Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC zewnętrzny do Olive 04HD ?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Olive 04HD. W środku jest DAc, wg producenta Texas Instruments’ 192khz/24-bit Burr-Brown PCM1792A. Pytanie do znawców DACów - jaki DAC zewnętrzny był by ŚŁYSZALNYM i NIEKWESTIONOWALNYM krokiem naprzód w sensie ostatecznej jakości dżwieku? o jakim poziomie cenowym tu mówimy? czy jakies starsze urządzenia powinny też być brane pod uwagę jesli w Olive siedzą pliki 192/24?

Witaj,

na pewno przy wyborze DAC musisz zwrócić uwagę na urządzenie, które będzie w stanie obsługiwać pliki 192/24. Aby jednak zaproponować konkretne rozwiązania, potrzebuję więcej informacji. Opisz przede wszystkim Twój cały system audio (wzmacniacz, kolumn, kable), przedstaw aktualne brzmienie z aspektami, które podobają Ci się oraz które chciałbyś zmienić, poprawić. Podaj także jakie zazwyczaj gatunki muzyczne słuchasz.

Czekam na szczegóły, postaram się przedstawić kilka propozycji, natomiast na pewno namawiam i zapraszam na odsłuchy, dajemy także możliwość odsłuchu urządzeń w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

kolumny - ART Emotion, wzmak albo vintage lampowy Dynaco albo tuningowany Luxman C1000/M2000 z lat 70tych

generalnie - chciałbym wskazówki który/jaki DAC zewnętrzny w stosunku do wbudowanego DACa podniesie jakość dźwięku tak, że "wow!"...kiedys przesiadłem się z CD Meridiana G08 na Accuphase DP75V i to było to, "...wow!".... i teraz pytanie o jakim poziomie inwestycji $$ trzeba by mówić aby analogicznie różnica brzmienia była kolosalna...

Myślę, że słyszalną różnicę uzyskasz juź przy przetworniku za 4-8 tys. zł, np. Calyx 192/24 czy Hegel HD11 lub HD25, M2tech Young. Natomiast efekt "wow" to wydatek powyżej 10 tys. zł.

A tak naprawdę to trzeba po prostu posłuchać, przetestować.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 4 tygodnie później...

Z lekkim opóźnieniem, ale nie śledzę systematycznie forum. Mam olive04 hd i wspomagam go dodatkowym DAC. Po sprawdzeniu kilku modeli, mój wybór padł na

M2 tech Young. Postaraj się o odsłuch i sam zdecyduj, bo dobre rady są gówno warte, zwłaszcza od katalogowych specjalistów. Poprawa brzmienia jest niekwestionowana i słyszalna dla każdego, ale uwaga, KONIECZNIE musisz dokupić palmera, czyli dodatkowy akumulator, bez niego m2 tech brzmi dość przeciętnie. Powodzenia!

• 3 miesiące później...

wracając do tematu - pytanie o DAC

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Po pierwsze - czy wiecie czy ten DAC zaakceptuje sygnał 24/192 puszczony z Olive po spdif? Bo to że upsampluje sygnał 16/44.1 to rozumiem ....

ciekawa konstrukcja z wyjściem solid state i lampowym..

no i teraz pytanie ... jak oceniacie sensowność dołożenia tego DACa do systemu gdzie źródłem jest Olive 04HD? Chciałbym doinwestować i uzyskać polepszenie dżwięku, coś co bym usłyszał jako skok pozytywny w stosunku do tego co daje Olivka... ;)

Ktoś zna i wie więcej? Any guidance?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Roxi

(Konto usunięte)

Fajnie Adam, że wstawiłeś tego linka:)

Mojego DAC znają z odsłuchów np. Grzegorz Rogala, właściciel Studia 16 Hertz, lub np. Użytkownik Triode w odniesieniu do Krell 280. To doświadczeni i osłuchani użytkownicy. Oczywiście Pacuły możesz zapytać :) Ciężko będzie Ci kogoś znaleźć chyba w PL i nie wiem czy ktoś wcześniej kupił tego DAC ze względu na cenę. Może prywatny import :)

• 2 tygodnie później...

ostatecznie trafil do mnie Lampizator 4tego poziomu... spodziewalem sie Bog wie czego, ze mi cyfra zagra jak gramofon czy co... hmm sama Olivka gra powiedzmy na 95% dzwieku jaki daje podlaczenie do niej Lampizatora, o kosztach takiego upgrade'u nie wspominajac ;)... widac cyfra to cyfra i pewnych rzeczy sie nie przeskoczy....

mam pytanie do kogos kto mial Olive i uzywal zewnetrznego DACa.. mam na Olive pliki 24/192 ale przez Lampizatora nie chca przejsc, nic nie slychac - usiluje ustalic czy Olive puszcza 24/192 przez spdif, ale nigdzie nie moge znalezc takiej informacji - ktos puszczal 24/192 z Olive przez spdif do daca z powodzeniem???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.