Skocz do zawartości
IGNORED

wybór kolumn podłogowych do stereo 6-7 k

tecnoselfrx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników.

Kilka tygodni temu skończyłem wykańczanie i wyposażanie pokoju odsłuchowego(pełniącego też rolę "salki kinowej")

Pokój około 15m w kształcie prostokąta o rozmiarach 3/5.Kolumny rozstawione oczywiście na węższej ścianie.

Kanapa znajduje się w odległości około 3.5 metra od ekranu więc i kolumn.

Pomieszczenie myślę dobrze zaadoptowane akustycznie, na podłodze gruba wykładzina dywanowa,

na ścianach i suficie ekrany-maty akustyczne. Sprzęt który posiadam na dzisiaj prócz rzutnika to taka troszkę moja zbieranina:

amp-onkyo sr 875,fronty-wharfedale diamond 9.6, central-canton chrono cl,efekty stx mx-140 oraz sub-dali ikon sub mk2.

Teraz chciałem wziąść się za stereo, które chciałbym by posłużyło mi przez parę lat.

Posiadam już cd-dcd 720 denon, wzmacniacz lampowy mingda mc-368 i kable qed signature genesis.

I teraz pytanie do was drodzy użytkownicy, jakie kolumny podłogowe wybrać do owego wzmacniacza(Staną one oczywiście obok wafli).

Budżet około 6-7k mogą być kolumny używane.

Na dzień dzisiejszy po odsłuchach jestem zdecydowany powiedzmy w 80% na dali ikon 6 mk2.

Słucham głównie muzyki akustycznej.

To co spodobało mi się w dali to w miarę dobra nierozlazła podstawa basowa,ładna plastyczna namacalna średnica oraz wysokie iskrzące detalami(aczkolwiek niedrażniące uszu).

Przyznam się, nie słuchałem wcale produktów esy, vienny acoustics, audio physic czy monitor audio a z tego co wiem cieszą się one dobrą opinnią i w tej cenie można by było znaleźć już coś fajnego używanego.

Sprawdzałem tylko kilka pozycji z cantona,dali,paradigma i focala.

Stąd pytanie czy kombinować czy brać te dali.

Serdecznie pozdrawiam.

Witaj,

do wzmacniacza MingDa rzeczywiście bardzo dobrze pasują kolumny Dali Ikon, w Twoim przypadku model 6 Mk2 będzie optymalny. Przed decyzją jednak koniecznie posłuchałbym jeszcze polskej, bardzo dobrej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV (http://q21.pl/audio-academy-hyperion-iv.html) oraz nowej konstrukcji Audio Physic Classic 10 (http://q21.pl/audio-physic-classic-10.html).

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki, faktycznie te Electry 926 to bardzo ciekawa propozycja, to już kawał porządnych kolumn:D

Widzę że mają wysoką efektywność, do lampy jak znalazł:) .

Trzeba by było odsłuchać, bo szczerze mówiąc jestem trochę sceptycznie nastawiony do tańszych modeli focala

(między innymi 726), mianowicie ich aluminiowej kopułki która przy słuchaniu na tranzystorze naima 5si drażniła trochę moje uszy. Ale wiadomo tutaj lampa no i te Electry to już inna liga.

Witaj,

do wzmacniacza MingDa rzeczywiście bardzo dobrze pasują kolumny Dali Ikon, w Twoim przypadku model 6 Mk2 będzie optymalny. Przed decyzją jednak koniecznie posłuchałbym jeszcze polskej, bardzo dobrej konstrukcji Audio Academy Hyperion IV (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz nowej konstrukcji Audio Physic Classic 10 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

W przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Szczerze powiem, że nie odsłuchiwałem właśnie jeszcze żadnych z produktów Audio Academy.

Słyszałem jedynie pochlebne opinnie.

Jeśli chodzi o AP to znajomy posiada od niedawna tempo 6, niestety ich też jeszcze u niego nie odsłuchiwałem.

Grają u niego z mingdą mc34 i podobno kozak.

No ale wiadomo samemu trzeba posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dali Ikon lub Audio Physic będzie odpowiednim kompanem do MingDa jeżli lubisz wysokie jak opisałeś.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />To co spodobało mi się w dali to w miarę dobra nierozlazła podstawa basowa,ładna plastyczna namacalna średnica oraz wysokie iskrzące detalami(aczkolwiek niedrażniące uszu).<br />

Spróbuj, jak gdzieś trafisz, posłuchać KEF XQ5. Ja mam tylko central z tej serii( XQ2c) ale ma te same przetworniki. Sam jestem zaskoczony średnicą i górą jakie ten głośnik produkuje.

A na razie gra podpięty tylko do Onkyo 905.

Interesują Cię wyłącznie kolumny nowe ze sklepu czy niekoniecznie?

Interesują mnie kolumny zarówno nowe jak i używane.

Z używanych wiadomo, można kupić coś już z trochę wyższej półki w tej cenie

Spróbuj, jak gdzieś trafisz, posłuchać KEF XQ5. Ja mam tylko central z tej serii( XQ2c) ale ma te same przetworniki. Sam jestem zaskoczony średnicą i górą jakie ten głośnik produkuje.

A na razie gra podpięty tylko do Onkyo 905.

No właśnie gdzieś przy okazji muszę odłuchać, ciekawy jestem tego patentu kefa z takim położeniem wysokotonówki

Tam są dwie wysokotonówki.

Jedna SP 1487 w środku głośnika B160 Uni-Q, i druga jako super tweeter na górze paki.

No tak faktycznie. Kiedyś słuchałem kolumn ale z wersji tylko iQ- 7 i 9. Szczerze powiem, że jakoś nie przypadł mi do ucha ich charakter grania.Dla mnie dziewiątki miały jakby wysunięty do przodu,koncentrujący całość środek pasma.(Średnica na pierwszym planie) Aczkolwiek ogólnie niezłe kolumny jak na tą cenę.

Witam właśnie wczoraj trafiła mi się okazja i teraz ikony 6 mk2 grają u mnie w stereo z mingdą a w kinie chorusy 807V.

O pierwszych większych wnioskach narazie nie piszę bo trochę za wcześnie. Trzeba trochę osłuchać.

Jedyne co mi się odrazu rzuciło w kinie to odmulenie w kwesti wysokich tonów między moimi starymi waflami 9.6 a chorusami, są w tej kwesti jakby bardziej detaliczne.Więcej słychać.

Co do stereo mingda bardzo fajnie zgrała się z ikonami, mam wrażenie jakby była w stanie w pełni je wysterować.

Najbardziej zaskoczyły mnie niskie tony, jest ich naprawdę sporo.Bas jest ładnie zaakcentowany, świetnie zgrywa się z całością.

Średnica jest plastyczna,soczysta, przyjemnie wychodzi do przodu. Góra jest świeża,zwinna, lotna, strasznie detaliczna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.