Skocz do zawartości
IGNORED

Jazz,poezja,piosenka poetycka.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Do założenia tego wątku skłoniła mnie płyta Włodek Pawlik/Józef Czechowicz "Wieczorem".Jest to zapis autorskiego projektu Pawlika do wierszy przedwojennego awangardowego poety Józefa Czechowicza nagrany w impresaryjnym Teatrze Starym w Lublinie w kwietniu b.r.

Trio Pawlika(lider piano, C.Konrad,P.Pańta) akompaniuje m.in. D.Miśkiewicz,K.Badachowi oraz wokalistom z Lublina.Spektakl i płyta to zestaw 14 piosenek autorstwa Pawlika pozostających w klimatach poezji śpiewanej,mainstreamu,funcku,piosenki aktorskiej.Piękne piosenki,brawurowe wykonania,świetny akompaniament.Chyba wybiorę się na to przedstawienie do Lublina.

A na razie zachęcam do zapoznania się z tą muzyką i proponuję wątek traktujący o związkach jazzu z poezją i piosenką poetycką.

https://www.audiostereo.pl/topic/106728-jazzpoezjapiosenka-poetycka/

Włodek Pawlik to muzyk najwyższej klasy. Anhelli przypadł mi do gustu niebanalną inspiracją słowem poetyckim. Pawlik Czuje poezję i potrafi jak nikt przełożyć to na muzykę.

Przypomniał mi się taki stary film, reżyser Dick Fontaine:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Rahsaan Roland Kirk and John Cage - Sound

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 2 tygodnie później...

Udało mi się zobaczyć to przedstawienie w Lublinie 08.11.Efekt jak zwykle na żywo dużo lepszy niz na płycie.Swietne piosenki Pawlika,genialna gra tria i bardzo dobrzy wokaliści z wybijającą sie Dorotą Miśkiewicz.Przedstawienie bardzo kameralne,klimatyczne.

Ale przypominam,że nie jest to wątek poświecony jedynie Pawlikowi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.