Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki cd do 1000zł?

bisu321

Rekomendowane odpowiedzi

zaczeło się od tego że materiał zrealizowany 20 lat temu brzmi dużo lepiej niż współcześnie mimo lepszej techniki. I tu i zasilacze, i kable mają dużo do powiedzenia.

Tu akurat nie potrzeba zasilaczy czy kabli zeby to stwierdzic, bo jestem tez takiego zadania ze okes glownie lat '80 to najlepsze czasy dla muzyki i jej realizacji gdzie na tym komus jeszcze zalezalo. Sa oczywiscie wyjatki.

Eeee? To znaczy że takim dzwiękiem gra Twoj wzmacnaicz i głośniki. Do wymiany. Dokładając jakąś mułowatą bułę na PCM-56 poprawiasz usterki reszty systemu.

Czyli dochodzimy do wniosku po raz kolejny ze gra caly system, a nie jedno urzadzenie. Nie tylko ja mam takie zdanie o TDA1541. Trzeba wziac tez pod uwage ze sama kosc nie gra, ale charakterek zawsze zostanie. Wole calkowicie jakiekolwiek Burr-Browny i tyle. Niedawno mialem player na TDA1547 - tam to juz calkiem bylo twardo i minimalna ilosc przestrzeni.

?👈

Więc zamiast zmieniać CDeka, zmień kable, a jeszcze lepiej zmień bezpiecznik!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Teraz nie bardzo wiem czy dobrze rozumuję. C541i też się nadaje do modowania i przynosi to jakieś fajne rezultaty? (pytam bo części do napędu i laser jest łatwiej dostępny niż w przypaku CD40 od Marantza).

Tak.

Podstawa to dobry zegar z osobnym zasilaniem , poprawa zasilania zwłaszcza DACa , ominięcie MUTE i poprawa toru analogowego.

Ta całość zmienia całkiem klasę grania tego modelu .

O Marantzu słyszałem, że skrzydła pokazuje tak naprawdę dopiero na lampach

BZDURA i chyba już Tobie o tym pisałem na PW .

Lampy w takim miejscu to proszenie się o problemy . Jedną z najlepszych aplikacji wyjścia analogowego dla TDA1541 jest układ Pedji Rogoc - Aya DAC .

I jest to układ na opampach .

Więc zamiast zmieniać CDeka, zmień kable, a jeszcze lepiej zmień bezpiecznik!!

Nie sprawdzałem jak działają bezpieczniki ale zmiana kabla nie jest złym pomysłem . Tylko czy opłacalnym ?

Dobry kabel IC to koszt od około 1000zł . Czasem takim właśnie kablem skorygujemy brzmienie o te kilka procent we właściwą stronę .

Mój system doskonale wychwyca zmianę kabli i to do tego stopnia że jak kumpel przyjechał do mnie i podczepił swoje jakieś niby dobre kable(500zł za 2m) głośnikowe to mielismy wrażenie że zamieniliśmy kanały miejscami,sorki ale nie mam sprzętu z hipermarketu

Mój system doskonale wychwyca zmianę kabli i to do tego stopnia że jak kumpel przyjechał do mnie i podczepił swoje jakieś niby dobre kable(500zł za 2m) głośnikowe to mielismy wrażenie że zamieniliśmy kanały miejscami,sorki ale nie mam sprzętu z hipermarketu

mój też. Ale ja nigdy się nie bawiłem w gotowe przewody za pierdylion PLN, tylko kupowałem w sklepie rtv po metrze wszystkich przewodów jakie mieli i słuchałem, i wybierałem taki który mi najbardziej pasował. Często zwykłe, tanie kabelki bardzo przyzwoicie grają. Robiłem też próby typu puszczałem sygnał dwoma po zyłach a ekran był tylko ekranem i to sie nie sprawdziło, oraz w przypadku kolumn z różnych rodzajów przewodów z czego bardzo dobrym pomysłem okazał się koncentryk antenowy który znakomicie i czysto przepuszcza środek i górę w porównaniu do normalnych przewodów.. ale ma kłopot z basem i... tak sie narodził mój przewód głośnikowy który jest koncentrykiem łączonym symetrycznie tzn na jeden głośnik puszczam 2 równolegle tak że zyła jednego i masa drugiego razem w przypadku kolumn z jednym zaciskiem oraz koncentryk i linka prostokątna przy bi-wiringu.

Podstawa to dobry zegar z osobnym zasilaniem , poprawa zasilania zwłaszcza DACa , ominięcie MUTE i poprawa toru analogowego.

Ta całość zmienia całkiem klasę grania tego modelu .

Wszystko to słychać. Robię to bardziej drastycznie bo dosłownie wyrzucam wszystko za dacem oprócz opa który robi IV, czasami przestawiam w tryb non-oversampling który dobrze się sprawdza przy rocku i metalu, z zasilaniem Dac-a rzadko kombinuję ale za to kombinuję z zasilaniem filtra cyfrowego bo ten skubaniec zasiewa resztę. Najlepiej zasilić tego filtra osobno. Lamp nie wrzucam, bo nie lubię. Słuchałem takich CD i jak dla mnie zbyt zamulone, nie wiem może te akurat takie były, i słychać też zniekształcenia przy dużej dynamice.

TDA gra dynamicznie, jak wszystkie multi-bit. Ważne są decoupling caps - nie wiem jak to po polskiemu - kondensatory z których TDA zasila drabinkę - bo ten właśnie prąd z nich słuchamy bezpośrednio. Różne firmy kombinują z tantalami, 2-3 krotnie większymi niż referencyjne 100nf, a nawet dają różne pojemności na poszczególne bity - dlatego brzmią różnie, są różne szkoły. Układy można łączyć. Co ciekawe, poszczególne egzemplarze kostki różnią się brzmieniem.

Muda44 - jak będziesz miał okazję zainteresuj się tymi starymi Soniakami - to krok dalej w kierunku TDA, który w wersji non-os brzmi bardzo prawie że identycznie. Ale DAC Sonego jest jeszcze bardziej hm.... bardziej :) 501 jest bardzo słodka i ciepła, taka aż pijana, 701 po wywaleniu muraty to mega żyleta. Ja nie potrafię ich się pozbyć, arcama na TDA1541a s2 też nie, chociaż gdybym musiał wybierać.. to zostałyby soniaki.

Muda44 - jak będziesz miał okazję zainteresuj się tymi starymi Soniakami

Mam teraz Stream Magic 6 i nie widzę już sensu inwestycji w odtwarzacze CD .

Miałem kilka uznanych za bdb i ten tani strumieniowiec okazał się dla mnie najlepszy .

Owszem , CD jako napęd do DACa tak , ale tylko tyle .

Tu mam możliwość odczytu plików 24 bitowych , preamp i wpinam się wprost w końcówkę .20 000 stacji radiowych . do tego kilkanaście tysięcy utworów na dysku i bajecznie szybka i łatwa obsługa .

Witam szanownych forumowiczów.Mam pytanko,jaki Byście polecili odtwarzacz cd do kwoty 1000zł,może być jak najbardziej używany.Obecnie jadę na denonie dcd1500mk2,ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony,laser kss151a w stanie idealnym ale wygląd jest już trochę archaiczny.Chodzi mi o cd lepszy brzmieniowo lub porównywalny ale trochę młodziej wyglądający żeby też cieszył oko.Ma on grać z lampą Braun csv13,kolumnami podłogowymi DIY w skrzyniach VIFA ACOUSTIC+przetworniki vifa,muzyka to raczej spokojna insrtumentala-Patricia Barber,Melody Gardot ale tez dużo The ROOTS,COMMON,cypress hill,koncerty Unplugged.

Yamaha CD-S700 ale koło dwójki. W innym przypadku kup cokolwiek.

Pozdr, Krzysiek

Dzisiaj ta Yamaha weszła na allegro za 900zł

Ukryta Zawartość

Też myślę że to dobry deal. Bo za tą cenę to na prawdę super odtwarzacz.

Ukryta Zawartość

Dzisiaj ta Yamaha weszła na allegro za 900zł

Ukryta Zawartość

Też myślę że to dobry deal. Bo za tą cenę to na prawdę super odtwarzacz.

Nie ma Payu , brak odbioru osobistego .

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.