Skocz do zawartości
IGNORED

Droga do analoga - system pod gramofon dual 1236

michalch83

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moi drodzy.

Jakiś czas temu , w dniu 30-tych urodzin postanowiłem w końcu kupić sobie gramofon ( mam szczerze dość bezduszności cyfrowej muzyki).

Akurat się pojawił dual 1236 na horyzoncie, a że zbyt drogi nie był ( a zważając na moją świeżość w temacie lepiej zniszczyć sprzęt tani :)

więc i jest.

Obecnie ( proszę się nie śmiać - do tej pory było tylko kd) podłączony jest przez allegrowy tani przedwzmacniacz do HK AVR 630, który z kolei napędza Balboy z Jbla. Po prostu to miałem w pokoju ;) Są plusy - gra, są też minusy - nie tak jak bym chciał. Owszem dźwięk jest zgoła inny od cyfry ale brakuje mi szczegółowości i rozbudowanego średniego pasma. Muzyka rock/country/trochę klasyki, czasem coś mocniejszego. Chciałbym, żeby gitary pięknie brzmiały. Muzyki elektronicznej raczej zestaw nie uświadczy ( no chyba, że jakiś JMJ albo Oldfield/Vangelis). Zależy mi też na dobrym dźwięku fortepianu, bo czasem jakieś Możdżery wpadają .

Czego szukam i o co chcę zapytać :

Szukam ciepłego, ale dokładnego dźwięku z przestrzenną sceną i celnym basem ( może być cieplejszy). Pokój ma 18m2, ale jest otwarty na kuchnię i przepokój, czyli razem ok 30m2. Oczywiście standardowo regipsy i szwedzka podłoga ;) Trochę zastawiony meblami więc ma się o co dźwięk rozbijać.

Regulacja barwy dywanem ;)

I pytanie :

• jaki wzmacniacz pod ten gramofon - dobrze jakby miał wejscie phono DIN, bo takowe mi wystaje z duala, a przejściówkami się brzydzę.
  • jakie kolumny do zestawu - jak napisałem zależy mi na szczegółach, scenie i przyjemnym brzmieniu.
  • jaka wkładka do gramofonu ( to za czas jakiś ale zapytać już warto) - na razie jedzie nowa igła

Cenowo - w tej chwili jakieś 300-400 wzmacniacz i do 1000 kolumny ( zakładam, że finalnie w końcu te balboy sprzedam, więc cośtam się zwróci ;) Sprzęt

raczej używany miałby być.

Mam kilka typów na allegro - chętnie posłucham co o tym myślicie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ten chyba za słaby niestety

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ewentualnie proszę o propozycje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

( mam szczerze dość bezduszności cyfrowej muzyki).

zainwestuj w dobry wzmacniacz, np sanyo j220, nad310, w zywe głosniki i 16-bitowego cd-ka to sie pozbedziesz bezdusznosci. Za kilkaset złotych.

Ok, oba wydają się ciekawe, ale :

1. Szukam wzmacniacza konkretnie pod gramofon ( cd nie chcę reaktywować)

2. Wolałbym uniknąć przejściówek więc wejście DIN by się przydało.

Czy miał ktoś w rękach tego telefunkena z mojego linka?

Co do zaproponowanych Sanyo/Nad - jakie przedziały cenowe są dla nich normalne ?

Chcesz mieć ciepły dźwięk z równie ciepłym basem? w tej cenie masz Grundiga Fine-Arts A-903 ma wyjście Phono, model A-9000 jest dużo lepszy, ale trzeba za niego dać więcej.Trzeba tylko uważać na stan tych urządzeń najlepiej kupować od Niemca z ebay tam sprzedają zadbane egzemplarze.

( mam szczerze dość bezduszności cyfrowej muzyki).

Kup starego 16 bitowego CD na cx20017, tda1540, 1541, 1541A. Daj to komus kumatemu zeby wyjał wszystko co jest za IV czyli pierwszy scalaczek za Dac, i podłączył pod gniazdo oraz przykleił radiatory na dac i filtr (saa). Załaduj to płytami sprzed 15lat, albo płytami zgranymi na komputer, skompresowanymi mp3 w 320bps, oraz nagranymi audio cd z tych mp3-jek; Dostaniesz muzykę z duszą, i pozbawioną wad winyla.

Panowie,

jesteśmy dorośli, mamy jakieś swoje upodobania, które wyraz dają w naszych samochodach/domach/żonach/audio.

Nie inaczej jest ze mną. Myślę, że dosyć dokładnie nakreśliłem co chciałbym osiągnąć.

Proszę bez zgraj sobie mp3 320kb. Naprawdę.

Mam Dark Side z pierwszego tłoczenia w UK we Flac-u, nagrane na dobrym CD i nijak się to ma do tego samego

na winylu. NIJAK. Poza tym słucham też trochę na słuchawkach ( takich z 75 roku ;) i to co się ukryje w tych balboach to tam już niestety razi ;)

A wady winyli są dla mnie zaletą. Ja sobie lubię poczyścić płyty, poustawiać raz na tydzień gramofon. Naprawdę. To odstresowuje.

Poza tym nie mam pilota i głupiej chęci przełączania co chwilę utworów. Słucham muzyki, pełnych albumów i chłonę to co artysta chciał przekazać.

Co do kolumn zastanawiam się nad STX FS 250. Z tego co wyczytałem tego właściwie szukam ;) Zobaczymy, może uda się je posłuchać na żywo.

• 2 tygodnie później...
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Shittzu mógłbyś nie trollować tym cedekami?

Zamiast szukać vintage z wejściem DIN przerób wtyki gramofonu na RCA. Będziesz się poruszał po trochę nowszych sprzętach.

Statystycznie rzecz ujmując, zwiększasz swoje szansę uniknięcia miny.

No więc faktycznie trochę się wyklarowało.

Pojawił się philips fa 860 do napędzania stereo i CD 350 po modyfikacji pana Waldemara. Gramofon jest też przez niego tuningowany - będą cinche zamiast DIN, bo było ciągłe buczenie - jakiś problem z masą.

Co do kolumn, faktycznie miałem okazję posłuchać i zabukować FS 250. Grają dokładnie tak jak bym chciał, czyli dokładnie, spokojnie, bez żadnego efekciarstwa. Bardzo mi pasuje ich spokojna góra i bardzo dokłada średnica. Strasznie się nie mogę doczekać, aż podłącze je u siebie...

Z uwagi, na to ,że odsłuch FS-ów był na małej lampce, zdecydowanie albo trafi na półkę lampka, albo w CD pojawi się drugi tor z lampami. Co będzie, czas pokaże.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.