Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacze do MA RX6, RX8

adym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, po wielogodzinnych lekturach ale i odłuchach zaniechałem pakowania sie w efektowne Paradigmy (mialy byc 11v7 potem bralem pod uwage i tez sluchalem studio 100). Ponieważ miałem okazje tez u kolegi słuchać MA BX6 i brzmialy one calkiem fajnie zdecydowałem się przyjrzec MA ale serii RX. Jeszcze jestem przed odsłuchami RX ale po lekturze recenzji i opinii użytkowników wydaje mi się ze to jest to czego szukam.

Mam teraz wątpliwości odnośnie wzmacniacza do tych kolumn. Zastanawiam się jeszcze miedzy RX6 i RX8. O ile do takich studio 100 czy nawet 60v5 nie było mowy o niczym słabszym niż taki NAD356 to tutaj mam wrazenie, ze nie ma takich wymagan mocowych.

Obecnie pod rozwage biore owszem NAD356 i 326 ale czytalem tutaj opninie, ze NAD jest zbyt „agresywny” dla kolumn MA, zreszta w recenzjach tez znalazłem takie opinie, ze ogolenie NAD jest malo brytyjski jeśli chodzi o brzmienie.

Biore pod uwage tez Denona 1510 lub 720 i HK980.

Moje pytanie sprowadza się wlasnie do potrzeb prądowych dla tych kolumn. Czy takie wzmacniacze jak NAD326, Denon 720, HK980 czy podstawowe modele Arcama dadzą rade bez szkody dla wartości tych kolumn?

https://www.audiostereo.pl/topic/106657-wzmacniacze-do-ma-rx6-rx8/

Witam,

Kolumny Monitor Audio nie wymagają na papierze mocnego wzmacniacza, ale dopiero gdy dostarczymy im mocniejsze źródło zasilania pokazują co potrafią i to w każdym zakresie, nawet przy cichym odsłuchu który jest najbardziej wymagający. Mocniejsza elektronika w tym przypadku pozwala na lepsze kontrolowanie kolumn.

Co do samego brzmienia, to Denon i Nad są często wybierane przez naszych klientów, ale jest jeszcze kilka innych bardzo ciekawych marek takich jak: Cambridge Audio, Naim a może nawet Pioneer który też potrafi niektórych oczarować (głównie stosunkiem ceny do jakości).

Podsumowując jeśli brać coś w ciemno to i nie drogo, to polecam NADa lub Denona, choć mi bardziej pasuje brzmienie Cambridga i NAIMa.

Tak więc zapraszam na odsłuch, podłączymy jedne i drugie kolumny ze wszystkimi wzmacniaczami które wymieniliśmy na Twoich płytach. Wtedy dopiero będzie można powiedzieć co wypada najlepiej :)

Na odsłuch umawiać się nie trzeba, ale prosimy najpierw o telefon z potwierdzeniem wizyty :)

Pozdrawiamy

Witaj,

wspomniałeś, że nie chcesz się pakować w efektowne Paradigm, Monitor Audio seria Rx także gra efektownie. Paradigm i Monitor Audio to kolumny o charakterystyce z podbitymi skrajami pasma, cofniętym środkiem. Kolumny te idealnie sprawdzają się w muzyce dynamicznej, rockowej.

Kwestia doboru wzmacniacza do MA Rx - Nad C326 BEE spokojnie prawidłowo zasili Rx6, może nawet Rx8, jednak znacznie lepszym rozwiązaniem będzie model wyższy NAD C356BEE, którego rezerwa prądowa jest znacznie wyższa. Aby jednak uzyskać bardziej równe brzmienie, sugerowałbym posłuchać na MA wzmacniacza Arcam FMJ A19 (http://q21.pl/arcam-fmj-a19.html) czy Exposure Roksan K2 Integrated Amplifier (http://q21.pl/roksan-kandy-k2-integrated-amplifier.html).

Aby jednak ewentualnie potwierdzić lub zaproponować inne rozwiązania konfiguracji Twojego nowego systemu, podaj proszę więcej informacji. Przede wszystkim w jak dużym pomieszczeniu system będzie pracował, jakie gatunki muzyczne zazwyczaj słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mocniejsza elektronika w tym przypadku pozwala na lepsze kontrolowanie kolumn.

Dla Pana informacji moc elektroniki nie ma nic wspólnego z kontrolą kolumn. Aby wzmacniacz dobrze kontrolował kolumny muszą być zachowane i odpowiednio dobrane parametry tłumienia wzmacniacza do wartości jaka jest potrzebna do prawidłowego wysterowania danego zestawu kolumn. Po mocy Pan tego nie wywnioskuje.

Gość numik

(Konto usunięte)

MA ogólnie nie są wymagające, zagrają nawet z kd Onkyo 717, to raczej zaleta. Paradigm są wg. mnie ciekawsze choć MA sprzedają się lepiej. Pewnie 1-e wrażenie lepsze, na dłuższą metę Paradigm są wg. mnie lepsze. Natomiast do nich to już trzeba podobierać wzmaków:)

Tłumienie, rozumiem ze chodzi o dumping factor? ..ale to chyba we wzmacniaczach stereo, tranzystorowych jest juz na przywoitym poziomie?

Pytanie istotne to czy moc wzmacniacza wpłynie tez na dynamike w nizszych poziomach głośności?

Z paradigma moze bym wzial Studio 60 ale Monitorow v7sie boje, czytałem tutaj opinie rozczarowanych posiadaczy (problem z syczącymi sopranami). Wydaje mi sie ze MA sa bardziej kulturalne.

Dla Pana informacji moc elektroniki nie ma nic wspólnego z kontrolą kolumn. Aby wzmacniacz dobrze kontrolował kolumny muszą być zachowane i odpowiednio dobrane parametry tłumienia wzmacniacza do wartości jaka jest potrzebna do prawidłowego wysterowania danego zestawu kolumn. Po mocy Pan tego nie wywnioskuje.

Nie mam na myśli tego co podaje się na papierku, miałem na myśli wydajność, rezerwy prądowe, czyli to co w rzeczywistości wpływa na brzmienie.

..ale to chyba we wzmacniaczach stereo, tranzystorowych jest juz na przywoitym poziomie?

No właśnie, że jest z tym problem. Dla zintegrowanych wzmacniaczy stereo ta wartość podawana jest w przedziale 100-500. Im więcej tym lepiej.

Nie mam na myśli tego co podaje się na papierku, miałem na myśli wydajność, rezerwy prądowe, czyli to co w rzeczywistości wpływa na brzmienie.

To trzeba to klientowi objaśnić a nie pisać, że im więcej mocy tym lepiej. Takie stwierdzenie można interpretować dwojako.

Jeśli chodzi o Denona 720 i Hk 980 to szczerze odradzam, słabo zagrają. Denon 1510 to już dość fajny klocek dual mono.Spora energia, dobra kontrola basu. Selektywna swobodna góra. Ma troszkę podrasowany zakres średnich tonów. Jednakże całość trzeba uznać za naprawdę spójną.

Posiada też większą moc niż podaje producent, w teście dał przy 4Ohm 2x174W przy 8Ohm 2x102W.

Myślę że MA Rx6 czy Rx8 powinien się dobrze zgrać.

Teraz PMA 1510 można łyknąć w dobrej cenie bo weszło 1520.

podczas swoich ostatnich poszukiwań zapoznałem się z zestawem NAD 356bee oraz MA RX8, jest to dobre połączenie z fajnie "zaznaczonymi" basami i sopranami. dla mnie było to dość uniwersalne zestawienie i zapewne grałoby u mnie gdybym nie natrafił na Amstaffa.

Ps może warto chwilę poczekać na nową serię silver, zwłaszcza przbudowaną 8 a może 10. Z tym, że trafiłem gdzieś na zapowiedź wzrostu cen o ok 20%

CD, pliki, analog

wieczorami słuchawki

z tego co wyczytałem mają lub lada chwila będą mieli serię silver w q21.Zadzwoń i zapytaj-a potem posłuchaj.Może gra przyzwoiciej od serii RX

No właśnie podobno nowa seria Silver nie gra lepiej od RX - MA chyba będzie po prostu korzystać z dobrych notowań serii RX i w ten sposób kontynuować dobrą passę. Ale to tylko jeden z głosów kogoś z branży, kto był na przedpremierowych odłuchach nowych Silverów.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

pomieszczenie troche male. bez problemu naglosni je rx2. ja bym tam nie wstawial nic wiekszego od rx6. co do wzmaka to wez pod uwage takze vincent, advance acoustic i exposure

Gość maniekn274

(Konto usunięte)

bez przesady z tymi rx8 do tego metrażu,jak się już rozeznaliśmy z twoim metrażem i sposobem ustawienia to kiepsko to widzę.Kolumn na tej ścianie daleko nie odsuniesz od ściany,a po drugie te drzwi po prawo-nie będzie to ok.Lepiek kolumny na drugą stronę,tam gdzie wyrko masz,albo tam gdzie okno.A w ogóle to w tym budżecie i w tym metrażu to najsensowniej widzę na pięknych standach KEF R300.Te MA niech się schowają.Naprawdę jest z nich zarąbisty bas,a reszta pasma jeszcze lepsza.,i wygląd lux.(kwestia gustu) :) posłuchaj a sam się przekonasz.Takie małe monitory pod pachę za kaucją do domu zabierz i posłuchaj.

pomieszczenie troche male. bez problemu naglosni je rx2. ja bym tam nie wstawial nic wiekszego od rx6

Popieram, przy tym metrażu moim zdaniem RX6 maksymalnie! Osobiście zacząłbym od RX2 - są wprawdzie mniejsze od RX6, ale mają za to większy głośnik niskośredniotonowy. Na 99% nie zabraknie Ci tego, co mogłyby dać RX6. Nie rób błędu, który ja kiedyś zrobiłem, pakując Dali 450 w 12m2!!! Moim zdaniem grało to nieźle, do czasu aż spróbowałem całkiem przypadkowo starych monitorów Quadrala za 350 zł z Allegro. Wtedy usłyszałem różnicę i zrozumiałem swój błąd.

Ok to zostanę przy RX6. Mam obecnie tam podłogowce, z kubaturą skrzynki nawet większą od RX6 i problemów akustycznych nie mam, przynajmniej takowych nie słyszę, a rok temu bylem w większym pokoju ok 20 ale w kwadracie i tam był już mały problem z akustyką ale miałem tam oś odsłuchu od narożnika pomieszczenia.

co do wzmaka to wez pod uwage takze vincent, advance acoustic i exposure

Nie wiem jak inne exposure ale 3010 miałem i z MA GS20 nie polecam no chyba że ktoś lubi dynamiczny zimny mało barwny ostry dźwięk .

Dlaczego maja nie grac? Heco Celan, Magnaty 7 czy wymienione monitory Kefa kosztowały by mnie prawie dwa razy wiecej. Na te MA mam b.dobrą ofertę.

Jakie komponenty są słabe, masz na myśli kosze?.

Dlaczego maja nie grac? Heco Celan, Magnaty 7 czy wymienione monitory Kefa kosztowały by mnie prawie dwa razy wiecej. Na te MA mam b.dobrą ofertę.

Teraz na większość sprzętu audio (na Magnaty i Heco także) można wynegocjować podobne rabaty jak na MA - czyli 30% sugerowanej ceny polskiego Dystrybutora.

Gość numik

(Konto usunięte)

Tłumienie, rozumiem ze chodzi o dumping factor? ..ale to chyba we wzmacniaczach stereo, tranzystorowych jest juz na przywoitym poziomie?

Pytanie istotne to czy moc wzmacniacza wpłynie tez na dynamike w nizszych poziomach głośności?

Z paradigma moze bym wzial Studio 60 ale Monitorow v7sie boje, czytałem tutaj opinie rozczarowanych posiadaczy (problem z syczącymi sopranami). Wydaje mi sie ze MA sa bardziej kulturalne.

rozumiem, u mnie wprawdzie nic nie syczy, jest dynamicznie i tyle, właśnie tego brakowało mi w MA, ale wiadomo, w innych systemach może syczeć. MA też są git generalnie. Heco nie polecam, sztuczny dźwięk jak dla mnie, prędzej Klipsche lub Dali. Natomiast przed wyaniem większej kasy wszystkim proponuję odsłuch Pure Acoustics Supernova 8...

Użytkownik adym dnia 29.10.2013 - 09:07 napisał

Ok to zostanę przy RX6

Czemu kolego uparłeś się na coś co nie gra. Nie lepiej w tej cenie kupić dobre kolumny?

Prosimy o konkrety:)

Użytkownik adym dnia 29.10.2013 - 12:34 napisał

Jakie komponenty są słabe, masz na myśli kosze?.

Całokształt.

Analogicznie jak wyżej - proszę o Twoje propozycje (nowych) kolumn w tej grupie cenowej. Kto obecnie na rynku proponuje za podobne pieniądze kolumny w takim wykonaniu obudowy jak Monitor Audio? Poza tym MA ma niezłe gniazda, fajny pomysł z mocowaniem maskownicy - estetyka kolumn na tym zyskuje. Nie piszę o dźwięku, bo jak wiemy to zależy od systemu i akustyki danego pomieszczenia, no i jednemu taki dźwięk przypasuje a innemu nie. Ale nie przesadzajmy z tym "całokształtem". Oczywiście Monitor Audio Silver to nie szczyt marzeń ale i też za tą kasę high endu nie znajdziemy. Także apeluję o rozsądek.

Oczywiście kupno kolumn używanych za podobne pieniądze jak nowe RX6 otwiera zdecydowanie większe pole wyboru i tu już zapewne znajdzie się niejedna propozycja o lepszym brzmieniu od Monitor Audio.

>adym

Za ile możesz wyrwać te RX6, o ile to nie tajemnica?

Adym-nie wiem czemu do 13m2 chcesz wstawić kolumny podłogowe ale ok-Twoja sprawa. Uważam że powinieneś rozejrzeć się za kolumnami podstawkowymi tym bardziej że będą stały blisko tylnej ściany.

Jeżeli upierasz się przy kolumnach podłogowych i nowych to poszukaj kolumn Kef iq70. Są teraz na nie bardzo dobre ceny gdyż zastąpił je nowszy model a basu mają na tyle (na pewno nie za dużo) że powinno być dobrze.

Mają bardzo dobrą przestrzeń i średnicę. Moim zdaniem grają o wiele lepiej od MA rx6.

Do tego dobry NAD, lub Arcam, może Music Hall, Advance Acoustic i będzie dobrze.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.