Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze do MA RX6, RX8

adym

Rekomendowane odpowiedzi

Wg kalkulacji na zestaw udział MX6 to ~3.5tys.

Kef iq kilka lat temu poleciłem kumplowi, potem całował mnie po rękach. Ostatnio tez odsłuchiwałem q700, zaraz po Paradigm 11v7. Q700 pokazały wielką kulturę ale to chyba nie do końca mój typ. No i iq były zdecydowanie ładniejsze.

MA RX moim zdaniem brzmieniowo sa gdzieś pośrodku. Piszecie o monitorach, a ja wciąż myślę o RX8. Miły sprzedawca proponował przyjazd i odsłuch w domu...

Czy Rotel RA-12 to dobra alternatywa dla NADa 356?

Analogicznie jak wyżej - proszę o Twoje propozycje (nowych) kolumn w tej grupie cenowej. Kto obecnie na rynku proponuje za podobne pieniądze kolumny w takim wykonaniu obudowy jak Monitor Audio?

Magnat Quantum 1003 lub Heco Celan 502GT lub Heco Aleva 500. Wszystkie te propozycje nie dosyć, że grają lepiej od tych MA to są wykonane perfekcyjnie. A Quantumom 1003 to te MA mogą kolce czyścić pod względem wykonania. Wszystkie te modele można dostać w cenie ok 3800zł para. A więc jest w czym wybierać. Do 13,5m2 Quantum 1003 były by idealny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o monitory miałem okazje posłuchać Audiowave, chyba 141SE, niestety nie mam odniesienia do klasy sprzętu ale nie przekonały mnie. Podane Heco, a zwłaszcza Magnaty wyglądają bardzo atrakcyjnie, natomiast znowu nie wiem czy będę miał szanse ich posłuchać w mojej okolicy.

Kolego miałem RX8 w podobnym metrażu, podłączone do Arcam FMJ-A 28, i dobrze radzi ci kolega na stronie wcześniej, posłuchaj tych KEF R300. Ja byłem na odsłuchach i skończyło się właśnie na sprzedaży RX8 i kupieniu tych KEFów. One grają zupełnie inaczej niż wcześniejsze serie i co najmniej 2 klasy wyżej niż RX8 które ogólnie grały też ok.

Kolego miałem RX8 w podobnym metrażu, podłączone do Arcam FMJ-A 28, i dobrze radzi ci kolega na stronie wcześniej, posłuchaj tych KEF R300. Ja byłem na odsłuchach i skończyło się właśnie na sprzedaży RX8 i kupieniu tych KEFów. One grają zupełnie inaczej niż wcześniejsze serie i co najmniej 2 klasy wyżej niż RX8 które ogólnie grały też ok.

.a mógłbyś napisać coś więcej, na czym polega różnica i jakich gatunków muzyki słuchasz?

KEF R300 mają każde pasmo lepsze, wysokie nie kłujące a zarazem bardzo szczegółowe, bas jest bardzo dynamiczny i schodzi głęboko ( zdziwiłem się niesamowicie jak je usłyszałem), tworzą bardzo dobrą przestrzeń/stereofonię, na 13 metrach jestem pewien że basu to będziesz miał w nich nadmiar i będziesz zatykał w połowie basreflexy ( dołączone są specjalne gąbki którymi zatykasz całkowicie albo w połowie). Muzyka jakiej słucham to nowoczesna elektroniczna, chillout ,filmowa itp.

Sam też zakładałem temat w którym opisałem wrażenia po odsłuchu

"Więc jestem po odsłuchach w Q21;) Trasa 250 km w jedną stronę ale było warto, dzięki temu nie mam wątpliwości co do wyboru, jednak nie było łatwo:)

Na odsłuch wziąłem swoje graty czyli Arcam FMJ A28, rDAC, netbook, to mi wystarczyło. Kolumny jakie przesłuchałem to Xavian XN 125 Junior, KEF R300, ATC SCM 11 oraz podłogówki Audio Academy Phoebe III, pokój odsłuchowy około 18 metrów trochę ogąbkowany plus chyba dyfuzory. Muzyka odsłuchiwana to głownie elektroniczna, ambient, chilout, downtempo, dużo filmowej a do czegoś szybszego nawet trance:) Może opisze po kolei swoje spostrzeżenia:

Xavian XN 125 Junior - małe kolumienki z wielkim potencjałem, zdziwiłem się jak tak małe kolumny potrafią zagrać, zwarte, szybkie z bardzo dobrym basem (pomimo "miniaturowego" przetwornika), ładny środek i góra. Wykonanie bardzo dobre.Skreśliłem je z obawy czy dadzą sobie radę w większym pomieszczeniu w przyszłości.

Audio Academy Phoebe III - rewelacja, zwłaszcza w tej cenie, podobało mi się każde pasmo, dużo energii w przekazie, dobra scena, ale widać że to polskie kolumny...są po prostu brzydkie, sprawiają wrażenie jak by były zrobione ze sklejki, wyglądają jak Clatronici, no i to podłogówki a ja szukałem monitorów.

ATC SCM 11 - totalne rozczarowanie....czytałem że to wymagające kolumny ale bez przesady, nie wiem czy Arcam ma za mało pary do tych niewielkich kolumn czy one tak grają. Jeśli są tak wymagające to producent sam sobie strzelił gola bo mało kto będzie je podłączał do wzmacniacza z przynajmniej raz wyższej półki cenowej żeby je napędzić. Odsłuch tych kolumn trwał jakieś 5 minut i podziękowałem, totalnie brak dołu, w miejscu gdzie wszystkie kolumny jeszcze grały tam była cisza, nie działo się nic.

KEF R300 - podłączone były jako pierwsze, a potem jeszcze dwa razy. Jak włączyłem pierwszy utwór to bez przesady opadła mi szczęka (oraz znajomemu który był ze mną), zamurowało mnie jak te kolumny potrafią odtworzyć dół, musiałem wstać i zobaczyć czy nie mam tam podpiętego jakiegoś subwoofera przez przypadek bądź ukradkiem:). Jest to zupełnie inne granie niż wcześniejsze modele Kefa ( a miałem dwa modele, jeden mam nadal), nie ma już grania głównie środkiem, jest wykop, mięsisty dół i troszkę delikatniejszy środek i góra niż u konkurencji którą słuchałem, wydaje mi się ze spokojnie nagłośnią pomieszczenie do 25 metrów. Wykonanie pierwsza klasa, ciężkie, duże, nowoczesny wygląd. długo kotłowałem się pomiędzy Audio Academy Phoebe III i tymi KEF R300, wybór padł na KEFa.

Teraz czekam na dostawę do domu w kolorze Piano Black:)"

Tu masz cały temat

Ukryta Zawartość

To jest chyba jedyna zaleta małych pomieszczeń, że zamiast kupować duże podłogówki za cenę X możesz kupić o kilka klas wyższy model podstawkowych w podobnej cenie. Tak poza tym, te RX8 to nadają się do 25 metrów kw wzwyż a nie do 13

Ukryta Zawartość

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

siemka- to też chciałeś chatę zburzyć 8-kami w tym metrażu :) ? Ja też ostatnio do 25m2 szukałem kolumn,i jak największe żeby były he he bo się obawiałem że nie dadzą rady.Wyszło że na Focale seria VW się zdecydowałem i 816 VW spokojnie wystarczają,a o min 826VW myślałem.Też na pewno by nie były za duże w takim metrażu ,no ale jak 816 są akurat to po co 2 koła więcej dopłacać.A u kolegi te 14m2 to dobry monitor z dobrym basem jak rocka słucha i będzie lux.

siemka- to też chciałeś chatę zburzyć 8-kami w tym metrażu :)

Powiem ci ze te R300 nie grają jakoś specjalnie ciszej bądź mniej efektownie, grają po prostu o wiele lepiej, trzeba posłuchać:)

Kolego Adym, jeśli finanse nie pozwalają ci na R300 to posłuchaj KEF LS50. Na żywo wyglądają znacznie lepiej niż na zjęciach

• 4 tygodnie później...

A ja i tak polecam posłuchać tego u siebie. RX8 będą zdecydowanie za duże moim zdaniem, ale jednak odsłuch to podstawa - przynajmniej samemu posłuchać tego gdzieś - swoje płyty.

Ps. Nowa seria Silver jest inna, nowy przetwornik zmienił trochę jej brzmienie - czy na plus to już sprawa gustu.

Jak ktoś jest chętny to zapraszamy do naszego salonu, mamy wystawioną na odsłuchu całą serię Silver

W takim że w 13,5 metra kw. wstawisz kolumny z w sumie 4 przetwornikami niskotonowymi to raz, dwa to jeśli odsuniesz je od ściany (a musisz to zrobić) przynajmniej na 50cm, siądziesz na kanapie z głowa około 30 cm od tylnej ściany to będziesz miał do tych dużych kolumn (przetworników) w najlepszym przypadku 1,9 metra, czyli bardzo blisko. W takiej sytuacji dobrze by było żeby baza stereo wynosiła również 1,9 metra. Podsumowując: małe pomieszczenie, wielkie kolumny, bliski odsłuch i wąska baza stereo. wiem co mówię bo miałem te kolumny w podobnym pomieszczeniu, tyle że ściana na której "stały" kolumny była o pół metra dalej niż u ciebie, czyli lepiej. Ja bym tam wstawił kolumny podstawkowe. Nie leć na ilość a na jakość :) RX8 to dobre kolumny, ale nie w takim pomiszczeniu

Na takim metrazu z dorbrym wzmacniaczem te RX8 Ci sie udusza. Bas bedzie dudnic i bedziesz musial zatkac tylni bass reflex. Co do wzmacniaczy, ja z RX8 mialem Atoll'a IN100 i Marantz'a PM6004, z czego ten drugi byl za slaby do tych glosnikow. Atoll brzmial bardzo fajnie z MA.

U mnie RX8 grają z kd Onkyo TX-NR905 na niedużym metrażu/pokoju juz dobre 3lata i jest bardzo dobrze na moje ucho, jestem zadowolony, słucham w trybie Stereo + 3dB dla trebli, +3dB dla bassu, pozdrowienia dla sklepu Audio Świat, zadowolony klient z Wrocławia ;)

Ciekawy jestem mocno czy wzmak stereo polepszyłby jeszcze ich brzmienie, może sie kiedyś szarpnę bo więcej słucham Stereo niż korzystam z kina.

Jestem winien pochwalić się swoim wyborem więc bez żalu Panowie ale jednak MA RX8 + NADC356.

Na początek chciałbym podziękować wszystkim, którzy wzięli udział w tym wątku, zwłaszcza koledze TRIBUL.

Niestety nie miałem możliwości słuchać KEF, które polecałeś.

Moim punktem wyjściowym była muzyka. Jako, ze wychowałem się na ostrym graniu, sam również się tym bawiłem, szukałem dużych kolumn dających obfity dźwięk. Po krótkich doświadczeniach z Paradigmami skierowałem się w stronę MA, i tak od BXów doszedłem do RX8. Spodobało mi się w nich wszystko brzmienie, wzornictwo i wykonanie.

Dostałem możliwość przetestowania całego systemu w domu i nie wróciły już do sklepu.

Zgadzam się, że są to kolumny nadmiarowe do takiego pomieszczenia i gdyby nie fakt, ze pomieszczenie nie jest docelowym być może odpuściłbym je sobie. Ciekaw jestem jednak czy to kwestia szczęśliwych ustrojów akustycznych ponieważ nie doświadczyłem istotnych problemów z akustyką podczas odsłuchów. Owszem, tylne bas reflexy musiałem zamknąć ale przy takiej odległości od ścian….. chociaż z różnorodnego repertuaru jaki już przesłuchałem jedynie Erica Badu postraszyła bardzo nisko schodzącym i miękkim basem co objawiło się lekkim dudnieniem. Podobnie lecz w dużo mniejszym stopniu wypadła jej koleżanka Lauryn Hill. Nie było za to problemów z aranżami Donalda Fagena gdzie dźwięk schodzi również bardzo nisko, gitara basowa Marcusa Millera brzmi kapitalnie, nie wspomnę o hardrockowych realizacjach. Akustyczne granie – tutaj też bez uwag, wręcz przeciwnie mocna podstawa w dole dodaje wg mnie muzykalności i dynamiki. Z elektroniki choć słucham jej rzadziej za referencje uznaje Yello, nic do zarzucenia, czysta przyjemność.

Przycisku ‘tone defeat’ nie tykam :) Jeśli się tak w przyszłości stanie będzie to sygnał do zmiany sprzętu.

Owszem, osobiście w ciemno nikomu nie będę polecał tak dużych głośników do takiego metrażu ale jeśli ktoś ma możliwość, niech sam spróbuje u siebie może właśnie będzie to tym czego szuka.

W skrócie mam na myśli, że jest to za mocna kolumna do tego pomieszczenia, a dodatkowo będą one stosunkowo ciężkie do wysterowania. RX8 w mojej opinii preferują rezerwy prądowe, a pomieszczenie minimum 20m ale zmiennych jest bardzo dużo

No i jak widać bez odsłuchu kolumn nasze forumowe rady nie mają większego sensu . W szoku jestem że RX8 w takim małym pomieszczeniu się koledze podobają no ale myślę że jak w przyszłości dostaną większe pomieszczenie to dopiero pokażą co potrafią .

Kolega kupił, zadowolony i o to chodzi. Jak wsadzisz je kiedyś w większy metraż to dostaną drugiego życia:) Gratuluję zakupu :)

PS. też miałem w nich zatkane tylne bassreflexy. Tak to już jest w małych pomieszczeniach :/

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.