Skocz do zawartości
IGNORED

IC DIY jak połączyć ?

kerm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie mam bardzo fajny kable który się dobrze nadaje na zrobienie z niego Interconecta tylko mam pytanie ma on w sobie żyłę główna która jest izolowany teflonem a następnie ekranowany jakąś folią przypominającą aluminium i takim oplotem miedzianym a to wszystko w gumie. I mam pytanie jak to połączyć z wtyczkami ? No oczywiście sygnał z dwóch stron :D a jak z tymi ekranami ? no bo wyczytałem różne opinie żeby łączy razem z dwóch stron albo żeby tylko ekran miedziany w dwóch stron, a tą folie tylko z jednej albo jeszcze żeby oby dwa tylko z jednej. Jak to najlepiej połączyć ?

https://www.audiostereo.pl/topic/107711-ic-diy-jak-po%C5%82%C4%85czy%C4%87/

Napisz troszke jaśniej, albod aj zdjęcie tego przewodu, skoro się "świetnie nadaje" to nie powinieneś mieć żadnych problemów. Jeśli ma dwie żyły i ekran to jedna żyła sygnał druga masa a ekran łączysz z masą i oznaczasz na zewnątrz (żebyś wpinał z ekranem od strony źródła). Jeśli natomiast masz jedną żyłę i ekran to z ekranu po prostu robisz masę na obu wtykach a żyła na sygnał.

Wygląda to dokładnie tak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko że ja mam jedną żyłę, a nie cztery. Czyli mam rozumieć miedź jako masa z dwóch stron a folia to ekran i tylko po stronie źródła. Proszę mnie poprawić jak źle mówię :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale może ja nie chcę kupić porządnego interconecta... :D Czy w tym kablu co ja mam sprawia to jakąś różnice czy ja tą folie przylutuje z jednej strony czy z dwóch, a może w ogóle skoro ona cały czas ma styk z tym miedzianym oplotem ? Ma to jakiś sens ? Sorry może za takie głupie pytanie ale jakoś nie widzę różnicy. Może ten kabel się do tego nie nadaje jest to kabel Marki AIV.

Melepeta Właśnie tak myślałem :D Dzięki :) I tak folia przewodzi. Więc wie widzę sensu lutować jej tylko z jednej strony :)

Gdybyś polutował z jednej strony nie będzie zamkniętego obwodu. Podobne do Twojego kable ( nawet średn 2 cm w.cz. 75 Ohm do 3 GHz ) przerabiałem wiele lat temu z marnym skutkiem ( oczywiście to tylko moje zdanie - Tobie może wyjść świetnie ).

A bardziej sie do tego nada kabel antenowy, a najlepiej przedwojenny symetryk z cienkich drutów pojedynczych, a nie z linki. Tam wątpliwości być nie może; jest za to JAKOŚĆ dźwięku. Zresztą popatrz na Resona.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No wreszcie zaczynasz mówić z sensem :-)

Dzięki :D

Tak wygląda ten mój kabelek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że się nadaje na IC :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak masz za dużo tego kabelka, to możesz mi wysłać z metr;)

Z chęcią bym ci wysłał nawet więcej, ale nie mam go za dużo starczy żeby porobić kilka IC na dwa zestawy stereo które mam w domu :)

Tak zrobić tej foli nie będę lutował bo to nie ma sensu bo i tak ma ona styk z cało powierzchnią masy.

Dzięki za odpowiedzi :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.