Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik C/A Andrzeja Stelmacha

cynamon

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie, czy taki dac za 7, 9, czy 14 tys. faktycznie wpływa na brzmienie systemu w tak znaczący sposób, aby miało sens wykładanie na to takich pieniędzy? Jak wypada najlepszy DAC z przedziału do 3-4 tys. z powyższymi "bajernikami"? No i ilu klientów będzie miał DAC p. Andrzeja w cenie 7 tys.? A pamiętam czasy, gdy swoje DAC do stareńkich upgrade odtwarzaczy typu Sony p. Andrzej sprzedawał za ok. 500 zł ;)

DAC pokaże co potrafi w odpowiednim towarzystwie. Do systemu budżetowego oczywiście nie ma sensu kupować DAC za więcej niż wynosi cena kolumn czy wzmacniacza. W systemie, który nie ogranicza słychać różnicę w brzmieniu DAC. I nie jest to różnica subtelna. DAC za 3-4 tys. gra słabo w porównaniu z droższymi. DAC Pana Andrzeja jest o tyle ciekawy, że podejmuje walkę z droższymi DAC-ami. Różnica pomiędzy najnowszym DAC P.Andrzeja a DAC montowanym do CD jest ogromna. To przepaść brzmieniowa.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

DAC pokaże co potrafi w odpowiednim towarzystwie. Do systemu budżetowego oczywiście nie ma sensu kupować DAC za więcej niż wynosi cena kolumn czy wzmacniacza. W systemie, który nie ogranicza słychać różnicę w brzmieniu DAC. I nie jest to różnica subtelna. DAC za 3-4 tys. gra słabo w porównaniu z droższymi. DAC Pana Andrzeja jest o tyle ciekawy, że podejmuje walkę z droższymi DAC-ami. Różnica pomiędzy najnowszym DAC P.Andrzeja a DAC montowanym do CD jest ogromna. To przepaść brzmieniowa.

Cena kolumn i wzmacniacza nie musi iść w parze z obiektywną jakością dźwięku, jeżeli takowa istnieje. Są kolumny za 50 tys., które na Audio Show "nie zagrały" - ba, grały obiektywnie gorzej od kolumienek za przysłowiowe 5-8 patyków w dobrym zestawieniu.

W mojej ocenie jest pewien próg percepcji ucha ludzkiego i naprawdę nie ma znaczenia koszt systemu - może to być i milion zł, a zmiana w kontekście systemu za 30 tys. może być subtelna, czy wręcz kontrowersyjna.

Idę o zakład (21-letnia Chevas Regal Royal Salute Rubin bottle), że na 100 słuchających w ślepym teście (próba reprezentatywna w społeczeństwie, ludzie wykształceni i z muzycznym gustem powyżej średniej) rozkład ocen pomiędzy DAC za 9-14 tys. w dobrym systemie, a tym samym systemem i DAC za 3-4 tys. zł byłby mniej więcej 50/50...

Kto wie, może podobny rozkład wystąpiłby nawet wśród użytkowników tego forum ;)

Chodzi mi o to, że chyba zbyt często dajemy się złapać w pułapkę marketingu i cen - te są często naprawdę "od czapki" i mają się nijak do progresu jakości przeliczonego na konkretne tys. zł...

Przykładowo, weźmy pierwszy z brzegu dac za te 3,5 tys. (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i porównajmy z dac Pana Andrzeja - ślepe testy. Wynik może zaskoczyć, jeżeli nie będzie wiadomo, który dac gra i w jakiej kolejności.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przyjemnie jest się łudzić ...

Zwracam jedynie uwagę, że takie niuanse w brzmieniu wychwyci może 0,2% populacji. Grupa docelowa na produkty drogie (marketingowo) jest szersza. Obok typowego audiofila, który weźmie 5-letni kredyt na zakup sprzętu (często znacznie droższego, niż np. auto którym jeździ :D), głównymi kupującymi są ludzie zamożni, acz niekoniecznie słyszący...

Przykład. Mam znajomego (prowadzi bardzo rentowną firmę, zatrudnia 300 osób), który zbudował sobie w domu specjalne 50 m kw. pomieszczenie do odsłuchu audio. Na sam sprzęt wyłożył bodaj z 250 tys. + koszt adaptacji pomieszczenia. BTW. Jedna ze szczecińskich firm mogła się utrzymać przez rok z prowizji przy budowie tego systemu :).

Ostatnio go odwiedziłem i ku mojemu zdumieniu do systemu miał podpiętą jakąś MP4'kę. Kiedy go zapytałem, dlaczego słucha z takiego "badziewia" na takiej klasie systemie, odpowiedział z rozbrajającą szczerością "...ekhm... no. a co? Ja tam dużej różnicy nie słyszę, czy gram z cd, czy z tego MP4"... :D

Dlatego myślę, że ślepe testy w dopasowanym systemie dla gawiedzi forumowej z DAC Pana Andrzeja vs jakieś popularne DAC ze średniej półki mogłyby być bardzo ciekawym doświadczeniem. Warunek: brak wcześniejszego osłuchania tych urządzeń. Wynik byłby wg mnie czysto losowy, nawet biorąc pod uwagę większe doświadczenie szacownego audytorium ;) Granica pomiędzy marketingiem, a rzeczywistymi potrzebami może kosztować grube tys. zł - nie bez powodu sprzęt audio staje się drogi dopiero z chwilą zbudowania marki (bez względu na to, czy gra dobrze, czy nie).

Projekt projektem, ale w takim DAC siedzą części za max. kilkaset zł, a oczekiwania marżowe są często zupełnie od czapy... Brakuje masowej produkcji i ceny dopasowanej do potrzeb masowego odbiorcy. Dobrą przeciwwagą jest rynek sprzętu komputerowego - masowość, powtarzalność i relatywnie niskie marże w relacji nakłady, a końcowa EBIDTA z działalności ;)

Zwracam jedynie uwagę, że takie niuanse w brzmieniu wychwyci może 0,2% populacji. Grupa docelowa na produkty drogie (marketingowo) jest szersza. Obok typowego audiofila, który weźmie 5-letni kredyt na zakup sprzętu (często znacznie droższego, niż np. auto którym jeździ :D), głównymi kupującymi są ludzie zamożni, acz niekoniecznie słyszący...

Przykład. Mam znajomego (prowadzi bardzo rentowną firmę, zatrudnia 300 osób), który zbudował sobie w domu specjalne 50 m kw. pomieszczenie do odsłuchu audio. Na sam sprzęt wyłożył bodaj z 250 tys. + koszt adaptacji pomieszczenia. BTW. Jedna ze szczecińskich firm mogła się utrzymać przez rok z prowizji przy budowie tego systemu :).

Ostatnio go odwiedziłem i ku mojemu zdumieniu do systemu miał podpiętą jakąś MP4'kę. Kiedy go zapytałem, dlaczego słucha z takiego "badziewia" na takiej klasie systemie, odpowiedział z rozbrajającą szczerością "...ekhm... no. a co? Ja tam dużej różnicy nie słyszę, czy gram z cd, czy z tego MP4"... :D

Dlatego myślę, że ślepe testy w dopasowanym systemie dla gawiedzi forumowej z DAC Pana Andrzeja vs jakieś popularne DAC ze średniej półki mogłyby być bardzo ciekawym doświadczeniem. Warunek: brak wcześniejszego osłuchania tych urządzeń. Wynik byłby wg mnie czysto losowy, nawet biorąc pod uwagę większe doświadczenie szacownego audytorium ;) Granica pomiędzy marketingiem, a rzeczywistymi potrzebami może kosztować grube tys. zł - nie bez powodu sprzęt audio staje się drogi dopiero z chwilą zbudowania marki (bez względu na to, czy gra dobrze, czy nie).

Projekt projektem, ale w takim DAC siedzą części za max. kilkaset zł, a oczekiwania marżowe są często zupełnie od czapy... Brakuje masowej produkcji i ceny dopasowanej do potrzeb masowego odbiorcy. Dobrą przeciwwagą jest rynek sprzętu komputerowego - masowość, powtarzalność i relatywnie niskie marże w relacji nakłady, a końcowa EBIDTA z działalności ;)

ja robiłem porównanie DAC-04 z innymi dac'ami w tej cenie i tańszymi - tylko głuchy nie usłyszałby od razu ogromnej różnicy czy wręcz przepaści dźwiękowej, nawet żona usłyszała to!

kluczem do dobrego porównania nie są żadne tam ślepe testy, tylko po prostu puścić dwa porównywane dacki równocześnie i na wzmacniaczu w sekundę przełączyć sobie między jednym a drugim na wejściu

ja robiłem porównanie DAC-04 z innymi dac'ami w tej cenie i tańszymi - tylko głuchy nie usłyszałby od razu ogromnej różnicy czy wręcz przepaści dźwiękowej, nawet żona usłyszała to!

kluczem do dobrego porównania nie są żadne tam ślepe testy, tylko po prostu puścić dwa porównywane dacki równocześnie i na wzmacniaczu w sekundę przełączyć sobie między jednym a drugim na wejściu

Dac-04 p. Andrzeja to było chyba coś w okolicy 1200 zł. Z jakimi "w tej cenie" i tańszymi porównywałeś? Rozmawiamy tu raczej o DAC ze średniej półki - za 3-4 tys.

Dac-04 p. Andrzeja to było chyba coś w okolicy 1200 zł. Z jakimi "w tej cenie" i tańszymi porównywałeś? Rozmawiamy tu raczej o DAC ze średniej półki - za 3-4 tys.

najnowszy dac-04 na CS4398 to cena około 2500, oczywiście przetwornik zewnętrzny a nie wbudowany w CD (INDAC)

porównywałem od najtańszych do porównywalnych cenowo, a więc z:

- najlepszy ówczesny Nostromo

- sławny;) VALAB NOS DAC na ośmiu kościach TDA 1543

- denon dcd-700ae

- Atoll Dac 100 (ten to świetne recenzje zbierał)

- CA Dac Magic

- dziurka "z laptopa"

odechciało mi się na etapie porównywania z Atollem - DAC-04 został u mnie w domu... a byłem do niego nie za dobrze nastawiony, nie miał przecież żadnych "wow-recenzji"

dopiero stosunkowo niedawno DAC-04 doczekał się godnej recenzji -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z którą zgadzam się w 100%

Ukryta Zawartość

- najlepszy ówczesny Nostromo - 700 zł...

- sławny;) VALAB NOS DAC na ośmiu kościach TDA 1543 - $200 z przesyłką...

- denon dcd-700ae - 1400 zł (cały CD, a nie tylko DAC)...

- Atoll Dac 100 (ten to świetne recenzje zbierał) - 2200 zł...

- CA Dac Magic - 1690 zł...

...

dopiero stosunkowo niedawno DAC-04 doczekał się godnej recenzji -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z którą zgadzam się w 100%

A więc porównywałeś z DAC, które kosztowały mniej - do 2200 zł (jak wyżej - uzupełniłem o ceny).

Co do recenzji Violeta (sereoikolorowo), to już kiedyś pisałem - ostrożnie, bo na tym blogu wszystko jest oceniane jako świetne, rewelacyjne, grające jak w cenie do X, itd. - człowiek z tego żyje i raczej nie będzie pisał "jak jest".

Przy okazji, jaka reszta systemu w trakcie testu?

Ukryta Zawartość

A więc porównywałeś z DAC, które kosztowały mniej - do 2200 zł (jak wyżej - uzupełniłem o ceny).

Co do recenzji Violeta (sereoikolorowo), to już kiedyś pisałem - ostrożnie, bo na tym blogu wszystko jest oceniane jako świetne, rewelacyjne, grające jak w cenie do X, itd. - człowiek z tego żyje i raczej nie będzie pisał "jak jest".

Przy okazji, jaka reszta systemu w trakcie testu?

Racja - pełna ostrożność do blogu Violeta. W czasie gdy kupowałem nie było jeszcze tej recenzji. Trzeba trzeźwo patrzec na sprawę - dostajesz taki dac ile zapłacisz. a że grał lepiej niz ten za 2200 ze sklepu to ja zawsze wolę wesprzeć lokalnego polskiego producenta (mam blisko do studia16hertz i p. Stelmacha).

W trakcie testu testowałem niestety na zwykłych plikach 16bit/44.1kHz, reszta sprzętu to było:

- kolumienki MimoIIIs (Studio16hertz)

- wzmacniacz Denon PMA-700AE, czyli totalna budżetówka

obecnie gra to ze wzmacniaczem Music Hall A35.2, a bity dostarczam przez COAX interfejsem Hiface Two - mam wiele plików 24/96. Pozbyłem się odtwarzacza CD całkowicie. Tu zaczęła się jazda, mam wrażenie że dopiero teraz ten DAC pokazuje co potrafi, jest to zestawienie na którym słychać różnice (subtelne) w kabelkach głośnikowych, więc to dla mnie taki mały "szał". Oczywiście zawsze kusi wpożyczyć jakiś DAC z wyższej półki i porównać.

jeszcze uzupełnienie - kiedyś nie zdawałem sobie sprawy z roli DAC'a w systemie (posiadając biedny nostromo) - będąc w Studio16hertz p. Grzegorz zrobił mi właśnie nie ŚLEPY TEST, tylko przełączenie w czasie rzeczywistym z mojego nostromo na jakiś super-hiper modyfikowany CD Rotela, ulampiony i w ogóle.. parzy kawę - szczęka mi opadła i od tego czasu wiem jakie ogromne znaczenie ma DAC

Szczerze mówiąc, to przy pewnym poziomie grania wszystko ma kluczowe znaczenie. DAC jest ważny, ale nie mniej istotna jest amplifikacja, czy chociażby przetworniki/podłogówki.

Ja męczyłem się bardzo długo z głupimi kablami do podłogówek. Testowałem, wydawałem kasę, a na koniec i tak zostały dosyć mało "audiofilskie" miedziaki za 300 zł, których nazwy nie wymienię (bo wstyd :D). Po "upierniczeniu" bananów i podłączeniu na gołe druty zagrały w systemie najlepiej. Oczywiście "najlepiej" dla mnie (np. nie lubię popularnego w opisach "obnażania" błędów w realizacji nagrania, a raczej buduję system pod granie przyjemne dla ucha, muzykalne). Testowałem jednocześnie kable na poziomie Kondo (kilka tys. $), ale co z tego, jak nie dało się czerpać przyjemności ze słuchania muzyki? ;)

A ślepe testy są po to, aby oglądający nie sugerował się (w żaden sposób) "obrazkiem", a decydował wyłącznie w oparciu o słuch.

Byłem świadkiem bardzo dziwnych decyzji na podstawie ślepych testów - pojawiało wielkie zdziwienie u doświadczonych i osłuchanych ;)

• 1 miesiąc później...

Witam, szukam kogoś z wrocławia lub okolic kto posiada Daca Stelaudio, aby (dzięki uprzejmości tej osoby), móc odsłuchać wraz z moim zestawem. Zanim kupię chcę się upewnić na ile podniesie walory jakościowe mojego zestawu. będę wdzięczny.

proszę o kontakt na priv - jeśli ktoś mógłby pomóc w temacie.

pozdrawiam

Jaki DAC chcesz zakupić ? Wersję 04 ? Najnowasza 06 chyba jeszcze jest nie skończona ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jaki masz zestaw ? Za ile chcesz kupić DAC ? Spróbuję zaprognozować wpływ DAC na twój system ... ;-)

Spokojnie możesz brać DAC w ciemno. Wpływ na system będzie zbawienny. Wybacz ale ta micromega to już dźwiękowy dinozaur ...

Pytanie tylko za ile chcesz nabyć DAC ... bo może są inne ciekawe DAC w tej cenie ...

Spokojnie możesz brać DAC w ciemno. Wpływ na system będzie zbawienny. Wybacz ale ta micromega to już dźwiękowy dinozaur ...

Pytanie tylko za ile chcesz nabyć DAC ... bo może są inne ciekawe DAC w tej cenie ...

Widzę że masz coś konkretnego do sprzedania:)) wiesz ile stelaudio kosztuje.

Nówka 2500. To dobry przetwornik. Ale trochę przestarzały jak na obecne czasy. Gęstych plików na nim nie pograsz. Obecny trend to pc audio i granie z komputera. Ograniczenie USB do 48 kHz boli.

Jak poszukasz na allegro, to za trochę więcej dostaniesz ciekawszy przetwornik ;-) Bądź jak Sherlock Holmes ... zgadnij jaki ;-)

Nówka 2500. To dobry przetwornik. Ale trochę przestarzały jak na obecne czasy. Gęstych plików na nim nie pograsz. Obecny trend to pc audio i granie z komputera. Ograniczenie USB do 48 kHz boli.

Jak poszukasz na allegro, to za trochę więcej dostaniesz ciekawszy przetwornik ;-) Bądź jak Sherlock Holmes ... zgadnij jaki ;-)

jak gęstych plików nie pograsz? właśnie że pograsz przez coax, ja używam w duecie hiface two i gram gęste. Nie jest to przestarzały przetwornik

"Wejścia SPDIF odbierają dźwięk próbkowany z częstotliwością do 96 kHz / 24 bity. "

Faktycznie, półgęste pogramy ... ;-)

To jest stary przetwornik patrząc na obecne rynkowe standardy czyli DXD i DSD ;-)

Ano posłuchałoby się pliczków DSD ;-)

Niby mogę to zrobić za pomocą Oppo ale to jednak nie to ... ;-)

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Osobiście słuchałem jakieś dwa lata temu DAC Stelmacha. Ten starszy był słabiutki. Nie wiem czy miał jakieś zalety oprócz niskiej ceny i dobrej recenzji :) Prototyp nowego grał fajnie, ale cena za DAC abstrakcyjna. Pan Andrzej jest chyba tak zadowolony z własnej konstrukcji, że postanowił całą produkcję zachwać dla siebie :)

Nowy DAC jest drogi. Prototyp dobrze gra ale chyba nie będzie miał obsługi DXD ani DSD co go od razu stawia na przegranej pozycji ... Konstrukcja współczesnych DAC chyba się komplikuje ... Trzymam kciuki za Pana Andrzeja i jego nową konstrukcję ... może się doczekamy "seryjnej" produkcji ;-)

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Piopio - jesteś człowiekiem małej wiary. Pomyśl lepiej, jak teraz Chińczycy już do byle DAC'ków powoli wkładają wszędzie lub zapowiadają... sabre / dsd, to nasz, polski inżynier sobie ma z tym nie poradzić :)

• 1 miesiąc później...

Pytanie co użytkowników Daca stelmacha. Mam zestaw mingda 34, micromega stage 4 + ariesy (studio 16 hertz). Chciałbym mieć bardziej dynamiczny bas (ten jest trochę rozmyty). Czy waszym zdaniem Dac pomoże, czy lepiej wymienić lampy, lub cały wzmacniacz?

• 5 miesięcy później...

Czy tak może wyglądać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.