Skocz do zawartości
IGNORED

kondensatory olejowe w zwrotnicach

maxii

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy. Mało które kolumny spotykane na rynku mają optymalną zwrotnicę, i sama wymiana elementów na lepsze niewiele pomoże. Najpierw trzeba doskonale dopasować zwrotnicę do głośników. W torze niskotonowym i w obwodach równoległych nie ma to raczej sensu, ale w średnio i wysoko... Jeżeli masz najwyższej klasy wysokotonówki (niektóre wstęgi, Dynaudio, Morel, Focal, Scanspeak 9700, Vifa D25AG35, parę innych) to powinieneś usłyszeć zmianę.

Wymienilem w moich RLS callisto kondesatory na ruskie olejowe (byly mkp Audyn), po wymianie brzmienie jest troche czystsze i bardziej otwarte. Zmiana nie jest bardzo duza, ale IMHO warto, szczegolnie ze olejowe (nawet polskie Telpody) sa tansze i lepsze niz wiele MKP (szczegolnie przereklamowane SCR)

dokładnie o to mi chodziło

kondensatory olejowe są o wiele większe ale z tego co słyszałem preferowane do wzmacniaczy lampowych i zwrotnic głośnikowych wyższej klasy

nie zmieniają swoich parametrów przez wiele lat

ujemną stroną zagadnbienia jest ich cena

chociaż na allegro jest pełno kondensatorów z byłego ZSRR

tutaj jest opis tych kondensatorów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chcę zbudować zwrotnicę na tych kondensatorach ale nie wiem czy opłaca się wydawać tyle pieniędzy

czy poprawa jakości dzwięku będzie znaczna i odczuwalna na słuch

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tez rozwazania na temat kondensatorow w zwrotnicy

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...

Chcę wstawic do mojej zwrotnicy kodensatory olejowe Boscha .Niestety ich pojemnośc jest zbyt duza w porównaniu z oryginałem(w torze wysokotonowym) .Mam jeszcze jakies stare chyba olejowe Elwy-wymiary spore.Co myślicie o olejowych Elwach czy taki mariaz połaczony szeregowo z Boschem jest dobrym pomysłem?

wg mnie skupiasz swoj wysilek w zla strone. chcesz na sile wstawic/uslyszec kondensator olejowy a to chyba nie tedy droga. mozna jeszcze polecic wymiane oleju na innu lepiej brzmiacy :)

jesli juz chcesz cos porownywac to chociaz zadbaj zeby pojemnosci byly takie same bo roznice w pojemnosci nawet tolerancji wychwyci kazda amaratura pomiarowa a rodzaju kondensatora nie wychwyci zadna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.