Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner stereo + kolumny + odtwarzacz blueray = 2500PLN kto rozwiąże zmienne tego równania?

Mikerbest

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam szybki temat do rozpracowania.

Mój tata - w przeciwieństwie do mnie nie jest amatorem dźwięku - potrzebuje zastąpić uległemu awarii jakiś czas temu sprzętku.

Jego pomysł był by kupić jakiś gotowy zestaw.

Pomimo moich usilnych zachęt by kupić coś z drugiej ręki - jak tak robię - tata zdecydował się że na pewno blueray i ampli stereo musi być nowe.

Na kinie domowym nie znam się kompletnie więc proszę o radę - co można kupić za kwotę 2500?

Trochę szukałem i zbudowałem taki zestaw

kolumny o wysokości maksymalnej 50 cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

amplituner stereo

Ukryta Zawartość

odtwarzacz blueray

Ukryta Zawartość

+ jakiś głośnik centralny lub subwoofer - sam nie wiem co.

Jeśli macie propozycję czegoś lepszego to proszę o Waszą pomoc.

Najlepiej jeśli amplituner i odtwarzacz będą tej samej firmy a kolumny muszą mieć wysokość poniżej 50cm.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.....

+ jakiś głośnik centralny lub subwoofer - sam nie wiem co.

....

Z subwooferem akurat problemu nie będzie, do każdego wzmacniacza można podpiąć.

Ale w jaki sposób chcesz podłączyć centralny głośnik, czy tylne kolumny jeśli to ma być kino ? Podałeś amplituner stereo - dwa kanały, na dwie kolumny. Do kina są amplitunery 5 lub 7 kanałowe. Jednak coś za coś, w ich przypadku jakość dźwięku w muzyce jest zdecydowanie gorsza od amplitunera/wzmacniacza stereo.

E=mc^2 + całka z kwadratu amplifikacji i z tego jeszcze... wychodzi jedna wielka niewiadoma :))

Z subwooferem akurat problemu nie będzie, do każdego wzmacniacza można podpiąć.

Ale w jaki sposób chcesz podłączyć centralny głośnik, czy tylne kolumny jeśli to ma być kino ? Podałeś amplituner stereo - dwa kanały, na dwie kolumny. Do kina są amplitunery 5 lub 7 kanałowe. Jednak coś za coś, w ich przypadku jakość dźwięku w muzyce jest zdecydowanie gorsza od amplitunera/wzmacniacza stereo.

E=mc^2 + całka z kwadratu amplifikacji i z tego jeszcze... wychodzi jedna wielka niewiadoma :))

Tata nie chce kabli walających się po podłodze dlatego zaproponowałem system stereo. Najgorszy problem jest z kolumnami bo tata upiera się przy średnich monitorach a salon ma ponad 30m2 i wysokości ponad 3m.

a jakie Ty chcesz zbudowac kino domowe na amplitunerze stereo , podstawowa konfiguracja kina domowego to 5.1 gdzie cyfra pięc odpowiada ilości kolumn natomiast po kropce jest kanał subwofera , trzeba by było kupic 4 takie magnaty 673 i jakiś centralny najlepiej z tej samej serii , to bedzie naprawdę bardzo budżetowy zestaw .

Dlaczego mają to byc monitory , przecież one będą za słabe do takiego dużego pomieszczenia .

Kabelki spinasz ładnie i puszczasz w rogu między podłogą a ścianą i nic nie widac .

Ojciec nie chce kabli to to ( ale ja nie polecam ) :

yamaha%20soundbar.jpg

Inne firmy też produkują .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Bez przesady. Soundbar na 30 m kw. Dla mnie to nieporozumienie. Tu należało by przekonać ojca do amplitunera, odtwarzacza i pełnowymiarowego zestawu 5.1. I przekonać go do dwóch kabli do głośników tylnych. Z przodu i tak nic nie będzie widział.

Jeżeli nie da się to już lepiej dobry odtwarzacz BD i słuchawki bezprzewodowe do niego.

B290079.jpg

F20aU6aNSkM0UvoJJ5MGhQ-3d-3d_BigProductImage.jpg

Dlatego napisałem w wielkim skrócie nie polecam . Niech ojciec lepiej zaakceptuje te kable , wyjdzie na tym lepiej .

Dlatego napisałem w wielkim skrócie nie polecam . Niech ojciec lepiej zaakceptuje te kable , wyjdzie na tym lepiej .

W takim razie jaki system 5.1 byście polecili w kwocie do 2500 PLN do tak dużego salonu uwzględniając mój pierwszy post?

Może taki zestaw?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pionków nie znam , ale w tej kwocie , czy Yamaha , czy Denon itd. to tak samo . Chociaż czytałem , że branże miło zaskoczył niskobudżetowy Pionek , a na forum także było , że są cienkie . Najważniejsze , że wybrałeś Tagę , na pewno nie bierz Prims , M Audio ( nie mylić z MA ), VK itp.

Skoda , że ojciec upiera się przy nowym zestawie , ale jest jak jest .

Szukaj w tym dziale tematów o zestawach Kd np. do 2500pln , tu było dużo tego , nie zabardzo użytkownikom chce się powtarzać .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

W takim razie jaki system 5.1 byście polecili w kwocie do 2500 PLN do tak dużego salonu uwzględniając mój pierwszy post?

Może taki zestaw?

http://allegro.pl/pioneer-vsx-423-bdp-160-taga-tav-606-v3-kino-5-0-i3696639816.html

Jeżeli po stronie wiadomych będzie 4000 PLN, to mogę spróbować.

Te Tagi ( 606-tki)nawet ładnie grają (mam je więc wiem) tylko obawiam się , że na tych ponad 30 metrach może niestety zabraknąc basu , który mógłby zrekompensowac subwofer ; wg mnie musiałby byc z dosyc mocnym wzmacniaczem , żeby sobie poradzic na takim metrażu , no i robi się właśnie 4 tys a nawet więcej .Można też przyjrzec się kolumnom z tej samej firmy ale modelowi 806. Głośniki basowe w nich są duże wiec basu jest wystarczająco i nie jest on taki zły w tej cenie ale to też ponad zakładane 2,5 tys . Można jeszcze taniej i zerknąc na zestaw kina z polskiej firmy STX i model KD 200 za ok 1,5 tys z subem ,tym większym , dokładając kilka stów kupujesz amplituner z blu-ray-em masz cały zestaw .Zanim jednak kupisz Pioneera zapytaj czy jest polska instrukcja obsługi bo już któraś osoba pisze tu , ze jest z tym ciężko .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pionków nie znam , ale w tej kwocie , czy Yamaha , czy Denon itd. to tak samo .

Również mam takie wrażenie.

Mikerbest

Jakoś nie przekonuje mnie firma Pioneer jako producent fajnego sprzętu do stereo, a przynajmniej nowe klocki, ale może się mylę nie słuchałem....

A dlaczego ampl. stereo? Raczej przy tym budżecie to jakość ampl stereo vs. 5.1 będzie taka sama i cena zbliżona, więc nie widzę sensu tego zakupu.

Osobiście zamiast ampli. kupiłbym wzmacniacz stereo, który da więcej zadowolenia z dźwięku, ale skoro nie będzie miało to większego znaczenia to wchodzicie do sklepu przesłuchujecie 5 zestawów i wybieracie najfajniejszy.

Można napisać jeszcze 100 postów, a i tak własny odsłuch wniesie najwięcej.

Zostań przy stereo. Kino domowe w tej cenie zagra bardzo źle w muzyce. W kinie też rewelacji nie będzie, taka kwota nie wystarczy nawet na pełny system 5.1 z subwooferem.

Temat do zamknięcia

Zestaw kupiony:

PIONEER SX-20 + odtwarzacz bluray PIONEER BDP-160 + MAGNAT QUANTUM 673

Jak tylko tata to zmontuje i rozpracuje to dam znać jak to gra u niego.

Dzięki za udział w dyskusji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.