Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor + ekran

Tofik01

Rekomendowane odpowiedzi

Mam trochę wyrzuty że mogłem rozbudzić jakies atpliwości w tofiku, być może zbyt restrykcyjnie podchodzę do tematu a może jestem przewrażliwiony :)

Nie ma co mieć wyrzutów. Przedstawiłeś problem z innej strony. Jest na pewno w tym sporo racji. Pieniądze nie są małe a może nie spełnić oczekiwań. Jednak dopóki nie sprawdzi to się nie przekona - taka prawda.

Właśnie o to chodzi , aby naświetlić + i - .

Na stronie Adeo znalazłem bestseler Adeo Plano 200x113 Rference Grey za 1500 .

Będzie lepszym wyborem od Heliosa i cudów z All...?

Chyba muszę zacząć od ekranu , nie mam białej , gładkiej ściany :( ani jednej :(((

Nie chciałbym wtopić kilka razy w ekrany , szukam kompromisu .

Latem przemaluję cegłę na szary mat . Teraz boczne ściany mam szare , ale w satynie :(

Ta cegła była malowana Teknos Balance , ponoć nie odbija światła .

Potrzebny ekran , to po pierwsze .

Jaki format ???

Chętnie wysłucham wszelkie uwagi , śmiało możecie mnie zbesztać za głupoty :)

Czy jednak polecieć w 65" plazmę ?

Ekran 16:9

Najlepiej kupić jednocześnie ekran i projektor - zobaczyć jak działa i w razie czego odesłać. Jest to chyba najtańsza i najmniej ryzykowana forma.

Ja swego czasu tak kupowałem laptopa - dopiero 4 egzemplarz został w domu ;-) Straciłem trochę na przesyłki. Ale i tak było warto dla samego doświadczenia.

Szarości sprzyjają projektorowi. Jeśli planujesz szary kolor to daj jak najciemniejszy możesz. Satyna o której piszesz na pewno wzmaga odbijanie, mat jest zdecydowanie lepszy. Tutaj wielu producentów farb podaje stopień matowości . Ja korzystałem z farb Fluggera , przy czym tam gdzie się dało dałem antyrefleksyjną i faktycznie "chłonie" światło, w pozostałych przypadkach gdzie kolory wykluczały ten rodzaj farby mam maty o najniższym współczynniku odbicia.

Co do formatow to przy jednym ekranie pewnie optimum będzie 16:9, dla super wrażeń kinowych 2,39:1 lub 2.40:1 , o szczegółach tych dwóch nie będę się rozpisywał , temat rzeka i było już na forum.

Co do wielkości , jak widzę cały czas upierasz się zacząć od ekranu i jego wielkości, jak chcesz, ja już napisałem co o tym myślę a uwierz mi ekranowi z części wizyjnej kina poświęciłem najwięcej czasu. Przy podstawie 200 stracisz wrażenia z formatu 2.4:1 bo będzie po prostu mały , poza tym jeśli odległość oglądania miałbyś z 4 mb to lekko większy pewnie nie będzie przesadą. Z tej odległości /około/ mam 251 cm podstawy dla 16:9 , i 301dla 2.39:1 . Dobierając zauważyłem że nawet 5-10 cm w podstawie bardzo wpływa na subiektywne wrażenia odbioru. Albo obiektywne . Inaczej ekran dobrze dopasowany odpowiada mi do dziś, a często wyczytasz że użytkownicy którzy kupili ekran chętnie by coś w wielkości jeszcze zmienili. W myśl zasady że szybciej wymienisz projektor a ekran pewnie zostanie , to jego wielkości poświęciłbym więcej czasu niż poczytanie opinii na forum.

Trzeba uwzględnić kwestie borderów, tu ważne ile jest odległości od ścian i sufitów, na pewno troszkę zapasu w borderach nie zaszkodzi zwłaszcza od sufitu a na pewno wpłynie na kwestie kontrastu.

A co do pytania o plazmę . Ja bym już nie chciał wracać do TV. Wcześniej pisano że nie będzie tej jakości na projektorze jak z plazmy. To polecam dobrze dobrać projektor z ekranem , dobrze skalibrować , ustawić jasność, zaadoptować wnętrze oraz rzucić filmik z dobrze zrealizowanym BD. Do takiego pomieszczenia przytargałem na próbę wyższy model od mojego tj 50-tkę soniaka i chętnie zaprosiłbym użytkowników plazmy w celach porównawczych . Nie będę się spierał o kontrast, choć nie ma przepaści co w kontekście reszty wrażeń zaciera te różnice, ale już ostrość , głębia , dynamika i plastyczność obrazu w połączeniu z wielkością daje ten efekt którego z nawet najlepszej plazmy moim zdaniem nie będzie.

Dobrze rozumiem , że do moich warunków potrzebuję projektor z jak najmniejszym ANSI ? Optoma 25e , 131 mają 2800-2500 . Ale kontrast na poziomie 18-20k .

Benq 1070, 1080 ANSI 2000 , ale kontrast tylko 10k .

Co z tym kontrastem ?

Może jak ogarnę wiedzę i zobaczę w realu pracę projektora to za jakiś czas polecę po bandzie i skuszę się na Optoma 83HD .

Jeszcze jeden problem z ewentualnym montarzem sufitowwym .

Mam dwie lampy , jedna nad stołem , a druga w połowie części wypoczynkowej . Po środku pokoju :) Długie na 50cm .

Będą zasłaniać projektor , a i estetycznie nie będzie z długim kikutem z sufitu .

Co myślicie o tym śmiesznym Benq 1070-80 ? Głośny :(

Mam do ściany raptem 3.3-3.5 m , boję się biegania oczami po ekranie .

Głośniki sourandowe Klipsch RS 52II mam po bokach sofy i już ich nie przesunę na drzwi , z jednej strony balkonowe , a z drugiej wejściowe .

Jaki optymalny rozmiar 100" ? Projektor będę musiał trzymać na kolanach :)

Mogę go postawić na stole jadalnym , jakieś 100-100 za głową . Oczywście na jakimś podwyższeniu :)

Postaram się na dniach wkleić fotki na PW wszystkim , którzy mi pomagają .

Jeżeli przejdzie temat z projektorem za głową , na podwyższeniu , to może już Epson 3200 ? Za jasny ?

Jakieś sugestie , propozycje do 5k ?

Następny format Adeo Plano jest 220/ 124 . Nie za duży z 3.3-3.5 m ?

Panowie, nie chciałem żebyście mnie źle zrozumieli :) Jak kolega mnie zapyta jaki aparat kupić i mówi że ma budżet 1000zł to nie zaproponuję mu lustrzanki canona za 6tys i nie powiem że małpka to g... Postaram się pomóc mu, skierować do testów sprzętu w tej cenie, wyłapać jakieś niuanse itp. Podobnie jak chciałem kupić CBRadio a się na tym nie znam, budżet za samo radio 300zł. Kolega mówi że to g... że dobre radio to min. 800zł. Ale on jest radiowcem, w końcu kupiłem za 250zł i jestem zadowolony, bo ja z tego korzystam i się sprawdza a nie jestem radiowcem.

I tu podobnie, Tofik, ja mam Optomę HD20. Też na początku patrzyłem na dane techniczne, to i tamto. W końcu poczytałem opinie na forach, że (wtedy) ludzie myśleli między Benq (chyba model 500 albo 1000- nie pamiętam) a tą optomą. Najtaniej w necie było właśnie w sklepie, o którym pisałem. 100zł zapłacić miałem za projekcję dwóch sprzętów, ale przy zakupie to odliczają - wychodzi za darmo. Optoma świeciła ładniej, żywsze kolory, nie jestem ekspertem - po prostu stwierdziliśmy z żoną że jest o wiele lepszy obraz i kupiliśmy.

Nawet jak była w pokoju BIAŁYM i świeciła na białą ścianę (pokój tymczasowy) nikt ze znajomych ani rodziny nie powiedział że słabe kolory, albo że myślał że lepszy obraz. Wszyscy byli zafascynowani jakością Full HD (wcześniej miałem proja 800x600) i mówili że jest MEGA. Nie piszę dlatego że jestem dumny że mam taki sprzęt, tylko dlatego że WSZYSTKICH normalnych (nie maniaków) ten obraz był niesamowity.

Po wykończeniu kina - czarne ściany, ciemne ściany, szary ekran - ja zauważyłem że kolory są lepsze, czerń czarniejsza. Pierwsze kilka seansów irytowałem żonę i gości podregulowując obraz i zastanawiając się czy kolory są już dobrze skalibrowane. A oni zawsze to samo: DOBRZE jest, nie kombinuj, jak ustawiłem sobie tak jak mi najbardziej odpowiadało i tak stwierdzili że od początku było dobrze.

Zakup ekranu i proja nauczył mnie kilku rzeczy: Po pierwsze: Czasem lepiej nie pytać specjalistów o zdanie a po drugie mając budżet 10tys zł mów że masz 5. Zobacz tematy, ktoś pisze że ma na przedmiot X - 1000zł. Od razu sypią się sugeatie: dołóż 200/500 i kup Y. Mając 2tys zł, napiszą to juz lepiej dołożyć 500 i kupić coś tam :)

Masz budżet 8tys zł, chcesz mieć kino to kup za to co masz i ile nie jesteś maniakiem albo nie spędziłeś wielu wieczorów u kumpla ze sprzętem za 50tys zł - będziesz zadowolony. Tak miałem jak miałem proja 800x600. Odwiedziliśmy znajomych, który mieli już proja Full HD. Swojego nie włączałem 3 tygodnie. Potem włączyłem i zacząłem regulować ostrość...

Żeby nie było - korzystam z projektora bardzo często/praktycznie codziennie - od 10 lat. Kupując TV 5 lat temu, kupiłem najtańszy 46 full hd lcd. Wiedziałem że będzie do oglądania do kotleta, celowo zrezygnowałem w pokoju dziennym z głośników 5.1. Mimo że oglądałem ostatnio TV u kumpla 65" ten jakiś super ledowy - nawet mi nie przeszło przez myśl kupowanie. Mam nadzieję że mój g.. LCD posłuży mi jak najdłużej, bo ZAWSZE wolę moje kino niż najlepszy TV nawet 65 cali.

Acha moje kino jest w temacie z naszymi kinami... ale nie pamiętam na której stronie, chyba ok.80tej.

Benq W1070 jest w technologii DLP. Jest ryzyko, że będzie przeszkadzał ''efekt tęczy''. Część osób na to cierpi podobno, chociaż ten model ma już sporo poprawione mechanizmy wyświetlania. Obraz na pewno jest dobry ale ja nie jestem super wymagający ;-) Mam model starszy Benq W1000+ i efektu tęczy nie widzę a obraz mnie zadowala.

LCD jest droższy ale można powiedzieć bezpieczniejszy w zakupie. Po drugie posiada Lens Shift - co się na pewno przydaje.

Takim domowym sposobem na sprawdzenie wielkości ekranu może być przybliżenie się do TV lub Laptopa i włączenie filmu:

1/2 szer. ekranu / tg18 = optymalna odległość oczu od ekranu wg zaleceń THX. Wypróbuj.

np. Laptop 17,3'' - 59cm

Panowi , jest taki wstępny plan .

Przez weckend zrobię z płyty mdf 3mm ekran 220x125. Na ten arkusz dokleję lamówki po 5cm dookoła i pomaluję na czarno farbą do kominków .

Wszystko wcześniej zmatowię , a od spodu usztywnię paskami z paneli podłogowych .

Teraz pytanie , jaki kolor ( numer z wzorniaka , np Dekoralu , Teknosa itp .)

Jaki odcień szarości ? Malować wałkiem , czy natryskowo ?

Projektory DLP mają lepszą paletę barw ?

Myślę nad tym Epsonem 3200 .

Czy może mi któryś z Was wyliczyć odległość projektora od ekranu i o ile mogę go przesunąć w lewo/prawo względem środka ekranu ?

Nie jestem pewien , czy dobrze wypełniłem kalkulator.

Dla ekranu szer 203 , wysok 114 , 92" , od sufitu 85cm , od podłogi 80 cm wyszła odległość 273 od ekranu i wysokość projektora 128 .

Czy z rogu ( szerokość 4mb i głębokość 3.5mb ) uda wyświetlić mi się poprawnie obraz ? Lens shift do tego służy ?

Za Epsonem przemawia jego głośnoość .

Dzięki za pomoc :)

Projektor na wprost ekranu. Lens shift ma chyna niewielkie przesuniecie. Ja puszczalem na scianie pomalowanej walkiem - w tym pokoju tymczasowym. Mdf wzmocnij kantowkami nie panelami. Mdf malije sie chyba wakkiem gąbkowym?

Jutro przyjedzie płyta mdf 19 mm , biała , 210x 125 .

Czy wystarczą 5-cio centymetrowe czarne bordery do okoła ?

Czy robić na 7.5-10 cm ? No i płyta była by większa o 5-10 cm oczywiście .

Jaki odcień szrości proponujecie ?

Już wiem :) Płyta 217x130 i bordery po 8.5 cm , wyjdzie przekątnej 91" .

Ale na próbę zrobię z płyty 3mm , cięcie kosztów :)

To ma być tylko baza do poszukiwań , boję się , aby prowizorka nie została na stałe :)

Czy ekran dobiera się indywidualnie do każdego projektora , czy do pomieszczenia ?

Inny będzie dla DLP , a inny dla LCD ?

Jutro przyjedzie płyta mdf 19 mm , biała , 210x 125 .

Czy wystarczą 5-cio centymetrowe czarne bordery do okoła ?

Czy robić na 7.5-10 cm ? No i płyta była by większa o 5-10 cm oczywiście .

Jaki odcień szrości proponujecie ?

Już wiem :) Płyta 217x130 i bordery po 8.5 cm , wyjdzie przekątnej 91" .

Ale na próbę zrobię z płyty 3mm , cięcie kosztów :)

To ma być tylko baza do poszukiwań , boję się , aby prowizorka nie została na stałe :)

Czy ekran dobiera się indywidualnie do każdego projektora , czy do pomieszczenia ?

Inny będzie dla DLP , a inny dla LCD ?

Rob tak jak Tobie bedzie to sie podobalo.. I Twojej lubej :-)

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Na kilka pytań które się pojawiły

-ekran dobiera się i do projektora i pomieszczenia /to duże uproszczenie/, nie ma natomiast znaczenia technologia projektora, bardziej jego jasność, kontrast. Ale epson to lcd /poczytaj o wadach i zaletach/ optoma to zdaje się DLP. , podobnie wady i zalety, ja na teczę jestem wrażliwy i u mnie nie zaryzykuję. Sony o którym ci pisałem to SXRD , to nazwa własna technologii dla sony , identyczna jak w JVC. Tu nie skłamię jak napiszę że to połączenie dobrych cech obu technologii z eliminacją ich wag. Jest po prostu lepsza, a mało powszechna bo droższa, złożona z 3 paneli niż 1 jak w lcd.

-na pytane o kontrasty i ansi nie patrz zasadniczo , cyfry nic ci nie dadzą , sprawdź sam efekt końcowy,

-niskie ansi nie jest w twoim przypadku zasadą, albo w zadnym wypadku, nie masz dużego ekranu i możesz sobie na projektor z niskim ansi pozwolić

-co do odcienia szarości, takiego mądrego to nie ma, eksperymentuj, ale co chcesz dobierać bez projektora? Będziesz miał projektor dobierzesz odcień.

A przy okazji jak ciągle piszesz o epsonie 3200, a przypadkiem nie przeszkadzał by ci efekt tęczy to spróbuj mitsubischi hc 4000 , moim zdaniem wypadał znacząco lepiej od epsona.

OK. konkretnie bym wybrał Benq W1070 ;-) 3100zł projektor + cała reszta to i tak wyjdzie około 5000zł. Fakt faktem ryzyko jest ale można odesłać. Ogólnie DLP vs LCD to jest podobna sytuacja jak Plazma vs LCD. Plazma ma swoje wady ale obraz daje lepszy. Zwłaszcza w przedziale do 5000zł DPL będzie miało lepsze kolory , czerń i podobno mniej widoczne pixele ( cokolwiek to znaczy ) chyba chodzi o bardziej ''plastyczny'' obraz.

Z farbą nie pomogę. Najlepiej niech poda ktoś swój przykład. W końcu to i tak ekran na próbę. Dla ogólnej orientacji.

Na początku puścisz parę filmów ze stołu ale wątpię aby ten pomysł się na dłuższą metę sprawdził. Zresztą Benq nie ma Lens Shift i byś musiał pochylać projektor + korygować trapez. Wszystkie te działania zajmą pewnie z pół godziny zanim usiądziesz do filmu a korekta pogarsza nieznacznie obraz. Myślę, że długo to nie potrwa i zrobisz stałą instalację ;-)

Ze względu na żonę i projektor w salonie - pomyślałem, że może taki pomysł by przeszedł ?. Podciągasz kieckę tylko na czas projekcji a na co dzień pseudo lampa ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozostaje kupić uchwyt z kanałem ukrywającym kable (100zł) i ukrycie kabli sufit / ściana. Czyli albo bruzdy i mini remont albo korytka. Korytka są jednak szpetne to proponuję listwy dekoracyjne ( sztukaterię ) i powinno obejść się bez wielkiego remontu.

Ukryta Zawartość

Dzięki za ciekawą propozycję z tą kiecką , godna zastanowienia :)

No , OK . Jeżeli zdecyduję się na montaż projektora to automatycznie będę miał od niego do ekranu blisko 6m , czyli obraz zrobi się więkrzy . Czy będę go mógł pomniejszyć optyką do 91-92" ?

Wejdź w kalkulator

Ukryta Zawartość

i sprawdzisz konkretny projektor, odległości itp.. ale z 6mb to raczej każdego z projektorów uzyskasz 90 cali

Ukryta Zawartość

OK. Warunki trudne. ja widzę 2 możliwości z tym projektorem. Tak jak mówiliśmy wcześniej.

1. Ustawianie na stole na jakimś podwyższeniu. Jeszcze byś musiał dokładnie zmierzyć ile jest od przyszłego ekranu ( jeśli ma być to roleta to będzie musiała przechodzić przed kinkietami - więc trzeba liczyć od czoła kinkietów ) do początku stołu. Stół zresztą nie jest przyspawany do podłogi. Na czas projekcji można go pociągnąć w stronę sofy. Ogólnie to będzie trochę upierdliwe. Zależy od charakteru człowieka ;-)

Wówczas kabel HDMI przydałoby się dać płaski. Puszczony pod dywanem i końcówka zwinięta pod sofą. Wyciągasz tylko do podłączenia. Gniazdko do zasilania pewnie masz gdzieś blisko stołu.

Ściana naprzeciwko przydałaby się w ciemnym kolorze. Nie wiem jaki - jest to kwestia gustu. Ciemny jednak będzie dużo przyjemniejszy dla oczu do oglądania Tv a Projektor dostanie kontrastu. Boczne ściany już bym nie przeginał. Masz ciemne meble i podłogę. To jest jednak salon a nie jaskinia.

LEWA strona. Przydałyby się zasłony - Zarówno dla kina jak i samej muzyki. Latem bardzo późno się robi ciemno jest raczej długo szarówka. A widzę, że chyba karnisz masz pojedynczy (?)

PRAWA strona. W miejsce tego kwiatka w rogu wstawić wysokiego gęstego kwiata np. 2m Benjamin ( ludzie odsprzedają nawet takie po 2m wysokości ). To jest świetny rozpraszacz dźwięku i światła ;-)

Druga opcja to jest zawieszenie na suficie - pomiędzy lampami stworzyć atrapę lampy. Ale to możesz zrobić nawet za rok jak się znudzisz ustawianiem na taborecie projektora ;-)

No i trzecia to plazma. Obejdzie się bez kłopotów. Ale chyba warto spróbować. Wszystko bym dokładnie pomierzył - przygotował ten prowizoryczny ekran. Pomaluj po prostu na jasny szary mat - bez cudowania. Wtedy kup projektor i masz 10 dni na odesłanie.

Dzięki za odzew :)

Plazma pójdzie na strych :)

Jutro przecieram mój ekran i maluję go 3 raz , a jak wyschnie , polecę z borderani .

W niedzielę będzie już wisiał , może znajomy przyniesie swojego starego BenQ , nie wiem nawet , czy chociaż HD redy .

Mówi , że u niego leci po 6-8 h i nie wyobraża sobie TV :)

Mam w głowie koncepcję .

W rogach postawić , zbudować od podłogi do sufitu ,,skrzynkę,, ( takie L ) , miedzy listwa przysufitową naciągnąć stalową linkę na której będzie przesuwane czarne płótno wysówane z tych skrzynek . Wszystko na czas projekcji .

Tak dzisiaj popatrzyłem na mój ekran i faktycznie jakiś mały :)

Macie koledzy iPad-a ? Kolor ekranu będzie mniej więcej jak tło w klawiaturze . Nie za ciemny ?

Korcą mnie te projektory Sony , ale dopiero zaczynam przygodę z ekranem i nie wiem , czy 9k na start to dobry pomysł . Za póżno się napaliłem , poszedł Sony 50 za 2200zł :(

O.K , ekran wisi . Żonie także wisi nos , że znowu coś kombinuję bez jej wiedzy :)

Jutro ( a raczej dzisiaj) podeślę fotkę .

Koledzy , podpowiedzcie proszę , co wybrać .

Słyszałem , że Benq 1070 jest bardzo głośny . Może Optoma 25e lub 131ex , 131e ( czym się róznią ?).

Na przyszły piątek będę składał zamówienie . Mam powiedzmy 2-3 dni na podjęcie decyzji .

Macie moje zdjęcia i może teraz łatwiej Wam coś podpowiedzieć .

Jak narazie pozostaje tylko projekcja ze stolika . W czerwcu , lipcu będzie remoncik i może wtedy coś się pokombinuje .

Pozdrawiam i miłej niedzieli .

Maciej

Był kolega z Benq MS 500 , 800x600 :) . Ale już był zarys KD . Nawet żonka była pod wrażeniem . Mam zgodę na wyniesienie plazmy :)

Jakoś strasznie nie było słychać tego wentylatora . Ale obejzałem na youtube porównania Benq 1070 vs Optoma 25 i jest różnica na kożyść Optomy .

Zdaję sobię sprawę , że internet promuje .

Koledzy , co z tych 3-4 modeli będzie optymalne do mojego pokoju ?

Optoma 25E kontrast 20000 , 2800 ansi

Optoma 131X kontrast 20000 , 2000 ansi

Optoma 131XE kontrast 18000 , 2500 ansi

Benq 1070-1080 , kontrast 1000 , 2000 ansi

Który z wyżej wymienionych projektorów będzie optymalny do tego pokoju ?

I jaki ekran będzie dobrym kompanem ?

Ramowy ADEO , ale jaki finisz ?

Ukryta Zawartość

post-44312-0-93453500-1387134787_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tofik , nie obraź się , rozumię Twoje rozterki i skąd te pytania, ale nie wyciągasz wniosków. Za każdym razem padają jakieś propozycje , z podkreśleniem abyś rady wykorzystał na ukierunkowanie ale powinieneś dokonać ostatecznie wyboru po obejrzeniu czegoś samemu, a Ty dalej który projektor , jaki ekran?

Nie sądzę aby były tu osoby które za każdym razem będą miały wiedzę jak świecą 4 wybrane losowo przez pytającego projektory. Zdaje się że skoro ponawiasz pytanie z parametrami projektorów to założyłeś że to wykładnik. No więc podkreślę raz jeszcze, parametry papierowe olej, one na pewno nie pomogą albo nie powinny być wyznacznikiem podjęcia decyzji o zakupie bez obejrzenia. Sprawa druga , na taki ekranik i tak jasne pomieszczenie to na co Ci 2800 ansi lumenów? Bo nie jarzę. Znam projektory które parametrycznie mają mniej niż połowę a świecą na dużo większych powierzchniach. Sprawa kolejna , założyłeś wszystkie z technologią dlp a pewnie nie uwzględniłeś tego co Ci wyżej napisano, tak więc życzę abyś nie zwracał uwagi na tęczę, a wiem że niektórych wk... ia okrutnie. A i znam gościa którego łeb nawala po godzinie oglądania, tez kupił bo nie wiedział. Ale to jeden przypadek, statystyka jest więc po Twojej stronie:) I znowu o ekranie , pytasz jaki adeo? jak adeo i jasność w pokoju to wybór masz niejako żaden . Po prostu 0,8 szary, jak inny producent to .... tez szary 0,8 , a czemu? Bo na polskim rynku szarych z innym gainem nie ma, no prawie /w normalnej cenie/. Chyba że wspomniane wcześniej podbijacze gainu typu helios, więc jeszcze raz , takie ekrany stosuje się ewentualnie do 3D , a najlepiej tylko 3D albo to ekranów pewnie z ponad 300cm podstawy żeby ekran nadrobił jasność za projek. Do białego z kolei trzeba mieć bardzo dobrze zaciemnione pomieszczenie , sam takich używam ale mam jaskinię. Kolejna sprawa, testujesz jakiś projek na takiej wielkości ekranu? Tutaj przy zwykłym materiale BD każdy projektor będzie ostry , wyraźny , po prostu wow! Daj mu ze 250 cm w podstawie i troszkę się świat zmieni, nagle pojawią się piksele, niewyraźnie, mgliście etc. głębia i dynamika tez zaraz automatycznie polecą na łeb. a DVD będzie odrzucało. Jak już robiłeś próbkę ekranu to czemu mniejszy niż chcesz docelowo? Znowu nie jarzę.

No i na koniec można jak doradzał Kotsylwester, kupić cokolwiek, i wcale tego nie neguję , ale po co kupować źle jak można lepiej , za tę samą kasę?

Tofik nie obrażaj się za to co napisałem, ale wyciągaj wnioski.

Zeby potwierdzić co mówię albo obalić , zadam Ci pytanie, miałeś projek kolegi w domu , czy potestowałeś jaka wielkość ekranu byłaby ok? Napisz ile cali, i ile czasu poświęciłeś każdej wielkości która rozpatrywałeś. A było o tym wyżej.

Kolego jeśli jesteś w stanie wydać 7999zł to polecam Ci SONY VPL-HW30es. Te projektory co wymieniłeś to zabaweczki w porównaniu do tego SONY. Całkowicie inna technologia. Ja byłem zdecydowany kupić już EPSONA 6100 do póki nie zobaczyłem jak świeci to SONY i że teraz można go mieć w takiej super cenie. Ostatnia cena jaką pamiętam na ten projektor to było coś ok 11,5tyś dlatego nigdy nie brałem go nawet pod uwagę. Teraz masz super cenę na SONY bo wyszedł nowy model. Jak coś to radzę się pośpieszyć bo jak ja zamawiałem swojego to zostały tylko 2 sztuki.

Ps.

Nie kieruj się tymi super parametrami. Zwróć uwagę na obiektyw i na technologię wyświetlania obrazu. SONY i JVC to czołówka w projektorach. DLP czy LCD są bardzo słabe w porównaniu do technologi SONY i JVC.

Do Sony dolicz jeszcze 1000zł na okulary 3d i emiter, bo nie ma ich w zestawie. Zaletą Sony oprócz lens shift jest głównie lepsza czerń i kontrast, ale czy w jasnym pokoju nieprzystosowanym specjalnie do kd, z ekranem do 100', bez kalibrowanego projektora będzie wielka różnica to nie wiem. Do tego w Sony masz żywotność lampy o 1/4 krótszą niż np. w Optomie 30. Dopłacasz za to prawie 100%.

Do Sony dolicz jeszcze 1000zł na okulary 3d i emiter, bo nie ma ich w zestawie.

Okulary są kolego w zestawie. Zestaw zawiera - emiter, 2 x okulary i dostałem jeszcze gratis uchwyt. Główną zaletą SONY jest ostrość i ilość szczegółów dzięki panelom SXRD, nieporównywalny kontrast i rewelacyjna czerń. Co do lampy to jest to tak jak z jasnością i kontrastem w przypadku OPTOMY czy Benqu. SONY podaje 1300ansi a świeci jaśniej od np Optomy 25e gdzie producent podaje niby 2800ansi a tak na prawdę jasność sięga ok 800ansi. Podobnie jest z tymi naciąganymi kontrastami i żywotnością lampy.

Marcus ma całkowitą rację. Sony i JVC to "best off the best". Sam zaczynałem od HW20 a w tej chwili mam Sony HW55 i jak dotąd nic lepszego w tej cenie nie widziałem. A oglądam projektor w pokoju zupełnie do tego nie przystosowanym i nigdy nie miałem żadnych problemów z obrazem. Nawet znajomi którzy mają 60" plazmy są pod wielkim wrażeniem co te projektory potrafią :)

O to prawda o naciąganiu jasności w tanich projektorach.

Benq W1200 technologia DLP

Ukryta Zawartość

Średnia jasność 593ansi i tragiczny kontrast na poziomie 431:1

Epson EH-TW3200 technologia LCD

Średnia jasność 616ansi i kolejny tragiczny kontrast 1571:1

Więc podawane przez tych producentów parametry są abstrakcyjne i nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.

Ukryta Zawartość

O.K Markus77 , ale masz jakieś wieści o Optomie ?

Zamówiłem ekran Adeo Plano Curved 100" i zaraz zamówię Optoma 131.

Jak będzie tragedia , wymienię na HD 30 . Jeszcze jest chwalony Acer 7531-32 .

W sumie to może on by wystarczył .

Niestety nie wydam 10k na projektor do nieprzystosowanego pokoju i do tego , który będę używał sporadycznie .

Powiecie , że z ekranem polecialem po bandzie :)

Dzięki za dyskusję .

O to prawda o naciąganiu jasności w tanich projektorach.

Benq W1200 technologia DLP

Ukryta Zawartość

Średnia jasność 593ansi i tragiczny kontrast na poziomie 431:1

Epson EH-TW3200 technologia LCD

Średnia jasność 616ansi i kolejny tragiczny kontrast 1571:1

Więc podawane przez tych producentów parametry są abstrakcyjne i nie mają wiele wspólnego z rzeczywistością.

To prawda, że (na 99%) parametry podawane przez producentów są abstrakcyjne, ale równie abstrakcyjne są pomiary w testach CHIP'a. ;)

Jak dla mnie, bardziej zaufane źródło:

Ukryta Zawartość

@Tofik01

No nieco poleciałeś, bo z dawna powtarzana porada to ustawić wpierw (nawet byle jak) projektor, pooglądać co nieco na ścianie, określić rozmiar obrazu jaki nam pasuje, i dopiero wtedy wybierać ekran. Na tym etapie można też określić jaka odległość od podłogi nam pasuje, co przekłada się również na wysokość montażu projektora.

Podobnie z montażem, po docelowym zainstalowaniu projektora wyświetlić coś na ścianie.

Pozwoli to na dokładne określenie miejsca montażu ekranu, co ma kolosalne znaczenie w przypadku większości DLP (brak lens-shift)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.