarza lepiej i wyświetla tytuły i wykonawcę a Panas cóż - zaledwie czas utworu.

To wielka wada z tym wyświetlaczem. Wykoncypowałem że kupię jakiś maleńki monitorek FHD i podłączę pod drugie HDMi będzie robił za wyświetlacz.

Wyjścia analogowe podpiąłem do starego amplitunera robi za wzmacniacz słuchawkowy i lepszy niiż Denon bo przynajmniej ma pokrętła do regulacji basów i wysokich jak stare wzmacniacze stereo.

W salonie gość mi powiedział ze teraz od regulatorów się odchodzi (oglądałem wzmacniacz słuchawkowy bez regulacji barwy dźwięku) no cóż ja tego nie akceptuję dla mnie regulatory przynajmniej niskich i wysokich są niezbędne.

W Denonie można to robić ale trzeba wchodzić do menu to up..we kiedy raz się che tak a drugi raz inaczej. Skor tak to mogliby wprowadzić możłiwość zapisu konfiguracji uruchamianej przyciskiem z pilota itp.

Poszedłem więc na poddasze i zniosłem stary amplituner i spoko podpiąłęm do niego zarówno BDT500 jak i dvd (Dla SACD i CD gdzie obsługuje upsampling do 192 kHz a czego Panas nie potrafi.) - szafka RTV zapchana w 100% - muszę pomyśleć nad nową. Miałem go sprzedać albo wyrzucić a tu z przypadku stal się wzmacniaczem słuchawkowym he he.

Co do nowości to cóż jak 4K się zadomowi będą płyty i ekrany w ludzkich cenach to się zastanowimy - obecny sprzęt dam córci na poddasze ona nie ma wysokich wymagań w tej kwestii do dziś ma tylko dvd niskich lotów.

OLED 4k jeszcze nie ma w sprzedaży.

Pokazywano prototypy.

Być może w grudniu z nowej fabryki LG.

Tu można śledzić sytuację:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Wykoncypowałem że kupię jakiś maleńki monitorek FHD i podłączę pod drugie HDMi będzie robił za wyświetlacz.

To się niestety nie uda. Drugie HDMI jest tylko do audio i obrazu z niego nie wyprowadzisz.

OLED 4k jeszcze nie ma w sprzedaży.

Pokazywano prototypy.

Być może w grudniu z nowej fabryki LG.

Tu można śledzić sytuację:

http://www.avsforum.com/forum/40-oled-technology-flat-panels-general/1529751-lg-65ec9700-65-oled-anticipation-thread-80.html

A tutaj jeden z "prototypów" dostępny od ręki ;)

http://www.lg.com/us/tvs/lg-65EC9700-oled-tv

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Chodziło tylko o hipotetyczną korzyść z takowego zakupu jest faktem że 4K zaczyna wkraczać na rynek i odwrotu chyba nie będzie.

To pisz o TV UHD a nie o OLED, bo to nie jest to samo.

To dwie różne rzeczy.

Witam kolegów, sorki że tu piszę, ale wiem że są tu użytkownicy st60, czy też tak macie że na wyjściu sluchawkowym nie można zmieniać barwy dźwięku ? pozdro

<br />A tutaj jeden z "prototypów" dostępny od ręki ;)<br />

To jest strona oficjalna strona LG i informacją, także ceną sugerowaną.

Powtarzam; nie ma jeszcze w sprzedaży.

Różni dealerzy (w Polsce też tak robią) pokazują produkt przed wejściem w fazę dystrybucji.

Szukamy info: [dostępność].

Gość BlueMax

(Konto usunięte)
  • Użytkownicy+

Panowie, na temat proszę. Telewizory to nie jest BDT 500 o ile wiem. Nie będę usuwał już wpisów, ale proszę się przenieść z dyskusją, do odpowiedniego tematu. Mamy zgłoszenia w tej sprawie.

To się niestety nie uda. Drugie HDMI jest tylko do audio i obrazu z niego nie wyprowadzisz.

Wydaje mi się że to" tylko audio" to trzeba celowo włączyć (co też ma oczywiście swoje zalety) bo czytałem w jednym z testó i nawet widziałem podłączenie zarówno do TV jak i do projektora - czyli.obraz wychodzi z obydwu wyjść.

Obecnie korzystam z jednego HDMi bo brakuje mi jeszcze jednego kabla - (będzie konieczne dla 3D podłączenie bezpośrednie do TV i drugie do amplitunera dla dźwięku HD Master Audio.)

Fajna funkcja to, że przy muzyce obraz się wyłącza.

To pisz o TV UHD a nie o OLED, bo to nie jest to samo.

To dwie różne rzeczy.

Niby dlaczego? Rozdzielczość ekranu dotyczy każdej technologii wątpisz w to że OLED będą miały 4K?

Poza tym ja o tym nie pisałem - wspomniałem tylko o sensie takiego zakupu czyli najlepszy technologicznie ekran a dostępność materiału do wykorzystania.

Patrzę właśnie po wydaniach blu - ray - w większości są to wydania zaledwie HD( bo wciąż za HD uznaję 1080i) a więc nawet obecne od lat full HD nie jest w pełni wykorzystywane!

Witam kolegów, sorki że tu piszę, ale wiem że są tu użytkownicy st60, czy też tak macie że na wyjściu sluchawkowym nie można zmieniać barwy dźwięku ? pozdro

To się zdarza nawet w amplitunerach. Aby mieć możliwosć regulacji barwy dźwiękw w słuchawkach muszę wyłączyć equalizer oraz audyssey w moim Denonie wtedy mam możliwość regulacji niskich i wysokich - dla mnie to bezsens no ale taki trynd.

Żeby się nie denerwować podpiąłem dodatkowo stary amplituner, którego z pokrętłem na wysokie i niskie oraz kontur pozwala ustawić sobie tak jak mi się podoba.

Do odbiornika tv słuchawek w życiu bym nie podpiął.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Niby dlaczego? Rozdzielczość ekranu dotyczy każdej technologii wątpisz w to że OLED będą miały 4K?

Po raz kolejny.

Pisałeś , że zakup OLED jest bez sensu, ze względu na 4K.

A to jest kompletna bzdura, bo na razie na naszym rynku, nie ma żadnego OLEDA 4K w sprzedaży!

Mam to jeszcze dosadniej napisać?

Po raz kolejny.

Pisałeś , że zakup OLED jest bez sensu, ze względu na 4K.

A to jest kompletna bzdura, bo na razie na naszym rynku, nie ma żadnego OLEDA 4K w sprzedaży!

Mam to jeszcze dosadniej napisać?

Ale czy to takie ważne że jeszcze nie ma przy HIPOTETYCZNYM założeniu, że wkrótce będzie?

Wyobraź sobie, że już jest i kosztuje np. 50 tys PLN za 70". Ty jako fan super hiper technologii zastanawiasz się czy kupić ten cud techniki

po to żeby odtwarzać na tym filmy HD - To takie trudne?

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No to może inaczej, bo udajesz, że nie rozumiesz.

Czy w dalszym ciągu podtrzymujesz to co napisałeś, że zakup TV OLED jest bez sensu, ze względu na to, że nie ma na rynku materiału w 4K?

No to może inaczej, bo udajesz, że nie rozumiesz.

Czy w dalszym ciągu podtrzymujesz to co napisałeś, że zakup TV OLED jest bez sensu, ze względu na to, że nie ma na rynku materiału w 4K?

Ale niby co udaję? To Ty nie rozumiesz słowa HIPOTEZA.

Odnośnie sensu zakupu 4K (nieważne czy OLED czy lcd czy plazma - tak wiem plazm też nie ma w 4K) moje stanowisko jest takie

Do filmów oferowanych w sprzedaży nie ma sensu bo te są w jakości zaledwie HD.

Natomaist ma sens dla ludzi którzy np. oglądają pokazy slajdów zdjęć do których się zaliczam (fotografia jest moim hobby)-

zdjęcia 8MP będą dużo bardziej szczegółowe niż obecne 2 MP na fullHD i mam je już tu i teraz a przy tej ilości zdjęć nie sposób je wszystkie drukować.

Nie podystkutujemy bo Ty nie widzisz różnicy.

Czepileś się nie wiadomo czego - zaczęliśmy od kwestii 4K czy warto kupować blu-ray w nowym standardzie,

poruszyliśmy kwestię kosztów i sensu takiej inwestycji mieliśmy na uwadze najnowsze najlepsze technologie -

stąd wymyśliłem sobie OLED 4K jako obecnie najwyższą realną możliwość

i poddałem w wątpliwość sens takowej inwestycji przy braku materiałów do oglądania w tej jakości.

Ten sam powód dotyczy sensu zakupu odtwarzacza blu-ray 4K.

Wygląda to tak jak kwestia Pendolino - pociąg jest ale torów i infrastruktury nie ma więc jeździ jak inne pociągi które przecież też można dobrze wyposażyć uczynić komfortowymi i

podóż nimi przez Polskę niczym się by nie różniła od podróży w Pendolino. Wyszłoby taniej i równie dobrze.

Wracam do tematu - dostałem w gratisie film "Życie Pi" który dopiero odebrałem i zapuściłem go w kinowym 24p.

Obraz w 2D co tu gadać super. Do 3D nie mam okularów muszę zakupić jakieś do mojego Samsunga.

Ogólne super sprzęcik choć jak każdy ma swoje mankamenty głównie wspomniane dyskowe usb za panelem, brak odczytu SACD, brak możliwości "customizacji" kolorow menu i kiepski wyświetlacz zmuszający do włączania tv nawet jeśli chcemy słuchać tylko płyty CD lub muzy z dysku. Przyznam że nie rozumiem takiej polityki firmy czy nie można było tego bardziej dopracować?

Przy nowym modelu chyba te same błędy zostały powielone...

Niestety tak ogólnie w przypadku playerów BD na rynku panuje obecnie taka pasta, że nie ma ani jednego logicznie zaprojektowanego, należycie wyposażonego i do tego ładnego wzorniczo.

Przy DVD oprócz taniego badziewia można było wybierać spośród wielu super modeli nawet uniwersalnych czytających SACD i dopracowanych jak na tamte czasy.

Blu-raye niestety są jakie są i trzeba iść na spore kompromisy.

Gdybym więc nie miał starego DVD-SACD to bym tego odtwarzacza nie kupił dołożyłbym 3x do Denona 3313 albo kupił zestaw Marantza - zestaw bo stylistyka taka, że osobne klocki straszyłyby na półce.

No ale w sumie pod kątem użycia do odtwarzania koncertów na BR mogę uznać że to świetny sprzęt - najważniejsze to to,że oferuje zarówno dobry obraz jak i dźwięk

a wady takie jak lokalizacja gniazda usb, inne formaty i wyświetlacz przestają być istotne.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

stąd wymyśliłem sobie OLED 4K jako obecnie najwyższą realną możliwość

Może i sobie wymyśliłeś, ale pisałeś już tylko o OLED TV.

Ja się z Tobą zgadzam, że obecnie nie ma sensu kupowania TV 4K. To jest jasne.

Tylko nie zgadzam się z Tobą jak piszesz, że nie ma sensu kupowania OLED TV.

Nie potrafisz zrozumieć, że te dwa okreslenia nie oznaczają tego samego.

Są TV OLED i będą TV OLED 4K, tak samo jak są LED TV i LED 4K.

Tak samo bez sensu będzie , jak napiszesz, że nie ma sensu kupowania LED-ów, bo nie na rynku materiału 4K.

Niestety tak ogólnie w przypadku playerów BD na rynku panuje obecnie taka pasta, że nie ma ani jednego logicznie zaprojektowanego, należycie wyposażonego i do tego ładnego wzorniczo.

Nieprawda.

Są. Np ten:

http://www.ebay.com/itm/OPPO-DIGITAL-BDP-105-MULTI-REGION-CODE-FREE-3D-BLU-RAY-PLAYER-4K-UPSCALING-NEW-/231325466636?pt=DVD_Players_Recorders&hash=item35dc12800c

Faktycznie pewnym mankamentem w DMP-BDT500 jest barak odczytu SACD. Ale Panasonic nigdy nie wspierał tego formatu. Jednak ogólna jakość obrazu i dźwięku jest na zaskakująco wysokim poziomie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.