Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmac. do Paradigmów Mini Monitor V6 ?

astral699

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Z racji tego, że mój obecny wzmacniacz od dłuższego czasu już szwankuje (bass/balance) skopane (Yamaha AX-540 używka z lat 90' kupiona za 350zł na Wolumenie w Warszawie -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) przymierzam się do zakupu nowego.

Powiem od razu że jestem zielony w kwestiach audio-hifi. Coś tam wiem, ale jest to wiedza bardzo podstawowa jaką pewnie większość posiada.

Mam kolumny tak jak w temacie Paradigm Mini Monitor V6 (bez podstawek) nagłaśniają one pokój około 15m2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Doradźcie proszę jakie będzie najlepszy wybór wzmacniacza pod konkretnie te kolumny stereo ? Mój budżet to maksymalnie 1000zł. Nie jestem audiofilem, jestem "normalny", jednak przykładam spora wagę do jakości jaką generuję sprzęt grający. Gatunki przeze mnie preferowane to szeroko pojęta elektronika (techno/psytrance/dnb/hardstyle), ze źródeł zarówno mp3/CD. W 90% muyzki słucham poprzez komputer.

Co myslicie o tym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS: moje preferencje co do dźwięku. Lubie bas i środek, nie przepadam za "świstami" trebli.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skłaniałbym się ku c350, starszy niższa cena ale to wyższy model. Może Ci troszkę uspokoi Paradigmową górę.

Zestawienie paradigmów na AudioShow w tym roku zraziło mnie do kolumn tej marki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PS: moje preferencje co do dźwięku. Lubie bas i środek, nie przepadam za "świstami" trebli.

Czyli na pewno nie Pioneer.

W tym budżecie jedynie używany model. Poszukaj Nad 3240PE lub Nad 3080, ktoś się z nim buja od dłuższego czasu po Allegro (popatrz w zakończonych). Niżsy model - Nad 3060 to był najlepszy wzmacniacz pod tą wersję Paradigmów, jaki testowałem. 3240PE też bardzo fajny, gra w podobnym stylu, jednak odrobinę gorszy pod każdym względem. Do komputera przydałby się także jakiś DAC.

Widze ze NAD króluje wszedzie. Tylko czy fakt ze to stare modele nie bedzie miał wplywu na jakosc dzwieku ? Chodzi mi o przetworniki/tranzystory/kondensatory, które im starsze tym gorzej grają (tak slyszałem)

Dlaczego nie Pioneer ? I założe się że moja i wasza, "audiofilska" definicja przyzwoicie, diametralnie się różni.

Pamietajcie ze muza leci z komputera mp3/flac i z CD (czasem) poprzez zintegrowana k.muzyczną. Nie wiem czy jest sens szukac czegos powyzej 1000zł, bo i tak różnicy pewnie bym nie wyczuł miedzi highendem a lowendem

A ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Jeśli tak zakładasz to po co w ogóle zadajesz tu jakieś pytania? różnice będą bardzo duże. dziesięcioletni wzmak za 1000zł zagra o niebo lepiej niż nowy za 2000zł i na pewno prędzej się ten nowy zepsuje niż ten stary.

Denony to marketowe g...o.

Jeśli tak zakładasz to po co w ogóle zadajesz tu jakieś pytania? różnice będą bardzo duże. dziesięcioletni wzmak za 1000zł zagra o niebo lepiej niż nowy za 2000zł i na pewno prędzej się ten nowy zepsuje niż ten stary.

Denony to marketowe g...o.

Marketowe gó.... ? Ale jakies konkrety, no prosze was.

Nie Pioneer, nie Denon, bo ? Bo sie szybko psują czy co ?

To moze taki Marantz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ? albo ten nieszczęsny Denon

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ma bardzo dobre opinie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

można lepiej za te pieniądze. ani denon ani pioneer nie grają dobrze. grają płasko, bez życia, nie różnicują barw, brak im mikrodynamiki. Za 1000zł nie kupisz bardzo dobrego wzmaka ale można już kupić klocek który daje dużo radości ze słuchania muzyki. słuchałem wielu denonów i żaden z nich mi takiej radości nie dawał. Nad to dobry wybór.

na aukcji jest audio analogue puccini, jeśli ci się uda kupić to będziesz miał wzmaka na długie lata.

Copland csa 14 na innej aukcji, nie wiadomo za ile pójdzie ale mógłbyś licytować.

Jeszcze to. tak na szybko znalezione.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten wzmac z linka co podałes wydaje sie być bardzo minimalistyczny. Nie ma regulacji trebli/basu ? Równiez z tym Coplandzie nie widze tego. Co do Puciniego to za drogi. 1000zł to absolutny max, chociaz zdecydowanie wolałbym 600-700zł

Chester: skoro ani Denon ani Pioneer nie graja dobrze to skad tak dobre opinie o tych wzmacniaczach ? Na ceneo i nie tylko ludzie sie zachwycają np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Są głusi ? A moze po prostu nie są ekspertami, audiofilami i jeszcze im kompletnie nie odbiło ?

Ukryta Zawartość

Dlatego, że nie mieli innego wzmaka w rękach tylko kupili sobie go na ceneo. Podoba się bo nie porównywali z niczym innym. Wszędzie pełno reklam, w prasie też same pozytywy, tylko, że ktoś za to zapłacił nie małe pieniądze żeby dobrze pisali. Takie czasy.

rotel 971 poniżej tysiąca będzie ok. Jeden z fajniejszych wzmaków za parę stów. Jeśli chcesz jeszcze taniej to rotel 930.

Ukryta Zawartość

tu masz dużo informacji, jedne prawdziwe inne trochę mniej ale warto poczytać.

Ukryta Zawartość

W 3 poscie tutaj ktos napisał ze do Paradigmów tylko nie Rotel. Ciekawe dlaczego. W googlach w recenzjach znalazłem informacje ze Rotele najlepiej nadaja sie do twardego rockowego grania, czyli do muzyki, którą omijam szerokim łukiem. Ile w tym prawdy nie wiem.

Wydaje mi sie ze nie obejdzie sie bez odsluchu w jakims sklepie audio, bo na rekomendacjach mozna sie przejechac. Tak czy siak dzieki za rady, wynotowałem co warto brac a czego nie. Moze bedzie mi dane cos uszlyec przed kupnem

Kolego wyżej, widzisz mneij czytaj więcej słuchaj:)

Rotela nie należy łaczyć z żadnymi kolumnami, które reprezentują górę taką jak u paradigmów, krew z uszu gwarantowana. Chyba, że ktoś lubi jazgot.

Owszem rotele są fajne do rocka ale nie przy takich kolumnach. Do paradigmów trzeba czegoś co je złapie za mordę i uspokoi.

To ja napisałem, że Rotela nie należy łączyć z Paradigmami, a w szczególności z niskimi modelami. A to dlatego, że miałem i mieć takiego zestawienia więcej nie będę. Najciekawsze było to, że właśnie w rocku było najgorzej. Zbyt ostro, zbyt jasno, zbyt przejrzyście. W spokojniejszych nagraniach dawały radę. To nie była wina tych kolumn, a zestawienia z Rotelem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

>astral699

To nie jest tak, że NAD króluje.

Piszesz przecież:

Gatunki przeze mnie preferowane to szeroko pojęta elektronika (techno/psytrance/dnb/hardstyle)

I w te prefencje i gatunki NAD się dobrze wpisze przy Paradigmach. Rotele są bardzo dobre, ale nie uzyskasz nimi dźwięku jaki preferujesz.

Nowe tanie Pioneery, Denony to przepis na jasny i ostry dźwięk. Możesz wierzyć lub nie, ale przyszły takie skundlone czasy dla nowej budżetowej masówki, że wszystko musi brzmieć jakby stworzono do kina domowego. Ostro z silnym basem i cykającą górą. Ma być efektownie!

MF polecany wspomniany wyżej nie da rady sobie w takiej muzie. Niedrogie NAD moim zdaniem łączą nasycenie dźwięku, muzykalność z dynamiką i solidnym basem.

>Chester

Strzelasz na ślepo po markach, które znasz. Jak można jednocześnie polecać MF E11 i Rotela 971. Przecież to antypody.

I w te prefencje i gatunki NAD się dobrze wpisze przy Paradigmach. Rotele są bardzo dobre, ale nie uzyskasz nimi dźwięku jaki preferujesz.

Ciekawe jest to, że rotele nie sieją wysokimi, a raczej wyższą średnicą, ale z Paradigmami nie za bardzo się lubią, tak jak z niskimi modelami B&W.

Paradigmami nie za bardzo się lubią

Ja przez pewien czas wylądowałem z kombinację 980BX + Studio20 + Arcam CD73. Zgrywało się to całkiem dobrze. Pewnie dlatego, że jednak studio to lepsza równowaga a CD grał pełną średnicą.

Ja przez pewien czas wylądowałem z kombinację 980BX + Studio20 + Arcam CD73.

Można powiedzieć, że to była wyższa półka, Zacny wzmacniacz, niezłe źródło i dużo ciekawszy głośnik wprowadzający więcej spokoju i niezłą dynamikę.

Z racji tego ze jest mozliwosc zwrotu towaru w przeciagu 14 dni od daty zakupu, nabyłem godzinke temu Denona PMA 520AE.

Dosłownie, krew z uszu. Płaski dźwięk, kompletny brak przestrzeni, dudni, jakby brak stereo...

Jutro oddaję, okropieństwo. Nie wiem czy fachowo opisałem co mi nie odpowiada, ale juz wiem ze szukam czegos co zupełnie inaczej zagra niż ten wlaśnie Denon

Ukryta Zawartość

Dźwięk obecnego wzmaka, Yamahy AX-540 o wiele bardziej mi odpowiada.

Wiem, że na pewno nie kupie sprzetu którego w razie czego nie bede mógł zwrócic. Czasem nawet używane wzmacniacze mozna oddac do 10 dni na aukcjach na allegro i takich wlasnie aukcji bede szukał. Nie zaryzykuje zakupu w "ciemno" bazując jedynie nawet na najpochlebniejszych opiniach.

Ukryta Zawartość

nabyłem godzinke temu Denona PMA 520AE.....

Nie zaryzykuje zakupu w "ciemno" bazując jedynie nawet na najpochlebniejszych opiniach.

Z nowych, ciekawiej brzmiące denony zaczynają się od modelu PMA-15xx SE w górę, ale i tak są bardzo ekspresyjne w podawaniu dźwięków. Ja miałem PMA-1500AE z mulącymi Avance Omega 503, ale i tak z tym wzmacniaczem wytrzymałem parę tygodni. Na pewno ktoś lubi taki dźwięk tak więc i opinie mogą być pochlebne i wcale nie kłamliwe.

Spróbuj jakiegoś MF'a czy NAD'a, będzie to opozycja dla denona. Poza tym wtybrałeś naprawdę niski model. Więc fajerwerków nawet nie było co się spodziewać. Zwiększ budżet albo szukaj innych używek.

MF'a czyli ?

Co do nadów, to czekam na odp od kilku osób vzy wezmą pod uwagę ewentualny zwrot (do 10 dni). Co na chwile obecna z dostepnych NAD'ów z allegro byscie polecili ? C320, 320BEE ? 350 ? 316 ?

Im wyżej tym lepiej. c316 raczej sobie od razu daruj, warto od c350 posłuchać, tu już mas z odpowiednio wydajne trafo i zapas mocy gwarantujący niskie zniekształcenia przy już "znacznych" (w stosunku do modelów o mniejszej mocy) wychyleniach potencjometru. Naprawdę warto mieć zawsze parę W i amperów w zapasie.

P.S MF - Musical Fidelity.

Płaski dźwięk, kompletny brak przestrzeni, dudni, jakby brak stereo...

Dokładnie tak brzmi. Przeczytaj mój post.

MF E10 czy coś podobnego nie nadąży w takiej muzie.

Lepszym wyborem będzie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.